Over Raftsundet en trollsk fjord
Her er beviset at sola har gløttet gjennom til oss her også i sommer. Det har ikke vært ofte, men jeg har sett ho.
Her er jeg i Raftsundet og ser over til Trollfjorden. Det går mange historier om denne fjorden og spessielt historien om hvordan Trollfjorden og Svolværgeita ble til fikk jeg lyst til å fortelle.

For flere tusen år siden var Trollfjorden en innsjø med navnet Trollsjøen.
En sommer det var urimelig godt sildefiske i Vesterålen og da dro Vågakallen i hui og hast med båten sin for å delta i fisket. Kyrne hans fikk bare gå omkring som de ville mens han var på fisket. Det ble til at kyrne havna på beite rundt Trollsjøen, for der var gresset saftig og godt. Saken var bare det at dette beite var forbeholdt kyrne til den enøyde Hinnøy-Risen.
En natt da datteren til Hinnøy-trollet var ute for å melke kyrne, fikk hun øye på to fremmede kyr. Hun hoppet over Raftsundet og satte i et brøl, vifta med armene og jaga dem vestover. Det samme gjentok seg neste natt og da de også den tredje natta på rad var der, sprang hun hjem og beklaga seg til faren.
Hinnøy-trollet vart forbanna, tok i farten med seg noen store kampesteiner og labbet i vei for å få slutt på uvesenet. Han slo steinene sammen så gnistene sprutet og ekkoet rullet som torden mellom fjellene. Kyrne hørte spettakkelet på lang lei og tok til beins vestover. Hinnøygubben trua etter dem med knyttneven og svor at kom de igjen en gang til, så skulle han lage hakkemat av dem. Det gikk en ukes tid uten at kyrne fra Vågan viste seg ved Trollsjøen. Plutselig en natt kom jenta springende hjemover i fullt firsprang, og ropte at nå var kyrne til Vågakallen der igjen. Da ble trollet så eitrende forbannet at han tok med seg den største øksa han hadde og la i vei imot Trollsjøen. Nå ville han for alvor sette en stopper for denne snyltebeitinga. Da han nærmet seg Raftsundet snubla han i en åskam og falt så lang han var. I fallet kylte han øksa i fjellet mellom Raftsundet og Trollsjøen med slik kraft at eggen på øksa gikk langt under havflata. Da han atter fikk reist seg opp, drog han øksa løs og vannet i Trollsjøen sank til høyde med havet. Trollsjøen var blitt til en liten fjordarm som senere ble omdøpt til Trollfjorden. De vettskremte kretturan til Vågakallen hadde forlengst forsvunnet da gubben endelig fikk summa seg. Det eneste han fant igjen var ei geit som var blitt drept av steinspruten fra øksehogget. I sinne tok han den døde geita og slengte den innover fjellet. Den falt ned i fjellet nord for Svolvær og er forlengst blitt til stein, og har i dag fått navnet Svolværgeita.

Trollfjorden byr på mange historier. Bla. Trollfjordslaget som jeg får komme tilbake til en senere gang. Dette blir sansynligvis mitt siste bilde som jeg legger ut før jeg drar på ferie. Ønsker derfor alle en riktig god sommer. Nyt ferien og forhåpentlivis med skikkelig sommervarme.
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED
  • Brennvidde17mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeRaw Iso 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger404
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_200693} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Steinulf L.

Fint bilde og en god historie. God ferie.
Truls L.

Skal si du hadde historien i orden her, men jeg synes det ble litt vel mye trær i front.

Tror også det hadde blitt litt tøffere om du hadde brukt et gradert gråfilter eller polafilter for å fått frem litt mere av skyene (dette er jo smak og behag, men hadde gjort det hele litt mer dramatisk etter mitt syn)
Kurt S.

Vakker sommerstemning fra Lofoten akkomponert av en god historie (Har faktisk ikke hørt denne før) -:)
Da blir det bra.
Mulig det ble litt mye busker i front denne gang.
Havet, fjellene med små snøflekker og himmelen ser flott ut.
Ut fra lyset og fargene kan jeg tenke meg at bildet er tatt en sen ettermiddag eller tidlig kveld. Mulig jeg tar feil.
Fint iallefall.
Ha en knallfin ferie!!
Mvh Kurt

Vegard L.

Hei. Jeg syns eksponeringen var rimelig grei. Litt enig i at det ble litt mye busker i front. God ferie i fin natur.
Mvh Vegard
Inger-Lise S.

Hei Roger! Du leverer vakker natur, dyktig presentert, som vanlig. Her har du fått godt fram de spesielle,klare fargene på naturen i nord-Norge :-)
Riktig lekkert! Og en fin historie ved siden av.
Riktig god ferie!

Inger-Lise
ingebjørg fyrileiv g.

Virkelig nydelig natur!! Jeg kan ikke få sagt det nok.. Flott eksponert og god sommerstemning. Men jeg ville gjort noe med kvisten som lurer seg inn til venstre. Fin historie.

vh ingebjørg
Roger K.

Hei og takker alle sammen for kommentarene på bilde. Det ble litt lenge før jeg fikk kommentere tilbakemeldingene da jeg er på ferie. Bilde Kurt er tatt noe tidlig på ettermiddagen og lyver litt med lysforhold. Kommer nok av lyskilden plassering i forhold til fjord og den enorme mengden med fjell her. Enig med deg Ingebjørg at jeg skulle tatt meg tid til å fjernet den greina som stikker innom på venstresiden.
Fortsatt god sommer/ferie til alle sammen.

Roger
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu