Lofoten 2006: Utsikt fra Eggum
Valgte en tonet versjon, men legger også ut originalbildet som ekstra. Grunnen er antydning til støy i bildet, noe som forbauser meg litt siden det er tatt med en 350D. Men det finner jeg vel ut av etterhvert, når jeg forhåpentligvis kommer meg over auto-stadiet og får noe bedre optikk en ''på kjøpet''-linsa''
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-07-17 18:26:56
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-07-19 01:19:29
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger606
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_200861} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg ser også støy på min skjerm, på himmelpartiet i begge versjoner+ på litt av fjellene.
Ellers et pent bilde med en fin stemning i, slik har det også vært på Voss i dag, regnver, vannspeilinger på Vangsvatnet og lave tåkeskyer:-)

Eg likte best #2, syns utsnitt og komp. funker fint, flott med vannspeilingen.

Gratulere med nytt kamera...!(?)

Inger Anne
frank robert h.
hei Fred.
flott bilde, vakert og idyllisk, synes versjon nr.2 er mere naturlig.
Fred S.
Takk til Inger Anne og Frank Robert: Jeg er helt enig med dere ang, valg av versjon; foretrekker også originalversjonen, men droppet altså den pga antydning til støy ( ikke likt meg, egentlig...) Det er selvsagt stør også i den blåtonete, men så lenge det ikke er fargestøy har jeg faktisk sans for slik litt røff kornstruktur, den kler jo Lofotværet også.
Ja ( og takk..) ,Inger Anne, det er nytt kamera, men det var som tidligere et sted nevnt med på Lofot-jakta som ''hvalp'', har ikke satt meg inn i saker og ting enda, og coolpixen er definitivt ikke lagt på hylla.

vh fred
Jóhann Á.
Hei Fred!
Grattis med Canon tilskuddet. Enig i at jeg syns det var overraskende mye støy, men vet jo ikke isoen heller, så.. Du finner vel ut av det her, tenker jeg!
Liker den rolige stemningen i bildet og går også for v2. Ville nok vært fristet til å gjøre himmelen enda mer dramatisk, men slikt blir jo smak og behag.

MvH, Johann
Tom A. T.
Må si jeg også foretrekker originalen ( v2 ) her. Der er lanstripa ned mot sjøen gjengitt på en god måte og danner et fint skille mellom sjø og himmel som jo har ganske så like toner.
Siden du er vant med nikon coolpix går jeg ut fra at du er forsiktig med å brenne ut høylys og dermed tilsvarende knapp med eksponeringen. Det må du i så fall snu litt på nå. Eos'en bør heller eksponeres så langt til høyre som mulig. Det gir de reneste bildene. Histogrammet er et godt hjelpemiddel i så måte. Undereksponerer du og korrigerer dette i ettertid blir det lett noe korn. Vet jo ikke om det er tilfellet her, men det kan være en mulig årsak. Jeg gjorde i alle fall denne ''feilen'' til å begynne med etter at jeg byttet til eos.
mvh Tom T
Torbjørn K.
Gratulerer med nytt kamera! Jeg går for V1 her da jeg nesten er instillt på at bildene dine skal være blå... Fin kombinasjon av ro og mystikk her. Regnskura som går i fjellet betyr veldig mye for dette bildet.

Når det gjelder 350D og støy, så kjenner jeg meg ikke helt igjen. Har brukt kameraet en del selv og det skal ha samme støyegenskaper som 30D-en jeg bruker mest. Forutsetningen er at du eksponerer riktig (dvs. ''til høyre'' - les bl.a http://www.luminous-landscape.com/tutorials/expose-right.shtml). Jeg bruker også en del støyfjerning, og har erfaring med både noise ninja og neatimage. Begge er svært gode, men noise ninja er en del raskere i bruk. Med støyfjerning kan du få nær støyfrie bilder på ISO800, bruker du det selektivt kan du beholde detaljene og unngå ''plastic look-en'' også.

Torbjørn
Andreas L.
350D er støyete på 400-1600 ISO. Noe som er veldig kjedelig, jeg bruker dette kameraet selv. Et veldig fint bilde, herlige toner :)

-Andreas
Isak Aerendil M.
Likte originalen best
Ann F.
Begge er bra, hver på sin måte.
Originalen gir meg følelse av et sted, en ''ektehet'' som ikke nødvendigvis må være til stede, men som passer her. Da kommer også rødfargen på de to husene til sin rett som balanse mot det grønne.
Den blåtonede versjonen er mer av et stemningsbilde.
Litt støyfjerning i originalen tåles bra, og det ser ut som du har en liten prikk litt ovenfor og til venstre for midt i bildet som kan være støv? (Bittelliten mørk prikk i det lyse i himmelen ovenfor nedoverbuen i fjellet).
Støyfjerning i den blåtonede ser jeg ingen grunn til. Men det kan se ut som en jpg-artefakt i horisonten, bl.a. rett t.h. for husene, den kommer bedre frem i den blåtonede.
?

Mvh Ann
Avsluttet .
Hei
Nytt kamera, grattis. Det er vel iso'en som er høy her tenker jeg. Vakkert landskap med en fin komposisjon og jeg kan godt like begge versjonene.

mvh arild
Yngve H.
Henger meg på og gratulerer med nytt kamera.
Med hensyn til bildet så velger jeg meg versjon #1, syns blåtonene kler
motivet godt.Støyen sjenerer ikke noen stor grad, men det er nok til frustrasjon når en forventer en smule bedre dynamikk :) Du får nok bukt
med problemet etterhvert som du blir varmere i trøya.

Yngve
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg gir meg ende over.. Dette er vakkert! Og støy plager meg aldeles ikke. Som du selv sier, passer det godt til Lofotens vær og vind.. Jeg liker begge versjonene godt, men må nok si at her blir original min favoritt. Bildet viser de flotte regnværsskyene (noe er jo positivt med dette drittværet...) sammen med stillheten i speilingen. Utsnitt og komposisjon er flott og husene blir bildets lille ekstra. Selv om det ikke er de mektigste fjellene, er naturen nydelig.

Gratulerer igjen med nytt kamera og gleder meg til de manuelle bildene kommer.

hilsen ingebjørg, fungerende vaktmester i disse dager
Fred S.
Takk for fine kommentarer og gode råd. Hyggelig å bli gratulert med nytt kamera, selvsagt, men egentlig er denslags en uvane, og sær som jeg er hadde jeg egentlig mest lyst til å anskaffe meg et kompaktkamera med tilsvarende oppløsning som 350D; det er så forbannet mye å sette seg inn i for en fyr som er så anti-teknologisk og så lat som meg.
Rådet om å eksponere til høyre fra både Tom og Torbjørn høres fint ut det, jeg er litt høyrevridd, men jeg er ikke helt sikker på hva dere mener med det. Kikket på linken din, Torbjørn, men ble ikke klokere ( latskap igjen..), så hvis noen veldig kortfattet kan forklare prinsippet med høyre-eksponering sier jeg takk for det.
Ellers var det nyttig å høre fra Andreas at han har dårlig erfaring med alt fra 400-1600 ISO: Dette bildet er tatt på auto ( som vanlig), og leser at 350 stiller inn fra 100-400 iso alt etter lysforhold. Regner med at dette ble tatt på 400 da. Torbjørn ser forresten ut til å ha motsatte erfaringer med støy, så kven veit...
Og du fant en prikk, Ann ! Ikke bra, for linsa har vært av bare en gang ( har bare den ''medfølgende'' foreløpig, og den skal være rimelig dårlig...(?) )Dermed må jeg lære meg å fjerne støv fra brikken også. Trøste og bære.
Ellers ble det noen mektige fjell også, Ingebjørg, men ikke mange, det er jo de en ser mest av. Vi besøkte nok de vanlige turistfellene som Reine og Nusfjord, men de fleste bildene tok jeg på fotturer på mer avsides steder på Flakstadøya og Vestvågøy; det var der vi fant ''paradisene'', og jeg ble skikkelig hektet på Lofoten, helt til sørvesten med regn og stiv kuling satte inn..

vh fred
Torbjørn K.
Å eksponere ''til høyre'' går ut på å over-eksponere så lyst som mulig *uten* at høylysene blir utbrendt. Dette gjelder selv om du ikke har lyse toner i bildet. Du bør heller gjøre de mørke i etterkant.

En god sammenligning er lyd - f.eks musikk og bakgrunnsstøy. Dersom man holder støyen konstant, så blir det ''mindre støy i musikken'' dess høyere musikken spilles. Dette kalles signal-støyforhold. Det samme skjer i pixlene. Dess mer lys du eksponerer den for dess mindre synlig blir støyen.

Torbjørn

Johan K.
Et pent bilde dette. Liker den tunge, smådystre stemningen. Liker v1 best (mer av den nevnte stemningen der). Men v2 er fin den og.

Linken til Torbjørn er verdt å fordype seg i, om du vil ha mer kontroll over ''støyproblemet''. Selv har jeg ikke spesielt problemer med støy på mitt gamle 300D, med mindre jeg ikke overstiger ISO400 (Forsøker å eksponere korrekt. Bruker histogrammet på kameraet hyppig, som skal nå så langt til høyre som mulig, uten å brenne ut. Finnes selvfølgelig unntak)
Vil tro 350D har litt bedre støyegenskaper enn 300D. Mye ligger i å eksponere korrekt, så en slipper å dra for mye i spakene i ettertid. Men, tenker du får kontroll over det derre, når du blir bedre kjent med kameraet.
Man må lære å kjenne sitt kamera :)

Johan
Espen A. I.
Vakkert presentert landskap. Liker faktisk støyen jeg, tror og vet at støy er fy-fy her på dotten - men her passet det. Det blir en slags lunefull effekt som får bildet til å leve. Jeg liker orginalversjonen best, orginalt og ikke noe tullball.

mvh Espen
Kurt S.
Hei og må først få gratulere med nytt kamera. Slett ikke noe dårlig valg.
Jeg ''luktet'' lenge på det samme før jeg kjøpte min nikon.
Du får kikke litt i manualen i ledige stunder og ta det gradvis så blir det sikkert bra.
Som de fleste andre her foretrekker jeg V2. V1 ble slett ikke dum den heller.
Har faktisk aldri vært på Eggum. Et flott sted har jeg sett og hørt.
Bildet her ble ypperlig. Enkelt og fint med flotte speilinger i vannet og harmoniske og fine fargetoner.
Når det gjelder støyen. Det kan komme av to forhold. Enten Iso- innstillingen eller at støyen er kommet til under bildebehandlingen i P.S. Det finner du fort ut av.
Et vakkert bilde!
Mvh Kurt

Stine J.
Hei Fred og gratla med nytt kamera. :)

Bildet er fint komponert og jeg liker best den blåtonede versjon 1. Støyen syns jeg dessverre ødelegger endel av stemningen som vanligvis er i slike bilder.

Ut fra at du har fått en halo rundt fjellet og resten av horisonten kan det tyde på at du kanskje har brukt for mye oppskarping. Det kan være en grunn til korningen, selv om selvfølgelig høy ISO eller andre ting kan være grunnen.

Jeg kjørte bildet ditt en omgang i NI, uten noe selektivt utvalg vel og merke. Sender det til deg på mail, så kan du se hva du syns. :)

mvh Stine
Fred S.
Takk for kommentarer og igjen gode tips og råd mht det nye kameraet. Også artig å se at noen synes støyen i bildet er OK, andre ikke. Stine liker ikke støy, og har sendt meg en støyfri versjon. Tusen takk, Stine, setter stor pris på slike fine innspill ! Har lagt ut versjonen din som ekstrabilde.

vh fred
monica p.
Hallo Fred.
Lenge siden sist nå:o)
Ser du har vært en tur nordover du også, skjønner godt at du ble hekta på Lofoten, slik følte jeg det også da jeg var der for to år siden, det var like før jeg sendte mann og barn hjemmover og ble igjen der oppe selv, en fantastisk flott natur.
Om bildet ditt: Joda det er masse støy, men helt ærlig så trodde jeg du hadde lagt det på med vilje, synes det ble ganske ok jeg, det forsterker inntrykker av det litt rufsete været med tåke og regn som ofte kan være der oppe, blåtonene forsterker også dette, så jeg går nok for hovedversjonen denne gangen.
Bra jobba dette.
Var ikke Nusfjord verdens koseligste plass???
Stor sommerklem fra Monica:o)
Magnar B.
Lavmælt og stille. Falt for dette! Fine former i symmetri. Fungerer fordi landskapet ''heng i lufta''. Litt meir krusning så hadde det mista trøkken. V1 går heim hos meg. Støyen passar akkurat til dette bildet. Gir endå meir duskregn/blåtime assosiasjonar. v3 blir fort for strigla.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu