Attitude
Utstyr
  • nikon coolpix 5700
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger842
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_182996} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
John B.

Hei ! Vannvittig enkelt, vannvittig flott, og blått (Hadde jeg vært 16 så hadde jeg sikkert sagt sinnsykt i steden for vannvittig )
Tror du med fordel kunne kvittet deg med den svarte dusken helt til venstre, men uansett så gikk det rett hjem hos meg...
John B.
Fred S.

Au, den så jeg ikke før du sa det . ''Dusken'', altså. Riktig, den skal ikke være med. Ellers glemte jeg å si i en undertekst at de hvite prikkene på himmelen hverken er støy eller stjerner, men snøkorn som fyker i vinden.
Takk for kommentar, forresten.

vh fred
Bjarne B.

Med farger og komposisjon som eit grafisk trykk er dette bilde ei lita perle i all sin enkelhet og sitt sterke visuelle uttrykk.

Mvh Bjarne
Ole E.

Jepp, dette ble vellykket. Det er en liten ''plageånd'' helt nederst til venstre, men den lar seg enkelt kutte vekk. Som Bjarne sier, meget sterkt visuellt utrykk. Veldig bra!
Kurt S.

Av de veldig enkle bildene jeg har sett på dotten er dette av de flotteste.
Grafisk trykk er nevnt. Genialt og flott.
Finner ikke så mye mere å si enn at jeg liker bildet en masse.
Du er kanskje ikke tilhenger av anbefaling av bilder.
Tror jeg gjør det likevel-:)
Mvh Kurt
Bente K.

Dette var særdeles flott og stilig. De hvite snøkornene var prikken over i'en her.
mvh Bente
Anne A.

Suverent bra bilde!!!!! Ikke annet å si....
Fred S.

Takk igjen, og selvsagt takk til deg, Kurt. Joda, du har rett i at jeg er litt skeptisk til anbefalelsesfunksjonen, men det er selvfølgelig hyggelig å bli anbefalt, da . Skal ikke ramse opp argumentene mine mot anbefalinger, bare repetere at jeg i stedet kunne ha tenkt meg en ''innslag'' av den typen vi finner på fotosidan.se, nemlig '' Mine Favoritter''. Her kan en etter tur få vise fram sine favorittbilder, som regel 20-30 stykker. Bildene ligger tilgjengelige 2-3 uker ( men ingen ting i veien for at den tiden kunne ha vært kuttet ned til en uke), og det fine med ordningen er etter min mening at ''gamle perler'' kan plukkes fram blant de favoritt-fotografene en hadde en gang i tiden. Er jo ikke til å nekte at mange ypperlige fotografer av ulike grunner har sagt takk og farvel til dotten, og i den grad f.eks. jeg selv har favorittbilder, så befinner nok de aller fleste av disse seg i portfolioene til disse.
De anbefalte bildene er jo ''til stede'' uansett på hovedsidene, mens det samtidig ligger en mer eller mindre gjemt ''skatt'' av gamle bilder som sjelden eller sldri er å se. Riktignok er det vel fremdeles en funksjon som viser ''tilfeldig utvalgte bilder'', men jeg tror få bruker tid på å kikke på disse, Det samme gjelder listene over ''mest bokmerkete bilder'' selv om kanskje noen flere av og til kikker innom disse. Dessuten ville de jo ha vært moro å se hvilke bilder Per, Pål og Espen liker aller best. Eller hvilke bilder Kurt liker aller best; tror alle ville ha funnet det givende. Du er jo, som mange andre her, en snill person som vil gjøre så mange som mulig til lags med hyggelige kommentarer, men jeg blir ikke klokere i forhold til f.eks. din fotografiske ''smak'' av den grunn. Hvis du og jeg og andre derimot hadde fått plukke ut de tredve bildene du/vi liker aller best, og så presentert dem
for resten av dotterne, tror jeg at vi ville ha lært litt mer om hverandre.

vh fred
Tone A.

Eit vakkert vinterbilde som ikkje er av det vanlege idylliske slaget. Du har fanga eit motiv som er minimalistisk på ein måte pga uttrykket det har, men ser ein etter er det mange detaljar. Forgrunn enlagar eit markert skille med sine vakre blåtonar, og lyset viser litt struktur. Kontrasten mot den lyse blåtona himmelen gjer mykje for bildet. Snøfnugga er ein fin effekt på den klare himmelen. Den mørke grana er ein mørk og rett silhuett og ein kontrast til buskane med elegante greiner med snøpynt på. Lyset er nydeleg og blåtonane så vakre. Fort gjort å oversjå ting i eigne bilder, slik som med kvisten i venstrekanten. Kjempebra fanga motiv, Fred.
Elles las eg med interesse kva du meinte om anbefalte bilde. Men for meg som snart har vore eit år på dotten, er det mykje å læra av slike bilde som er nye og anbefalte.
:) Tone
Helge A.

Dette er en enkel god komposisjon med klare, fine farger. Snøkornene som fyker i vinden er det som, for meg, løfter bildet fra det ordinære. Jeg hadde litt problemer med å forstå hvordan det kunne være så mye snøkorn med den helt skyfrie himmelen :-)
Jeg er litt enig med deg i din skepsis til anbefalelsesfunksjonen, men mer uenig med deg i at vi ikke blir noe klokere på den enkeltes fotografiske smak ved å lese kommentarer til bildene. Selv vurderer jeg alltid bildet før jeg leser andres kommentarer, og registrerer at enkelte har skrevet min egen vurdering nærmest ordrett allerede, mens andre vurderer bildet helt annerledes. Etterhvert synes jeg at jeg kjenner litt til hvordan en del dottere vurderer bildene, hva de vektlegger ( detaljer, teknisk kvalitet, hele motivet, eller f.eks en beskrivende situasjon) og hvilken type bilder de foretrekker.
Dette temaet kunne det sies mye om, men nå skal jeg dra dyna over hodet.

I morgen reiser jeg over på den rette sida av fjorden,og må klare meg uten PC og dotten i minst 2 dager :-)

Helge
Mats Elliott N.

Har ikke ord...Vakkert!
Kurt S.

God morgen.
Litt utenom bildet og nå skal vi ikke starte noen diskusjon: Er forsåvidt enig i det du skriver ang. ''Mine favorittbilder'' - En god ide!
Vil imidlertid arrestere deg litt på det du skriver at jeg, som mange andre, er en snill person som er ute etter å gjøre flest mulig til langs med hyggelige kommentarer. Det er FEIL. Det er nok heller slik at man kommenterer mest de bildene man liker og som man synes er fine. Det blir ofte slik dessverre.
Er det bilder jeg liker, som jeg ser har forbedringspotensiale, prøver jeg å hjelpe til med det lille jeg kan, men i en hyggelig tone.
Slik va nu det-:)
Beklager avsporingen og ha ei god helg!
Mvh Kurt
Inge S.

Heisan.
Meget flott i sin enkle særdeleshet.
Det meste er nevnt.

Mvh Inge
Inger Anne Maritsdotter V.

Ser du får masse ros her Fred, og det er helt sikkert på sin plass.

Eg imidlertid blei ikkje heilt komfortabel med dette uttrykket.
Joda, eg ser enkelheten etc.....og likte godt blåtonane og snøkorna i lufta, men utover det, så nei, dessverre;-)

(PS; veit at du tåler det;-)

Inger Anne
Hege J.

Dette falt jeg for umiddelbart, Fred.

Det enkle inntrykket, snøkornene i lufta, nyydelige blåtoner, de rene, horisontale linjene, det enslige treet (perfekt plassert, selvfølgelig;-)).

Hos meg stemmer alt her. Derfor ingen konstruktiv tilbakemelding denne gangen. Du tåler nok det også!!

Mvh Hege
Espen A. I.

Bildet har toner, farger og snødriv jeg ikke har sett maken til, men det jeg faktisk liker best er toneforløpet i snøen, virkelig pent. Liker også treet som lyses opp av sola, men kanskje litt i hardeste laget med kontrast. Det nede til venstre er nevnt, men jeg så det ikke før han hadde skrevet det.

mvh Espen
Torbjørn K.

Jeg må nok si meg enig med Inger Anne. Du fortjener ros for stilen din, men dette blir alt for hardt og brutalt for meg. Komposisjonen kan til dels fungere, men farger og kontraster synes jeg ble for ''grælle.''

Torbjørn
ingebjørg fyrileiv g.

Da jeg så dette for første gang, syntes jeg ikke at det var så svært.
Så jeg tenkte at jeg skulle gi det litt tid. -noe som det trengte hos meg.
Men jeg er ikke helt tilfreds med det enda, har bare vent meg litt mer til det.
Det skiller seg ut fra mengden og det er bra. Det gjør vel de fleste av dine bilder. Det som plager meg mest, er at den lille skogeflekken din er så kappa av snølaget foran. Jeg tror at det hadde blitt bedre om de kom opp fra det første laget istede.

Ha en fin lørdagskveld!

~ ingebjørg
Fred S.

Hei, og takk for fine og interessant kommentarer. Har litt lyst å forfølge den ”tråden” jeg begynte på: ikke som utgangspunkt for en diskusjon, men mer som generelle betraktninger. Først til deg igjen, Kurt: Det var ikke meningen at du skulle oppfatte det personlig når jeg tok deg som eksempel, men i og med at det var du som ga meg ”gnisten” til å filosofere rundt dette med anbefalinger og mer til, ble det ditt navn som ble ”representant” for mange ( Er med meg som en viss kar, vet du, gi meg lillefingeren, så…) Jeg kunne like gjerne sagt Inger Anne, Ingebjørg, Torbjørn, Stine, Tone, Hege, Espen, Per, Pål…og Fred. Tror vi alle er hyggelige mennesker som helst vil gjøre hverandre til lags, men av og til gjør vi hverandre små bjørnetjenester når vi lett hopper over de mindre bra sidene ved et bilde vi kommenterer, eller minimaliserer disse.
Navnene jeg har nevnt ? Ikke tilfeldige, selvsagt, (bortsett fra Per og Pål, da…). En blir fort med i et nettverk her på dotten, dvs hvis en gir kommentarer. Med ”nettverk” mener jeg da en gruppe personer som på regelmessig basis utveksler kommentarer. Disse nettverkene er på ingen måte lukket, nybegynnere kommer lett innenfor hvis de er flinke ( i betydningen ”gjør det rimelig ofte”) til å kommentere. Folk som klager over at de ikke får kommentarer, har selvsagt ikke oppdaget det noen vet; at jo flere kommentarer du gir, jo flere får du. At en har bra bilder er selvsagt også en fordel, skulle bare mangle, men de som får bra kommentar-uttelling på omtrent hvert bilde, gjør det ofte fordi de har kommet med i et nettverk der kommentarer utveksles.
Et slikt nettverk bør være utviklende for dem som er med, slik at en kan vokse som fotograf. Det vil en imidlertid ikke gjøre hvis en nesten bestandig får rosende kommentarer på bilder som er så dårlige at de ikke fortjener slike. Samtidig er det vanskelig å være negativ til ”nettverks-venner”: En er redd for å såre en person en deler nettverk med, og kanskje er en til og med redd for at det å gi en eller i flere i nettverket ”negativ” kritikk vil føre til at en ikke får flere kommentarer tilbake fra den/disse personene. Akkurat til det siste sier jeg ganske enkelt: Og hva så ? Hvem har behov for kommentarer fra en person som ikke selv tackler en kritisk kommentar nå og da ?
Vet ikke hvor mange av dere som er sikre på at dere har et ”kjempebilde” hver gang dere legger ut et nytt. Jeg er det i alle fall ikke, og særlig når jeg er i tvil om et bilde, er det både godt og sunt å få sprikende kommentarer tilbake: Selvfølgelig er en glad for å høre at noen liker dette bildet en var så i tvil om, samtidig er det en fin ( og nødvendig) korreks å få motsatte meldinger fra andre.
Der er jeg ved din kommentar, Inger Anne: Ja, du vet jeg tåler det, dessuten kom både din og Torbjørns kommentarer som bestilt. De illustrerer det jeg vil fram til her; en behøver ikke å like alle bildene som en i ”nettverket” har lagt ut, og en skal ikke være redd for å si meningen sin når en kommentere disse bildene.
Vel, nok tanker rundt et litt ”betent” tema for denne gangen, og som sagt, ikke mer enn det; tanker altså.
Ellers er dette , som dere kanskje allerede har skjønt, et bilde jeg var i tvil om. Noen nevner ”grafisk blad” i en kommentar , og et slags grafisk uttrykk var vel det jeg mest fant ut dette kunne minne litt om. Ellers daler ikke snøen ned, Tone, det er tørre snøkorn som blåses opp fra bakken av sterk vind. Derfor er himmelen så ”blå” ( den var nok ikke SÅ blå…)

Vh fred
Inger-Lise S.

Bildet ditt er like meningsløst som mine...?...( Mitt inntrykk fra deg, om enn likegyldig, så jeg burde ikke giddet............)Du er mer ordrik enn meg, som vanlig, om enn ikke like saklig...?? Pisspreik....!! Så viktig du enn vil være...Prester litt bedre enn dette...For det kan du! Og ikke prøv å gjøre deg selv til sentrum, og såå interessant..Du er det ikke for meg. For meg er du noe jeg ikke vil bli kastet ut av Foto.no for! Men om så? Ok.............
Fred S.

ILS: Så dette nå, og jeg undres: Skal jeg kaste deg ut av foto.no ? Hva mener du egentlig, hva vil du ? Det jeg har skrevet HAR faktisk ingen ting med deg å gjøre ! Denne siden har plass nok for oss begge to: Hvis du unnlater å kommentere mine bilder, slipper du å provosere meg til å si noe om dine. Verre er det ikke.

vh fred
Odd Tore S.

Skal vi i utgangspunktet si forbilledlig enkelt og med en logisk og tradisjonell komposisjon?
Mørk greie i venstre kant regnes som slurvefeil, sensor vet at kandidaten kan bedre når han er helt skjerpa.
Sterke og klare farger, motlys, tilsynelatende godt hjulpet av usm, sterke effekter, typisk for kandidaten.
Flyvende lyskorn med mørk ring rundt noen av dem, en liten ufosverm?
Det er vel helst snøfnugg, men det er blå himmel og ser ikke ut til å være vind, siden det fortsatt er rim på småtrærne. En brist i logikken?
Hvilket totalinntrykk etterlater så dette?
Utført av en som kan sitt håndverk i forhold til det hans ønsker å oppnå, rutinert, forførende ved første øyekast, hva som sitter igjen etter annet vil nok variere ganske sterkt mellom betrakterne.
For mitt vedkommende vil vel ''dekorativt'' dekke det vesentligste.
Odd Tore
Kristel S.

Hei Fred. Må nok si meg enig med Odd Tore her, jeg finner ikke så mye å tygge på i bildet. Men kontrasten motlyset skaper er flott, og det er reine, fine farger som er lette å falle for. Jeg kunne tenke meg en total dyrkning av det reine her, ved å kun ha treet stående igjen. (Altså, fjerne kvistene på bakken). Treet ditt er lite og skabbete, men likevel rett i ''ryggen'' ;)

Ser du ikke ønsker debatt, men jeg vil likevel si meg enig i at det hadde vært kjekt å kunne se andres favorittbilder, for å bli kjent med andres smak utover sine egne bilder. Ennå kjekkere syns jeg det hadde vært om en hadde begrunnet valget. Ser av mine egne bokmerkede bilder at hvert enkelt bilde bokmerkes av svært forskjellige årsaker. Det artige er at noen av de bildene jeg har falt mest for her inne, omtrent ikke har fått noen oppmerksomhet, så det i seg selv forteller hvor forskjellig smak vi har. (Eller hvor sær smak jeg har ;).

Vennlig hilsen Kristel.
Fred S.

Takk Odd Tore og Kristel ! To slike gjennomtenkte og velbegrunnete kommentarer trengte jeg. ''Debatten'' lar vi ligge, har sluttet å ha tro på at denslags fører noe sted. Hvis jeg skal komme med noe ''avsluttende'' må det i så fall være et ønske om at dot.ad.misen i det minste forsøker å gjøre noe med kommentarnivået på Bildekritikken. Meningsløst slik det er nå.

vh fred
Espen A. I.

Akkurat det du tar opp Fred har jeg tenkt på lenge. Opplever at mange av mine ''nettverks-venner'' kommenterer kun bilder av meg som kanskje er litt bedre enn mine dårlige, som de da ikke kommenterer. Dette irriterer meg litt, fordi jeg merker det på x antall kommentarer på mine bilder. De med lite kommentarer er som oftest dårlige bilder av meg. Mitt siste bidrag idag på fotoDOTno er et eksperement, men jeg har faktisk fått en god del tilbakemeldinger, selv om det ikke er mitt beste bilde. Nå har jeg utført forbedringspotensialet i bildet og skrevet det ut og rammet det inn. Amen for din lange avklaring Fred!

mvh Espen (som egentlig skulle ha lagt seg for lenge sia)
Kurt S.

Hei igjen.
Siden det var jeg som på en måte startet debatten, med å anbefale bildet ditt, skal jeg også avslutte den fra min side.
Jeg hadde igrunnen forberedt et langt innlegg men tror jeg lar det ligge.
Det var igårkveld da jeg først leste den lange kommentaren din.
Av og til tror jeg det kan være lurt å ''sove på saken''
Først: Jeg er IKKE uenig i at kommentarnivået bør være gjenstand for forbedring.
Det vil være en kontinuerlig prossess, tror jeg.
Og, bilder og foto.dot.no i det hele handler om kommunikasjon.
Det blir da lett til at man kommenterer bilder til personer hvor man føler at kommunikasjonen er god, begge veier.
Motsatt eksempel: Man har en favorittfotograf som har mange bilder som man liker godt. Man kommenterer bildene. Av og til med forbedringsforslag.
Aldri får man en takk for kommentaren, aldri blir forbedringsforslagene nevnt eller ny versjon lagt ut. Man vet rett og slett ikke om vedkommende bryr seg om kommentaren. Hva skjer da? Selvfølgelig blir man lei og gidder ikke kommentere vedkommendes bilder flere ganger uansett hvor bra de måtte være. Årsak: Mangel på kommunikasjon.
Ellers stoler jeg på at folk sier sin ærlige mening om bildene og prøver selv etter beste evne å gjøre det samme. Ordlyden i kommentarene vil selvfølgelig variere. Noen er ''skarpere i pennen'' enn andre.
Du kan være ganske skarp av og til, men jeg tåler det iallefall. Da du kallte et av mine bilder for - et kjedelig postkort fra 50-tallet måtte jeg faktisk trekke på smilebåndet-:) Andre tåler det kanskje mindre. Det er slikt vi bare må akseptere. Vi er alle forskjellige.
Tror jeg stopper der. Ha en god natt.
Mvh Kurt
Fred S.

'Avsluttende ord'', sa jeg, men dere bør vel også få noen avsluttende ord, Espen og Kurt, selv om dere etter alt og dømme er i senga nå.

Espen: Ja, sånn er det, det er lettere å kommentere blinkskuddene. Ellers er du ung og lovende, og vil nok få mange blinkskudd etterhvert. Håper at du etterhvert utvikler en evne til å komme med noen blinkskudd når det gjelder kommentarer også, så langt synes jeg mange av dem har en litt for høy ''Wow-faktor''. Ikke ha respekt for oss gamlingene, skjerp både penn og billedsyn, og gi oss inn i adskillig større grad enn du har gjort så langt. Du utvikler deg gjennom det også.
Kurt: Ja, jeg husker både bilde og kommentar, og jeg er glad du tar slikt med godt humør, Jeg ''slaktet'' også din ''Red lady in green forest'' som den eneste, og står for det også; likte nok ikke bildet, og det tror jeg også du tar med et smil. Jeg har imidlertid ''også kalt deg ''Fotografiets Nordlands trompet'' fordi du formidler Salten-naturen på en flott måte. En tradisjonell måte , kanskje, men du har gitt meg mange fine visuelle opplevelse. Og hvis det skulle dukke opp en avstemning her inne om hvem som er dottens mest sympatiske person, hadde nok stemmen min gått til deg. MEN: Det betyr altså ikke at jeg gir deg ros for samtlige bilder du legger ut, synes jeg bildet er mindre bra ville det være rett og slett uredelig av meg å ikke si det.

Jeg snakker om et ''nettverk'' lenger opp. I det nettverket befinner det seg alt alt fra folk som har vært med mindre enn et år til noen som har holdt på i 4-5 år. Vær obs på at mange av dem som har vært med lenger ikke finnes her, mange av dem har sluttet forlengst, ( og det inkluderer mange av de beste)andre gidder ikke å kommentere lenger, av for meg ganske forståelige grunner. Vi som er i dette nettverket hører med til dem som kommenterer mest, og som får flest kommentarer. Mht til nivå befinner vi oss på en skala fra ''temmelig middelmådige'' til ''ganske flinke'', ingen av oss tilhører ''kremen'' av norske amatørfotografer. Den kremen har surnet, og er borte, eller legger ut bilder/ kommentere mer og mer sporadisk.
Dermed har vi et ansvar for at dette nettstedet skal bli mer enn et ''skrytealbum'', og det ansvaret ivaretar vi best med å bestrebe oss på å gi så ærlige bildekommentarer som mulig, også til hverandre. For ærlig talt, mange av de bilde hver enkelt av oss legger ut er vel ikke mer enn bare ''så som så'', og bør vi ikke da få høre det istedet for 10-15-20-30 hyggelige og rosende kommentarer om hvor fine fargene er og for noe flotte diagonale linjer det er i bildet ?

vh fred

Kristel S.

Det jeg tror du snakker om her Fred, er søken etter dem som taler et språk man forstår. Ikke i form av ord, men bilder (eller en god blanding).
Selv har jeg stor glede av å finne mennesker som kanskje tar helt andre bilder enn meg selv, men som jeg skjønner. Eller, rettere sagt, får en opplevelse av.
Det kan ta meg flere kvelder å se gjennom bildene til en person, men det er ikke noe 'å ta meg', det er 'å gi meg'. For ingenting er mer givende enn når en finner dem som en kan kommunisere i bilder sammen med.
Det er dem man skal lete etter, og bygge et nettverk med.
Men litt rom må vi ha, for slaraffen-kommentarer, for vi har vel ikke alle dagen alltid, og jeg merker selv kvaliteten på kommentarene mine når jeg ikke er opplagt. Skyldfølelse for ikke å ha skrevet nok kommentarer skulle ikke vært lov. :)

God morgen, forresten!
Hilsen Kristel.
Avsluttet .

Minimalistisk og coolt:D

Hilsen mags
Elise K.

Oi, her var det jo en hel lang diskusjon og ikke bare ett bilde.

Først om bildet: Når jeg slo det opp først tenkte jeg: Jøss, så overbehandla. Også gikk jeg videre til ditt neste bilde i jakten på min favoritt blandt dine bilder siden jeg var her sist. Men etter er liten stund ville jeg tilbake å se, og etter å ha sett en lang stund kom jeg fram til at dette faktisk var fantastisk vakkert. Særlig hvis man tenker på det som et trykk. Jeg liker virkelig det stilistike utrykket!

Også vil jeg selvfølgelig si min mening om anbefaling og sånn selv om diskusjonen nå er lagt død. Jeg synes det er utrolig lærerikt å se hvilke bilder som folk synes utmerker seg. I tillegg er det jo en veldig ære å få et bilde anbefalt. Jeg har fått det en gang, og var så stolt så stolt den dagen at jeg nesten letta...hehe... Jeg hadde i tillegg satt utrolig pris på en funksjon hvor folk kunne legge ut sine favorittbilder. Flere anbefalte bilder -> mer å lære.

Til slutt vil jeg bare si at jeg setter og har satt utrolig stor pris på dine ærlige og hjelpende kommentarer.

Mvh Elise :)
Fred S.

Hei, og takk til alle tre.
Kristel: skulle ha takket for denne fornuftige kommentaren for lenge siden, men foto.no har vært litt på avstand et par uker nå, og blir å ''nyte'' i svært små porsjoner enda en stund. Men det du sier er BRA; har noen fortalt deg at du er ei veldig klok jente ?
Takk, Magne, og hvor har du gjort av deg ?
Elise: Neida, jeg har fremdeles ikke glemt deg, og hyggelig at du landet på dette bildet. (Hadde vært hyggelig uansett hvilket bilde du hadde landet på, forresten)

vh fred
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu