Våren kommer til Skosliteren
Skosliteren er veien gjennom Ursdalen. Fin murt opp i bratta, men tæret av tidens tann og mangel på vedlikehold.
Navnet sier alt om veidekket.
Nedenfor Skosliteren er det styggbratt og fallen urskog, og det lå fortsatt snøflekker nå i slutten av mai.
Denne sidebekken renner over veien i stedet for under, og er litt av en utfordring både når det gjelder adkomst og muligheter til å fotografere.
Bildet inngår i albumet Langs Urselva - Urselva renner fra Vestmarka nord forbi det stupbratte Ringikastet og videre i den ganske trange, skyggefulle og steinfylte Ursdalen til det hele vider seg ut i klassisk jordbrukslandskap ved Persbråten.
En tur gjennom dalen går forbi mange tildels godt gjemte kulturminner og småbarsk natur med litt spesiell flora.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger698
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_193931} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Lars-Anders M.
Meget vakkert og litt uvanlig for å være ett så kjært motiv.
Eyvind R.
Dette var et fint bilde med mange fargenyanser og velvalgt utsnitt. Både stamme og vann lager en fin diagonal i bildet.

Mvh Eyvind
Vegard L.
Et fint bilde med fornuftig valg av lukkertid, med passelig slørete vann.
Litt mørkt i de mørke partiene på min skjerm, men de grønne bregnene kommer imidlertid fint frem med den mørke bakgrunnen. Jeg hadde nok vurdert å fjerne den døde bregnen som ligger over stokken før jeg tok bildet.
En versjon med kutt på venstre side ved bregne nr. 3 kan også vurderes.
Mvh Vegard
Espen A. I.
Dette likte jeg. Du vinner på teknisk innsikt i opptaket og dette gjenspeilet både i detaljer i høylys/skygger og på skarpheten. Synes også du treffer godt på komposisjonen som fremstår diagonalt i form av bekkens renneretning og av det som på meg virker som et gammelt tre liggende ved siden av.

mvh Espen
Steinulf L.
Et nært og tett utsnitt med usedvanlig mange detaljer. Det gjør bildet spennende og interessant,selv uten den fine historien din. Det er stor dynamikk i bildet, men du har god kontroll på denne eksponeringen, ihvertfall hos meg, som har en lys skjerm.
Tone B.
Hei Odd Tore,

På min skjerm ser det ut til at du har truffet veldig bra med eksponeringen. Gode detaljer i de mørke partiene og passe sløring på vannet. Vakkert motiv som du har ''fanget'' på en fin måte og resultatet er et severdig bilde. Enig med VL ang den døde bregnen, men det fungerer allikevel.

mvh Tone
Stig Børre E.
Her har du truffet godt med det meste. Herlige saftige farger og meget flott komponert. Fine diagonale linjer.

Veldig pent!

StigB
Espen A.
Utrolig behagelig bilde å se på! Teknisk bra, godt motiv. Du kan kameraet ditt og har øye for motiv ser jeg. Den døde bregnen gjør ikke meg noe. Den var der først og skaper fargespill samt gjør bildet naturlig.

Mvh
Espen Amdahl
Terje K.
Her syns jeg det var en nydelig stemning. Perfekt eksponert med fine detaljer hele veien :-) Nydelig komp. Fint med lyset som ''treffer'' bregnene og gir den flotte dype grønnfargen.
En veldig bra naturskildring.

Terje
ingeborg w.
En fin diagonal linje du har fanget her. En frodig grønn vårskildring som jeg er for uinspirert til å få til selv for tiden, synd, men sant. For min del er ikke sløringen nødvendig, men skulle du brukt kortere lukkertid ville det blitt vel mørkt i de mørke partiene. Så måtte du gått opp på isoen osv. Så jeg skjønner valget ditt.
Roger K.
Hei Odd Tore!
Ja det er ikke like enkelt til tider å få fotfeste for et bilde. Det lønner seg å slite litt også ser jeg. På min skjerm så er bilde ditt passe opplyst og ser ingen justeringer der. Dette bilde forteller vel litt om den enes død den andres brød. Den nedfallskogen der huser et yrende liv som ser ut til å våkne nå fra vinterdvale. Her har du tatt med passe mengde av bekken slik at den ikke dominerer for mye. Vann er et viktig element for livet sammen med brød som jeg føler illustreres godt her.

Mvh RK
Janne L.
Hei.
Det meste er vel sagt om bildet tror jeg. Synest at dette var flott. Glimrende komposisjon.
Janne
Judit W.
Hei Odd Tore!

Very, very nice! I agree with the others' opinion ;)

Judit :)
Odd Tore S.
Takk for hyggelige kommentarer!
Angående den døde bregnen, er det jo slik at for bregner gjelder spesielt at liv av daude gror, så den vurderte jeg som ikke fjerningsutsatt.
Om jeg hadde fjernet den, hadde det sannsynligvis likevel vært spor etter den i grønsken på stokken.
Dette bekkefaret ligger i fosserøyken fra en ca 25 m høy foss i Urselva. I tillegg regnet det og sken sol samtidig da bilde ble tatt. Her ferdes man på alle fire!
Odd Tore
Arne S.
I grunnen et vanskelig bilde og kommentere, OT. Våren er utvilsomt kommet til skosliter'n. Og bregnene står i kraftfull knopp, like før de spruter om kapp med fossen. Med godvilje ser jeg Sleipner i trestokken, med elegant bregnefrisyre og søvnig blikk.

Men .. men men, det er noe rusk i bakgrunnen som trekker ned..



Atle H.
Smell i dette, flott lys på bregnene og fossen. Men eg trur eg ville konsentrert meg om bregnene i midten og fossen, og tatt eit utsnitt av dei. På den måten hadde dei viktige elementa i bildet komme fram og bildet hadde blitt meir form sterkt, utan forstyrrande element rundt omkring.
Inger Anne Maritsdotter V.
Som sedvanlig, ligger det en godt dokumentert historie bak.
Interessant å lese om.

Bildet: eg liker vatnet i bekken og det fine lyset som får fram grønnfargen på bregnene så godt. Resten framstår som litt rotete, og øvre venstre hjørne blir for mørk på min skjerm.

Inger Anne
ingebjørg fyrileiv g.
Et bilde som oser av vår. Sterke farger og hardt lys.
Men jeg klarer ikke å bestemme meg om jeg synes at det blir litt for detaljer. Litt rotete..!? -eller om jeg liker det fordi det er slik det ser ut.
Jo, jeg liker det, men ville ha gjort noe med lysflekken på berget.

hilsen ingebjørg
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Jeg liker å fremstille naturen slik som den er, rot eller ikke. Blir det for mye rot, kan det være mulig å minske dette ved å bruke liten dybdeskarphet.
Siden bekken renner helt inntil bakgrunnen, er ikke det en mulighet her, så man må avfinne seg med naturlig rot.
Etter at jeg hadde lagt inn bildet, oppdaget jeg at lysbalansen hadde forandret seg, selv om bildet er gjort klart i sRGB. Hadde jeg visst dette, hadde jeg dempet de lyse flekkene på berget. Jeg er helt enig i at dette blir påpekt, det virker distraherende og bidrar ikke positivt til den litt mørke veggen som jeg ønsket (den ligger for det meste i dyp skygge).
Hardt lys? Ja, det blir hardt når jeg ønsker at solen skal streife toppen av krøllene. Andre opptak i mer diffust lys viser at bregnekrøllene mister mye av sin kraft. Vannet gjør seg bedre med diffust lys.
Fotografering er også det å leve med kompromisser.
Odd Tore
Hans Jacob H.
Et underlig sted denne skoslitern. Endel år siden jeg har gått opp der, men minnes den litt merkelige følelsen av blandingen mellom tett og lukket skog, og et dypt og sugende gjel, nærmest en liten Aurlandsdal i miniatyr. Ikke før var den på sitt mest dramatiske, før man plutselig var på toppen og inne i den ''vanlige'' skogen igjen. Ingen svimlende utsiktspunkt på toppen, bare skog. Og en rislende bekk som minuttet før hadde kastet seg ned i vannfall som bare glimtvis var synlig gjennom det tette krattet. Et sted opp mot ''toppen'' hadde veien delvis rast ut, med et varselskilt som var fullstendig bleknet bort. Husker jeg korrekt mon tro?

Vel, det var gamle minner, men siden det er bildekritikk; synes midten av bildet var fint, med fossen og de yppige grønne bregneknoppene. Diagonalen var likeså, men litt mye flate rundt som ikke var fullt så interessant.

Men ser fram til flere bilder fra disse traktene!
Odd Tore S.
Hans Jacob:
Du husker riktig og har beskrevet mye av det spesielle ved Ursdalen.
Trangt, tettvokst, fallen storskog, stup og ur, lite sol, oftest vått og mørkt, men også sporadisk utsikt og et lite område med grønne voller som vokser til.
Spredte spor av kultur for den som tør følge elveløpet.
En utfordring å fotografere her.
I 2000 og 2001 hadde jeg i forbindelse med tur-o-opplegget Flaggspretten noen artikler om dette i Budstikka under tittelen ''Langs Urselva til Peters Klev''. Bildene fra da er på Fujicolor ISO 400, håpløs kornstruktur mht digitalisering.
Av og til, om elva er elv og ikke bare tissebekk, tar jeg en tur oppover for å se etter nye muligheter og muligheter til forbedringer.
Vi får se hva som er verdt å legge ut, ikke lett å oppfylle egne ønsker og forestillinger her.
Odd Tore
Kjell Sigurd S.
Har vel egentlig ikke så mye å tilføye - et vakkert lite stykke natur-Norge.

Kjell S
John-Tore G.
Hei, dette er vel natur på naturens egne premisser. Synes jeg gjennom bildet fornemmer din nærhet til naturen. Godt sett dette. Fine detaljer i forgrunnen. Savner kanskje en litt mere markert eller litt mere umarkert bakgrunn visuellt sett, men nettopp på grunn av dette får jeg en en slags ''nær naturen følelse'' når jeg ser dette.

Mvh John-Tore
Tone A.
Ei flott skildring av Skoslitaren.Bildet er vakkert og oser av fukt og grønt i ulike variasjonar. Bregnene er fine kontrastar her med sine positurar som strekk seg mot lyset.Fine grøntonar spesielt på dei vårlege bregnene med friske grøntonar som mest klatrar oppover den blaute og sleipe trestokken. Fin forgrunn pga at her er det ei fin diagonal linje aom gir dybde og fin oppdeiling av bildet. Det sløra vatnet er ein flott kontrast med sine lyse blåtonar og lysspel mot den mørkare bakgrunnen. Og nettopp den mørke bakgrunnen med småe og lyse område har fine detaljar som spanande. Flott med bregna i venstre øvre hjørnet mot trekanten av tre på motsatte hjørnet. Kjensla av urskog får eg av å sjå på dette bildet.
Takk for kommentaren din på Juni-eleganse II. Dnt sat eg verkeleg pris på!
:) Tone
Morten W.
Får virkelig følelsen av norsk urskog her, så det har du fått veldig bra frem. Bildet som helhet er såpass bra, at jeg ikke henger meg opp i småting. Særlig kloning for å gjøre bildet ''arisk'' kan av og til gå over stokk og sten.
Torbjørn K.
Jeg ser du har slått deg på vann i bevegelse du også, men at du holder god margin til surmelka :-) Et friskt skogsmotiv som sitter bra. Jeg liker godt alt det ''fuktige'' i dette bildet, som skaper mettede farger. Bildet er velkomponert, og spesielt bregnene er viktige i dette bildet. Jeg får inntrykk av at bildet heller noe mot høyre, men dette er kanskje bare et synsbedrag?

Torbjørn
Odd Tore S.
Torbjørn:
Vanskelig å si om bildet heller, gikk ikke inn for et skjevt bilde, men har ikke libelle på dette stativet, og det er ikke mye som er horisontalt eller vertikalt her.
Men det er overheng på venstre side, og bekken har bra fart i horisontalretning der den renner utover, så min oppfatning da jeg tok det var at det var rimelig rett.
Odd Tore
Inger-Lise S.
Dette liker jeg godt. Motivet, fargene, komposisjonen...Alt meget bra. I tillegg får vi godt lys, fin effekt på vannet og tiltalende struktur i trestammen.
Jo,dette er dekorativt:)

Inger-Lise
Kurt S.
Kommer sent inn men ettersom bildet ble så bra som dette vil jeg gjerne legge igjen en kommentar jeg også.
Sammen med teksten får jeg en god fornemmelse av området.
Et litt slitt område med fallen urskog er absolutt et eldorado for naturfotografer.
Ser man på utsnittet du har her kan jeg godt forstå dine utfordringer med hensyn til fremkommelighet og mulighet for å finne et godt standpunkt.
Litt skal man streve men som ellers er sikkerheten ikke dumt å ha i bakhodet.
Det vil føre langt å beskrive alt jeg faller for i bildet.
Komposisjon/sammensetning av bildeelementene, den slitte trestokken og de stilige plantene bidrar til at dette ble et meget bra og flott naturbilde.
Mvh Kurt
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu