Gjenferdet Gjertine fra Gjerøy: A ghost story
Stakkars Gjertine: Hun levde på Helgelandskysten tidlig på 1900-tallet. En dag rodde hun og mannen ut på sjøen ( unnskyld: sjyen) for å fiske kokfisk, og da mannen skulle kleppe en småsei, traff kleppen øyet til Gjertrud i stedet, og rev det ut. Det landet blant bølger, og ble slukt av en grisk steinbit.
Onde tunger sa at Gjertruds mann gjorde dette med overlegg, han skilte seg fra henne senere, og emigrerte til Venezuela. Gjertrud ble igjen alene på gården, ensom og forlatt, og til slutt valgte hun å gå på sjøen ( unnskyld; sjyen) og hun blei der.
Det hører med til historien at dagen etter hun ble borte fikk en fisker fra naboøya Rødøy en diger steinbit på kroken. Den hadde bare et fiskeøye, det andre øyet.... .
Ja, dere kan tenke dere selv.
Ikke rart Gjertine går igjen ( tusler, i alle fall) rundt det gamle huset på Gjerøy.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-08-03 20:15:59
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriHumor
  • Lastet opp
  • Visninger1468
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_203432} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (34)
Anne-Marit M.

dritbra og skummelt
Avsluttet .

Hverken dritbra eller skummelt.
K. H. R.

det her var like skummelt som anne cath vestly eller hva hun heter. Ole alexander fillibom bom bom sier jeg.

dan
Fred S.

Takk for kommentarer: Schjetne og Rønningen, hvorfor er dere så brennsikre på at jeg har lagt ut dette for at det skal være ''skummelt'' ?

vh fred
Stig Børre E.

Veldig bra historie!
Bildet/monteringen er ikke like bra syns jeg. Bakgrunnsbildet er flott - men Gjertine er lite troverdig.

StigB
Trine Lise H.

Utrolig så hyggelig folk er rundt her...

Jeg synes bildet ditt var flott. Stemningen er riktig og jeg likte at du skreiv historien rundt det. Er litt enig i at Gjertine er lite troverdig. Kunne vært gjort mere med bildet for å fått det til å passe litt bedre.

Trine
Hege J.

En ting skal du ha Fred, og det er at du er kreativ og har også ordet i din makt. Herlig historie du serverer her... Bildet er (selvfølgelig) ikke troverdig, men det er vel heller ikke noe mål? Dette er humor på et plan jeg liker. Håper du vil gi oss en forklaring på hvordan du har laget dette. Spennende bilde!!

Mvh Hege
Jóhann Á.

Hei Fred!
Irene syns dette var veldig bra. Men så er hun jo lettskremt! He, He. Syntes vel at det minnet om sånn bok cover eller lignende.
Selv ville jeg hatt litt mer ''nattlige'' omgivelser, det er jo spøkelse! Så blir spøkelset kanskje litt for ''klart''. Er det et sagn fra Helgeland, eller har du laget det også?

MvH, Johann
Fred S.

Takk for kommentarer: De fleste tar det, heldigvis; ikke ''skummelt'', men tøysete vrøvl. Hadde tenkt å legge ut bildet av bare huset, men fikk lyst å gjøre noe mer ut av det. Fant et bilde av ei jente jeg har fotografert tidligere, ei veldig søt jente, forresten, så jeg har brukt liquify for å forandre henne. Har ikke prøvd meg på denne effekten før, så det ble nå slik det ble. Jenta ble klonet inn med opacity på ca 40 %; spøkelser skal etter sigende være både gjennomsiktige og ha en aura rundt seg, så for en gangs skyld er klonearbeidet uangripelig....
Historien ? Bare vrøvl den også, selvsagt, den ble laget på stedet, Riktignok finnes det ei Gjerøy på Helgelandskysten, men bare bokstav-rimet i tittelen burde være nok til at folk lukter lunta.
Folk flest ER hyggelige her inne, Trine. Hva de to jeg regner med du sikter til er så pottesure for, får de svare for selv, jeg har ingen ting usnakket med dem. Har vel en mistanke om at de er sure på det ''bestående'' her inne generelt.
Legger ut bare huset ( i farger) som ekstrabilde.

vh fred
Egil S.

Fasinerende!
God historie, og et bilde til ettertanke.
Meget godt utført.
Mange kommentarer, og de er vel fortjent!
Stig Børre E.

Vers.2: Flotte farger. Egentlig ganske fasinert av slike gamle rønner. Mye detaljer å vile øynene på.
Syns du burde ha rygget en del meter for å få til en brukbar komposisjon også. Motivet og lyset er flott.

StigB
Veronica K.

Jeg synes dette er et interessant bilde, og en artig ide.
Historien passet jo bra til bildet også, litt morro går det jo ann å ha.
Bygningen passet perfekt til dette, kunne laget spøkelset mer gjennomskinnelig. Jeg likte komp og lyssetting.

mvh Veronica
Terje V.

Hehe! Flott historie, Fred:) Kunne sikkert ha fortalt den til klassen din. (hvis jeg ikke husker helt feil, mener jeg du fortalte en spøkelses-historie til oss en gang). Startet å leke me Liquify altså? Da kan du ha det gøy med ansikter og dyr:) Området rundt munnen er litt dårlig ''Liquify'et'' forresten...

Terje
Odd Tore S.

Litt bokstavrim gjør seg i varmen, og gjenferd kunne kanskje fått det til å gå litt kaldt nedover ryggen og skaffet avkjøling uten unødvendig energibruk også på de mindre tøffe her. Ditt sommerbidrag til miljøvern?
Litt moro må man ha det, dette passet bra i lunchen.
Likevel må jeg vel si at huset fanget mest interesse. Som du kanskje har forstått har jeg en viss forkjærlighet for nedfallsprosjekter. v2 med litt annen vinkling og noen fikse nærstudier kunne nok hatt noe for seg.
Jeg ser for meg et interør med silkeisolert tvinnet ledningopplegg sirlig tredd inn over små korpulente porselensdingser, forøvrig et skrekkscenario for meg som presentert i en eller annen bok om ansvarlig barneoppdragelse fra tiden rett før krigen (WW2). Har lenge drømt om et nærstudie her, gjerne med spindelvev generøst dandert over det hele. Du har jo innsyn i slike prosjekter.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.

Syns du har gjort et godt etter-arbeid i PS, og du er kreativ både i bildeide og din fortellermåte; artig; interessant; og severdig!

liker humoren din:-)

Inger Anne
Geir F.

Kunne kanskje fått henne til å stå litt mer ut fra bildet og evt gjort henne noe mer gjennomskinnelig.
Bortsett fra dette er det kreativt og spennende gjort.
Har forresten alltid lurt på hvorfor ''spøkelser'' på død og liv må være så forbannede skumle...
-geir f-
Fred S.

En spøkefull takk for flere kommentarer. Huset ble fotografert i Lofoten i sommer, og jeg har også veldig stor sans for slike gamle hus. I Lofoten finnes de i haugevis hvis en leter bevisst, og har god tid. Og jo, du ville nok sikkert ha funnet noen el.-godbiter her, Odd Tore
Fortalte jeg spøkelseshistorier i klassen, Terje ? Tvilsomt, jeg kan ingen.
Ellers innrømmer jeg gjerne at selve spøkelset ikke er noe mesterverk, men hensikten her var først og fremt å spøke litt....

vh fred
ingebjørg fyrileiv g.

Hei, Fred. Jeg liker historien og bildet av fjøset, men kanskje ikke v#1 helt. Hun blir for ''rinnende'' i ansiktet. Jaja, kanskje er det sjøen som har vært hard, men det falt ikke helt i smak uansett. Positur og komposisjon er godkjent.

hilsen ingebjørg
Kristian Eugen B.

Hei Fred! Takk for hyggelig tilbakemelding på bildet mitt:)
Syntes liksom jeg kjente deg igjen på bildet når jeg kikket på profilen din, mulig fra tv eller noe, så jeg gjorde et ''google-søk'' på deg. Dette litt underlige resultatet passer kanskje ikke bildet nevneverdig:

''Med ett var det som om en ufattelig tung byrde ble løftet av meg. Jeg kjente en varme og en FRED STRØMME gjennom meg. Det var akkurat som om hele himmelen var til stede! Jeg stoppet opp. Følte meg så lett og så fri! Det er vanskelig å forklare, det må oppleves!''

Hehe. Likte forresten bildene dine fra Lofoten særs godt. Har levd et par år av livet mitt der oppe og kjenner stedene godt.

Mvh. Kristian Bålsrød
Fred S.

Hei, og takk, jeg ler.....
Nei, ikke så mye til deg, Ingebjørg, men dette med ''liquify'' har vel litt med rennende ting å gjøre, så det er ikke rart Gjertine skvulper litt.
Latteren var til søket ditt, Kristian; jeg har funnet en del bibelsitater på tilsvarende søk, og som den ugudelige personen jeg er ser jeg det ironiske i nettopp slike sitater som du fant (...og jeg har ikke vært på TV...)

vh fred
John H.

Hei
Skummelt eller ei? gjenferd eller ikke? Det blåser jeg i. Bildet er bra det, og hadde stått seg like bra uten spøkelse. Fint i sort hvitt.
Mvh
John
Ann F.

Godt ljugi, og det er lov å ha det gøy!

Mvh Ann
Fred S.

Takk til John og Ann også. Ser forresten nå at jeg tydeligvis ble så revet med av egne løgner at jeg har gått i surr i navnene i teksten, opererer delvis med Gjertine og delvis med Gjertrud. Stryk det som ikke passer....

vh fred
Avsluttet .

Jeg synes bildet og spesielt historien var jævlig morsom. Synes Gjenferdet Gjertine ser ganske ''fake'' ut da, men det har vel mange allerede kommentert.(fingrene var spooky)
Marianne M.

Hallo Fred. En god latter gjør livet gladere ikke sant....Jeg sitter her og humrer og ler over kommentarer og ikke minst dine egen der du sier at du har gått surr i navnene i teksten ;-} Du har både humor og sjølironi,samtidig som du kan være ganske så seriøs...Det er Fred det- med RIMI brillene sine. Når det gjelder bildet,så er det artig det. Det er morsomt å eksperimentere litt,og som oftest blir ikke slike eksperimenter lagret en gang,i alle fall ikke hos meg. Men egentlig skulle en jo bare lagre dem,og legge de ut slik som du har gjort her....,det er jo da en får kommentarer og kan ta til seg litt lærdom og synspunkter av andres kommentarer. Bildet av den falleferdige låven er jo fint i seg sjøl,det forteller jo sin egen historie,sikkert en historie om mye slit,mye dårlig vær...og en kan gjøre seg tanker om folkene som har brukt denne låven....
Jeg har også sett på de andre bildene fra sommerturen din,og må si at jeg bare får enda mer lyst til å reise nordover. Har ikke vært lenger enn til Steinkjer jeg......
Ønsker deg en god sensommer.

Mvh Marianne
Andreas A.

Versjon 1 assosierte jeg umiddelbart med Theodor Kittelsens svartedaud-malerier (''Hun farer landet rundt'' og ''Pesta i trappen''). Sikker på at det er Gjertine og ikke pesta?:)

Kjempeartig bilde. Men ansiktet bør nok finpusses litt, ser ut som hun har vært ute i veldig hardt vær... Ver. 2 blir ikke så spooky, litt mer idyll.

Andreas
Fred S.

Må takke for givende kommentarer til alle tre før jeg går ut i sola:
Marianne: Hei ! Veldig hyggelig med en sommerhilsen fra deg. Lenge siden sist; RIMI har blitt til ICA her i bygda, men brillene gjør samme nytten, og samlingen er enda ikke helt komplett, kona har en tendens til å rydde dem vekk etterhvert som jeg slenger dem omkring, så jeg må stadig kjøpe nye. Heldigvis har ikke prisen steget; 10 kroner fremdeles.
Og du har enda ikke kommet deg lenger nord enn til Steinkjer ? Håper du har hatt noen fine dager på Selje i sommer, i det minste. God resterende sommer til deg også !
Andreas: Det var omtrent midt i blinken. ''Pesta'' var vel faktisk bildet jeg mer ubevisst enn bevisst hadde i bakhodet da jeg produserte dette ''åndsverket''. Et hvitt ansikt i en mørk trappeoppgang på et stabbur/uthus, så vidt jeg husker. Og som før nevnt, en del mangler i selve finishen her, ja, ingen tvil om det. Som regel er ideene mine bedre enn selve gjennomføringen.

vh fred
Sissel N.

Flott presentert!
Magnus H.

Tja du vedgår jo selv at din intensjon ikke står helt i stil med resultatet, men jeg mener likevel du skal ha kred for at du faktisk gjennomfører og publiserer dine kreative tanker. Å belyse selve prosessen kan være like viktig og til inspirasjon for oss andre. Det er også artig at du lager en liten historie da også den sier noe om hva du tenkte når du laget bilde. Likevel er man vel ikke helt uangripelig - sjøl om hensikten til fotografen var det ene eller det andre? =) Hadde vært gøy om du hadde lastet opp en tredje versjon i S/H så vi kunne sammelignet den mot f.eks versjon 2. - V.1 spøker litt for mye med meg til at jeg tør ta en beslutning :)
Fred S.

Takk til Sissel og Magnus:
Magnus: Jeg har nok ikke ambisjoner om en tredje versjon, derimot har sønnen min laget en versjon som på alle måter er mye bedre enn min lille ''spøk''. Den har gått ganske ubemerket forbi, og det er litt synd, for den er bra laget, og godt sammensatt av tre av bildene mine. Legger en link til bildet her, og kommenter gjerne:
bilde nr. 251652

vh fred
Siren L.

Synes virkelig det var artig med historien til bildet, men bildet er godt alene også. Du har god fantasi:)

Mvh
Siren
Lina Tonette N.

Uforglemmelig bilde dette her altså :-)
-Også historien. -Og reaksjonene.
Sondre S.

Folk får si hva de vil, men dette var virkelig bra etter min mening..! (:
Jeg har jo etter hvert blitt en ivrig ''titter'' på bildene dine og må bare si at jeg bir like positivt overrasket hver gang jeg er her. Vet ikke hensikten bak dette bildet, men sett fra min side har det en mer humoristisk enn skummel effekt noe jeg liker godt! (delvis grunnet øyekontakten) Fantasifult, god historie og et vellagd bilde!

SSS
Fred S.

Takk fra Gjertine og meg til Siren, Lina Tonette og Sondre: Det er greit at folk sier hva de vil, så lenge de også sier det de mener, Sondre. De fleste kommentarene over oppfatter jeg jo som positive, folk har forstått at dette ikke skal være skummelt. men ''tøysete''. Videre er det nyttig å få tilbakemeldinger på ting som ikke fungerer i bildet, og selv totalt negative kommentarer er ''verdifulle'' på sin måte.

vh fred
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu