Gammel og ung
Kanskje litt overdrevet tittel:
Som helt gammel får reinrosa lang, hvit flagrende manke, så den eldre må nok gråne litt mer.
Den unge er nok heller ikke helt duggfrisk lenger etter uker i sterk sol, vind og tørke i 1300 meter høyde.
Bildet inngår i albumet Søndre Gjeronuten - Søndre Gjeronuten på Hardangervidda er nuten som er godt synlig, men alltid i bakgrunnen.
Den består av kalkskifer med en tynn kappe hardt fjell som slitedekke her og der, står opp om en markant selvstendig rygg bak Dyranutane.
Fint mål på ski om vinteren, også til fots om sommeren på grunn av rik flora og interessant geologi.
Et vanskelig område for fotografer fordi den står alene og det omtrent alltid blåser ganske kraftig der.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF Macro 50 mm f/2,5
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger575
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_203517} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Odd E. k.
Hei Odd Tore!

Her har du fanget et meget flott bilde av reinrose i to modningsprosesser. Meget flott gjengitt i naturtroe farger, der du har fått med detaljer på en flott og vakker måte. Plantene i bakgrunnen er også med på modningdprosessen.
Dette var et av de flotteste bildene her på dotten ang. reinrose. Meget severdig.

Mvh

Odd E.
Tone A.
Eit vakkert bilde av reinrosa i ulike fasar. Spesielt den gamle reinrosa med det langre flagrande håret gir liv til bildet, pga her ser ein vinden som bles og det fine lysspelet i ''håret''. Dette flagrande blir gjenteke bakover, som gir dybde og er kontrastar i alt det duse grøne.
Det motsatte er den utsprugne reinrosa med sine lysekronblad som både gir balanse til bildet og ein flott kontrast. Skarpe detaljar spesielt på dei to fremste blomane der den låge blomen har flotte blad og stilk og kronblad med skapre detaljar. Flott lys og kalkskiferet er ein flott kontrast i forgrunnen med sin struktur. Pluss for fin skildring, vakre fargar og eit flott komponert bilde med blomar eg aldri har sett!
:) Tone
Anne-Lise S.
Følger Tone 100 %. I tillegg er bildet så klart at du nærmest kan kjenne vinden feie over kinnet!

Anne-Lise
ingeborg w.
Jeg tenkte på deg da jeg var på Hardangervidda, Odd Tore. Samboeren og jeg tittet på alle de fine bittesmå blomstene som er der oppe på 1200 - 1400 meter, hvite, rosa, lilla, blå, rød, gule.... Det er noen som sier det er bare stein og stein og stein på vidda, men de har ikke sett ordentlig etter eller så har de ikke vært der. Vi pratet om hvor pene disse blomstene er og hvor mange forskjellige det er av dem. De trenger ikke mye for å overleve. De er desverre for små for min telelinse, men jeg tenkte på deg. Det må da være fint for deg å fotografere disse små, fargerike blomstene, du som både er glad i vidda og blomster. Jeg ser du har gjort nettopp det. Bildet er veldig fint. Du har fått fram de forskjellige fargene og imponerende mange detaljer på blomstene.
Avsluttet .
Artig med bevegelsen i den ''øverste'' planteveksten - nesten noe litt menneskelig, hårete ved den. God kontrast til den stille og rolige nederste blomsten.
Lars-Anders M.
Nydelig.
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg likte dette, typisk fjellflora, skarpe fine detaljer, og artig med den til venstre:-)

Inger Anne
Ann T.
Jeg har aldri sett denne blomsten, men dette er et meget flott bilde. Fint lys og bra detaljer, skarpet og komposisjon. Pluss for nyttige informasjonen også.
Hilsen, Ann
Avsluttet .
En fin komposisjon og mange spennende elementer i flotte farver og herlig lys gjør bilde meget severdig.

mvh arild
Fred S.
I mine mest besatte botaniske dager var det tre planter jeg bare måtte finne. Issoleia ( den fant jeg på en topp i heimbygda), Mogopen( den gjenkjente jeg fra fars Renault Dauphin ( som hadde en toppfart på ca 70 km/t) en maidag vi hadde passert Hjerkinn, og fikk far til å bråbremse) og Reinrosa , som jeg omsider fant ved Spiterstulen. Siden har den dukket opp mange steder, og den er egentlig ganske utholdende før den får rødt ( eller hvitt) flagrende hår. Litt nord for oss vokser den helt ned til havnivå; jeg har funnet den i blomst midt i mai, og så den senest foe 8-10 dager siden på Leka, i begge de utgavene du viser her.
Veldig artig at du fant disse to så tett innpå hverandre, er imponert både over den flagrende dusken og måten du har tacklet de hvite kronbladene på rent eksponeringsmessig.

vh fred
Rolf J.
Vakkert. Liker lyset, måten elementene er plassert i bildet og skarpheten.
Synes at du har klart bra å unngå at kronbladene har blitt for lyse sammen med alt det mye mørkere omkring.
Ha en fortsatt god sommer.

MVH
Rolf
Terje K.
Nydelig eksponet fjellfauna. Denne vakre hvite blomsten er ikke alltid like lett å treffe eksponeringsmessig i det ofte harde lyset.
Fin komp med med de to stadiene ved siden av hverandre og noen andre i bakgrunnen som gjentagende elementer. Tett og fint utsnitt.

Terje
Bente K.
Et utrolig flott bilde botanisk med både et gammelt og et ungt eksemplar side ved side.
Og reinrosa er like flott i begge varianter.
Friske farger, god balanse og komposisjon gjorde at dette var et bilde jeg umiddelbart la merke til og likte svært godt.
mvh Bente
Stine J.
Hei Odd Tore,

Et flott bilde med klare fine farger og godt lys. Komposisjonen er bra, selv om jeg skulle ønske du hadde krøpet enda litt lenger ned for å få med bunnveksten (ville sikkert gitt deg kink i nakken). :) Bakgrunnen er fin og dus og er med på å fremheve hovedmotivene.

mvh Stine
Stig Børre E.
Utrolig at dette er samme plante. Flott komponert bilde, ville muligens hatt med mere i underkant. Fint lys og fine farger.

StigB
Odd Tore S.
Takker for positiv respons og anbefaling!
Det var ikke akkurat enkelt å finne både blomstrende og avblomstret reinrose nær nok hverandre til at de kunne fotograferes sammen. Mesteparten var avblomstret nå. Ved neste besøk har de vel sveis à la Albert Einstein hele gjengen.
Bildet er tatt med kamera og fotograf liggende på bakken i passe motbakke slik at det ble unngått himmel på bildet. Sikkert et artig syn for andre fotturister, men i fjor var det i underkant av 300 besøkende her, og vi så som vanlig ingen i nærheten.
Bra og trist samtidig når man tenker på miljø og vegetasjon.
Odd Tore
Kjell Sigurd S.
Fint komponert og godt utført av en flott liten blomst. Meget skarpt og fine naturlige farger. Fine miljødetaljer du har fått med også. Liker den repeterende hentesveisen der bak også. I like.

Kjell S
Kurt S.
Flott at du tar med litt tekst. At reinrosa ble slik når den ble gammel visste jeg faktisk ikke.
Et spennende, levende og flott macrobilde med mange fine detaljer, fine farger og fint lys.
Sveisen, som Kjell Sigurd også nevner, satte i tillegg et litt komisk skær over bildet. Positivt ment.
Veldig bra.
Mvh Kurt
Steinulf L.
Flott bilde av fjellflora i forskjellige stadier. God komp og gode farger. Svært vellykket bilde.
Odd Tore S.
Forgrunnen er snau fordi den ellers ville vært reinlav ute av fokus, noe som er ganske dominerende.
Lite å gjøre med dette om hovedmotivet skulle bli skarpt, det blåste for mye til at jeg kunne bruke mindre blender og lenger lukkertid.
Kameraet lå omtrent på bakken på en sammenrullet sweatshirt. Jeg har heldigvis vinkelsøker, så jeg trenger ikke grave en fotografgrop for å se i søkeren!
Odd Tore
Øyvind A.
Jeg er ikke overbegeistret. Selvfølgelig litt artig med den gamle og den unge sammen, men for øvrig synes jeg ikke bildet har så mye å by på: Forgrunnen er for dominerende og beskjæringen nede funker ikke så godt for min del. Lyset er også i hardeste laget. Jeg er heller ikke sikker på om jeg synes at elementene i bakgrunnen spiller særlig godt på lag med hovedmotivet.
Ø.
Ketil K.
Jeg synes dette er bra jeg, selv om jeg kunne tenkt meg enda lavere kamerstandpunkkt.
Erik J.
Nydelige farver og skarphet.
Erik
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu