Måne 270102 ca. kl. 1800
Utstyr
  • -
  • -
  • Brennvidde2000mm
  • Blender-
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeFuji Provia100F
  • Nei
  • AnnetOpptaket er gjort 27.01.02 ca. kl. 18:00, dvs. 1 dag fra fullmåne
    Opptaksdata: Objektiv:Schmidt Cassegrain (katadioptrisk), Celestron C8. En Schmidt Cassegrain har et sfærisk hovedspeil og sfærisk konvekst sekundærspeil, samt en såkalt Schmidt-korrektor, som er asfærisk. Teleskopets åpning er på 8'', og det var montert med følgemotor. Med hovedspeil og sekundærspeil får man en ekvivalent brennvidde på ca. 2000 mm, hvilket svarer til f/10. Kamerahuset er en 25 år gml Fujica ST605 med skrufatning. Fuji Provia100F er eksponert med 1/125 sek, og som nevnt f/10. Eksponeringer på 1/250 og 1/60 var ikke ideelle, men ville også vært brukbare. Bildet her dekker 24x24 mm på filmen. Opptaket kan være svakt uskarpt, ettersom kamerahuset ikke gir anledning til å felle opp speilet før eksponering. Om noen kan tilby et passende hus der speilet kan felles opp før eksponering, vil det være velkomment! Bildet er forøvrig et samarbeidsprosjekt mellom CA (jr), http://home.online.no/~arnholm/astro/astro.htm , og CA (sr).
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger3974
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_21610} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Tom B.
Jeez Carsten - det var litt av en linse !!
Dette er jo imponerende rent teknisk, men slår ikke den NASA fotoutstillingen jeg så på Museum of Modern Art i San Fransisco for noen år siden. Jeg nevner ofte ''NM i skarphet'' ironisk, men den utstillingen må vel beskrives som 10-dobbelt Olympisk Gull. Helt vilt !
Kommer du eller noen av dere andre i nærheten av den utstillingen noen gang er den et must å besøke. Tar pusten fra selv en ikke særlig fototekno orientert fyr som meg. Pent var det også forresten.

Hvilket bringer meg til dette bildet...
Teknisk imponerende som nevnt, men rent bildemessig blir det jo ikke noe annet enn et ''nærbilde av månen''. Det slår meg at dersom man plasserte dette opptaket i et større mørke, så ville man få en bedre og sterkere verdensrom effekt. Det vil selvfølgelig kreve et større format. Bildene i SF var forresten 2-3 meter lange...

Med den linsa blir det vel kjekt på stranda i sommer tenker jeg ;)

TomB
Bjørn H.
WOW,er det slik den ser ut,
dette er det beste månebilde jeg har sett!!
Flotte krater med linjer(fjellsprekker?)
som går utover i landskapet
Meget imponert over dine kunskaper angående det meste,du er en klok og vis man Mr.Arnholm

mvh Bjørn
Leif Y. C.
Pass deg nå, ellers drar du igang diskusjonen om menn med lange linser igjen! Jeg blir alltid fascinert av slike ''nærbilder'' av våre nærmeste naboer og dette bildet er intet unntak. Siden du har slitt med skarpheten på bildet har du kanskje også dradd på vel mye USM, det ser ihvertfall slik ut på nedre del av månen.
Eskil O.
Omtrent sånn som jeg ser månen i mitt teleskop,bare det at der er den enda mer detaljert. Ikke så enkelt å ta et sånt nærbide av månen, den beveger seg faktisk ganske fort med så lang brennvidde.

Eskil.
Carsten A.
Det er flere ting å ta hensyn til når det gjelder skarphet ved måne- og planetopptak. De atmosfæriske forhold må være gode, og på opptakstidspunktet og stedet (i Røyken, mellom Heggedal og Slemmestad) var dette ganske bra. Når det gjelder månens bevegelse, hadde vi teleskopet på en ekvatorial montasje med følgemotor (1 omdreining pr. døgn). Bortsett fra mulig kollimeringsfeil, et Schmidt-Cassegrain teleskop som dette må kollimeres (justeres) ganske ofte, er nok kamerahusets speil den store synderen her. Det klapper opp og setter igang vibrasjoner. Derfor ville et kamerahus med mulighet for låsing av speilet vært en klar fordel. Et annet problem er fokuseringen. Under opptakene (mange), fokuserte vi flere ganger, for om mulig å få noen korrekt fokuserte opptak. Vi var altså 2 stykker om å kontrollere fokus, likevel var opptakene tildels noe avvikende fokusert (dårlig mattskive på dette gamle kamerahuset).

Joda, USM er brukt, helt enig at dette er strukket noe langt.

Det lyse feltet nede til høyre med radiale striper er forøvrig krateret ''Kopernicus''.
MVH CA
Arve k.
Dette var imponerende Carsten.

AK.
Aleksander J.
Et morsomt eksperiment. Intet mer.
Arild K.
Heftig måne bilde, spennende prosjekt høres det ut som !!


Mvh AK
Avsluttet .
En fin månbild, men som sagt kanske lite för mycket USM. Lite mera svart runtomkring hade nog också varit bra.

Jag kan, till skillnad från TB och andra, inte få nog av bilder på månen och andra himlakroppar. Denna bild på månen är bra men är inte den bästa jag sett.

Jag har själv fotograferat månen med teleskop och har då bl.a. använt en Pentax LX som har manuell spegeluppfällning. Jag har också använt min moderna systemkamera, och har då använt s.k. afokalteknik med gott resultat. Afokalteknik innebär att man sätter kameran på ett eget stativ, med objektiv på, och riktar objektivet in i teleskopets okular. Med den tekniken är det inte så kritiskt med spegeluppfällningen, men man kan förstås inte använda långa slutartider. Till månen fungerar tekniken dock bra.

En korrektion CA: Kratern nere till höger heter Tycho. Kopernikus är den stora kratern som ligger ungefär mitt på bilden i höjdled och en bit till vänster i sidled. (Tycho var viktig i filmen/boken ''2001: A Space Odyssey''. Det var där man hittade TMA-1.)
Carsten A.
SB: Såkalt afokal teknikk ville nok ikke ha vært fysisk mulig her. Måneskiven dekker (som bildet viser) omtrent hele filmformatet. Det skal høy grad av nøyaktighet til å få måneskiven plassert innenfor formatet. Uten følgemotor ville den komme delvis utenfor i løpet av sekunder, lenge før en fikk gjennomført fokusering. Brennvidden her er 2000 mm. Teleskopet er mao. anvendt i såkalt primærfokus, altså uten okular, kanskje den optisk sett beste løsningen.
MVH CA
Roy S.
imponert
Gro-Lisbeth R.
Stum av beundring....
Gro-Lisbeth R.
Stum av beundring....
Avsluttet .
CA: Nej, du har rätt, afokalteknik är svår (men inte omöjlig) att använda om man vill ha med hela månen. Jag har använt tekniken för att ta närbilder. Det ska erkännas att det är lite besvärligt att hinna med att ställa kamera och teleskop rätt när månen rör sig, men med lite övning går det. När jag har fotograferat med min gamla Pentax LX har jag använt primärfokus.
Carsten A.
SB: Dels blir afokal teknikk vanskelig (noe nær umulig med følgemotor), dels forstår jeg ikke poenget når en har 2000 mm brennvidde. Måneskivens diagonal blir noe i retning av 20-22 mm, så større bilde kan en faktisk ikke få med et 35 mm kamerahus. Løsningen ligger i et hus med oppfellbart, låsbart speil. Eventuelt kan en lage seg en spesiallukker, det såkalte ''hat-trick'', hvor kameraets lukker er åpen, og eksponeringen skjer ved at en ''hatt'' foran teleskopets åpning fjernes en passende kort tid (for å unngå vibrasjoner fra speilet).
MVH CA
stian w.
Imponerende..
både bildet og all den kunnskapen du innehar..
Thorfinn B.
hva er nærgrensa på en slik sak? :-)

jeg har få eller ingen forutsetninger for å uttale meg så mye om måne og planetbilder, men synes da dette ser ganske greit ut Carsten. Kraterne synes godt og lager en fin spenst i bildet.
Carsten A.
SW: Kunnskap og særlig utstyr her er nok 90% hos CA(jr).

TB: Nærgrensen - tja, har en nok mellomringer skal den bli ganske kort. Men under en test i sommer fotograferte vi (med et påsatt webkamera) en del av en avisside på ca. 130 meters hold. Vi fikk med litt av kryssordet på baksiden av Dagbladet. Men da brukte vi en såkalt Barlowlinse (3x) i tillegg, hvilket gir en effektiv brennvidde på ca. 6000 mm, og brikken i et webkamera er vel ikke særlig større enn 4x3mm (=meget trang bildevinkel!). Så noe presserende behov for å fotografere på noen få meters hold er det ikke! Setter store krav til stativ, hvilket er løst med en pillar vi støpte i sommer - armert og gravd ned til frostfri dybde.

Noe skal jo voksne mannfolk ha til å more seg med!
MVH CA
Torgeir E.
Helt overlegent!! Du har åpenbart gjort hjemmeleksa di...
Avsluttet .
CA: Om man vill ha med hela månen och har 2000 mm brännvidd i primärfokus är det nog ingen poäng med afokalteknik, förutom möjligen att slippa problemet med att kameran överför vibrationer till teleskopet. Anledningen till att jag har använt afokaltekniken är dels att mitt teleskop bara har 1250 mm brännvidd i primärfokus, dels att jag ville ta ''närbilder'' på några kratrar. Eftersom mitt teleskop inte kan använda s.k. ''eyepiece projection'', som är den vanligaste metoden när man vill fotografera med större förstoring, fick jag ta till afokaltekniken.
MVH SB
Avsluttet .
Skjønner ikke en dritt av de tekniske forklaringene, men det var et fint bilde likavel:)
Toini B.
Enig med Ingvild:-) Et bra bilde av månen i mine øyne!

toini
Knut Ådne F.
Utrolig flott!
Carsten A.
Nåja, skikkelig skarpt er det ikke. En hovedfeilkilde er nok som alt påpekt vibrasjoner fra speilet (som ikke kan felles opp på forhånd med det huset som ble brukt).
MVH CA
Marja K.
GREAT WORK!
Knut Ådne F.
Bildet blei skarpt nok til å imponere en amatør som meg!
Avsluttet .
Imponerende
Har aldri set månen så detaljert før
Knut Ådne F.
Sånn, nå har jeg også prøvd, vel og merke kun med 600 mm...

bilde nr. 142514

mvh
Knut, som takker for mye inspirasjon fra bildene dine!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu