Lofoten 2006: Undstad
Undstad; på nordsiden av Vestvågøy. Bildet er tatt fra fjellryggen mellom Undstad og nabobygda Mærvoll, og viser dyrkete marker og blått hav. Kan minne litt om Stadtlandet, f.eks Ervika, og akkurat som i Ervika finnes det også på Undstad en strand der en kan surfe. Her er utgangspunktet for en fin ''midnattsolvandring'' rundt neset dere ser. Stien der fører til Eggum, smal, bratt, mye sauer, men altså stedet for dem som vi se midnattsola.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-07-20 19:52:57
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-07-20 19:54:25
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger798
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_201235} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Ina W.

Fin bilde, friske farger og fint utsnitt! Koselig at du forteller litt om stedet også. Vil dra til Lofoten!

Ina
Inge S.

Hei.
Her har du fått med det meste, hav-fjell og jordbruksarealer som
bryter litt med sine fargevariasjoner.
Motivet fremstår meget klart og fint.

Har aldri vært nordpå så det er vel snart på tide:-)

Mvh Inge
Jóhann Á.

Hei Fred!
Et fint bilde som viser stedet på en utsøkt måte. Syns du har fått med deg det meste i dette bildet. God kontroll på skygger/høylys.

MvH, Johann
Lise H.

Bra bilde!!!
har selv vært der, og det er noe såesielt med den plassen, noe øde liksom....
Ellen Therese R.

Hei Fred!
Helt enig med de andre her, og har ingenting å sette fingeren på. Skyggene her gir bildet en ekstra piff, og utsnittet kler motivet.
Mvh Ellen.
Camilla S.

Heisann

Fantastisk flott og spennende naturlandskap!
Slike motiv som dette gir meg lyst å dra nordover å oppleve motiver som dette.
Fint utsnitt, pen skarphet, lyset er flott og motivet er sommerlig.
Lekkert som vanlig Fred!
Ha en fortsatt strålende sommer:)

-Camilla
Odd Tore S.

Det ser og høres fristende ut (hva synes du om den kombinasjonen av verb?), uten antydning til tåke, men litt dis hører til.
Mange fyrstikkesker på flata, og noe som ser ut som innbydende og avkjølende sandstrand.
Mange skygger av skyer, men de er heldigvis ikke så harde at de ødelegger.
Skulle likevel likt at vannet i bakgrunnen ikke var fullstendig i skyggen, uten at det er en tung innvendig.
Mest skulle jeg ønsket deg et par mm mindre brennvidde, utsnittet klemmer noe i kantene, om du ikke bevisst har kuttet for å unngå moderne styggedom.
Odd Tore
bjørn g.

Det som pirrer meg med dette bildet er kontrasten mellom den storslåtte naturen og det kulturelle innslaget i form av en skurtreskergrafitti av dimensjoner.
Naturen en uendelig mangfoldig, og menneskenes kultur er ganske firkantet :-)
Men vi må ha begge deler.¨Dette ble vakkert.
Kurt S.

Dersom jeg med kun to ord skulle nevne det jeg først og fremst faller for i dette bildet ville det bli: Farger og mønstre.
Meget naturlige og fine farger.
Mønstrene på jordene og mønstrene som de lette skyggene danner ble ''alfa og omega'' og et stort pluss for bildet.
Det ser ut som om det var klar og fin luft denne dagen.
Du har rett i at steder som Unstad kan minne litt om enkelte steder, ut mot havet, på Vestlandet.
Ellers kan man i fantasien forestille seg hvordan det ser ut her, en kald vinterdag, når det blåser full storm fra nord.
Da er det viktig å ha en god skinnlue -:)
Som Odd Tore nevner kunne jeg også godt tenkt meg et litt videre utsnitt.
Kanskje bare 1 cm i bunn og på sidene.
Et fint bilde fra et værhardt og vakkert sted.
Mvh Kurt
Inger Anne Maritsdotter V.

Klassisk Lofoten-natur er det eg umiddelbart tenker når eg ser dette vakre landskapet.
Bratte fjellsider, fine strender og godt utnyttede flater.

På min skjerm har himmelen en liten tendens til å være utbrent, helt øverst i venstre del, men det er ikkje sjenerende.

Fin idyll.

Inger Anne
ingebjørg fyrileiv g.

Herlig, Fred. Flotte farger og temmelig brukbart lys. Horisonten er noe av det jeg liker best ved bildet. Eller, den gjør svært mye for bildet, selv om man i grunn ikke ser den. Flott overgang der. Bildet er svært godt komponert og jeg har ikke noe problemer med trangt utsnitt. Kreativ traktorkjøring (??) der nede. Forrsøk på en hårføner vil jeg tro.

~ingebjørg
Fred S.

Takk for fine kommentarer; hyggelig at et ''vanlig'' bilde slår an, dvs i betydningen ikke ''PS-tuklet'' med. Odd Tore og Kurt synes utsnittet blir litt trangt, så jeg legger ut et par versjoner til for å bøte på det. Da får jeg med kanten jeg står på; kanten på stupet, for å si det slik, det var rimelig bratt under meg. Bildet i bredde viser litt mer av dalen ''sidelengs''. ''Vannet'' i bakgrunnen er forresten ikke noe vann, Odd Tore, men en velorganisert klynge med barskog. Jeg innbiller meg å ha hørt at det ikke finnes barskog i Lofoten, så denne må være plantet. Vi passerte den på vår midnattsolsvandring mot Eggum, Furuer av en spesiell type, så det ut som. De som eventuelt vet mer om disse trærne og eventuelt Lofoten med/uten barskog, må gjerne komme med innspill.
Må legge til at åkerlappene nede i dalen var det jeg først og fremst falt for rent motivmessig. Vi kjørte til Undstad først for å skaffe oss en hytte, der var alt fullt, heldigvis. Heldigvis, for vi fikk oss en hel etasje i en diger sjøbu på Mærland ti minutter unna, tipp-topp standard, og svært rimelig. Vi fikk oss også en tipp-topp topptur opp til et grønnkledd fjell, og opplevde både denne utsikten ned mot Undstad og en del andre visuelle herligheter. På dager som dette er Lofoten magisk, og jeg er helfrelst !

vh fred
Fred S.

Auda, må korrigere det for de som eventuelt leser teksten: Ikke Mærland, men Mærvoll....

vh fred
Kurt S.

Litt utenom bildet men det tar vi oss en liten frihet til:
Jo det med bartrær i Lofoten kjenner jeg godt til.
Mener at stort sett alt av bartrær der ute er plantet. Sikkert på 1950-1960-tallet.
Har dessverre selv vært med på dette ute i Vest-Lofoten.
Da jeg gikk på folkeskolen ble bl.a. skoleklassene sendt ut for å plante gran. Små spirer ble plantet med korte mellomrom.
Hvordan er det så idag?
Jo, grantrærne er blitt til noen monstre som suger næringen ut av jorda slik at denne nærmest blir ødelagt.
På eiendommene rager mange av disse trærne nesten over hustakene og sperrer både for lyset og utsikten. Både egen og naboens utsikt.
Etter at jeg overtok familiens hus på Reine har jeg hatt et blodslit med å bli kvitt 3 slike svære eksemplarer.
Klatring i tretoppene, som en annen apekatt, og oppskrapet av barnålene ble jeg. En god del svette og også noen skjellsord måtte også til-:)
Da jeg var ferdig med å kutte greinene lå det en enorm dunge med barkvister på eiendommen.
Tror jeg kjørte til sammen 25-30 trillebårlass ned i fjæra og satte fyr på dette. Litt etter litt. Det hadde jeg egentlig ikke lov til. Ettersom søppeldynga ligger over 1 mil unna så jeg ingen annen utvei. Jeg måtte iallefall vente til personalet på kommunehuset, som ligger rett imot, var gått hjem slik at de ikke skulle oppdage hva jeg drev med-:)
De tykke stammene står igjen på tomta som noen totempeler. Naboen sier det er kunst og at det må være slik -:) Der må jeg iallefall ha motorsaghjelp.
Etter mitt syn var altså denne plantingen av bartrær i Lofoten er ren forbrytelse-:) Til unnskyldning skal det sies at på den tid var man ikke klar over hvor svære disse trærne kunne bli. Det var jo så pent da de sto der som små juletrær. Men, det vokser og gror noe så innfernalsk der ute i havgapet. I de områdene der det er husdyr, og på yttersida, holdes denne voksten i sjakk. I min hjemmkommune, Moskenes, er det ikke husdyr igjen. Der er det mye overgrodd. Områder der det før var bare tørt gress er nå nærmest ufremkommelig.
Som du forstår kjenner jeg godt til bartrær i Lofoten-:)

Flott at du ble fornøyd og hadde en fin tur som kanskje frister til gjentakelse.
Mvh Kurt



Stine J.

Hei Fred,

Du viser oss vakker natur her, virkelig nydelig. Jeg skulle gjerne vært en tur i Lofoten, ser nydelig ut der.

Det som ellers fenger meg mest ved bildet er linjene som lages av jordlappene og veien. De små husene viser virkelig dimensjonene her. Skyggene nedover fjellsiden er godt gjengitt og fargen på vannet er bra.

Jeg ser at noen mener utsnittet er for trangt. Personlig ville jeg sett det enda litt trangere. :) En kutt fra toppen ned til toppen av fjelldelen midt i bildet syns jeg viser dimensjonene enda bedre og får fram skyggespill i fjellsiden bedre.

Men for all del, bildet er nydelig som det er også. :)

mvh Stine
Fred S.

Takk for kommentarer og innspill om bartrær. Etter at bildegalleriet ble som det ble, har jeg aldri hatt trøbbel med å chatte litt her, synes det er en del av miljøet her inne.
Stine: Har du sans for the Lake District, bør du også prøve Lofoten en gang. Tror det må være en slags fellesnevner mellom de to områdene. Ellers nevner du veien: Den er ganske ny, mener jeg. Den gamle riksveien ser du ovenfor; den går over fjellet, mens den nye går i tunnell.

Kurt: Interessant ! Spesielt at du selv var med på denne plantingen som unge. Hva var tanken bak dette, tro ? Hadde uansett ikke trodd at jordsmonnet i Lofoten ville føre til en vekst av den typen du beskriver. Vi var forresten i Reine, men en tenker jo aldri over om det vokser gran eller ikke de stedene en besøker i Norge; grana tar en egentlig som en selvfølge, selv om den vel egentlig stopper et eller annet sted rundt polarsirkelen.
At naboene dine ser på granstubbene som kunst er jo litt artig; tyder på godt naboforhold.
At det har gått tilbake mht krøtter fikk vi vite på Fredvang, der vi bodde tre netter. Verten vår fortalte at for ikke alt for mange år siden hadde 30 gårdsbruk i bygda melkekvoter, nå var det bare en. Selv hadde han gått over til sau, som flere andre, og dette samsvarer godt med det du forteller.

vh fred
Kurt S.

Hei igjen.
Nei tanken bak plantingen av grantrær vet jeg sannelig ikke.
På den tida var det bare å ta imot ordre fra læreren når vi ble ''beordret'' ut å plante. Hadde noen ymtet frempå at det kanskje ikke var så lurt hadde det muligens blitt en smekk med pekestokken -:)
Glemte å nevne dette med de nye versjonene.
Litt pussig, eller kanskje ikke. Man foreslår noe man tror er en forbedring.
Når man får se hvordan det ble oppdager man at den opprinnelige versjonen kanskje var best likevel.
Det ble ok å se oversiktsbildet i V2.
Etter hva jeg nå har sett må jeg nok innrømme at komposisjonsmessig ble V1 likevel best. V3 fungerer også bra.
Mvh Kurt
Avsluttet .

Hei, har vært der flere ganger, -via veien over fjellet. Selv om bildet viser flott natur, kan jeg love dere at det er enda bedre å være på stedet. Yttersiden av Lofoten er veldig spesiell siden det er så værhardt, Atlanteren kommer på en måte rett i fleisen. Anbefaler også Eggum som kanskje er enda værre/bedre!
Tor-A
Odd Tore S.

Jeg ser at for å oppfylle mine ønsker, som nok har utspring i å få fram kontrastene i geometrien her og slutte rammen rundt dyrka mark, måtte du ha skaffet deg hangglider med fjernutløser. v2 er mest i overenstemmelse med mine ønsker. Her er belysningen av enden på fjellene også best slik jeg ser det.
Grana er et terminalt treslag. Får den dominere uten skogbrann eller mye vindfall, ender det i beste fall opp med gran og mose, i verste fall gran og brun bakke dekket med barnåler. I plantefelt stort sett det siste, også på drenert myr.
Økonomi og mangfold er motstridende interesser. Uheldigvis kan en god økonom alltid komme med logiske og vel underbyggete grunner for slike løsninger, om vi går med på hans endimensjonale måte å prioritere på.
Og så var jeg på viddene igjen, satser nå på Hardangervidda, som fortsatt er snau, selv om funn av store stammer i myrene viser at den var skogkledt med stor skog i bronsealderen. Og Geilo var skogkledd på 1850-tallet. En spadedybde ned i myra ved hytta ligger et 5 cm tykt lag med trestammer med rødaktig ved. Har aldri sett at dette er omtalt eller forklart av/i f.eks. NOU.
Jeg har ikke sett at de modeller som er brukt til å beskrive Global Warming har blitt verifisert som slike observasjoner. I min daglige arbeidsdag går vi ikke gjerne god for ekstrapolering med modeller som ikke entydig forklarer slikt som allerede er observert.
Og så forlot jeg vidda også.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.

Ganske artig og interessant å lese alle kommentarene her, har også den samme filosofi når det gjelder bildegalleriet:-)

Særlig interessant&artig å lese Kurt sin kommentar:-)

#3 ble best, etter mitt syn, også på himmelpartiet, det gjorde seg med den lille skyen der.

Inger Anne
Hans Henrik F.

Flott bilde som jeg liker best i v2. Har sansen for mønstrene og fargene i bildet. I v2 og v3 blir også høydefølelsen bedre, synes jeg, da kanten gir et klarere perspektiv.
Fred S.

Takk igjen, og hvorfor ikke vandre litt på viddene. ? Billedgalleriet er som skapt for denslags; det skjer mye rart her som får meg til å lure på hva annet en skal bruke galleriet til ?

vh fred
Espen A. I.

Landet vårt byr på mye fin natur. Dette er intet untak og jeg liker presentasjonen din. Det er tydelig at det ligger en fjelltur bak dette.

mvh Espen
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu