Gulveisen; den sjeldne slektningen.
Jada, jeg vet hva jeg har sagt om blomsterbilder, men denne måtte jeg bare ha med. Gulveisen er Overhallas kommuneblomst, den er forholdsvis sjelden i Norge, og da jeg kom forbi ett av de 3-4 voksestedene her i Overhalla, måtte jeg bare...
Det skal ikke bli en vane, men mulig det er interessant for blomsterinteresserte å se det gule medlemmet av veisene, eller våre norske anemoner.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-05-01 01:16:59
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-05-02 18:27:18
    Versjon #3
Utstyr
  • nikon coolpix 5700
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger678
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_188849} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
ingebjørg fyrileiv g.
Jøss, Fred. En blomst fra deg var noe nytt :)
Ser nå at du nevner det selv også. Bildet skiller seg jo iallefall ut. Det er neppe noen andre som har lagt ut bilde av denne veisa.

Jeg er litt usikker på kompen. Det blir litt mange blader som irriterer litt.
Så tror jeg at jeg ville ha valgt en annen farge til bakgrunnen..
Skarpheten er fin og bildet er absolutt godkjent.


~ingebjørg
Odd Tore S.
Velvalgt bakgrunnsfarge for knallgul blomst, fin og skarp stilk.
Gulveisen vokser også her i den trange Kjaglidalen, men er vel fortsatt trygt forvart under snøen der.
Odd Tore
Marion N.
Eg syns dette var flott! Eg hugsar at det var svært vanskeleg å få fokus på ønska plass med kompakt så eg er imponert. Likar den blå bakgrunnen, den harmonerer fint med hovudmotivet.

Mvh Marion
Fred S.
Takk for kommentarer. Ja, her oppe er det lite som er skjult under snøen, vi har vår som nesten er sommerlig. Blåser riktignok kraftig; det kan sikkert Ingebjørg bekrefte også, der hun nyter finværet i mer kystnære strøk av Namdalen.
Ellers ikke så lett å få til komp av det slaget som for tiden er ''blomsterfotopolistisk'' korrekt på dotten akkurat nå. Gulveisen har ikke samme høyreiste eleganse som sine hvite og blå søskenbarn, blomsten er mindre, og de øverste bladene ( som minner om hvitveisens, men er tettere og mer kompakte) sitter like under blomsten. Så derfor ble det som det ble. Ytelsen på coolpixen skal jeg ikke klage på, Marion, den er grei nok også til macro-opptak.

vh fred
ingebjørg fyrileiv g.
ja, jeg kan også melde om kraftig vind. Skal se om den minker i løpet av dagen for så å dra på fjellet. Men nå er det sommer gitt!
Inger Anne Maritsdotter V.
Absolutt severdig Fred, og fint at du viser oss den.
Det ble et anemonebilde i svenske farger; gult med blå bakgrunn, det grønne bladet der bakom forstyrret l i t t.
Ellers lekkert bildeutsnitt, teknisk veldig bra.

Har en svensk venninne som har gulveiser i sitt nabolag, de er ganske sjeldne ja:-)

Inger Anne
Nils B.
Vakkert. Likte dette godt. Fargemessig helt på høyde og når det gjelder bladet så forstyrrer det ikke. Det jeg derrimot kunne tenkt meg at du gjorde noe med var øvre venstre del av bildet. Høylyset kunne du med fordel dempet noe slik at det ikke trakk blikket bort fra selve blomsten.
mvh Nils
Janne L.
Hei.
Nydelig farge sammensettning. Jeg likte godt at blomsten kommer ut fra siden. Har du snudd bildet? Men det mangler litt på skarpheten. Ikke lett å få det til, spesielt på et kpmpakt kamera.
Janne
Joachim H.
Når du førsk skulle legge ut en blomst måtte det bli en bra en etter den kritikken du har gitt til andre her på dotten. Og denne ble ikke så aller verst denne :-)

Komposisjonen og fargene er veldig bra. Noen justeringer her og der er det sikkert rom for men synes i det store og hele at dette funker fint som det er jeg.

All skryt til deg Fred at du har greid å ''temme'' denne Coolpixen din :-)

JH
Kurt S.
Tror det er første blomsterbildet jeg ser fra din side. Slett ikke verst denne.
En vakker blomst som jeg ikke har sett i virkeligheten, tror jeg.
Den er sikkert ikke stor.
På bildet ble den derimot lysende og flott. Skarpheten på støvbærerne synes jeg fungerte fint.
Absolutt godkjent. Faktisk et vakkert bilde i vårens flotte farger.
Mvh Kurt
Tone A.
Vakkert bilde om gulveisen med den friske blåtona bakgrunnen som framhevar formene til gulveisen. Eg måtte fram med ''Blomster i Norge'' boka mi for å lesa om denne blomen som eg aldri har høyrt om. Denne blomen er sjeldan, difor er det godt at du kom med den. Fine detaljar på både kronblad, støvbærar, stilk og blad. Her har du fått fram det karakteristike ved gulveisen med dei lekre bua kronblada mot den blåe bakgrunnen. Det virkar som om fokuset er meir på stilken og blada enn på sjølve blomen.
Blada er kortstilka, så difor er det ikkje rart at blada er både i forgrunn og bakgrunn. Blomen strekk seg mot lyset i bakgrunnen og blåtonane er lekre.
Eg er imponert over kor skarpe detaljar du får med kompaktkameraet ditt. Pga at har prøvd med ungane sine kompaktkamera på blomar og det vart heller dårlege bilde.
Pirket er at det kunne ha vore skarpare, men då måtte du hatt eit makro-objektiv og speilreflekskamera. Slike sjeldne blomar er det gildt å få studera. Godt at du heiv deg på vårgleda som herjar på fotodotten, Fred, pga at dette er eit vakkert bilde!
:) Tone
Fred S.
Takk for nye kommentarer:
Nils: Enig. Øverste v. hjørne fungerer ikke bra. Har fjernet det i en versjon 2.
Joachim: Jeg har faktisk svært sjelden kritisert andres blomsterbilder; har bare sagt at vi nå går inn i en sesong med mye tulipaner og veiser. Det ER faktisk sant, men det er også tull av meg å klage over slikt, det hører med til sesongen. (Nå var jeg flink til å ta selvkritikk...)
Kurt: Joda, jeg har lagt ut blomster før, du har til og med kommentert fjellfiolene mine.....
Janne/ Tone: Er det SÅ uskarpt da ? Ser egentlig ikke særlig forskjell på dette og andre tilsvarende som ligger her akkurat nå, Få av dem har ''all-over'' skarphet. Egentlig tror jeg coolpixen min ikke ligger så forferdelig langt unna yteevnene til mer avanserte kameraer/ linser. Hvis jeg hadde giddet å ta med stativet når jeg en sjelden gang fotograferer blomster, pluss kjørt manuelt, tror jeg dette ville ha blitt riktig så bra. Denne er håndholdt og på full auto, lukkertid 60 og rimelig stor blender.
Det samme gjelder Mariskoen, som jeg tok for et par år siden. Synes skarpheten på den er helt OK. Bare kikk:bilde nr. 118215
Tom A. T.
v2 ble flott. Ved å fjerne det lyse ''magnetfeltet'' fikk du rendyrket bildet på en mye bedre måte. Kraftige farger passe bra her syntes jeg, sjøl om de er av det svenske slaget ;o).. Ang skarphet eller mangel på sadan, så må vel, med denne opptaksvinkelen, mesteparten av motivet ligge utenfor skarphetsplanet. Selv med denne brennvidden som et kompaktkamera har. Jeg har selv en CP8400, og kan gå god for at de absolutt holder mål hva skarphet angår.
mvh Tom T
Ann F.
Morsomt å se den.
Fargene er fine sammen. Skarpheten er helt OK og sitter nok der den skal. Uskarpt kronblad mot oss bare øker dybden, spesielt i den vinkelen du har valgt.
Jeg blir imidlertid ikke fortrolig med komposisjonen. Jeg tror nok at et V1 med betydelig demping av det lyse grønne ''magnetfeltet'' ville blitt vel så bra. Nå er det også såpass tydelige klonespor å se i V2, noe som gjør det litt vanskelig gi den en rettferdig bedømmelse. Av en eller annen grunn har du også gjort noe med det blå feltet t.h. for kronbladet, ikke bare det omtalte feltet oppe t.v. - ?
Blomsten strekker seg mot lyset - men lyset kommer fra helt horisontal retning - ? Hva med å snu 90 grader mot klokken?
Om den ikke vokste slik i virkeligheten, prøv å løsrive deg fra det.
Skal noe da klones, er det et lite grønt spor rett bak støvbærerne. Evt. også noe som stikker opp over grønt blad mellom kronblad nr. 2 og 3 f.h. nede, slik den står nå. Og så en liten beskjæring fra bunnen til over den bittelille uskarpe ovalen rett under kronbladetet helt t.h.

Summa summarum: behold V1, demp det aller lysteste grønne over hele bildet, klon forsiktig som nevnt, og snu 90 grader mot klokken.

Har lett forgjeves i flere år etter både denne og albino blåveis. Dvs. i fjor fant jeg det siste. Fikk tatt et par bilder som pga vind ble helt åt skogen. Så kom det en jæ . . . setter løpende og planta labben akurat oppi (ja det kan du vel tenke deg!).

Mvh Ann
Fred S.
Hvis jeg er rask nå, så blir der en hvit, en blå og en gul på rekke og rad:
Takk til Tom og Ann var det jeg skulle si. Fint med bekreftelse på at coolpixene fungerer til litt av hvert, Tom.
Ann: jo, du har kikket nøye på bildet, ser jeg. Du har nok helt rett i at jeg har slurvet med kloningen. Forslaget ditt ser veldig bra ut, men det krever såpass mye ''arbeid'' som jeg ikke helt behersker, og det får bli en annen gang.
Ellers liker jeg innstillingen din til dette å søke etter planter. (Du har lett forgjeves i flere år, sier du). Tror nok den gule finnes på østlandet, Odd Tore har jo et ''hemmelig'' sted, ser jeg han skriver. Kanskje han kan tipse deg ?
Albinoblåveis har jeg aldri hørt om, men hvis du engang finner den, regner jeg med at du kommer til å oppleve samme lykkefølelse som jeg gjør( i alle fall gjorde) hver gang jeg fant en vill blomst jeg aldri hadde sett før.
Nå har jeg faktisk funnet alle de jeg utifra ''Floraen i farger'' hadde lyst å finne, med et par unntak. Norsk Malurt er et av disse unntakene. Noen som kjenner vokseplasser ?

vh fred
ingebjørg fyrileiv g.
'Norsk malurt er lite utbredt i Norge, kun funnet i Jondal (nordsiden av Vasslifjellet), i Trollheimen (bl.a. Grøvudalen i Sunndal, på Oppdal og Einunndalen i Folldal) og i Ryfylke. Malurten kom som tidlig innvandrer og etablerte seg der det ble tidlig isfritt etter istiden, som i de nevnte steder. Ble etterhvert muligens utkonkurrert''

''For å bevare en storslagen natur og et uvanlig rikt plante- og dyreliv, er Dovrefjell vernet som nasjonalpark. Vestre del preges av steile fjell der Snøhetta rager høyest (2286 m.o.h.). I øst er berggrunnen kalkrik, og her finnes Nord-Europas rikeste plantefjell med sjeldne arter som norsk malurt og dovrevalmue. Moskusdyrene er et annet særmerke for Dovrefjell. Rein finnes også (jøsses!)''

(wikipedia)


Hva har man ikke Internett til....!? :)

Fred S.
Ja, du Ingebjørg..... Takk skal du ha, i alle fall. Noe av dette visste jeg forsåvidt allerede, f.eks at den vokser i Grøvudalen og på Dovre. Der har jeg funnet den gule Dovrevalmuen, men ikke malurten. Dovre er likevel beste mulighet, kanskje noen sitter inne med beskrivelser av enda mer detaljerte lokaliteter der ? Regner med at den finnes i Fjellhagen på Kongsvoll, men det blir jo litt juks, da.
Malurt er det vel dårlig med på Salsnes, Ingebjørg; men kanskje dere har andre botaniske sjeldenheter ?

vh fred
Fred S.
Har lagt ut ny versjon; eller rettere sagt, jeg har lagt ut Ann`s nye versjon. Da det muligens gikk opp for henne at jeg er så dum i PS at jeg ikke skjønte forklaringen hun ga meg i kommentaren sin, mailet hun denne. Takk Ann !

vh fred
Tone A.
Hei Fred! Versjon 3 som Ann maila til deg blei flott. Litt meir naturleg stilling på blomen. Og når du gir opp lukkartid på 1/60 sek. og stor blendar, då er bildet skarpt nok. Slike ting likar eg at står unde bildet. Bildet har eit friskt uttrykk pga fargane. Lukke til med jakta etter sjeldne blomar! Eg slit med å få til vanlege blomar.
:) Tone
Ann F.
Grmpff.



















Å nei da, Fred, grmpff'et er ikke fordi du har lagt ut den utgaven jeg mailet deg som V3. Tvertimot, jeg finner det smigrende at du synes den er god nok til å vises som en ny versjon, og det tjener deg til all ære at du gjør det og derved innrømmer at det kan være et mulig alternativ.

Grmpff'et kommer av at du tror at jeg tenker om deg at ''han er så dum i PS at han ikke skjønte forklaringen jeg ga ham i kommentaren min''.

Det er helt feil, og jeg håper inderlig at du er ironisk i din kommentar slik at du ikke syns det var negativt at jeg sendte deg den med medfølgende forklaring. Jeg tror aldeles ikke at du er ''dum i PS''. Tvertimot, du har et par bilder (hvis jeg ikke husker helt feil, fra Namsen) som er så nydelig PS-behandlet at jeg vet at når jeg en gang har et bilde jeg vil gi samme uttrykk, kan du være ganske så sikker på at det kommer en mail til deg med spørsmål om hvordan.
Dessuten har du vist oss noen vannliljebilder som er helt utrolige i fargeredigeringen.
(Men jeg finner ikke alle Namsenbildene eller vannliljebildene dine - hvorfor?)

Jeg har lært meg et tricks om hvordan klone/burn/dodge på en slik måte at man samtidig beskytter de områdene som ikke skal berøres (som beskrevet i mailen til deg). Det tok meg ca. 4,5 min. å lage den ''quick-and-dirty''-utgaven vi nå ser som V3.

Alle kan ikke kunne alt i PS. Men om jeg lærer noe til deg eller andre, betyr ikke det at jeg blir mindre dyktig. Tvertimot. Da blir vi flere som blir dyktige på flere måter å behandle bilder, og som derfor kan dele erfaringer. DET er mer en halve morroa med å være med på FdN.

Mvh Ann
ingebjørg fyrileiv g.
Var tilfeldigvis innom dette bildet og tenkte jeg skulle svare
på forrige svar jeg fikk. Malurt kan jeg nok ikke huske å ha sett.
Hverken på Salsnes eller andre plasser (ikke det at jeg er så bereist av meg, men..)
Kan heller ikke melde om andre botaniske skjeldenheter fra mine trakter.
Jeg bare ser, og tenker at ''oi, den var fin. Tro hva den heter?'' uten å gjøre noe med det.

En ting til jeg vil si, er at jeg ble utrolig overrasket (med uttropstegn), i positiv retning,
av å høre hvordan du jobber med bildene dine. Og da spesielt over innstilling på kamera.
Fascinerdende og interessant. Noe jeg ikke hadde trodd. Hvorfor ikkemedlem? (fotoklubben)

vh Ingebjørg
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu