Linerle
Det er så mange fine fuglebilder her at jeg ikke har turt å legge ut før, men jeg synes skarpheten og fokuset ble grei her.
Utstyr
  • nikon d70s
  • nikon 70-200mm, af-s, vr, G, 2,8
  • Blenderf/2.8
  • Nei
  • AnnetHåndholdt
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger282
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_188902} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Thomas M.

også med smuler da? :P neinei, det blir juks:) neida. flott bilde av linerla;)

mvh thomas mørch
Gunnar O.

Flott bilde av fuglen, skarpt og fint.
mvh Gunni
Robin J.

Bra skarphet på denne. Litt utbrent på hode men ellers flott bilde av linerla.
Mvh RJ
Janne L.

Hei.
Jeg synest du har fått til et riktig fint bilde av fuglen. Du har med mye luft på sidene og lite luft oppe, litt mer nede. Det blir litt for lite luft oppe, synest jeg.
Janne
Egil S.

Du trenger da ikke å være redd for å legge ut fuglebilder du.
Helt greit!
Torbjørn K.

Du sier det litt selv, nivået på rene artsbilder av fugl er skremmende høyt her på foto.no og for å hevde seg bør man fort ha utstyr i 20-50000kr-klassen. Siden dette ikke er noe mer utover det å være et rent artsbilde, forventer man fort at det skal være teknisk veldig bra siden ''alle andre er det.'' Selv om du har optikk som bør være mer enn skarp nok, så synes jeg ikke du kommer helt i mål her. Posituren er fin, selv om jeg kanskje synes brødsmulene ødelegger litt og får det hele til å virke noe oppstilt ut. Synes likevel ikke at du får frem helt den detaljeringen man ofte forventer eller ønsker, spesielt er dette tydelig i fjærdrakta.

Ble mye slakt nå, men jeg synes ikke du bør være redd for å legge ut slike bilder. Man må jo ta med seg litt negativ/konstruktiv kritikk for å utvikle seg også. Bare koseprat fører ingen vei :-)

Torbjørn
ingeborg w.

Takker for kommentarer, positive og konstruktive. Torbjørn, som du ser i min vurdering synes jeg fokus og skarphet er grei, det innebærer at jeg ikke er fornøyd, fordi jeg vet det er rom for forbedring og jeg er spesielt misfornøyd med detaljering i fjærdrakta, derfor har jeg ikke nevnt det. Det er altså ikke slakt du kommer med, men en påpekning av noe jeg allerede mener selv. Det jeg nok skulle gjort er at jeg skulle skrevet hva jeg ønsket av tilbakemelding, altså konkrete tips for hvordan det kan bli bedre og da tenker jeg spesielt på hvilke innstillinger jeg skal bruke av blender, lukker, af-s/af-c, matrix eller annen lysmåling, single eller dynamic area. Husk på at jeg har stort sett tatt landskapsbilder og er god til det, men landskapet beveger seg ikke. Det gjør fuglene og fort også. Linerla tripper rundt som bare det og når jeg har problemer med fokusen regner jeg med at det er noe med innstillingene jeg bør endre på. Den nye linsa mi skal være knallgod og ha rask autofokus så den bør ikke være noen hindring. Jeg har resonnert meg fram til og også sett at f2,8 kan være lite, selv om det er gøy med mulighet til så liten dybdeskarphet. Med f5,6 eller lignende er det kanskje større mulighet til å treffe fuglen med fokus. Jeg lurer også på om det kan være en ide å gå opp på iso, så lukkertida blir skarpere. Ellers har jeg tenkt at af-c med følgefokus, serieopptak, dynamic area og matrix må være bra for linerler som virrer hit og dit. Dette bildet er tatt med af-s og single, så jeg har tenkt og titta og lest litt i ettertid. Tar gjerne imot synspunkter på dette og annet som kan hjelpe meg til å ta ''actionbilder'' med den nye linsa mi.
Torbjørn K.

Først og fremst, så må jeg gratulere deg med nytt objektiv. Det er knallbra, og jeg synes ikke dette bildet viser hvor godt det faktisk er.

Rent konkret så har jeg følgende tips (mulig andre gjør det annerledes, men dette er ihvertfall min erfaring).

- Det er veldig viktig å ha rask nok lukkertid ved bruk av teleobjektiv. Du bør ha min 1/200sek (1/brennvidde i mm) når du bruker 200mm. Jeg har hørt at du også bør gange med crop-faktor, så du bør ha 1/(200mm*1.5crop) = 1/300 sek når du fotograferer med 200mm for å få skarpe nok bilder. Med VR kan du ihvertfall halvere dette (1/150sek) og kanskje gå enda lengre ned og likevel få skarpe nok bilder (1/100-1/60sek)

- I tillegg til å ha rask nok lukkertid, er det viktig å ha riktig teknikk når du tar bildet. Det hjelper ikke å holde kamera stødig dersom du ''trekker av'' når du tar bildet. Da får du et ''napp'' som lager bevegelse i kameraet når du tar bildet, dette gir uskarpe bilder. Det er lurt å bare presse utløseren forsiktig ned, slik at bildet ''plutselig'' går av. Det kan også lønne seg å bruke serie-bilde funksjonen i kameraet. Da blir som regel bilde nr. 2 skarpere siden du allerede holder utløseren nede her, og ikke trykker den ned når du tar bildet

- Ofte lønner det seg å bruke kun ett fokuspunkt (sentrumspunktet), så har du full kontroll på hva du fokuserer på. Dette gjelder spesielt dersom du fotograferer fugl i trær, der grener kan lure fokusen til å fokusere på feil sted. Det er som regel best å bruke servo-fokus slik at dersom de flytter seg litt, eller du flytter deg litt, så har du hele tiden ''oppdatert'' fokus.

- Som regel er objektivet best når du blender ned et-to trinn, men dette objektivet skal være sylskarpt også på f/2.8. Med litt nedblendig får du også noe bedre dybdeskarphet.

- Et tips for bildevisning på web er å bruke ''bicubic sharper'' interpolasjon når du skalerer ned bildet. Det gir det et skarpere bilde.

Håper dette var til hjelp, dersom det er noe mer du lurer på så er det bare å spørre.

Torbjørn

ingeborg w.

Takk for tips, Torbjørn. Jeg tar med meg dette videre. Det kommer flere bilder tatt med den nye linsa, men det er en overgang og spesielt nå som jeg skal ta andre typer bilder.
Odd Tore S.

Svært så typisk positur av linerle som ser skummel fotograf og samtidig har lyst på mer mat.
Litt selvmotstridende bilde, litt blasst uten virkelig å være det, skarpt rundt fuglen, mens deler av den som burde vært skarpe ikke helt holder mål.
Torbjørn har allerede kommet med en mengde tips her, serie, følgefokus, senterfokus og utnytte VR med litt mindre blender burde være til stor hjelp neste gang.
Lyset var vel også svært flatt her, noe som egentlig ikke er så dumt når det fugler med sort og hvitt, men litt trimming med PS og Contrast kanskje??
Odd Tore
Kjell Sigurd S.

Synes da dette ble ganske bra. Linerla oppholder seg mye på bakken og sånn sett er den fanget i sitt rette miljø. Brødsmulene er nevt og kunne vært unngått. Temmelig bra skarphet og pluss for at hele fuglen er med. Well done! :-)

Når det gjelder lukkertider så er det jo heller ikke bare fotografen som har en tendens til å røre på seg. Fuglene, ikke minst denne lille krabaten, har et hurtig bevegelsesmønster, og da hjelper ikke VR el.l. - kun rask lukkertid. Ved vind bruser det i tillegg i fjærdrakten. Bruk også histogrammet for å sjekke om du har under-/overeksponert deler av fuglen.

Lykke til med pippipfoto!

Kjell S
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu