Utstyr
  • Nikon D50
  • Tamron SP 90mm 2,8
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger266
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_222478} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Kenneth K.
Hei vis du hadde tatt lengere lukertid og høyere blender så hadde det blitt klarere.

mvh Kenneth
Ivar B.
Herlige farger og toneforløp i dette bildet. Et kaldt og behagelig vinterbilde. Jeg ville også hatt større dybde og mer skarpt her, men mer dybde ville også gitt en mer urolig bakgrunn som kunne ødelagt den myke fine bakgrunnen. Alternativet hadde kanskje vært å bruke større tele. Da kunne du arbeidet med noe større dybde uten å ødelegge bakgrunnen.. kanskje. Men bevares, jeg likte stemninga i dette bildet. Mvh Ivar.
Tone A.
Hei
Nydelege pastelltonar i bildet med den avblomstra blomen som er tyngd av frostkrystallar som blikkfang. Også eg ville hatt litt større skarphetsplan på dei 3 fremste stilkane. Dvs seia på den midterste og litt lengre ned på sjølve stilken.
Men elles eit vakkert bilde med eit sart uttrykk, kor den duse bakgrunnen har lekre pastelltonar med svake rosa parti som gir varme til bildet. Sjølve den avblomstra blomen har ein fin positur og gir eleganse til bildet.
:) Tone
Stig Børre E.
Takk for kommentarer og gode råd.
Jeg er sylfersk med makrofoto. Problemet her er som Ivar sier at jeg ikke fikk
i pose og sekk. For å få den fine bakgrunnen måtte jeg ha såpass blenderåpning.
Har bare en 90mm. Et annet problem som dukker opp ved å blende ned er at det sjelden er 100% vindstille. Med lengere lukkertid er sjansen for bevegelsesuskarphet stor.

Må hele ''busken'' være skarp for at dette skulle bli vellykket eller burde jeg lagt fokus ett annet sted.

StigB
Ivar B.
Nei hele busken må ikke være i fokus for å være vellykket. Fokusen er med denne blenderen lagt helt riktig i mine øyne, og bildet er vellykket. Mvh Ivar.
Odd Tore S.
Meget dekorativt blåbilde i din stil dette.
Komp er OK selv om jeg alltid stiller et spørsmål ved diagonalkomp som kommer inn så rett i hjørnet. Jeg ble veldig bevisst på dette etter at jeg fikk en tilsvarende kommentar selv, og tenker derfor gjerne ganske grundig gjennom saken før og etter opptak. Og enkelte ganger er dette riktig sted, sier ikke at det er noe galt her, men det er et tips til å tenke gjennom mulig alternativer.
Fin bakgrunn og litt uskarp plante. Jeg kjenner til ditt dilemma. Blur i PS kan være en utvei om du får litt for skarp bakgrunn, men det er meget tidkrevende om det skal se pent og naturlig ut. Forsåvidt OK valg av fokusplan.
Til fotoformål burde noen ha klonet fram en flatskjermplante for store blenderåpninger!
Odd Tore
Stig Børre E.
Takk igjen!
Odd Tore: Støtter ditt forslag om 1D planter - det hadde gjort det hele mye enklere.
Jeg har fått et litt annet syn på makro. Trodde ærlig talt det skulle det skulle være mye enklere. Utfordringene står i kø. Nå har jeg også funnet ut at stativet må byttes ut. For ustabilt og så skulle jeg gjerne kommet nærmere bakken...
All honnør til alle dyktige makrofotografer her på dotten.

StigB
Hilda Hol E.
Hei Stig.

Dette var et nydelig, enkelt og flott vinterbilde, hvor forgrun og bakgrunn matcher hveradre fint.

vennlig Hilsen Hilda.
Øyvind A.
1D er nå litt drøyt da, men sier du 2D, så er jeg med. ;o)

''Problemet'' her er vel ikke nødvendigvis at skarphetsområdet er for lite, men snarere at det som ligger i fokus ikke er så spesielt mye mer interessant enn det som ligger utefor fokus. Dermed dras blikket lett mot det ufokuserte, og da funker det i hvert fall ikke for meg.

Angående makro og stativ: Du vil nok snart erfare at dette er et vanskelig tema, uansett hva slags stativ du bruker. Til mange former for makrofotgrafering er det rett og slett vanskelig med stativ. Enten fordi motivene er helt nede på bakken eller fordi de er i bevegelse.

Uansett, lykke til med makrofotograferingen!

Ø.
Eyvind R.
Et vakkert bilde med nydelige blåtoner. Jeg synes du har prioritert ''riktig'' mhp. fokusdybde/bakgrunn. Velvalgt utsnitt.

Mvh Eyvind
Stig Børre E.
Takk for nye kommentarer!
Ø: Enig i din betraktning - du fikk satt ord på det jeg føler er feil med bildet.
Funderer på et Manfroto 055 pro stativ. Det kan jo justeres rimelig langt ned. Virker stødig også. Akkurat dette bildet hadde ikke blitt bedre med det stativet men...

StigB
Øyvind A.
Manfrotto 055 er et ganske bra stativ. Også til makro, siden det kan gå nesten ned i spagaten. Men hvis du skal helt ned mot bakken, må du snu midtsøyla. Det er ganske tungvindt, og stativbeina blir fort i veien. Til en slik løsning er en nesten nødt til å bruke et kulehode. Med et vanlig panoramahode blir det vanskelig pga at spakene lett kommer i konflikt med beina.
Ø.
Tone A.
Hei
Det er jo ein fordel å få med blendar og lukkartid slik at ein kan vita kva slags skarphetsplan bildet skal uttrykka. Her reknar eg med at du har brukt ein stor blendar for å få den duse bakgrunnen med det fine fargespelet.
Og når det gjeld skarphetsplanet her, har du hatt problem med den midterste stilken i krona som vender nedover og dermed ikkje har same skarphetsplanet som dei mest skarpe på kvar side.
Heile denne veksteng treng ikkje vera skarp, pga at då får du ein forstyrrande bakgrunn. Her må ein velga ut eit skarphetsområde i forhold til komposisjonen også. I grunnen så kunne du ha gått nærmare og bare konsentrert deg om krona på blomen.
Elles gjeld om om å venta på at det er ein vindstopp også, og eg har blitt veldig god til å halda pusten. Stativ er ofte kronglete å bruka, men du kan bruka ein rispose til støtte eller noko liknande. Liggeunderlag med armane stødig i bakken brukar eg også eller ein liten hagekrakk.
Men elles synes eg at dette er eit flott forsøk med vakre pastelltonar.
:) Tone
Stig Børre E.
Takk for gode råd!
Tone: Syns det blir drøyt å dra med seg liggeunderlag og hagekrakk til skogs (!)
Men jeg skjønner at det kreves litt innsats når det gjelder makrofotografering.
Morsomt og masse utfordringer.

StigB
ingebjørg fyrileiv g.
Veldig flott dette, Stig. Jeg liker skarphetsplanet og de kjølige fargene godt. -absolutt vinterstemning. Men jeg kommer ikke overens med utsnittet/formatet. -At kvisten kommer rett inn fra hjørnet. Kanskje hadde bildet også fungert som stående versjon!? (-og en horisontal flip).

vh ingebjørg
Espen A. I.
Utrolig dekorativt og spenstig bilde.
Dette kan du være særs nøgd med.
Kunne ikke tenkt meg noen forandringer her
det hele er ganske bra.

-Espen
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu