I sirkel eller over kanten...
PS spørsmål: Jeg gjør alt arbeid i Adobe RGB. Så konverterer jeg til sRGB før save for web. Da har ofte fargetonene endret seg og jeg drar bildet tilbake til utgangspunktet etter hukommelsen. Hvordan gjøre dette på en mer profesjonell måte?
Bildet inngår i albumet Tulipanvariasjoner 2006 - Innfall og utfall
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-03-31 12:28:36
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon Nikon D200
  • Nikon AF Micro Nikkor 55mm 1:2,8
  • Brennvidde55mm
  • Blenderf/13
  • Lukker1/8s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • AnnetMotlys med direkte sol fra vindu.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger349
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_184019} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Tom A. T.
Har det begynt å klø i makrofingern Steinulf. Den røde underdelen i bildet er litt dominerende og jeg ville vært fristet til å endre tittelen til ''ikke over kanten''. Fargene i bakgrunnen står fint til bladene i forgrunnen bortsett fra de to hvite feltene som blir et veldig blikkfang, men bildet er allikevel av den delikate sorten.
En konvertering til srgb gir som regel en real økning i fargeintensiteten. Jeg bruker det av og til, men ikke på bilder som er best med litt dempede farger.
mvh Tom T
Tove Å.
Fint med de store flatene med harmoniske fargetoner og myk tekstur. Jeg ville ha kuttet noen cm på høyre side slik at det hvite feltet ytterst forsvinner. Da synes jeg bildet blir roligere og enda mer behagelig å se på :)

Konvertering til sRGB er noe jeg har slitt med også. Men jeg skjønte omsider at jeg hadde brukt feil funksjon i PS. Jeg brukte Edit - Assign Profile, men nå bruker jeg Edit - Convert to Profile. Da er det, som Tom sier, stort sett bare fargemetningen som øker og det er jo en smal sak å justere.
Nå vet jeg ikke om dette var til hjelp for deg - men det kan jo være andre som kan lære av mine feil :)
Chr. G.
Liker detaljene og strukturen i bladene og de avmålte fargene. Men dette er et godt eksempel på et bilde som på grunn av bredden blir upraktisk å betrakte på en 1280 skjerm. Detaljene hadde sikkert kommet godt fram i en mindre utgave også.

Har selv ikke 100% snøring på fargerom, men kanskje Proofing før fargejustering og før Save for Web kan være et hint?
Kjell G.
Jeg liker bilde som det er; spenstig i komposisjon og fargesammensetning.
Tone B.
Hei Steinulf,

Jeg også liker bildet som det er borstsett fra det lyse feltet. Fine fargetoner og flott struktur i blomsterbladene. Jeg er ingen reser i ps så jeg kan desverre ikke bidra der. Ikke alltid jeg konv til srgb, men når jeg gjør det gjør jeg det på måten Tove Forwald beskriver.

mvh Tone
Odd Tore S.
Kurver, store flater med kraftig og likevel dempet farge, og en overflatestruktur som gjør at de ikke blir for monotone og dominerende.
Behagelig for øyet.
Jeg gjør alt i sRGB og saver til den største filstørrelse mindre enn tillatt dottenstørrelse, dvs. ikke save for web. Alle eksperimenter med andre fremgangsmåter har ført til at jeg ikke riktig klarer å følge med på det som skjer. Jeg har bare PS Elements 2 og klarer likevel ikke å henge med i svingene.
Odd Tore
Ann F.
Godt å se at andre også kan ha problemer med fargerom. (Sebilde nr. 227944, hvor jeg besværer meg over Elements 4, som jeg tidvis bruker).

Jeg gjør all redigering i RGB (har Embedded Adobe RGB som standard på kameraet for jpg-filer, eller velger RGB ved RAW-konvertering). I tillegg før redigering: Assign to Profile RGB.

Etter at bildet er redigert i ferdig utgave i RGB og lagret: Convert to sRGB og deretter Assign profile sRGB. Ved da å gå inn i Assign profile igjen og sammenligne med RGB, kan du se hva som bør evt. justeres før publisering på nettet eller levering til en fotobutikk for utskrift (de jeg har brukt, vil ha sRGB).
Og lagre med nytt navn, selvsagt.
Med PS CS er da Save for WEB problemfri etter min erfaring, men det blir på en måte to jobber med samme bilde. Heller det, enn å bomme totalt på fargene.

Til dette bildet: jeg synes de store bladene ble lovlig dominerende, det øvre høyre hjørnet er morsomt.

Mvh Ann

Caroline M. S.
Synes kronbladene er kjempefine med alle de små linjene/strekene, og v2 ble veldig mye bedre enn v1 (selv om jeg også på v2 savner litt mer lys). Fargene i bakgrunnen er fine, men jeg synes i grunnen bakgrunnen er ganske ''bråkete''. Tror det også kunne blitt fint med et kvadratisk bilde her hvor kun kronbladene er med.

Til alle dere som bruker Elements 3 (og tidligere - kjenner ikke 4) og derfor ikke kan konvertere fra et aRGB til sRGB: Det finnes en enkel omvei. Lag en hvit bakgrunn i sRGB og kopier aRGB bildet over til den. Så er det bare smelte lagene og fortsette billedbehandlingen som før. (Da jeg brukte Elements hadde jeg lagret en hvit bakgrunn i sRGB i samme pixel størrelse som jeg vanligvis bruker. Hentet bare fram den hver gang og roterte ved behov.)
Stine J.
Hei Steinulf,

V2 ble bedre i fargene, men jeg tror en justering opp i mellomtonene og litt i høylyset ville gitt litt mer ''smell'' i bildet.

Utsnittet blir jeg ikke helt fortrolig med her, tror en kutt fra høyre side som Tove foreslår ville gjort seg.

Når det gjelder konvertering av fargerommet, var det mye interessant lesing her. :-)

mvh Stine
Jan v.
Hei Steinulf.

Et dristig blomstermotiv, synes jeg, men interessant også. Jeg liker versjon #2 best, renere farger synes jeg. Forøvrig slutter jeg meg til Ann Forbergs utsagn, og liker livet oppe i høyre hjørne, det hører absolutt med.

Jeg har ikke registrert noen fargeavvik på bildene mine når jeg ser dem igjen her. Min fremgangsmåte er akkurat den samme som Odd Tores.

Mvh Jan
Hege J.
Dette likte jeg! :-)
Spesielt, men spennende utsnitt. Lekre fargetoner. Den litt uryddige bakgrunnen spriter opp det enkle utrykket noe og det er bra.

Mvh Hege
Inger-Lise S.
Fin komposisjon du har valgt. Lekre former i bildet. I v#2 friskner farger og detaljer til, så jeg velger absolutt den.
Det hvite feltet blir jeg ikke fortrolig med. Helhetsinntrykket er positivt:)

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu