Skjelfjord II
Legger ut et nytt bilde fra Skjelfjord da jeg kom i skade for å gi feile opplysninger fra rasene som gikk der i 1956 og 1998. Legger ut først opplysningene jeg ga tidligere med rettelse under. Bilde er nesten identisk, men to forskjellige opptak.

Skjelfjord, ei lita idyllisk bygd mellom de mektige Lofotfjellene noen få km vest for Ramberg. Bygda har ca 120 innbyggere. Som mange andre plasser i Lofoten finner en bosetninger inne i fjorder omkranset av de mektige fjellene. En naturlig del fra gammelt av da hovednæringen har vært fiske for mange samt et småbruk ved siden av. Nå er vel dette vasket noe ut da infrastruktur er bedre og vanlig bosetning er uavhengig av næring/yrke. Det som kanskje skiller denne lille bygda vest i Lofoten ut er at den har fått følt naturkreftene som kan være barske her i Lofoten. Her har snøras krevd menneskeliv. Ved de snøkledde toppene ute til høyre i bilde har det gått 2 snøras som har krevd menneskeliv. I 1956 krevde snøras ett menneskeliv. Så i 1998 omkom et ektepar på 60 år. Fredag den 13.03.98 var bare noen timer gammel da ulykken rammet bygda ytterst i Lofoten. Klokka 04.00 ble to bolighus som sto 15 meter fra hverandre truffet av snømassene. Ingen kunne ane at naturkreftene skulle slå til med så voldsom og ødeleggende kraft. I fjellsida var det ingen truende skavler. Sannheten er at Lofotfjellene kan ''lyve'' - det kan løsne nok snø til å jevne hus med jorda. Mens det 300 m brede raset bare sneiet husveggen hos naboene, rammet snømassene til ekteparet med full kraft. De var sjanseløse da tonnevis av snø kom veltende nedover fjellet. Trolig ble huset fylt av snø i løpet av få sekunder. Både boligen og garasjen deres ble feid på havet, knust til pinneved. Et fiskebruk fikk også store skader fra raset og ble nedlagt etter det. Noen færre arbeidsplasser til et lite samfunn.
Ja slik er det og blir det så lenge det er bosetninger i fjorder og daler i Lofoten og ellers i landet. Alt fra det idylliske til et inferno på kort varsel. Nå opprettholdes heldigvis bosetningen i bygdene. Nye hus bygges og av lærdom plasseres de bedre for naturens krefter. Dette forteller vel også hvor sårbar vi er for naturkreftene som kanskje kunne lagt en produktiv bygd brakk.
Rettelse
Nå har jeg fått nye opplysninger om snørasene i Skjelfjord. Opplysningene fikk jeg av formannen i Bodø Fotoklubb, Olav-Inge Alfheim, der noen av hans slekt forulykket ved raset i 1956. I 1956 gikk det også to menneskeliv i raset og ikke ett som jeg skrev tidligere. Da omkom hans fars onkel og onkelens datter. Takk til Olaf-Inge som ga meg disse opplysningene.

Dette forteller bare hvor barske disse Lofotfjellene er. Nå holdt det på å gå galt i vinter også da det gikk et snøras som tok med seg en trailer og delvis en brøytebil ned i fjæresteinene litt lengre vest i Lofoten. Denne gangen gikk det bra med folk der trailersjåføren virkelig hadde englene på sin side. Statens Vegvesen tar nå dette på alvor og bygger tuneller gjennom de mest rasfare områdene, men det står mange igjen og bare det ikke blir for sent for noen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-03-31 12:20:18
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED
  • Brennvidde17mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/2s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger354
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_247681} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Vegard L.

Hei der oppe. Fine blå fargetoner i bildet. Bra valg av lukkertid. Interessant med tilleggsinfo.
Mvh Vegard
Steinulf L.

Dramatisk bilde med en malerisk effekt. Teknisk meget godt i en stram og fin komposisjon. Teksten minner om at naturen ikke alltid er vennelig.
Inger Anne Maritsdotter V.

Hei Roger.

Det var litt av en dramatisk historie du forteller, er selv oppvokst ved Hardangerfjorden der rasfaren var kjempestor om vinteren, nå er det bygget rasoverbygg og rassikret, men gjennom ungdomsskolens 3 år ble vi skysset med buss 3 mil til/fra langs en rasutsatt vei, en gang ble bussen truffet av ras, men vi slapp fra det med skrekken, så eg kan kjenne meg godt igjenn i dette du beskriver her.

Syns bildet ditt er flott, bra valg av lukkertid med fin stemning og bra komp.

Mvh Inger Anne
Ann T.

Hei Roger - dette er et flott og severdig bilde. Og teksten er veldig informativ.
En bra komposisjon som øker følelsen av dramatikk. Likte dette veldig godt men lurte om det kunne være enda bedre med en liten runde i Curves i PS for å letne denne overall blå tonen litte gran?
Mvh. Ann
Roger K.

Hei og takker for kommentarene til bilde. Det er ikke til å komme bort fra, Steinulf, at naturen både gir og tar. Som regel går det bra, men fra tid til annen får det slike tragiske utfall som i Skjelfjord.
Ser Ann at blåfargen gir et forskjellig bilde fra hvilken type skjerm jeg ser dette på. Den er ganske mere fremtredende på lcd en på crt-skjemen. jeg har nok kommet frem til riktig farge i blåtimen ut fra skjermen her hjemme, men legger ut en versjon til der dette er redusert.

Roger
Inger-Lise S.

Hei Roger! et nydelig motiv fra deg! Teknisk godt som vanlig. Forgrunnen setter en ekstra liten piff på det hele:) Liker v#1 jeg..

Riktig god påske!

Inger-Lise:)
Anne Ø.

Veldig, veldig bra komp. og så flotte blåtoner mot
naturens farger og detaljer på h. side.
Kvalitetsbilde. Holder en knapp på V 2 i blåtonene.

Anne:)
Marie M.

ja, dette var et kjent motiv :-) fint bilde, nesten litt maleri-aktig.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu