På 1800-tallet sto kvernhusene på rekke og rad nedover langs Frøylandsbekken på Hommersåk i Sandnes.
''Kvernå'', som dette kvernhuset kalles, er restaurert og framstår i dag i fordoms prakt som det eneste gjenværende. Tidligere ble melproduksjonen fraktet til Stavanger med båt, men i dag produseres det kun til demonstrasjonsformål. Kverna har en kapasitet på cirka 1 kilo i minuttet.
Dette kvernhuset ble åpnet for publikum i 1993, på dagen 100 år etter den tragiske mellarbåtulykken hvor ti personer omkom under frakt av korn mellom Hommersåk og Stavanger.
Bildet inngår i albumet DIVERSE NATUR- OG UTEBILDER -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-02-20 22:29:57
    Versjon #2
Utstyr
  • Olympus digital, mju 300
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger641
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_177993} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
John B.

Hei! Koselig og nostalgisk motiv dette. Har sett dette motivet i både farge og s/h, og vet ikke helt hva som funker best.
Synes dette var ett bra bilde uansett.
Om du vil ha mer direkte tilbakemeldinger på bildene dine, så kan jo Sandnes fotoklubb være rette stedet....
John B.
Tone A.

Ei god historie under bildet med interessante opplysningar om kvernhusa. Det gir litt meir lyst til å kikka nærmare på detaljane i bildet. Eg har ikkje sett ''Kvernå'' før, så dette er eit bilde som oser av nostalgi. Er ikkje dette bildet i Sepia og ikkje i svart/kvitt pga litt bruntonar?
Fin effekt med elva som kjem skummande på høgresida. Det skulle vore litt av denne nederst i bildet. Den store steinveggen på venstresida er motvekt til den skummande elva. Sjølve kverna står der urørleg. Skarpe detaljar på husa med takplatene som er prega av tida som går. Det hadde vore gildt å ha sett bildet i fargar også, men bildet har fine bruntonar og kontrastar som passar til motivet. Flott bilde, Hege!
:) Tone
Inger-Lise S.

Et fint bilde med god tekst til. Mange fine detaljer i bildet. Jeg oppdaget raskt strukturen i steinene :-)
Bildet ble noe fullt, men det måtte vel bli slik. Viktigst at du fikk delt det med oss .Mye spennende her.

Inger-Lise
Hege J.

Har nå lagt inn en versjon i farger. Selv synes jeg sephiaversjonen er å foretrekke fordi den ser ''eldre'' ut, litt mer i takt med kvernas alder. Fargeversjonen viser tydelig at kverna er restaurert.

John: Takk for ''invitasjonen''! På sikt håper jeg å kunne finne fram til Sandnes fotoklubb, men har hendene fulle med alt mulig annet for tiden og må nedprioritere hobbyen min en tid framover. Har også hatt litt kontakt med OW om dette, men har altså foreløpig måtte legge det på is. Ser jo av hjemmesida deres at DU er nokså aktiv der...! ;-)

Tone: Tusen takk for fine tanker og skildringer rundt bildet! Enig i at det burde være mer av elva i underkant, men dette lot seg ikke gjøre.

Takk til deg også Inger-Lise.

Mvh Hege
Inger Anne Maritsdotter V.

Fargeversjonen ble forsåvidt bedre, den historiske dokumentasjonsverdien er bra fortalt og bildeutsnittet er ok, men mitt førsteinntrykk var at eg savnet et bedre fotolys, det flate kjedelige lyset ødela dessverre inntrykket.

mvh Inger Anne
Kurt S.

Liker bilder av slike gamle ''saker og ting''. Blir vel ikke helt rett å kalle dette saker og ting men du forstår nok hva jeg mener-:)
Enig i at V1 funker best for å få en nostalgisk stemning i bildet.
Fint at du tok med litt tekst og flott at dette blir tatt vare på for etterslekten.
Man må ikke glemme tidligere generasjoners slit og strev.
Synes du har løst oppgaven bra. Elva hører absolutt med i et bilde som dette.
Det jeg ikke er helt fornøyd med er alt buskaset rundt. Det ble litt rotete.
Litt vanskelig å komme med noe alternativt standpunkt da jeg ikke er kjent på stedet. Lot det f.eks seg gjøre å stå en plass nede til høyre og lavere slik at du fikk med elva i forgrunn og bygningene i bakgrunnen?
Ellers ser jeg mange fine detaljer i bildet slik at dette er nok absolutt et sted du kunne ta deg en tur tilbake til.
Mvh Kurt
Steinulf L.

Fin dokumentasjon og en interessant historie. Litt synd det ikke er vann og bevegelse i kverna, men lite du kan gjøre med det. Helt greit utsnitt, men ville kanskje klonet bort strået nede til høyre.
Jan Frode A.

Jeg foretrekker så absolutt sephiaversjonen framfor farger; førstnevnte tilfører akkurat den nostalgien som passer for motivet og stemningen. Vel, egentlig ikke bare det, men 1'ern virker også mere ryddig i forhold til busker og kratt som blir litt for dominerende i fargeversjonen.
Når dette er sagt, så føler jeg at du ikke har gjort det beste utav motivet. Jeg kjenner ikke stedet, men ser allikevel for meg mulighter til andre utsnitt/tettere innpå detaljer. Kanskje du har noen liggende på lur? En interessant detalj er bl.a. dette møllehjulet, kanskje i bevegelse sammen med rennende vann.

mvh Jan Frode
Avsluttet .

Nostalgisk og fint. Synes sepia er finere enn farger jeg også. Bildet blir som tidligerer nevnt et helt annen når du forteller historien, slik du gjør. Jeg lurer litt på formatet? Kanskje det ville vært fint om bildet var mer rektangulært og gikk lenger ut i høyre kant? Det er kanskje litt trangt og det hadde vært fint om fossen ble med i sin helhet.

Hilsen Anne
Helge R.

Jeg synenes at komposisjonen blir for trang, ville gjerne sett mer av baade bekk og hus. Paa dette fotoet foretrekker jeg farger, selv om det andre ser ''gammelt'' ut.
Helge
Hege J.

Takk for nye kommentarer.

Området rundt denne kverna er dessverre gjengrodd og det er vanskelig å finne en gunstig kameravinkel. Ser det er delte meninger om hvorvidt jeg har lykkes, men slik jeg så det var det ikke bedre muligheter for et oversiktsbilde. Å gå nærmere inn på enkelte detaljer som Jan Frode er inne på, bør det derimot være gode muligheter for. Kanskje tar jeg turen opp igjen en annen dag. :-) Strået som du nevner, Steinulf, har jeg fjerna i versjon #1, mens det nok ble glemt ut da jeg skulle legge til fargeversjonen i #2.

En fin kveld ønskes dere alle!

Mvh Hege
Fred S.

Sepia er ikke noe unaturlig valg her, passer jo tradisjonelt bra til slike motiver. Holder likevel en knapp på fargeversjonen, utvalget tiltalende brunvarianter er såpass rikholdig her at de gamle kvernhuset kommer bedre til sin rett. Fotografisk litt ''synd'' med det nye panelet på bildets mest dominerende vegg, men fint at en tar vare på slike kulturskatter.
Også bra at du har gitt rom for litt av miljøet rundt, ikke minst elva. Og den gjør seg definitivt best i fargeversjonen.

vh fred
Stine J.

Hei Hege,

Et fint dokumentarbilde av kvernå med interessant tekst under. Her holder jeg en knapp på fargeversjonen.

Som dokumentarbilde syns jeg dette ble greit, elven og miljøet rundt hører med her.

Bra!

mvh Stine
Avsluttet .

Hei Hege.
Jeg synes V2 - fargeversjonen er den beste av disse to. Sammen med den fine og informative beskrivelse hadde jeg ønsket meg en sort/hvitt-versjon, og gjerne med litt korning. Når det gjelder valg av utsnitt synes jeg det fungerer bra slik det er nå. Skal jeg pirke ville jeg kanskje sett ørlite mer av elva men er ikke sikker på om det hadde vært det rette. Uansett er dette et severdig i mine øyne!

MvhJRH
Hege J.

Tusen takk for fyldige kommentarer til dere siste også!

Mvh Hege
Linde G.

Fint bilde der jeg falt for fargeversjonen siden den ga litt ekstra pønsj og liv denne gangen.
Fint !

Hilsen
Linde Gilberg
Tuva K.

Hei Hege!
Dette var et fint bilde, både i svart-hvitt og i farge. Klarer ikke velge en favoritt. Bildet har en fin komposisjon, og fint lys.
Jeg har ikke vært her på lenge, men da tok jeg meg tid til å se gjennom de nye bildene dine nå, og du har veldig mange fine bilder! Jeg må si at du er en av favorittfotografene mine på denne siden, liker stilen din veldig godt.
Stå på videre!
~Tuva
Odd Tore S.

Trivelig bilde fra gjenskapte gamledager, det mangler bare vannspruten fra vannhjulet, så ville det vært full drift i tillegg.
Her må jeg velge fargeversjonen, toningen av v1 sitter ikke hos meg. Derimot i gråskala og med litt trimmet kontrast hadde den blitt bra.
Likevel: Lavet på taksteinen hadde ikke gjort seg så godt. I v2 kunne du nok våget litt mer fargemetning på taket, kanskje ellers også.
Interesant bildetekst.
Lurer på om ikke dette hadde blitt ganske stemningsfylt en grådag etter at det har blitt grønt i naturen. Ta med jungelkniv, i det minste liten grensaks!
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu