Moskus på Dovre 4
Det er viktig å spille på lag med moskusen. De beskytter hverandre hvis en fare truer og slapper fort av hvis inntrengeren ikke virker truende. Det er alltid viktig å ha en mor å støtte seg til, samtidig som et våkent blikk holdes mot inntrengeren.
ok bilde, vanskelig lys en sein desemberdag 2006.
Utstyr
  • Nikon D 200
  • Tokona 100-300 f:4
  • Brennvidde250mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger445
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_230073} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Knut H.

Flott familiebilde av mor med kalv.
Synes lyset skaper en stemning etter årstiden
og kvalitetsmessig er dette skarpt og godt.
Ellers har de minket på moskusen på Dovre
etter sykdom de siste årene.Prektige dyr
som forsvarer seg i flokk viss du trår for nær.
Hilsen Knut
Avsluttet .

Syns også dette var et godt bilde av dyr som ikke er så lette å få tatt bilder av.Lyset er fint og det er skarpt og godt.Fine naturlige farger og koslig med kalven som står tett inn til mor for å søke beskyttelse:-)Fint bilde Odd!
Hilsen Tone!
Svein B.

Helt greit moskusbilde- men jeg synes forgrunnen og positurene ikke er helt heldige her. Dyrene blir gjemt, og forgrunnen trekker oppmerksomhet. Lyset er fint og vinterlig. Og stemningen er upåklagelig slik sett.

Knut H: Er du sikker på at moskusen minker i antall? Jeg tror neppe det er tilfelle- selv om det gikk med noen flere dyr i sommer enn normalt. Moskusstammen har økt kraftig i de siste årene, men sommerens vekst var vel heller mindre enn forventet- tror ikke det var noen minskning slik sett.

Mvh
Svein B
Knut Børge S.

Ja her har du også fått festet moskusen til linsa, flott! Skarpt og fint bilde til å være på denne tiden av året, der lysforholdene ikke er optimale.
mvh KBS
Kjell Ivar Ø.

Hei Odd.
Synest du har takla lyset godt, Teknisk god kvalitet som vanmleg.
Trur det hadde vert finere med en skarp forgrunn. Du er
heldig som har sånne dyr og fotografere på denne årstid.
Mvh Kjell Ivar
Avsluttet .

Nær opplevelsesformidling fra det golde Dovrefjell. Lett å få tak i maten under denne snøfattige vinteren så dyra trives sikkert godt !

Fint solstreif på ryggen til minstemann.

Mvh Åsmund
Aleksander M.

Fint lys på noen flotte dyr.
Ville gjerne sett litt mer av dyrene, siden litt er skjult bak steinen.

Mvh Aleksander
Avsluttet .

Hei Odd,
Flott fanget tross hardt og vanskelig lysforhold. Kanskje du hadde fått frem pelsen med litt mer usm?

Er disse vansklige og komme innpå?

mvh
Tommy
Lars B.

Hei Odd.
Her har du fanget et lunt og fint øyeblikk av disse litt 'fremmedartede' dyrene.

Hilsen Lars
Avsluttet .

Fint bilde av moskusmor med kalven, tross vanskelige lysforhold har du fått dem fint frem, koselig hvordan kalven lener seg mot mora. Et flott øyeblikk du har fanga her. Mvh Liselotte
Avsluttet .

Hei. Flott lys og god skarphet. Et godt moskusbilde som formidler kulden og moskusen i sitt rette miljø. Bra!

Mvh Kyrre Lien
Odd Tore S.

Pen og rolig familieidyll, ser kaldt, goldt og typisk vinterlig ut.
Bra ut de ikke ble uroet, de trenger vel ro nå vinterstid.
Bildet er troverdig og bra, men det er etpar lyse flekker i ragget på mora som ser litt forstyrrende ut?
Odd Tore
Odd E. k.

Takker så mye for kommentarene.

Moskusstammen på dovre holder seg ganske jevnt på ca. 110- 120 dyr. Det har vært en del sykdom i år, noe som har ført til en del avlivninger. Det er mye diskusjon om antall dyr som skal være på dovrefjell, men det blir nok en stamme som inneholder mindre en 300 dyr i alle fall.

Når det gjelder avstand til dyra, så er sikkerhetssonen ikke mindre enn 200 meter. Moskusen kan være lunefull og det kan lett oppstå en situasjon i flokken som fører til et lynangrep. Ferdes en i nærheten av moskusen, så er det viktig å se an situasjonen. Viktig å ikke stresse de nå i vinterhalvåret, da all energi må spares på utover vinteren.

Mvh

Odd E.
Ivar B.

Dette er en fantastisk god natur og situasjonsskildring. Du skildrer levesett/miljø og barskhet/omsorg i et bilde. Pent lys og teknisk bra: Flott Mvh Ivar.
Mone S.

Hei Odd

Harmoniskt motiv av kalven tett inntil mora, noen imponerende dyr som har lengre fartstid på kloden enn oss 2`bente.... Ha en trivelig romjulskveld.

~mone~
Knut Børge S.

Knut H og Svein, så dere hadde diskutert litt om moskusbestanden på dovre, Fikk villmarksliv i posten idag , og der sto det følgende :

En telling i vinter viser at det er 213 moskus på dovrefjell. Det er en reduksjon på 37 dyr siden forrige telling. Tenkte bare det intresserte dere.:)

mvh KBS
Svein B.

Hei Knut Børge- jeg skjønner ikke helt hvor Villmarksliv har hentet den informasjonen fra. Det gjennomføres en moskustelling årlig, i mars-april, og det har vært økning i alle de senere årene bortsett fra i 2004 og 2005 hvor det ikke var økning grunnet endel sykdom. Men heller ikke da var det nedgang. 213 dyr i 2006 er rekord og en økning på 43 dyr siden forrige telling. Jeg vil tro Villmarksliv blander inn tellinger utført på høsten- og det vil bli helt feil. Det viser i så fall at en ikke må ta alt i disse bladene for god fisk. Det er Fylkesmannens årlige tellinger på vårvinteren som er den en må forholde seg til for å kunne si noe om bestandsutvikling.

Link til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag: http://www.fylkesmannen.no/fmt_fagomrade.asp?tgid=4134&am...69395&

Og til tabellen som viser utvikling fra 1950 til i dag: http://www.fylkesmannen.no/digimaker/documents/Figur_-_mo...1281us.xls

Mvh
Svein B
Odd E. k.

Takk for kommentarene!!

Knut Børge. Det stemmer nok det. Ble en skrivefeil på meg, da jeg skreiv 110-120 dyr, jeg meinte 210-220 dyr, beklager.

Takk for opplysningen Stig Børge!

Mvh

Odd E.
Fred S.

Du har to fine bilder av moskus her, er ikke dette risikosport , da ? Stort sett fredelige dyr, men helt pålitelige er de vel ikke ?
Liker dette best; det er mer kompakt, og litt mørkere i tonen enn det andre. Litt rørende å se hvor knyttet kalven ser ut å være til moren.

vh fred
Torbjørn K.

Hei Odd!

Du har flere gode moskus-bilder i det siste, men dette er det jeg liker best. Jeg synes moskus gjør seg best når været er litt ullent og sola ikke står midt på himmelen. Fint nært utsnitt og panoramaformatet fungerer bra her. Jeg synes dog du har vært litt uheldig med den uskarpe forgrunnen.

Torbjørn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu