Ikke akkurat aktmodeller
Nok et forsøk på dybde skarphet
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-09-28 15:19:46
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D200
  • -
  • Blenderf/25
  • Lukker1/13s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger295
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_213561} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Jan v.

Stor dybdeskarphet oppnåes med korte brennvidder. Hva har du brukt her?

Mvh Jan
Terje R.

Åh ja, 180mm. Prøver med et 180 macro objektiv. Men får ikke helt draget på det.
Terje R.

Ja det ble noe bedre, med gå ned på brennvidden. Begynner nok å helle til at tilt/shift objektiv hadde vært tingen. For å få hele motivet sylskarpt ved en slik skrå stilling av lok og vogn.
Jan v.

Du må lenger ned enn 50mm, helst under 10mm.

Prøv et godt kompakt-kamera med nærgrense som tilfredsstiller ditt behov, fortrinnsvis med mulighet for manuell innstilling av blender/lukker.

Skal du ha naturtro bilder av modeller, må kameraet ha tilsvarende kort brennvidde. Tenk deg at kamera egentlig skulle vært så lite at modell-menneskene dine kunne holdt det, da ville du få riktig perspektiv og dybdeskarphet.

Mvh Jan
Kim L.

Hei. Liten kommentar til JvE: ''Skal du ha naturtro bilder av modeller, må kameraet ha tilsvarende kort brennvidde. Tenk deg at kamera egentlig skulle vært så lite at modell-menneskene dine kunne holdt det, da ville du få riktig perspektiv og dybdeskarphet.''

Dette er jeg ikke enig. Brennvidder går på vinkler, og vil få de samme proposjonene/vinklene uansett hvor små ''modellene er''. Skulle man bruke en ''fisheye'' inne i en liten modellby for å få samme perspektiv som man får med en 50mm i en faktisk by? Tror ikke det! MEN, med 180mm får du mindre deler av bildet i fokus enn med 50mm hvis du bruker samme lukker og blender.

OBS. Jeg er ikke fagmann på dette, så jeg kan selvfølgelig ta feil, men med de kunskapene jeg sitter på skulle det altså dette være konkusjonen.

Ellers er det to ting å si. 1) Fine modeller. 2) Bildet er litt mye komprimert. Det er nå bare ca 100kb, mens du har lov til å legge ut bilder på 300kb. Velg mindre jpg kompresjon når du saver bildet. Da blir det også lettere for oss å bedømme den tekniske kvaliteten på bildet.

Gleder meg til å se flere bilder i denne serien.... og med de morsomme menneskene på det andre bildet:-)

KIM
Terje R.

Takker for komentarer og innspill. En ting er sikkert det kommer fler figurer i kommende tider. Byggingen pågår. Liker å kombinere bygging å fotografering.
Jan v.

Ja Kim, det er nettopp dette det dreier seg om: korte brennvidder for små omgivelser. Men korte brennvidder er ikke synonymt med fish-eye; her trengs det korte brennvidder for stor dybdeskarphet. Perspektivet, i sin tur, bestemmes kun av avstand fra motiv til objektiv.

Kort brennvidde gir en reell, demonstrerbar gevinst mhp dybdeskarphet i forhold til en lenger brennvidde fordi dybdeskarpheten er omvendt proporsjonal med blenderdiameteren. Objektiver med korte brennvidder har i praksis mindre blenderdiameter og følgelig større dybdeskarphet.

Et 80mm objektiv på bl.8 gir for eksempel samme dybdeskarphet som et 14mm på bl.1,4. Blendes sistnevnte ned til bl.8, får en tilsvarende større dybdeskarphet.

Dette kan pt. enklest oppnåes med typen kameraer jeg har foreslått prøvd. Jeg håper, Terje, at dette er noe du kan dra nytte av.

Mvh Jan
Kim L.

Ja, Det er helt riktig som JvE skriver at ''Et 80mm objektiv på bl.8 gir for eksempel samme dybdeskarphet som et 14mm på bl.1,4. Blendes sistnevnte ned til bl.8, får en tilsvarende større dybdeskarphet. ''

Det var noe av det samme jeg også prøvde å få frem, men på en mer upresis måte enn JvE. Men hvis man bruker 14mm så blir kanskje ikke perspektivet/proporsjonene de man er på jakt etter. For uansett størrelsen på modellene så gir vel 14mm et vidvinkel perspektiv?

MEN, igjenn jeg har begrensede erfaringer med denne type fotografering, og kan ta feil.

vh
KIM
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu