Hettemåke
Hettemåkens vinterdrakt er på og forteller oss at vinteren er på vei, selv om hovedstaden byr på badevær for tiden.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-09-24 17:08:40
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-09-24 23:24:39
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S 300/F4 D IF-ED
  • Brennvidde500mm
  • Blenderf/10
  • Lukker1/1000s
  • Filmtype200 RAW
  • Nei
  • AnnetStativ og 1.7 converter.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger264
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_212530} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Robin J.
Superskarpt og flott portrett. På min skjerm ser det ut til at du har truffet perfekt med eksponeringen av det hvite. Pen og rolig bakgrunn. Syntes dette ble veldig bra.
Mvh RJ
Gunnar H.
Enig i ovenstående kommentar. Teknisk ser det jo perfekt ut mht skarphet og lys. Detaljer, som feks fjærdrakten, fremtrer fint. Kanskje ikke så veldig spennende positur, men et meget bra hettemåkeportrett uansett. Gunnar
Kjell Sigurd S.
Takk for kommentarer. Bildet er tatt i strålende solskinn i Oslo i går. Var egentlig litt spent på om det var mulig å få noe ut av et slikt bilde under sånne forhold, så dette ble vel nærmest et eksperiment. Var egentlig på jakt etter noe helt annet da denne krabaten satt seg 3-4 meter bortenfor. Enig i at det ikke er allverden til positur, jeg får vel kalle det et artsportrett :-)

Kjell S
Ivar B.
Teknisk perfekt, med god skarphet og imponerende bra eksponering og etterarbeid. Fine tegninger i fjørderakt. Fuglen fint mot en rolig bakgrunn. Bra artsportrett, og dokumentasjon av vinterdrakt, men som bilde mister jeg nok ikke nattesøvnen av dette:-), men det var vel heller ikke meningen. Mvh Ivar.
Kjell Sigurd S.
Takk for det Ivar. Du har rett i at dette ikke var ment å stjele nattesøvnen din med, og det skal vel uansett mer enn en stakkars hettemåke til :-)

Kjell S
Christian H.
Fint portrett med god skarphet, men perfekt eksponert eller imponerende etterbehandling er det ikke. Det er slett ikke vanskelig å beholde detaljer så lenge man undereksponerer nok (som her); kunsten er å få det til med korrekt eksponert høylys. Du bør jobbe med levels/kurver for å få det hvite hvitt.
ingeborg w.
Jeg har aldri tenkt på at den sorte hetten blir borte. Da lærte jeg noe nytt. Et fint nærportrett jeg synes du skal være fornøyd med.
Espen A. I.
Perfekt teknisk sett, litt mørkt faktisk i lysområdene, lysne opp litt og du er i mål med denne artsbeskrivelsen.

- Espen
Kjell Sigurd S.
Takk for kommentarer og råd. Har laget en versjon med hvitere fjærdrakt. Justert blåkanalen i Channel Mixer med +2 R og +2 G. Det er korrekt at bildet er undereksponert.

Kjell S
Stine J.
Veldig bra måkeportrett. V2 ble best men har kanskje et ørlite rødskjær (på min skjerm i hvert fall), du kan enda lysne det opp endel mer i mellomtonene.

mvh Stine
Christian H.
Poenget mitt med å få det hvite hvitt gikk ikke på å justere fargen, men lyset - nå er det hvite grått. Det er litt vanskelig å si om det var hensiktsmessig å undereksponere i opptaksøyeblikket (det vet du best), men uansett er bildet undereksponert for mye. Det er det du bør rette på.
Kjell Sigurd S.
Takk til dere to. Stine, ser rødskjæret ja. Legger ut en versjon med justering av hvitpunktet i levels istedenfor. CH; tror jeg forstår hva du mener og setter pris på dine rett-på-sak kommentarer. Eksponeringen får jeg ikke gjort så mye med nå men som sagt så legger jeg ut en versjon med justering av levels i håp om at det blir bedre. Legger vel ikke så mye mer jobb i dette bildet tror jeg. Artig å prøve seg på det var det uansett :-)

Kjell S
Carsten A.
Forsåvidt greit artsopptak, ellers enig i det Christian Hylland sier om eksponering og presentasjon i to kommentarer.

MVH CA

Christian H.
v3 sittersom den skal! Som du sier er det vel ikke nødvendig å bruke mer krutt på dette bildet, så nå skal jeg slutte å mase :)
Kjell Sigurd S.
Takk for det CH :-) Takk for din kommentar også Carsten. Det er ingen som har kommentert det jeg synes er mest skjemmende med bildet, den svarte kanten rundt hode og brysts fremmside. Er det et resultat av opptaket eller er det etterbehandlingen som har skapt det?

Kjell S
Carsten A.
Ja, konturene er artifakter som bildebehandlingen har skapt. Det er en mørk kontur i forkant av hode og bryst, dannes meget lett ved oppskarping med USM hvor lyst parti står mot mørkere. Hvor tydelig denne konturen blir avhenger av nivåforskjellen *og* av hvordan oppskarpingen blir utført. Konturdannelse er jo hele poenget ved oppskarping, men den kan slå mye og lite ut i ulike partier av bildet. Visuelt skarphetsinntrykk øker alt ettersom lokalkontrasten økes der hvor det er nivåforskjeller i bildet.

Det kan skjermes mot slike overdrevne konturdannelser, manuelt eller ved f.eks. å bruke en av oppskarpingsrutinene på http://www.fredmiranda.com/software/ - jeg bruker CSPro, som er tilgjengelig for PC og Mac og omtrent alt som fins av dSLR. CSPro er egentlig ikke så mye mer enn en automatisering av ganske innviklete manuelle skjermingsrutiner. Rutinen, plugin i PS, er meget grei i bruk og gir utmerkete resultater.

Se forresten nærmere på denne konturen i f.eks. 400% - konturen er egentlig både lys og mørk, men syns omtrent ikke i det lyse partiet ved betraktning i normal forstørrelse, her 100%. Forresten har vi nøyaktig den samme konturen (men mye mindre tydelig) rundt nebbet, hvor den er mørk/lys, der er det et mørkt parti mot lysere parti.

Andre rutiner som kan skape konturer eller halo er ''Highlight/Shadow'' bl.a. med feil radius, og dessuten mye annet.

MVH CA
Kjell Sigurd S.
Takk for at du tok deg tid til å skrive en så flott utfyllende kommentar Carsten. Dette var veldig nyttig!

Kjell S
Sverre H.
Hei Kjell,

Vakkert portrett. Vers 3 ble helt klart en forbedring. Et godt stykke arbeid. Mann skal ikke ''kimse'' av en hettemåke i vinterdrakt :) Jeg ønsker i alle fall vinteren velkommen!

Sverre.
Stig B.
#3 er klart den beste utgaven. Fint portrett av måse i vinterdrakt, selv om jeg fremdeles er i høstmodus.

Mvh Stig
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu