Smålom
Utstyr
  • Nikon D2X
  • 500 AF-S f4
  • Brennvidde500mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/640s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger1197
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_225116} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
John S.
Er du begynt som dykker eller er det en effekt av å bruke 500 mm som gjør at det ser ut som om du har vært på høyde med smålommen.

Uansett, så var dette et bilde som jeg likte. Jeg tror ikke jeg skal briljere om tekniske detaljer, bare konstantere at dette bilde føyer seg inn i min inspirasjonsrekkefølge.

John
Ivar B.
Nydelig Ketil! Dette er det stemning og villmark i. Kjenner følelsen av villmark, å sitte ved bålet å høre skriket fra denne. Fint lys, og ringene i vannet hever bildet betraktelig. Fin diffus forgrunn som ramme. Dette er mer enn et artsportrett for meg, dette forteller en historie og formidler en stemning. Mvh Ivar.
Avsluttet .
Stilfult, dekorativt, herlige få farger, ryddig, enkelt.
Uskarpheten i forgrunnen faktigst bedere enn om den skulle vært skarp og stjelende fra hovedmotivet.

Odd
Kjell Sigurd S.
Her oser det av lom-stemning. Du har fanget både fuglen og stemning i et fint øyeblikk. Varmt fint lys. Likte dette veldig godt.

Kjell S
Tom E.
Hei!
Fin stemning og ro i bildet.Synes at du formidler roen og stemningen rundt bildet på en fin måte.Man kan nesten fornemme stillheten .Smålomen er fin den og.
mvh tom
Kjetil S.
Hei

Du formidler en fin stemning, og et godt lys på en bra måte

Jeg synes utover det at det er for mye støy og lite detaljering. Fjærdrakten er helt gjengrodd, og selv om ikke alle bilder skal være skarpe så synes jeg det sjenerer her. Med dagens digitale utstyr med gode høyiso-egenskaper så synes jeg ikke dette holder mål som et godt fugle/smålombilde. Jeg har sett bedre diasbilder av denne situasjonen . Attpåtil en voksen fugl på hekkeplass som ser for nervøs ut.

mvh Kjetil
Geir Arne M.
Vakkert, vakkert, vakkert Ketil. Topp bilde med topp stemning.

mvh
geir
Eirik G.
Hei Ketil,

Fint på avstand. Dog tror jeg ikke bildet funker annet enn på webben. For meg ser det ut til å være et bilde med dårlig utgangspunkt som er overredigert. Sammenflytende farger i hals og bakgrunn. Enig med resten at forgrunnen lagde fin stemining i bildet da! Fint med såpass lav opptaksvinkel også.

Mvh. Eirik
Kjartan T.
Pent bilde der lyset gir en stemning utenom det vanlige. Buskene tilfører også en liten følelse av at vi er med å sniker oss innpå den sky fuglen.

For meg gir synlige pixler/pixelstøy en følelse av sterk bekjæring, kanskje i en kominasjon med høy iso? Skal bli morsomt å se bildet på en helt vanlig LCD-skjerm. Regner i grunnen med at støyen ikke kommer så godt fram der.
Ketil K.
Takk for kommentarer.

Kjetil: Jeg kan berolige deg med at lommen ikke var spesielt nervøs her, men den er årvåken i det den skal fly opp til et annet vann for å finne fisk. Som du sikkert kjenner til har smålom (i motsetning til storlom) nebbet høyt hevet i normalsituasjon, med overnebbet over vaterlinje som her, som en karakteregenskap, og det gjør den om den er nervøs eller ikke. Det er riktig at dette er tatt ved et vann der lommen hekker, men dette er et sted der lommene er tillitsfulle og noen hekking ble absolutt ikke forstyrret. Det går heller ikke frem av bildet at dette er en hekkeplass. Jeg synes derfor din kommentar blir vel kritisk i denne sammenheng, og vel kan tyde på at du ikke kjenner artens opptreden godt nok. Se ellers mitt forrige smålombilde, der du kan legge merke til at fuglen (samme fugl) flyr mot kameraet, og ikke er på flukt fra standplassen.
Jeg kan gå for at man normalt ikke bør vise bilder av fugler som man selv måtte skremme opp på hekkeplass, men skal jeg tolke deg dit at du synes bilder fra hekkeplasser aldri skal forekomme? Da har vi i tilfelle ikke samme innstilling. Skal vi etter din mening slutte å ta bilder av toppdykkere som hekker ved Østensjøvannet, eller smålom i Prestvannet nesten i Tromsø sentrum, der man kan gå helt inn på fuglene?

Når det gjelder detaljering er dette bildet i sin karakter ikke ment å være spesielt detaljert, mens jeg er enig med deg i at støybehandlingen sikkert kunne vært utført bedre, har en liten skjerm å jobbe på for øyeblikket der det er svært vrient å se at det er støy i bildet.
Ketil K.
Takk for ny komentar Kjartan, den ble lagt inn mens jeg skrev forrige. Bildet er ca 1400 pixler i original, så det er forminsket ca 40% fra original. et er altså ca. 35 ganger. Bildet er tatt med kraftig undereksponering EV -2 på grunn av det direkte lyset og til dels løftet i tonene i etterarbeid. En normaleksponering ville gitt mindre støy, men resultert i utbrenthet i lyse områder. Og en EV på +1, som er normalt ved motlys hadde gjort dette bildet helt ubrukelig. (Jeg prøvde meg frem på stedet.) Iso 200 benyttet.
Ketil K.
Det er ca. 35 gangers forstørrelse. Bildet er behandlet på liten LCD-skjerm.
Kjetil S.
Hei

Var ikke ment som en surmaget kritikk nei. Jeg tror nok jeg kjenner smålomens biologi og oppførsel like godt som deg. Smålomen ser oppmerksom ut for meg, men lyden av lukkeren er jo nok. Jeg synes det å ta bilder fra hekkeplass er helt legitimt, og jeg gjør det mye. Vi har også hatt den diskusjonen tidligere, og jeg tror vi er på linje. Jeg opplyser oftest i bildetekst hvilke opptaksforhold som gjaldt. Et poeng for meg er at det ikke blir en utilbørlig invasjon av fuglens revir. Hvis en naturfotograf benytter en offentlig sti/vei eller et godt etablert skjul så ser jeg ikke problemet med det.


Smålom er f.eks en av de mest sårbare artene ved hekkevann. Å skremme opp en lom mot fotografen er ikke noe problem. Selv om det bildet du refererer til selvsagt er av topp klasse. At fugler flyr imot en behøver ikke bety at du ikke skremte den opp. Oppfluktsretmimg kan være bestemt av omgivelser f.eks. Som du nevner finnes det mange fine lokaliter for smålomfoto. Prestvannet er nevnt, og et etablert skjul som brukes riktig vil være en god måte å ta smålombilder på. En bildekritikk kan lett bli for teknisk og mange glemmer situasjonen og arbeidet bak. Det var ikke en kritikk mot deg,men generelt.

Bildet i seg selv er steminingsfullt og fint, men jeg synes ikke det holder topp klasse.

mvh Kjetil

Ketil K.
Takk for det Kjetil, da er vi helt på linje!

Jeg setter pris på kommentaren din jeg, oppfattet det ikke negativt, men det krevet jo sitt svar! Ser godt at bildet har forbedringspotensiale, fint å få tilbakemelinger som er tydelige og viser vei for forbedringer. Og jeg forstår at det er hva du har tatt sikte på å formidle.
Chr. G.
Du har en egen evne til skape fuglebilder som fenger en ikke-spesielt-fugleinteressert person. Denne gangen også. Pent og stemningsfult. Flott forgrunn denne gangen, som oftest er det bakgrunnen som bør sitte. Den er også i boks her.
kai j.
Stemningsfult er det rette ordet, en villmarksfugl skjult i et lite tjern i skogen. En liten stripe lys i vannet og på Lomen. Lekkert dette Ketil.

Mvh Kai Jensen
Sverre H.
Hei Kjetil. Grattulerer som uken fotograf. Har ikke fått sagt det til deg.

Bildet: Nydelig dette. Liker godt lyset som faller på fuglen, og vann ringene rundt den. En vakker kveldsteming formidlet på en fin måte. Mvh Sverre.
Lars G.
Fantastisk dekorativt resultat! Uansett utgangspunkt og behandling. Og flott stemning. Syns ikke alle bilder trenger å holde som artsbilder. Syns det er til tider ganske fanatisk her på dotten på det området. Mvh Lars
Leif G.
Du verden... Skal si dette bildet skapte debatt. Liker stemningen i bildet selv om det ikke er min favoritt blant alle dine blinkskudd. Grepstad har vel et poeng når han synes at fuglediskusjonene blir i overkant detaljerte til tider. Bl.a. dette bildet og mitt eget motmotbilde. Dette er jo tross alt ingen fugleside. Men å karakterisere det som fanatisk blir helt feil. Forbinder fanatisme med helt andre og mer alvorlige problemer. Ikke alltid like lett å være kombinert fuglekikker og fotograf...

Leif
Lars G.
Vel, mente ikke å sammenligne med diverse fanatiske grupperinger.
Er faktisk skikkelig imponert over standarden på fuglebildene på dotten. Her er lagt ned mye godt arbeid. Mvh Lars

Til Ketil. Gratulerer med tittelen!
arvid k.
Stemninegn, lyset og composisjonen er vakkert, kan bare si lekkert arbeid.
Mvh Arvid K
Odd Tore S.
Pent og stemningfullt, belysningen synes jeg er vellykket.
Fuglen så nesten litt gjennomsiktig ut ved første øyekast, men etter den første lille og egentlig interessante overraskelsen ble det naturligvis klart at det er forgrunnen som er ute av fokus.
Teknisk har du vel strukket dette så langt teknikken tillater, og egentlig litt til. Her ville jeg nok prøvd med litt NI mot fargestøy, og eventuelt koblet skarpe konturer fra denne versjonen med bakgrunn osv. fra NI-versjonen.
Odd Tore
Svein B.
Stemningsfull vri på smålomen- likevel føler jeg ikke dette treffer meg helt Ketil. Forgrunnen blir vel dominerende, og presentasjonen blir noe hard. Effekten av ringene i vannet er fin, men jeg føler en langt mykere presentasjon (evt et mykere lys) ville kledd stemningen og bildet langt bedre. Jeg føler bildet er litt ''overarbeidet'' med det resultat at det blir nesten kjedelig. Her har du et bilde som er et ypperlig utgangspunkt for å spille enda bedre på antydningens kunst. Mykere kontraster, litt mere avdempede farger- beholde mer av stemningen og mystikken. Det kan se ut som om selve lomen er løftet endel, i mine øyne unødvendig mye.

Noen ganger føler jeg at ''vi'' (i allefall jeg- du er ikke den jeg ser for meg er fast i de reglene Ketil, det her nevnes mer generelt) kjører oss litt fast i ''regler'' om at bilder ikke skal inneholde skyggeparti uten detaljering, ikke utbrendt hvitt- vi vil se detaljer og fjær/hår overalt. Du har vist oss til de grader perfeksjonismen innen den sjangeren, blant annet i ditt kolibribilde- her i dette bildet føler jeg du kunne med fordel beholdt mer av siluetten av lomen, og dempet forgrunnen endel. Spilt enda bedre på stemningen som tross alt ligger i bildet- på bekostning av detaljer.

Uansett, gratulerer med tittelen ukas fotograf- vel fortjent.

Mvh
Svein B
Ketil K.
Takk for nye kommentarer! Setter pris på gode råd, at bildet er overarbeidet/for hardt/for mye farger må jeg tenke på. Smålom er normalt ikke av de enkleste artene å få bilder av og det reflekteres også noe i bildekvaliteten. Sterkt motlys gir neppe heller mulighet for så mye detaljering som ønskelig i mørke partier - selv om jeg gjerne skulle hatt noe som naturlig reflekterte deler av lyset tilbake på lommen, en lys bergvegg el.l. Det er alltid rom for forbedringer.
Rune S.
Flott bilde. Verdig vinner av ukens fotograf er du :) Når det gjelder dette bildet har du vel ligget en stund og ventet tenker jeg. Ville hatt fuglen litt mer ut av buskene foran. Sikkert bare smakssak. Lykke til med neste blinkskudd.
Rune
Stig B.
Gratulerer med ukens fotograf, meget fortjent.

Fint bilde av en stemningsfull villmarksfugl. Gresset i forgrunnen og det lave standpunktet gir meg følelsen av å ligge på magen og smugtitte på denne fuglen. Jeg ville vært stolt over å ha denne i min egen portefølje. Hadde vært artig å sett en utgave etter de linjer SB legger fram.

Mvh Stig
Carsten A.
Dette syns jeg var meget bra, men jeg ser først og fremst på dette bildet (og de fleste andre) fra en mer billedmessig synsvinkel. For min del er noen lite bemerkelsverdige tekniske imperfeksjoner ikke av særlig betydning for vurderingen av bildet.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu