Skjelfjord
Skal prøve å få ut et bilde eller to nå oppunder jul. Vært store problemer her med internett som har mer eller mindre vært fraværende de siste 14 dager. Det sies at sentralen er overbelastet og må regne med dårlig tilgang på nettet til i februar. Forhåpentligvis rekker jeg å kommentere noen bilder før nettet legger seg ned igjen.
Ellers har vi nu smått stilt med julesnø her i Lofoten, men vi får glede oss at vi nå går lysere tider i møte. Nå står Lofoten for en serie med uværsstormer til ut i romjula. Lofoten er nesten isolert for tiden og hjemreisende på juleferie sliter. Jeg legger også ut noen ord om bygda Skjelfjord som jeg har lagt ut på tidligere bilder.

Skjelfjord, ei lita idyllisk bygd mellom de mektige Lofotfjellene noen få km vest for Ramberg. Bygda har ca 120 innbyggere. Som mange andre plasser i Lofoten finner en bosetninger inne i fjorder omkranset av de mektige fjellene. En naturlig del fra gammelt av da hovednæringen har vært fiske for mange samt et småbruk ved siden av. Nå er vel dette vasket noe ut da infrastruktur er bedre og vanlig bosetning er uavhengig av næring/yrke. Det som kanskje skiller denne lille bygda vest i Lofoten ut er at den har fått følt naturkreftene som kan være barske her i Lofoten. Her har snøras krevd menneskeliv. Like bortenfor den snøkledde fjelltoppen til høyre har det gått 2 snøras som har krevd menneskeliv. I 1956 krevde snøras ett menneskeliv. Så i 1998 omkom et ektepar på 60 år. Fredag den 13.03.98 var bare noen timer gammel da ulykken rammet bygda ytterst i Lofoten. Klokka 04.00 ble to bolighus som sto 15 meter fra hverandre truffet av snømassene. Ingen kunne ane at naturkreftene skulle slå til med så voldsom og ødeleggende kraft. I fjellsida var det ingen truende skavler. Sannheten er at Lofotfjellene kan ''lyve'' - det kan løsne nok snø til å jevne hus med jorda. Mens det 300 m brede raset bare sneiet husveggen hos naboene, rammet snømassene til ekteparet med full kraft. De var sjanseløse da tonnevis av snø kom veltende nedover fjellet. Trolig ble huset fylt av snø i løpet av få sekunder. Både boligen og garasjen deres ble feid på havet, knust til pinneved. Et fiskebruk fikk også store skader fra raset og ble nedlagt etter det. Noen færre arbeidsplasser til et lite samfunn.
Ja slik er det og blir det så lenge det er bosetninger i fjorder og daler i Lofoten og ellers i landet. Alt fra det idylliske til et inferno på kort varsel. Nå opprettholdes heldigvis bosetningen i bygdene. Nye hus bygges og av lærdom plasseres de bedre for naturens krefter. Dette forteller vel også hvor sårbar vi er for naturkreftene som kanskje kunne lagt en produktiv bygd brakk.
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED
  • Brennvidde23mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/2s
  • FilmtypeRaw iso 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger391
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_229560} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Mari W.

Både spennende og trist å lese det du skriver.. Men som du sier - sånn er det vel bare.

Synes du har fått frem en utrolig flott og dramatisk stemning, vakre farger og lys. Usannsynlig nydelige linjer og formateringer som dannes av bølgene. Skikkelig sug inn i bildet, god dybde her. Liker utsnittet ditt. Du er dyktig, gleder meg til mer fra din kant :)
Inger-Lise S.

Et nydelig motiv med lekre farger, god komposisjon og teknisk meget bra!

God jul Tom!

Inger-Lise
Inger-Lise S.

Beklager navnesurret Roger!
Vært litt travel i kveld med gjester og 4 timer uten strøm samtidig :-)
Men stearinlys og primus fikser mye:-)

Inger-Lise
Fred S.

Hei Roger: Mye interessant informasjon i det du skriver her, det bidrar til å gjøre Lofoten enda mer fascinerende for meg. Vi var en svipptur i Skjelfjord i sommer, men snudde vel egentlig før vi fikk med oss alt; det var en av disse dagene da vi skulle ha med oss mest mulig. Vi bodde jo på Fredvang, og mener at vi tok av mellom Ramberg og Fredvang, og bl.a. passerte et av disse landskaps-kunstverkene som finnes i flere nord-norske kommuner.
Fjellet i bakgrunnen forbinder jeg av en eller annen grunn med fjorden /stedet som rimer på Skjelfjord, nemlig Selfjord, mener vi så det da vi gikk i retning Selfjordhytta; det lå rett ovenfor det vi regner med var nevnte hytte ( vi gikk ikke ned til fjorden/hytta), og var noe av det villeste og mest ''alpine'' vi så i Lofoten i sommer ( og det sier ikke så lite).
Ellers herlig farge og ''sug'' i det frådende vannet, som dessuten matcjher fargen på himmelen bra. Himmelen kunne jeg forresten ha ønsket meg et kutt i, men det er kanskje mest fordi skjermen min er for liten til å ta inn alt uten scrolling.

vh fred
Roger K.

Takker for hyggelige kommentarer til bilde. Vi får komme tilbake til stedsveiledning senere Fred. De er ikke så langt fra hverandre de to plassene du nevner, men på to forskjellige øyer.

Roger
Torbjørn K.

Dette synes jeg ble et knallbra landskapsbilde. Herlig dramatikk, dybde og blåtoner. Jeg synes kanskje bildet heller litt mot venstre, men det er mulig det er som følge av et synsbedrag og man egentlig ikke ser horisonten. Fint at du har valgt en såpass desaturert presentasjon, og ikke smellt på med mye farger.

Torbjørn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu