Rugdetrekk
Rugdetrekket er en spesiell opplevelse, når vårkvelden går mot natt kan en høre knorting og pistring når rugdehannen patruljerer over reviret sitt. Her har han møtt en annen hann, og en spesiell ''jakt'' starter. Med skarpe pistrende lyder og tett forfølgelse skal rivalen drives vekk.
Ikke så rare greiene teknisk, men jeg håper bildet kan gi litt ''vårfølelse'' selv om det unektelig går mot høst.
Bildet inngår i albumet Fugler i Gudbrandsdalen -
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S 80-200/2,8 IF ED
  • Brennvidde200mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/250s
  • Nei
  • AnnetISO 640, kraftig beskjæring.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger440
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_205437} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Jan-Eilert P.

Hei Svein

Artig å se. Husker godt lyden fra rugdetrekket når vi lå innpå skogsområdene sørpå på forsommeren. Det var mørkt eller skumring når det skjedde. Lyden var trolsk.

Her i nord er det anderledes. Du skulle fotografert disse nordpå. Her er det lyst om natta.

Rugdetrekket varte til mot slutten av juli her i nord. Rugda trekker over huset mitt.

J-EP
Jonas L.

Synes det er godt gjort å få tatt bilde av rugdetrekket, og atpåtil to individer! Det finnes ikke mange gode bilder av dette fenomenet, men det er heller ikke lett å få til.

Har selv rugdetrekk over hagen hjemme. En rugde passerte over så sent som i går!

Jonas
Kjartan T.

Har selv vært ute å knipset rugda i juninettene i Namdalen, og det er ingen enkel jobb. Synes virkelig at du har fått et brukbart resultat her. Det går jo tross alt utrolig raskt, spesielt når fuglene jager på denne måten. Fint, selv om det er et kraftig utsnitt.

Selv har jeg en drøm om å få fuglene rammet inn mellom noen tretopper, for kanskje kan man på den måten få fanget inn noe mer av stemninga i skogen disse vårnettene.
Svein B.

Hei og takk for kommentarer.

J-E P: Ja, jeg vil tro forholdene for fotografering av rugdetrekket er langt bedre nordpå, selv om det forekommer at rugda trekker svært tidlig på kvelden også her, enkelte ganger også på høylys dag. Likevel er det noe av sjarmen å få den sene kveldsstemningen inn i bildet, selv om ikke dette bildet akkurat er noe godt eksempel på hva jeg har på netthinna....;)

JL: Rugdetrekket er trivelig å ha rundt der en bor, jeg står mye ute på balkongen her på kveldene i april og mai, da trekker rugdene godt over hustaket her også. Fine vårtegn det, selv om de- som du sier- holder det gående langt utover sensommeren også.

KT: Jeg har nok sett for meg noen andre resultat enn akkurat et slik bilde med to ''snaue'' fugler mot himmelen også. Noen bilder har det blitt med litt mere stemning og skog i enn dette her, men det er neimen ikke lett. Det blir nok nye forsøk til våren igjen, kanskje får vi noen av de bildene vi har på netthinna festet til minnebrikka etterhvert. Trivelig fotografering er det i allefall, vårkveldene og nettene erhelt spesielle.

Mvh
Svein B
Avsluttet .

...jo lyden her er trollsk...har ikke prøvd meg på foto av rugda....men prøvd å jakte dem på høsten....makan til rask og vinglete fugl.....mester i kamuflarsje er den å....de er ikke få jeg mer eller mindre har tråkka på....forfjamset sett dem komme seg i sikkerhet...:-)...........fint, stemningsfullt bilde Svein...
mbh Bjørn
Eyvind R.

Artig bilde med en fin stemning. Det tekniske kommer litt i andre rekke her..

Mvh Eyvind
Odd E. k.

Hei Svein!

Generelt:
Det skal vel være mulig å stille seg opp der rugdetrekket observeres. I de fleste tilfellene der jeg har oppservert rugda, så flyr den ikke så veldig høyt over tretoppene. Den varsler også når den kommer med sitt karakteristiske pip som blir gjentatt med korte mellomrom under hele trekket. Det er under rugingen og om høsten at jeg har sett flest rugetrekk. Muligens kan det komme av kurtisen og markering av territoriummet. Har lagt merke til at rugda flyr frem og tilbake på trekket noen ganger før den forsvinner. Jeg har ikke prøvd meg på rugda i skumringen, men jeg får vel forsøke.

Ditt bilde:

Her synest jeg du har lykkes ganske så bra. Ikke har du tatt en på hornet men to, og det er en bragd i seg selv. Ikke så ofte jeg har sett to rugder i formasjon. Skarpheten er også bra, der tegninger på hodet, på kroppen og vingenepartiet er godt akseptert. En raskere lukker har muligens festet flere detaljer på fuglene, men det igjen har muligens gått ut over lyset og skarpheten. Et godt akseptert forsøk i allefall

Mvh

Odd E.
Kjetil S.

God stemning og vanskelig fenomen å skildre. Miljø som skog med silhuett av rugde hadde kanskje funka bedre. Men stilig bilde som gir meg sommerkveldsstemning!

Kjetil
Stig B.

Godt fanget situasjon, i et teknisk krevende miljø.

Kan være enig i at noe skog-indikasjon nok hadde vært bra å ha her.

Mvh Stig
Aleksander M.

Jeg synes dette var godt fanget. Er ikke bare, bare å fange et rugdetrekk slik. Har sett rugdetrekk en del ganger, men har aldri fått noen bilder av det. Bra bilde!

Mvh Aleksander
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu