Øyenstikker i parringsflukt
Egentlig det som foregår umiddelbart etter parringen, dvs. egglegging under flukt. Flukten foregår bare noen cm. over vegetasjonen, bakgrunnen virker derfor noe uryddig. Arten er såvidt jeg vet Sympetrum striolatum
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger912
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_208094} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Jonas L.

Ganske bra, selv om bakgrunnen som nevnt virker noe uryddig. Men slik er det nå en gang ute i naturen. Likevel bidrar nok det harde lyset til å forsterke dette, og jeg synes at spesielt grønnfargen er såpass ''skrikende'' at den kunne vært dempet noe.

Jonas
Carsten A.

JL: Jeg er enig i dine vurderinger, og bildet er egentlig ikke så bra at det er tilstrekkelig grunn til å legge mye arbeid i presentasjonen. Ellers er dette et odonata-prosjekt jeg holde på med for tiden, dette er vel bare et skritt i noenlunde riktig retning.

MVH CA
Kjell G.

Godt gjort å treffe så godt med planparallelliten at begge insektene ble så skarpe, i tillegg til å treffe så godt med fokuseringen på så flyktige mål.

Det er ikke vanskelig å være enig i synspunktet med bakgrunnens uheldige dominans. Men det er jo insektenes vaner kombinert med tilfeldighetenes spill som styrer slikt - det skulle ikke så mye til for at bakgrunnen kunne ha blitt jevn og blå, over en dekorativ vannflate i stedet.

Du skal ha prøvd øvelser som dette for å vite hvor vanskelig det egentlig er.
- Det har jeg: Takk for turen, Carsten!

mvh kjellg
John S.

Jeg synes bilde ble serdeles severdig. En ting er at du har fått dem i fokus men du har også greid å gjengi farvene veldig bra. Kan ikke skjønne at vegitasjonen under og bak kan trekke noe som helst ned.

Flott Bilde dette Carsten.

John
Finn M.

Artig bilde av libeller i tandem. God fokus på begge aktører, men som allerede påpekt, kunne bakgrunnen vært bedre.

Dette er som du sier, en sympetrum-art, men det er nok ikke Sympetrum striolatum. Jeg er rimelig sikker på at dette er den som på norsk kalles Blodrød høstlibelle (Sympetrum sanguineum). Kjennetegnet her er den klubbformede bakkroppen til hannen, samt de svarte flekkene på oversiden av 8 og 9 bakkroppsledd på begge kjønn. Av de sympetrum-arter der hannens bakkropp blir rød, er dette den eneste arten med utpreget klubbeform på bakkroppen.

Denne libellen skal være ganske skjelden og står faktisk oppført på Rødlisten av 1998. Det er mulig den er mer vanlig enn hittil antatt. Jeg vet den er observert i Lillestrøm-området for ikke lenge siden.

mvh Finn
ingebjørg fyrileiv g.

-Enn om bakgrunnen hadde vært bluret...!! For et bilde det ville bli.
Men nå er den ikke det og bildet er ikke så verst allikevel. Jeg synes at det blå
området som kommer inn i toppen trekker for mye oppmerksomhet, då der ville jeg ha kuttet. Et kvadratisk utsnitt ville ha blitt roligere og også, muligens, mer passende.
Men bare det å treffe så godt med fokus og skarphet er så godt jobbet.
Jeg forsøkte i sommer jeg også, men må nesten trekke på smilebåndet.. Det var langt fra vellykket. Men det er vel slik man lærer..

vh ingebjørg
Carsten A.

Takk for ytterligere kommentarer, ikke minst artsopplysninger fra Finn M. Jeg har nå holdt på med fotografering av ''Blodrød høstlibelle (Sympetrum sanguineum)'' i ukevis på samme sted, og om den generelt er sjelden så er den iallfall ikke det akkurat der (sørvest for Oslo) dette opptaket (og noen tusen andre) er gjort.

Om det skal la seg gjøre å lage et mer tilfredsstillende opptak av denne situasjonen, dvs. med bibehold av miljøet men med noe mindre distraherende bakgrunn vil vise seg. Det er i stor grad et ganske vanskelig opptaks/fototeknisk forhold, ettersom denne fluktsituasjonen foregår bare få cm. over gressbakken. Vel, sesongen for Odonata-fotografering er ikke slutt på uker ennå, om bare værforholdene blir tilfredsstillende. Gråvær eller regn er ikke det som passer for Odonata.

MVH CA
Roy H.

Hei Carsten. Jeg synes bildet er fint, men for meg virker det som fokusplanet ligger fremme på de venstre vingene og så virker det som om rødfagen er litt ''overmettet''.
Mvh Roy
Carsten A.

En mye bedre versjon av samme type situasjon er nå lagt ut som bilde nr. 260140

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu