Inachis io
Dagpåfugleøje (Inachis io) lever på åbne og solrige steder i skovområder, træbevoksede bredder, fugtige enge, brakmarker, beskyttede kløfter med buske og små træer. De første sommerfugle ses allerede i starten af marts. De første nye eksemplarer dukker op omkring 20. juli. I september bliver der færre sommerfugle, nu finder de steder at overvintre. Dagpåfugleøjen kan vandre over forholdsvis store afstande - op til flere hundrede kilometer, derfor kan man af og til møde den på Færøerne, selvom den ikke almindeligvis er hjemmehørende der. Dagpåfugleøjen har et ekstra kort på hånden over for fjender ud over de store forvirrende øjepletter på vingerne. Sommerfuglen kan sige lyde! Ved at gnide bagvingerne mod forvingerne kan den frembringe en hidsig hvæsen og lavfrekvente lyde, der skræmmer fjender som mus og flagermus.


Et rimeligt Biofoto af Dagpåfugleøje siddende på blomst af sommerfugletræ (Buddleja davidii)
Utstyr
  • Fuji Finepix 7000
  • Zoom / macro
  • Brennvidde18mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/280s
  • Nei
  • AnnetShutterSpeedValue : 1/208Sec
    ApertureValue : F4,4
    BrightnessValue : EV5,9
    ExposureBiasValue : EV0,0
    MaxApertureValue : F2,8
    MeteringMode : Spot
    LightSource : Unidentified
    Flash : Not fired(Compulsory)
    FocalLength : 18,00(mm)
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger458
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_240410} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Monika Frisvold V.

Hei...
ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ........NYDELIG!
Flott fargerikt bilde som gir meg masse varme... Flott og lærerik tekst er det også... Liker dette jeg :) mvh monika
Avsluttet .

Veldig nært,skarpt og fint.
Nydelige farger og en fin komposisjon,rent og fint.
Teksten bidrar til å gjøre bildet interessant og man lærer litt i tilegg.
Hilsen Tone!
Laurberg G.

Tak Monica og tak Tone.
Grunden til at jeg valgte at uploade dette close up er at jeg mærker en stigende interesse for macrofotografering her på Foto.no - Så når nogen påstår at lære noget bliver jeg helt varm indeni. At dele sin smule viden i porten så vi alle kommer videre er vel et af målene med fotoklubber og med fotosider.

Jeg må dog sige, at når dette billede her lykkedes som håndholdt med den smule hastighed 1/280 sek. må det betegnes som et heldigt tilfælde, og ikke stort andet. Macro taget med sådan en brændvidde 18 mm, og sådan smule hastighed har i realiteten næsten kun udsigt til at mislykkes, - blive rystede og blurede, grundet den korte afstand fra fotostandpunkt (under 10 cm.) samt vindpåvirkninger og andet. Alle rystelser vil selvsagt udgøre større procentiel andel af billedfladen på så kort afstand. Ved macrofotografering kræves megen lys. Helst 1/1000 sek eller derover. En ringblitz er derfor et meget ønskværdigt udstyr ved macrofotografereing, men er desværre også meget kostbar. (tandlægeudstyr).

Endvidere må der vel også sættes et spørgsmålstegn ved fotoet her som biofoto, da det jo er en hybrid i en have som dagpåfugleøjen her besøger og ikke en vild plante i naturen.
mvh. lau
Brita Helen E.

Hei!
Igjen et nydelig bilde fra deg. Vakker sommerfugl mot vakker bakgrunn. Suverene farger i bildet. Komposisjonen er også bra. Interessant å lese det du skriver i underteksten.
Et meget pent macrobilde som jeg bare kan drømme om å få til selv,, :)

Mvh Brita...
Laurberg G.

Hej Brita Helen Elvestad. Jeg er nødt til at tage hele navnet med. Jeg elsker dit efternavn. Elvestad. Og det så meget mere efter at have set dine sidste abstraktionenr. Tak for kritikken her. Og angående drømme. Hvorfor drømme. Macro er jo vinterens bedste mulighed. Så frem med stativet og macrolinsen. :-) mvh. lau
Avsluttet .

Det er et bra stykke arbeid dette. Fint eksemplar av arten og du har fått en god vinkling slik at vi ser skapningen ned på skrå og ikke minst framparten. Du vet, når en jakter på sommerfugler med kameraet ute i det fri har de en tendens til å sette bakenden til:)

God bakgrunn med det grønne, ser at solen skinner ganske sterkt på de små blomstene. Derfor blir bildet ørlite for lyst, men det er bare pirk.
Du har fått frem fine tegninger i motivet så alt i alt et bra bilde synes jeg.

mvh arild
Marit O.

Hei Lau, et flott og sommerlig bilde dette med go komp detaljer og farger, innteressant og lærerikt det du skriver under forhold her.
Ha en fin dag, Lau :)
Mvh Marit
Synnøve H.

fine sterke farger her:) du har kommet veldig nært sommerfuglen, bra.
Mvh Synnøve
Laurberg G.

Tak til Arild Aase, Marit Olsen og til Synnøve Vold.
Og som Arild Åse siger er blomsterne lidt lyse. Dettet skyldes at man er nødt til at focusere lys og motiv i et hak. Bagefter kan man ikke holde knappen halvt nede, flytte camera og forvente at holde focus. Det forhindrer afstanden til fotostandplads. Her kan jeg fortælle at billedet herover er så godt som den hele eksponering taget som full-frame = 12 Mpix. Men det har den følge at da lyset på denne måde bliver fastholdt i focus-spot vil reten som er mere lyst blive overeksponeret. Et problem som jeg ikke har kunnet løse. mvh. lau
Audun Å.

Et fint bilde av dagpåfugløye, etter min mening en av våre flotteste sommerfugler. Fint med de utfyllende kommentarene dine.
Mvh Audun
Bjørg S.

Dette var et vakkert bilde av en nydelig skapning, og det var også vakkert at den landet oppå de vakre lilla blomstene akkurat da du trykket på utløseren. Klart og fint bilde med vakre farger, og det får meg til å lengte etter sommeren som er en dag nærmere idag enn i går.
Bra Laurberg.

Bjørg
Tom T.

Takk for bilde Laurberg, godt for øyet.

mvh Tom Tveitan
Laurberg G.

Tak til Audun Åby, Bjørg Stangenes Nilsen og tak Tom Tveitan. :-)

til Bjørg Stangenes Nilsen: Næh - det har du misforstået. Den landede ikke på en i forvejen fokuseret blomsterklase. Den sad der. Og den var fokuspunktet. Her drejer det sig om at bevæge sig meget blødt og stille, så S.fuglen ikke mærker det mindste vindpust fra dine bevægelser, ligesom det drejer sig om ikke at kaste skygge på fuglen.

mvh. lau



Brita Helen E.

Hei igjen!
Hehe,, å så hyggelig og høre det da! Takk!! :) Liker det selv også!
Mange bilder ble det idag,,dog ikke macrobilder denne gangen! :)

Ha en strålende fin kveld!

Mvh Brita...
Egil S.

Flott sommerfugel dette!
Dagpåfugeløye er en kjent art her oppe også, og jeg har selv bilde av den her inne.
Fargerike sommerfugler er spennende fotoobjekter.
Synes du formidler arten på en god måte.
Kanskje hadde bildet blitt bedre om du hadde snudd bildet 180 grader, men det er en smakssak.

Godt jobbet!

Mvh.
-Egil
Geir F.

Teknisk er jo dette særdelses bra. Sommefuglen plassert i en diagonal skaper en delikat komposisjon til bildet.
-geir f-
Knut H.

Hei Laurberg.
Dine flotte og lærerike undertekster er
både inspirerende og givende.Levert
med et så flott bilde av Dagpåfugløyne
ispirerer du andre til og prøve macro.
Fargerikt og flott håndverk du her leverer.
Mvh Knut
Hans-Jørgen H.

Hallo Laurberg!
Oi for et vakkert skue du viser oss her med dagpåfugløye på de vakre fiolette blomstene. Likte det meget.
Du har sannelig mange vakre og spennende bilder i ditt arkiv
Ha en trivelig kveld!
Hilsen Hans-Jørgen
Avsluttet .

Hei et meget smukt bilde dette, men kan jeg spørre om noe? skulle hodet vært litt mer skarpt..

Rune
Tine F. B.

Hei Lau,
Imponerende bilde, lærerik undertekst og jeg kan bare slutte meg til resten av kommentarene. Ved å se på bildet ditt, lengter jeg etter sommeren og muligheten til kanskje selv å fange et sommerfugl-bilde:-)
mvh
Tine
Bodil Kristine F.

Hei Lau!

Du verden, kor flott. Nyanser av gult/orange mot komplementærfargen fiolett/lilla. Knall! Så er det linjene formene, mønstrene på sommerfugl og blomster, alt harmonerer mot den delvis mørke bakgrunnen. Så iøynefallende vakkert at her det bare å ta av seg hatten og gratulere ;-)

Mvh Bo
Eva Marie P.

Utrolig at en sommerfugl kan skremme mus og flaggermus...Det viste jeg ikke. Den orange farven på sommerfuglen mot den lilla syrinen er så vakkert!
Det meste er sagt her da så jeg må bare si meg enig i at bildet er en fryd for øyet.
-epl
Carsten A.

Dagpåfugløye er en svært vanlig sommerfugl (og pen, i likhet med de fleste sommerfugler) og langt fra vanskelig å gjøre opptak av. Selv med en Fuji Finepix 7000 skal det være en enkel sak å lage et rent artsbilde (som dette er) med vesentlig bedre bildekvalitet enn dette.

Det er en hel del kommentarer her som etter min mening er svakt begrunnet. Bildet er bl.a. aldeles ikke særlig skarpt (ikke særlig god detaljgjengivelse), og toneforløpet kunne vært mye bedre, her er det svak gjengivelse i høylyspartiene og generelt et flatt inntrykk med litt utbrente høylys og gjengrodde skyggepartier - det hele uten brillians.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu