Ærfugl lander
En kveldsstund med dårlig lys gir også noen muligheter. Prøvde å følge ærfuglene som landet. Med forholdsvis korte lukkertider og fugler med stor fart var det ikke enkelt. Etter mange forsøk klarte jeg likevel å få dette bildet. Hva synes du?
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
Utstyr
  • Nikon D-200
  • Sigma 300-800 mm
  • Brennvidde600mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/60s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_243071} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Ole Martin D.
Meget godt fanget Kjartan, kunne ønsket hodet litt skarpere. Nytt gull?
Avsluttet .
Hei her var det liv i landinga, nydelig Ærfugl meget skarpt til å være et bevegelses bilde.

Dette er ikke lett..

Rune
Rolf S.
Hei Kjartan
Flott action bilde der vannspruten gjør susen, om ikke gull så er det iallfall ett godt sølvbilde. Rytene sier at du gjorde en god runde i en fotokonkurane som går og her har du nok nye poeng å hente.
Mvh Rolf
Stian H.
Hei.

Kjempetøft bilde, her går det unna!!
Må nok til straumen en tur til :-)

Stian
Terje S.
Nok ett flott bilde Kjartan, med masse action. Lyset er flatt, men ut fra rådene forhold har du nok dratt maksimalt ut av lys og situasjon. Godt jobba Kjartan.

Mvh Terje
Bergliot E.
Flott action i landingen her. Den detaljerte fine vannspruten med det slørete vannet rundt var flott. Fint lys og komposisjon. Det flott bilde!

Bergliot:)
Aleksander M.
Hei
Dette bildet likte jeg!
Flott action og effektfull vannsprut.

Mvh Aleksander
Anne-Lise S.
Flott liv i dette bildet, og jeg synes det er fascinerende hvordan du så flott klarer å få frem vannspruten slik den vises mot venstre. Jeg ser også at det er en ærfugl som jeg forsøkte å lage et mer abstrakt motiv av gjennom nebbildene mine. Visste ikke hvilken fugl det var, men har fått svar nå gjennom dette. Synes vinkelen er flott her, og liker også konturene på vannets overflate. Godt lys og fin skarphet.

Anne-Lise
Kjell Ivar Ø.
Og få hodet såpass skarpt og så mye bevegelse i bildet ellers
er godt gjort. Hvor mange forøk hadde du ca ?. Prøver en
del sjøl på dette men det skal klaffe godt. Flott komponert
Kjartan. Mvh Kjell Ivar
Christiane W.
Synes dette bildet her er bra med action så vannspruten flagrer rundt ørene på ærfuglen! Ifølge bildet må den har en enorm fart i innflygingen slik at den kan virvle opp så mye vann på en gang og det igjen sier litt om hvor vanskelig det må være å få til med en slik kvalitet - dette kan du Kjartan! Hilsen Christiane
anders s.
dette bildet likte jeg godt,fine farger og komposisjon, vannspruten var knallbra.
Martin U.
Meget bra! Man kan se farta fuglen har, fine farger som gir en fin stemmning. Fin komposisjon!
mvh, Martin
Kjartan T.
Takk for tilbakemeldinger fra dere. Ryktet om min gullsanking er nok betydelig overdrevet, men følg med i Villmarksliv så kommer nok resultatet. Skal bli spennende, og kanskje bruker jeg dette bildet senere i år? Egentlig har jeg vel lyst til å reise tilbake for å prøve under litt bedre lysforhold.

Kjell Ivar: Jeg tror det gikk godt over 100 bilder før dette satt, men jeg har hørt om naturfotografer som knipser opp mot 15.000 ganger mot samme bevegelige motiv før de er fornøyde... Dermed må jeg vel si at jeg gjorde det ganske bra:)
Wigdis W.
Flott skutt dette Kjartan, tenk om lyset hadde vært bedre? Men da ville du vel ikke kommet tilbake :-) Mange tilbakemeldinger om din fabelaktige evne til å inspirere workshop-deltagerne! Vi ser deg gjerne her på Smøla igjen !
Kjartan T.
Takk for kommentaren og tilbakemelding fra Smøla Wigdis. Jeg kommer gjerne tilbake!
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Kjartan. Jeg synes at dette ble utrolig fint! Det som spesielt treffer meg, er strukturen i vannet. -Perfekt frosset. Ellers er også blåtonen veldig god, og uttrykket på ærfuglen passer fint til positur. Jeg savner ikke noen verdens ting her. Likte det veldig godt:)

Ha en fin dag!
vh ingebjørg
Reidun G.
Hei Kjartan, takk for sist.

Her mangler bare det gyldne lyset. Godt å ha noe å strekke seg etter, en fugl er ikke bare en fugl lenger :-)

mvh
Reidun
Svein B.
Dette synes jeg er knallbra Kjartan, flott bruk av litt lang lukkertid for å fremheve fart og bevegelse. Fint forhold mellom skarphet og uskarphet, og vannspruten bak er knall! Jeg er litt usikker når det gjelder komposisjonen- det blir mye uskarpt vann i forgrunn/nederst i bildet, en mulighet kan være en beskjæring nederst til ca 1-1,5 cm under ærfuglen- men jeg vet ikke om det er noen helgod løsning heller.

Mvh
Svein B
Kjartan T.
Takk for synspunkter fra flere her, og takk for sist til deg også Reidun. Det var trivelig å møtes. Og du har helt rett, en fugl er ikke en fugl og et fuglebilde er ikke et fuglebilde. Den digitale hverdag har skrudd kravene i været.

Spennende å høre din mening også Svein. En annen god naturfotograf har foreslått det samme som du sier om beskjæring... Nå begynner jeg vel å tro at dere har rett.
Kjetil S.
hei

Jeg synes dette bare er uskarpt. Et slikt bilde (av en lettfotografert art) bør ha noen skarpe elementer for å fremheve bevegelsen. Ærfuglen er for lite detaljert og bildet ser for blått ut også. Personlig hadde jeg nok sletta det på kamera.

mvh Kjetil
Kjartan T.
Hei Kjetil

Takk for synspunkt. Smaken er som baken...

Om arten er lettfotografert kan man jo skaffe seg litt utfordringer ved å prøve fart og panoreringer på litt lavere lukkertider. Kanskje oppnår man noe som man ikke har sett før. Kanskje kan man gi betrakteren en overaskelse utenom det vakre/perfekte. Det at du ikke likte dette tar jeg selvfølgelig med meg, og jeg er ikke ferdig med ærfuglfoto:)
Tim Ø.
Ærfugl en lettfotografert art? Jeg har den motsatte opplevelsen.

Jeg har tilbrakt mange timer med å vente på at den kommer på skuddhold. Som regel er den minimum 100 meter fra land i midt rike. Jeg har hatt en hunne på 30 meters hold, 1-en gang. Da var jeg for å si det mildt, fyr og flamme. Selvfølgelig var lysforholdene for dårlige til at jeg fikk noe brukbart.

Nå hører det med til historien at fjorden som jeg bruker har spesielle bunnforhold, noe som fører til at fuglene for det meste oppholder seg langt fra land. Er du i båt så blir det noe annet. Men båt har jeg ikke.

Jaja. Dette ble mer et hjertesukk enn en billedkritkk ;-)

Splæsjet ble bra, men det hadde selvfølgelig gjort seg om fuglen var litt mer frosset. Fin utnyttelse av billedformatet.

Kjartan. Jeg har et spørsmål. Hva slags stativ/hode bruker du til dette monsteret?

Mvh Tim Typo
Kjartan T.
Hei Tim! Du får komme til Nord-Trøndeag å håndmate fuglen med brød:) Takker for kommentar. Svar på spørsmål: Her har jeg brukt et Sacthler DV2 med et videohode. Det tåler det meste av vekt, men det koster flesk! Legger ofte en beanbag på 2,5 kilo på toppen av hele greia.

Ellers går det i lettere Manfroto og Gimbal hode når jeg beveger meg et stykke fra bil.
Tim Ø.
Takk for raskt svar på spørsmål Kjartan.

Håndmating er nok utelukka her ja. Det som er så frustrerende er at jeg ikke har funnet ut hvor de søker land. For jeg går ut fra at de gjør det når mørket senker seg. Hadde jeg funnet ut av det, kunne jeg ha lagt meg på vent og brukt morgenlyset. Jeg får jobbe videre med saken.

Grunnen til at jeg spør om stativ er at jeg sliter med en antikvarisk Pentax 500/4,5. Bruker en Manfrotto gimball mount. Til nå har jeg brukt et mellomvekts Velbon stativ. Men nå har jeg oppgradert til det beste Benro stativet, og opplever det som en forbedring. Men jeg er ikke i mål ennå, så jeg er på evig jakt etter ytterlige forbedring.
Objektivet krever noe nedblending for å eliminere CA (for ordens skyld; jeg sikter ikke til vår Carsten A) og gi tilstrekkelig kontrast, så jeg har ikke marginene på min side. Først ved f:8 løsner det for alvor. Det er ganske begrensa hvor mye jeg kan skyte på f:8 på denne tida av året.

Det med beanbag på toppen av riggen har høres slett ikke dumt ut. Jeg har lagt hånda på toppen av riggen, men hvis skytestillingen min er ikke alltid er optimal, så har jeg en tendens til småsvaie og dermed og indusere bevegelse i systemet. Med beanbag eliminerer jeg det problemet. Så takk for den :-)

Dette har ikke noe i billedkritikken å gjøre, men bildet har vært online en stund så jeg tar sjansen ;-)

Mvh Tim Typo

Kjartan T.
Hei igjen. 2,5 kilo solsikkefrø gjør susen som billig beanbag eller fyll til denne. Kan også være fint å henge vekt under stativet. Bigma-linsa er fin sånn. Den veier over seks kilo i seg selv, med beanbag og ei ti liters malingsspann som vekt i kamuflasjehytta, da nærmere jeg meg 20 stødige kilo. Kan love deg at det reduserer faren for bevegelsesuskarphet på grunn av skjelving, men det er jo litt for tungt for turer i skogen da:)
Tim Ø.
I stedet for malingsspannet ditt har jeg brukt bærenett (ikke plastpose, man er jo miljøvennlig (-; ).
Litt enklere å dra med seg på tur, men det tar tid å finne steiner eller rusk og rask å slenge oppi. Fungerer dårlig på krypjakt.

Når det gjelder beanbag så lurer jeg på om småstein gjør omtrent samme nytta. Jeg kan styre min begeistring for å bære på masse dødvekt. Knærne knirker nok som de gjør. Det begrenser rekkevidda mi en del.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu