Lofoten2006: Vikten
Vikten på Flakstadøya er først og fremst kjent for Glasshytta. Her finnes et glassblåseri , inkludert glassutsalg, en kan skaffe seg vakre glassgjenstander til stive priser. Interessant er det også at en må betale 40 kroner for å komme inn i forretningen. Riktignok har en muligheten til å se glassblåsere i aksjon, men det har en også på en tilsvarende forretning i Henningvær, og der kommer en inn gratis. Turismens bakside.....
Den andre bonusen på Vikten er en lang, hvit sandstrand, bestrødd med store steiner. De mest monumentale av disse steinene er fjernet, og omkranser glasshytta, men en og annen står igjen.

Legger ut tre versjoner: Hovedbildet, som er et kompromiss mellom de to andre; originalen og en blåere versjon
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-07-23 18:38:07
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-07-23 18:38:57
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2006-07-24 17:01:38
    Versjon #4
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger748
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_201636} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Jóhann Á.
Hei Fred!
Sånn fargemessig liker jeg nok v1 best. V2 ble veldig tam og på v2 syns jeg fargen slo ihjel det meste. Men så er det jo selv bildet. Syns vel ikke dette var særlig spenstig. Blir ganske så rakt på, midtstillt stein og noen saker i rundt som jeg syns gjør det hele litt rotete. Skjønner jo at lysforholdene kanskje ikke var de beste, men om mulig en annen vinkel?
Men dine tanker om turismen deler jeg fult ut!!

MvH, Johann
Fred S.
Hei Johann: Må bare inn med en gang å si noe om midtstillingen; det glemte jeg i underteksten. Den ( midtstillingen) er 100 % bevisst, var ikke i tvil om at jeg ville ha den slik. At det ikke er helt ''etter boka'' får så være. Takk for kommentar.

vh fred
Avsluttet .
Hei Fred
Synes dette var en meget vakker og farverik stein, finslipt av havets bølger igjennom tusenvis av år.
Nei, jeg ville nok ikke valgt midtstilling av motivet, men alt er lov:) Liker i grunnen alle versjonene men holder en knapp på v1. Men du burde rette opp horisonten Fred.
Etter nærmere studie synes jeg i grunnen midtstillingen fungerer, fordi omgivelsene rundt motivet er velbalansert og en får en viss dybdefølelse med tangen til høyre i bildet sammen med et par bøyer el.l.

Et mesterverk fra naturens side dette her som du deler med oss ganske så bra.

mvh arild
Anne-Lise S.
Naturens eget kunstverk. Med litt fantasi er det istidens forsøk på å forme dagens hvalrosser der de velter seg på land og søker gunst hos sine fruentimmere... :-) Versjon 2; originalen er litt svak i fargene. Liker v1 aller best. Ser midtstillingen...

Anne-Lise
Marion N.
Flotte formasjoner. Tenkjer også at dette motivet må vere vakkert i meir flo sjø, då kan ein få isolert dei store steinane meir. Eg likar best V2, eg har aldri vore særskildt begeistra for blåstikk i bilete. Synast fargane i V2 er flotte.

Mvh Marion
S. N.
Fine formasjoner, og har ingenting å innvende på midtstillingen, men synes bildet taper seg på at lyset er såpass flatt. Vet at det er grått i Nordland for tiden (sitter selv en fire-fem øyer unna Flakstad og fryser) og vet ikke hvor lenge du befant deg på stedet, og hvordan det passet med flo og fjære senere, men vil tro at under litt andre lysforhold kunne dette blitt riktig så spennende. Silje
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg liker midtstillingen her, regler er til for å brytes! Det må du lære elevene dine. Men du hadde nok mange muligheter med komposisjonen her. Den flotte formede steinen får et fint fokus og bølgen til venstre gir øyet en fin ledetråd mot den. Av versjonene, liker jeg nok v#1 best, men v#3 kommer ikke lang etter på plasseringen. Når det gjelder kloninger, ville jeg ha tatt meg en omgang med de båtene der ute. Føler de får litt mer oppmerksomhet enn de egentlig ikke skulle hatt her. Fin strand.

~ingebjørg
Fred S.
Takk for kommentarer: For en to-tre år siden så jeg et bilde her på dotten av en stein fra Vikten. Det var et suverent bra bilde, det festet seg, men jeg husker ikke hvem fotografen er. Hvis noen vet hvilket bilde jeg tenker på, så legg gjerne ut linken her.
I alle fall, jeg bestemte meg for at til Vikten skulle jeg, og havnet altså der i sommer. Fant ingen stein som lignet på den jeg mente å huske, men fant denne, og tok bildet, samme hvor flatt lyset var ( Det var en gråværsdag, ja, men det klarnet opp. Vi hadde faktisk mer sol enn gråvær den lille uka vi var der) Så jeg får si omtrent som noen av våre største kulturpersonligheter: ''Det får varra som det er når de`tj vart som det sku....''
Greit å få tilbakemeldinger på de manglene dere eventuelt finner, i alle fall, godt å se at i det minste bildekritikken er oppegående i kortere perioder.

Silje: 4-5 øyer unna ? Skal vi se... Vestvågøy, Gimsøya, Austvågøy ( slutt på Lofoten)-Hadseløya. Altså et sted i Vesterålen; Stokmarknes kanskje....
Ingebjørg: Elevene mine VET at regler er til for å brytes, det var det første de lærte.

vh fred
Jóhann Á.
Hei Fred!
Kan jeg spørre om hvorfor du valgte den vinkelen du gjorde? Syns det er interressant når det er foretatt bevisste valg, kanskje jeg kan lære noe også. Og så det med fotografiske regler. Midtstilling er jo ikke på noen måte MOT noen fotografiske regler, kan jo faktisk være et virkemiddel i å formidle noe i bildet.
Nå kan det hende at det er noe Freudiansk, men jeg ser jo en kvinnefigur i det hele. Den store steinen utgjør hodet og så de to under kvinnelige former som stikker ut av sanden. Jammen tror jeg småsteinene kan være hårtuster som stikker opp. Syns å huske at Salvador Dali hadde et bilde om kvinnen på Stranden, kanskje du har funnet den?

MvH, Johann
Terje V.
Hei Fred!

Kan ikke huske at ''regler er til for å brytes'' var det første du lærte oss, det var vel godt plassert i toppen fra før tror jeg:)

Men når det gjelder bildet, synes jeg at du har fått til et greit bilde av en spesiell sten. Men dette er langt fra det beste av deg, men jeg synes ikke midtstillingen ødelegger mye. Er nok mest på grunn av det flate lyset. Liker Lofoten 2006-serien din, lurer på hvor neste bilde er tatt.. Forresten, hva gjorde at du var 100% sikker på å plassere stenen i midten? Få elementer å balansere den mot?:)

Terje
Fred S.
To namdalinger med kommentar på samme tidspunkt, gitt: godt timet. Til begge to kan jeg svare at jeg egentlig ikke har noe svar på hvorfor jeg valgte denne vinkelen/ og midtstillingen. La oss kalle det magefølelse; og den har lurt meg mang en gang. Men ville jo ha med havet da.
Og du ser kvinner, Johann. Nå skal ikke jeg mistenke deg for å være noen erotoman, og selv har jeg ikke bevisst lett etter kvinnelige former på Vikten, men det som ofte skjer er at en oppdager slike former i bilder av både stein og snø i ettertid. Jeg ser hva du sikter til her, både den ene og den andre veien....
Stemmer sikkert det, Terje: At dere hadde lært å bryte regler lenge før dere fikk meg som lærer, altså. I dag er jo regelbryting pensum i første klasse.

vh fred
Inger Anne Maritsdotter V.
Severdige steinformasjoner, likte bildeutsnittet, men lurer på om et utsnitt med bare steinene hadde fått et enklere preg.
Det veit du bedre enn meg, som var der selv.
Usikker på hvilken versjon som ble best. Det blei litt vel mye støy på himmelen i #2.

Inger Anne
Hans Jacob H.
Antar at det er dette bildet du tenker på; bilde nr. 50924 ?

Når det gjelder bildet ditt, er jeg enig med de fleste at det er flatt lys.
Og selv om midtstillingen av motivet gir et litt ''ryddig'' inntrykk, synes jeg nok at dette ikke blir noe mer enn en interessant stein med noen ''greier'' rundt omkring. Jeg sitter med en følelse av at du kanskje ikke har utnyttet dette godt nok rent komposisjonsmessig, slik jeg vet du kan. Særlig når man ser bildet du referer til (hvis det da er det riktige bildet jeg har funnet :)
Av fargevarianter likte jeg best versjon #1.

Med hilsen en som også sitter 4 øyer lenger nord og øst.
Hadseløya og Stokmarknes for å være nøyaktig.

PS: Neste år legger du kanskje turen enda et hakk nordover, til det fantastiske øyriket nord for Lofoten. Med fjellet Møysalen som høydepunkt for en fjellglad nordtrønder? ;-) (Bare litt reklame på tampen...)
Fred S.
Takk igjen til begge; her må jeg inn igjen, det er skytteltrafikk fra solseng til PC.
Hans Jacob: Bingo ! Også Elmer Laahne, altså. Visste ikke hvam han var den gangen, nå er han vel blant de skikkelig etablerte fotokunstnerne i Norge. Forbinder han mest med svart/hvitt, husker ikke minst et bilde av en USA-bensinstasjon i ''Ansel Adams-kvalitet'' .
Steinen står der enda, fotograferte den også , i like flatt lys, men legger det ut som en kuriositet. Må være samme steinen, selv om ''fundamentet'' som vises på Laahnes bilde er skjult av sand nå. Takk for hjelpen !

Joda, Vesterålen står også på ønskelista, og mulighetene blir større når Lofast-forbindelsen er ferdig. Og Møysalen: Ja ! Vi besøkte venner på Austvågøy for et par år siden, de tok oss med rundt øya, først til en lang sandstrand på Nordøst-sida. Jeg så Møysalen da, ikke tvil om det måtte være den ut i fra formen på fjellet, har også lest reportasje fra en tur dit i ''Fjell og Vidde'', og den står på prioriteringlista mi sammen med to topper på fastlandet litt lenger sør i fylket. Vet en er avhengig av båtskyss for å komme til utgangspunktet for bestigningen av Møysalen, men innbiller meg også at det arrangeres fellsturer. Så vi får se..

vh fred
Inge S.
Hei.
Steinenes former reddet dette motivet syns jeg. Fine former som
jeg ikke har sett før. Et motiv jeg har sett på flere ganger
før jeg likte det:-)

Mvh Inge
Kurt S.
En kjent og flott stein. Har vært her en del ganger men det har aldri blitt til at jeg har fått tatt noe bilde av denne. Lyset har liksom ikke passet de gangene jeg har vært der. Stort sett kjedelig ''midt på dagen lys''
Skal man lykkes med et motiv som dette tror jeg lyset har mye å si.
Skulle til å nevne E. Laahne-bildet for deg. Ser Hans Jacob kom meg i forkjøpet. Har det bildet lagret i mine bokmerkede bilder.
Her synes jeg du lyktes best med V1. Midtstillingen er vel nok kommentert nå.
Synes faktisk det fungerte.
Det sikkert dusinvis av vinkler og utsnitt som kan fungere på dette motivet.
Veldig flotte former.
Den delen av steinen(e) som jeg synes gjør seg best når man ser steinen slik som nå blir de to fremste steinene, til høyre, mot den store.
For å konkludere vil jeg bare si at jeg synes dette ble et absolutt severdig bilde av et naturens kunstverk.
P.S. Til det du nevner om priser og turismens bakside.
De er noen ''tykjenelliker'' der borte i Lofoten til å suge penger av turistene-:)
Vel nok er sesongen kort, og fortjenesten skal hentes inn, men det må da være måte på!
Opplevde en gang, på Å, at de tok 15,- eller var det 20,- kr for en fiskebrosjyre.
I fiskebutikkene i Bodø lå det bunkevis av den samme. Den var selvfølgelig gratis.
Mvh Kurt



Bente K.
Fasinerende former på disse steinene, noe som fremheves fint av den hvite sanden de ligger i (v1). Ved hjelp av lyset og god eksponering får du frem nesten feminine kurver og fordypninger. Dette var bra Fred!
mvh Bente
Tom A. T.
Midtstilling eller ikke, her syntes jeg både lyset og din egen innsats er litt i slappeste laget Fred. Jeg får en følelse av at du har jobbet for lite med deg selv og motivet og burde enten konsentrert deg om steinen på en mye mer intens og tett måte, eller så burde du ventet på bedre lys. Slik det presenteres her så blir det i mine øyne mest en avbilding av steinen og en dokumentasjon over at du har vært der. Sorry, men det er min ærlige mening ;o)..
mvh Tom T
Kurt S.
Sorry, litt ''utenomsnakk'' - så feil - trodde bildet lå på galleriet.
Fred S.
Takk igjen: Inge og Bente; dere nevner formene, og egentlig var det vel de som gjorde at bildet ble lagt ut, tross det lite høvelige lyset.
Tom: God analyse av situasjonen, men å vente på bedre lysforhold hadde vi ikke tid til; ca. en time oppholdt vi oss på Vikten, og kun en liten time ble brukt til å jage langs stranda etter motiver. Men; noe må jeg ha sett i bildet i etterkant siden jeg la det ut.....
Kurt: Slapp av ! Det var da ikke mye ''utenomsnakk'' i kommetaren din, og bildekritikken er da jaggu meg ikke Nidarosdomen eller Universitetsbiblioteket !? Litt prat utenfor foto-tematikk skader ingen, det er bare moro. Synes du ka en fin analyse av bildet , jeg, ikke minst fordi du selv har vært der, og kjenner lokalitetene. Ser vi er enige ang. Elmer Laahne-bildet også.
''Tykjenelliker'' er et ord jeg har sans for. ''Hainn Tykje'' er et uttrykk jeg har hørt mye, det var standarduttrykket til svigerfaren min. Ellers skjønner jeg at det er fristende å ta litt ekstra betalt; jeg tror Glasshytta på Vikten har svært mange besøkende i løpet av sommeren. I det lange løp tror jeg likevel at slikt kan slå tilbake på dem selv.
Har egentlig mange tanker rundt turismen i Lofoten, Kurt, men det får være til neste bilde i serien.

vh fred
Avsluttet .
Hei.
Steiner med potensiale, men det ble litt flatt denne gangen. Kanskje s/h ?.
Så du har vært på glasshytten og blitt ranet? Jeg har besøkt stedet jevnlig helt fra de startet opp i et skur i veikanten. Det er ikke så mye å si om den saken: kunstnerisk stagnasjon og grådighet gjennomsyrer alt de holder på med.
Tor-A
Espen A. I.
Pene farver, men det skal litt mer til for å få dette motivet interessant, derfor støttr jeg en versjon med s/h hvor kontrastene tydelig er økt.

mvh Espen
Fred S.
Takk Tor-Arne og Espen: Har prøvt meg fram i svart/hvitt for å få mer dreis på bildet, uten særlig hell. Økt kontrast gir tapte detaljer i steinen(e), og flatt lys er og blir flatt lys.
vh fred
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu