Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_203670} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Dette var et helt fantastisk bilde. Et eventyrlig godt ''snapshot''. Jeg digger den utbrente bakgrunnen som fremhever fuglen ekstra tydelig her. Og jeg som trodde jeg ikke var spesielt begeistret for naturfotografier...
Mvh
Svein
Geir Arne M.
Nydelig fluktbilde.
Men på minskjerm ( laptop) virker det som om det er vel mye oppskarping. Jeg ville nok dratt rødfargen litt mer ( vel gul hos meg )
Flott situasjon og flott opplevelse.
mvh
geir
Odd Tore S.
Lunden er godt ''skutt'' i varmt kveldslys. Det blir jo litt action ut av både flukt og nebbet fullt av mat samtidig.
Etter det jeg (som ikke fuglefotografikyndig) kan se, har du truffet fremragende med både fokusplan og skarphet på denne panoreringen. Som vanlig skulle jeg ønsket meg litt mer dybdeskarphet, ref bakkropp og nærmeste vinge, men jeg innser naturligvis tekniske begrensinger og husker også vår lille diskusjon om dypere skarphet på hovedmotivet vs. grad av uskarp bakgrunn.
Når det gjelder bakgrunnen, er den slik at jeg har fått ganske mye pepper for bakgrunner med tilsvarende ''korning og støy''. Jeg hører gjerne din mening om dette. Selv synes jeg at man nok overdriver jakten på støy o.l. her, særlig tatt i betraktning av at bildene må komprimeres ganske hardt for å få akseptabel filstørrelse på dotten. Likevel, bakgrunnen er slik at jeg har bilder med tilsvarende grad av støy som jeg ikke har lagt ut fordi kommentarene da gjerne vil konsentrere seg om støy i stedet for selve motivet.
Odd Tore
Carsten A.
OTS: Det som er presentert her utgjør ca. 1/3 av originalopptakets flateinnhold og er gjort med 300mm brennvidde på f/4. Opptakssituasjonen på kvelden var til tross for midnattssol ikke akkurat preget av overskudd på lys, for å si det slik.
Jeg kan ikke se noen ''korning og støy'' på min CRT-skjerm. Ellers er jeg enig i at jakten på ''støy'' (som ofte ikke er støy, ofte knapt synlig og slett ikke alltid av negativ billedmessig betydning) tildels er overdrevet til det meningsløse. Enkelte som mener å se ''støy'' overveier heller ikke om de da fornemmer digital støy eller ulike andre former for grums som kan oppstå uansett om originalopptaket er på film eller er gjort digitalt. Jeg er enig i at det alt for ofte forekommer at kommentarene ''vil konsentrere seg om støy i stedet for selve motivet'' - ja, skjønt egentlig er det jo ikke motivet men bildet slik det er presentert som skal være gjenstand for vurdering.
Det er forøvrig godt mulig at ulike skjermtyper og ulike skjerminnstillinger har ulik lokalkontrast og dermed at noen skjermer eller skjerminnstillinger overdriver nivådifferansene mellom nærliggende piksler på en slik måte at det ser ut som grums.
En annen misforståelse kan gjerne forsøkes (forgjeves?) avlivet med det samme, nemlig den underlige myten om at (med dine ord) ''bildene må komprimeres ganske hardt for å få akseptabel filstørrelse på dotten''. For min del har jeg aldri problemer med å holde grensen for filstørrelse på FOTOdotNO med meget lav JPEG-komprimering. På en skala fra 1-12 regner jeg 9-12 som lav komprimering, selv bruker jeg oftest 10 og 11, og holder meg da gjerne langt under grensen på 300Kb. Selvsagt bruker jeg aldri funksjonen ''Save for web'', det virker på meg som om de som bruker denne er de som har problemer dels med kvalitet på presentasjonen og dels med filstørrelse.
MVH CA
Terje K.
Hei Carsten
Dette panoreringsskudden sitter godt for meg, Fint plassert over den grønne vegitasjonen og pluss for vinga som går ned i diagonal.
Og så lærte jeg noe nytt i dag også, med hensyn til lagring for webpublisering ;) Jeg antar da, at du bare bruker ''lagre som'' og velger komprimeringsgrad? Visste ikke at det ble så veldig mye anderledes enn ''lagre for web'', men man lærer så lenge man lever ja :-)
Terje
Carsten A.
TK: Nei, slik går det ikke for seg her. Utgangspunktet er alltid en TIFF-fil i 16 bits format og i passende størrelse (antall piksler) for utskrift i A4/20x30cm. eller større. Skal bildet vises på web lages en mindre versjon (med et tillegg til navnet) i TIFF med ''Image size'', normalt innenfor målene 1024x768 piksler. Denne mindre filen blir vurdert mht. om det er ønskelig med ytterligere bildebehandling, f.eks. en mindre dose USM for evt. å motvirke effektene av interpoleringen. Som nevnt har det her på FOTOdotNO utviklet seg en lite heldig praksis med å se på alle bilder med mistankens skjerpete blikk for om mulig å kunne fornemme de aller minste tilløp til støy eller annet lign. i bildene. For å holde den slags kommentarer fra livet fristes nok mange til å støyfjerne sine bilder ihjel.
Denne mindre TIFF-filen blir så satt i ønsket fargerom (slett ikke alltid sRGB) og konvertert til 8 bits format. Fra denne lagres så en JPEG-fil, som alt sagt oftest med komprimeringsgrad 10 el. 11, dvs. med meget lav komprimeringsgrad. Grensen for filstørrelse på 300Kb er sjelden noe problem, og går man til komprimeringsgrad 9 forsvinner da også problemet i de aller fleste tilfeller.
MVH CA
Odd Tore S.
CA:
Takk for svakommentar, både på min kommentar og den til TK.
Jeg er ganske enig i det du skriver, selv om jeg nok ikke har så mye erfaring fra flere skjermer at jeg klarer å bedømme hvor de tre jeg bruker ligger i landskapet. Jeg refererer til det jeg ser, men er obs på hvor ulike skjermene kan være.
Din prosedyre stemmer også med min fremgangsmåte. For bilder med mange detaljer, som f.eks. mose, kommer jeg imidlertid ikke i havn med 9-12, men må langt lavere, helt ned til 4-5. Resultatet er grønn grøt og uegnet til visning. Men mange av bildene dine har jo bluret bakgrunn.
På de bildene mine som jeg konkret tenkte på med denne kommentaren, er problemet himmelen, hvor det er en gradvis overgang i nyanser som ender opp som gove ''øyer'' og band med godt synlige grenser og med tydelig pixelmønster i hver ''øy''.
Jeg brukte ''motiv'' for klart å skille fra ''støy'' og forsåvidt teknikk. Klart jeg også bedømmer bildet som det er presentert. Av og til kan helt presise formuleringer bli nokså omfattende!
Odd Tore
Kjell G.
Blinkskudd med perfekt komposisjon, i det fuglens og vingens buede form passer så flott til den grønne ''undergrunnen''. I tillegg er jo lyset veldig spennende. Den vekslende blå/grønne bakgrunnen passer ideelt inn.
På min skjerm kan det se ut som om lundens hode/øye er skarpet opp en god del. Siden dette er en panorering, anser jeg det som lite vesentlig å hente ut den maksimale skarpheten her. Resultatet kan jo bli at blikket blir litt ''unaturlig''.
Jeg er helt enig i at støy er en mindre viktig parameter i bilder som dette.
Konklusjon: Et av de beste lundefuglbildene så langt!
mvh kjellg
Avsluttet .
Til å være bildet som skal kommenteres så mykje som dette er blitt, er det i mine øyner uskarpt på min nye skjerm. Men flott motiv. Men okay...
Kjetil S.
Hei
Fint motiv, jeg synes det blir for uskarpt. Bevegelsesuskarphet ved panorering er en utfordring, men jeg synes ikke du lykkes her. Fargemetningen virker litt hard, men en smaksak. Støy behøver ikke være ubetinget negativt, men her synes jeg det blir svært forstyrrende og det bærer preg av å være et utsnitt.
Kjetil
Geir Helge S.
Hei Carsten.
Bildet ditt har et fantastisk flott lys, og er godt komponert. Støyen som enkelte har hengt seg opp i er på ingen måte forstyrrende slik jeg ser det.
Når det er sagt, tror jeg faktisk at dette er et bilde jeg selv ville vurdert som litt ''skuffende'' dersom det var meg som hadde tatt det. Det (meget) gode motivet ødelegges på mange måter av den lille bevegelsesuskarpheten. Som du vet så godt er det utrolig små marginer som gjelder i slike panoreringer, og dette blir for meg et bilde som er nært fullklaff, men desverre bare nesten. Hadde bare en ørliten del av hode vært litt skarpere hadde bildet hevet seg mange, mange hakk, ja det ville faktisk blitt et av de beste ''lunde i flukt''-bildene jeg har sett.
Mvh Geir
Jonas L.
Her er jeg helt enig med GHS; nært fullklaff, men dessverre bare nesten.
Jonas
Svein B.
Dette falt i smak hos meg Carsten, den ørlille uskarpheten / bevegelsen i hodepartiet er ikke skjemmende slik jeg ser det. Sammen med panoreringen gir den akkurat passe inntrykk av at fart og bevegelse. For meg er fargene i overkant mettede, men det varme kveldslyset frisker jo opp fargene og totalt er dette et svært komplett bilde av lunde i flukt.
Mvh
Svein B
Avsluttet .
Nydelig bilde av en nydelig fugl. Like bevegelsesuskaperheten som gir bildet en følelse av fart. Enda et godt bilde av en god fotograf :-)
Hvis du er på utkikk etter gode fotografimuligheter av lundefuglen, så burde du dra til Lovund utenfor Sandnessjøen på Helgelandskysten. Der er det lundkommerdag hvert år og da er det nydelige fotografimuligheter. Har aldri vært der selv, men har hørt gode ord om det.
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer og tips om Lovunden.
MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Dette var et helt fantastisk bilde. Et eventyrlig godt ''snapshot''. Jeg digger den utbrente bakgrunnen som fremhever fuglen ekstra tydelig her. Og jeg som trodde jeg ikke var spesielt begeistret for naturfotografier...
Mvh
Svein
Men på minskjerm ( laptop) virker det som om det er vel mye oppskarping. Jeg ville nok dratt rødfargen litt mer ( vel gul hos meg )
Flott situasjon og flott opplevelse.
mvh
geir
Etter det jeg (som ikke fuglefotografikyndig) kan se, har du truffet fremragende med både fokusplan og skarphet på denne panoreringen. Som vanlig skulle jeg ønsket meg litt mer dybdeskarphet, ref bakkropp og nærmeste vinge, men jeg innser naturligvis tekniske begrensinger og husker også vår lille diskusjon om dypere skarphet på hovedmotivet vs. grad av uskarp bakgrunn.
Når det gjelder bakgrunnen, er den slik at jeg har fått ganske mye pepper for bakgrunner med tilsvarende ''korning og støy''. Jeg hører gjerne din mening om dette. Selv synes jeg at man nok overdriver jakten på støy o.l. her, særlig tatt i betraktning av at bildene må komprimeres ganske hardt for å få akseptabel filstørrelse på dotten. Likevel, bakgrunnen er slik at jeg har bilder med tilsvarende grad av støy som jeg ikke har lagt ut fordi kommentarene da gjerne vil konsentrere seg om støy i stedet for selve motivet.
Odd Tore
Jeg kan ikke se noen ''korning og støy'' på min CRT-skjerm. Ellers er jeg enig i at jakten på ''støy'' (som ofte ikke er støy, ofte knapt synlig og slett ikke alltid av negativ billedmessig betydning) tildels er overdrevet til det meningsløse. Enkelte som mener å se ''støy'' overveier heller ikke om de da fornemmer digital støy eller ulike andre former for grums som kan oppstå uansett om originalopptaket er på film eller er gjort digitalt. Jeg er enig i at det alt for ofte forekommer at kommentarene ''vil konsentrere seg om støy i stedet for selve motivet'' - ja, skjønt egentlig er det jo ikke motivet men bildet slik det er presentert som skal være gjenstand for vurdering.
Det er forøvrig godt mulig at ulike skjermtyper og ulike skjerminnstillinger har ulik lokalkontrast og dermed at noen skjermer eller skjerminnstillinger overdriver nivådifferansene mellom nærliggende piksler på en slik måte at det ser ut som grums.
En annen misforståelse kan gjerne forsøkes (forgjeves?) avlivet med det samme, nemlig den underlige myten om at (med dine ord) ''bildene må komprimeres ganske hardt for å få akseptabel filstørrelse på dotten''. For min del har jeg aldri problemer med å holde grensen for filstørrelse på FOTOdotNO med meget lav JPEG-komprimering. På en skala fra 1-12 regner jeg 9-12 som lav komprimering, selv bruker jeg oftest 10 og 11, og holder meg da gjerne langt under grensen på 300Kb. Selvsagt bruker jeg aldri funksjonen ''Save for web'', det virker på meg som om de som bruker denne er de som har problemer dels med kvalitet på presentasjonen og dels med filstørrelse.
MVH CA
Dette panoreringsskudden sitter godt for meg, Fint plassert over den grønne vegitasjonen og pluss for vinga som går ned i diagonal.
Og så lærte jeg noe nytt i dag også, med hensyn til lagring for webpublisering ;) Jeg antar da, at du bare bruker ''lagre som'' og velger komprimeringsgrad? Visste ikke at det ble så veldig mye anderledes enn ''lagre for web'', men man lærer så lenge man lever ja :-)
Terje
Denne mindre TIFF-filen blir så satt i ønsket fargerom (slett ikke alltid sRGB) og konvertert til 8 bits format. Fra denne lagres så en JPEG-fil, som alt sagt oftest med komprimeringsgrad 10 el. 11, dvs. med meget lav komprimeringsgrad. Grensen for filstørrelse på 300Kb er sjelden noe problem, og går man til komprimeringsgrad 9 forsvinner da også problemet i de aller fleste tilfeller.
MVH CA
Takk for svakommentar, både på min kommentar og den til TK.
Jeg er ganske enig i det du skriver, selv om jeg nok ikke har så mye erfaring fra flere skjermer at jeg klarer å bedømme hvor de tre jeg bruker ligger i landskapet. Jeg refererer til det jeg ser, men er obs på hvor ulike skjermene kan være.
Din prosedyre stemmer også med min fremgangsmåte. For bilder med mange detaljer, som f.eks. mose, kommer jeg imidlertid ikke i havn med 9-12, men må langt lavere, helt ned til 4-5. Resultatet er grønn grøt og uegnet til visning. Men mange av bildene dine har jo bluret bakgrunn.
På de bildene mine som jeg konkret tenkte på med denne kommentaren, er problemet himmelen, hvor det er en gradvis overgang i nyanser som ender opp som gove ''øyer'' og band med godt synlige grenser og med tydelig pixelmønster i hver ''øy''.
Jeg brukte ''motiv'' for klart å skille fra ''støy'' og forsåvidt teknikk. Klart jeg også bedømmer bildet som det er presentert. Av og til kan helt presise formuleringer bli nokså omfattende!
Odd Tore
På min skjerm kan det se ut som om lundens hode/øye er skarpet opp en god del. Siden dette er en panorering, anser jeg det som lite vesentlig å hente ut den maksimale skarpheten her. Resultatet kan jo bli at blikket blir litt ''unaturlig''.
Jeg er helt enig i at støy er en mindre viktig parameter i bilder som dette.
Konklusjon: Et av de beste lundefuglbildene så langt!
mvh kjellg
Fint motiv, jeg synes det blir for uskarpt. Bevegelsesuskarphet ved panorering er en utfordring, men jeg synes ikke du lykkes her. Fargemetningen virker litt hard, men en smaksak. Støy behøver ikke være ubetinget negativt, men her synes jeg det blir svært forstyrrende og det bærer preg av å være et utsnitt.
Kjetil
Bildet ditt har et fantastisk flott lys, og er godt komponert. Støyen som enkelte har hengt seg opp i er på ingen måte forstyrrende slik jeg ser det.
Når det er sagt, tror jeg faktisk at dette er et bilde jeg selv ville vurdert som litt ''skuffende'' dersom det var meg som hadde tatt det. Det (meget) gode motivet ødelegges på mange måter av den lille bevegelsesuskarpheten. Som du vet så godt er det utrolig små marginer som gjelder i slike panoreringer, og dette blir for meg et bilde som er nært fullklaff, men desverre bare nesten. Hadde bare en ørliten del av hode vært litt skarpere hadde bildet hevet seg mange, mange hakk, ja det ville faktisk blitt et av de beste ''lunde i flukt''-bildene jeg har sett.
Mvh Geir
Jonas
Mvh
Svein B
Hvis du er på utkikk etter gode fotografimuligheter av lundefuglen, så burde du dra til Lovund utenfor Sandnessjøen på Helgelandskysten. Der er det lundkommerdag hvert år og da er det nydelige fotografimuligheter. Har aldri vært der selv, men har hørt gode ord om det.
MVH CA