Troll
En opplevelse med lappugle får tankene fort inn på tusser og troll i skogen. Ei ugle med et vingespenn på oppunder halvannen meter- som lydløst kan stupe ned på en intetanende smågnager, eller gli fjærlett rundt i skogen og forsvinne som den berømte ånden i fillehaugen. Det er klart at troll finnes!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-04-05 11:58:03
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-04-07 19:19:01
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S VR 200-400mm f4 G ED-IF
  • Brennvidde500mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/25s
  • FilmtypeISO 250
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger611
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_248873} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Rune N.
Flott, Svein! Dette var mystisk, og meget vellykket! Spennende med plasseringen av fuglen og bevegelsen i bildet.

mvh
Rune
Aleksander M.
Hei
Spennende og trolsk bilde. Fin bevegelse, men jeg synes likevel ugla forsvinner litt vel mye siden den har nesten samme farge som trestammene bak. Spennende eksperiment, men jeg synes ikke du har kommet helt i mål...

Fikk du noen skarpe portrettbilder av lappugla i tillegg, eller ble det bare dette??

Mvh Aleksander
Eyvind R.
Trolsk, mystisk og abstrakt. Helt i mål etter min mening..

Mvh Eyvind
Kjartan T.
Partiet som tiltrekker meg i dette bildet er de gjennomlyste vingefjærene. Ellers blir det litt for mye grå grøt. Spennende og helt forskjellig fra mye av det vi har set før, men vellykket? Ettter min mening: Nei.

Befriende å se noen prøve seg på slike ting. Spent på hvor du har funnet lapugla og om du fikk mye bra?
Odd Tore S.
Det var neimen ikke mye om å gjøre at ugla hadde forsvunnet på skjermen også. Men med skikkelig avskjerming mot sola som skinner på fjorden og lager refleks og sidelys, gikk det.
Jeg ser historien som ligger i bildet, typisk trolsk inntrykk. Sikkert ikke så enkelt å få til i det hele tatt.
Likevel, uansett avskjerming mot sidelys og det andre jeg klarer å finne på for å ikke få forstyrrelser, dette ble mørkt, men egentlig mer kontrastsvakt. Jeg vet ikke hva du har av muligheter i PS her eller om du vil bruke dem, men jeg tror at dette bildet ikke hadde blitt mindre trolsk selv om det ble mindre, skal vi si, jevngrått? Ikke mye, bare såpass at fuglen står litt bedre ut fra bakgrunnen.
Bruker du konverter på zoomen din, 500 mm brennvidde tyder på det eller typo?
Odd Tore
Svein B.
Heisann, og takk for gode kommentarer alle sammen. Dette er ei lappugle som har gjestet skogene rundt Elverum i noen dager, og jeg var også så heldig å få oppleve den på turen jeg gjorde. At det blir delte meninger om bildet ante meg nok- og at noen vil se skarpe portretter av en slik fugl forstår jeg godt også- selv om intensjonen med dette bildet er en helt annen. Sylskarpe tette portretter av lappugla finnes det jo mye bra av fra før- og situasjonen den kvelden jeg fikk oppleve ugla ga heller ikke de mulighetene- med mange skuelystne tilstede, og filming fra NRK osv. Ut i fra situasjonen var det bilder av ugla i miljø og noe ala dette her jeg håpet på. Og med kun en sjanse på ''ugle på vingene'' ble det dette bildet her og ett til som eneste eksponeringer av den situasjonen.

RGN: Takker- trivelig å høre at du ser bildet slik.

AM: Jeg har jo skarpe bilder av ugla i miljø, men nære portretter ble det nok ikke denne gangen- det får heller komme ved en annen anledning. Så foreløpig blir det ''bare dette'' ;).

ER: Takker så mye.

KT og OTS: Ja- jeg sitter jo her selv også og studerer litt på hvor fremtredende jeg egentlig vil ha ugla i bildet- det er rom for å justere dette endel i bildebehandlingen. Det er jo min intensjon å presentere skogsmystikken som oser rundt en slik fugl i rette typen miljø, og opplevelsen av hvor anonym og lite synlig en så stor fugl egentlig er i skogen. Men selvfølgelig ikke å gjemme fuglen i grå grøt- da har jeg gjort noen feilgrep- helt klart. Så kan en også diskutere om kanskje hodepartiet burde vært skarpere- det ville jo fremhevet ugla bedre i bildet. Likevel føler jeg at når jeg får kommentarer om at ugla blir litt for mye borte så blir jeg lettet- for det stemmer egentlig godt med hvordan opplevelsen var- og hvordan jeg tenker når jeg gjør ferdig bildet. Jeg skal selvfølgelig smake litt på bildet og kommentarene videre- dette bildet er omtrent ubeskåret, og liker jeg det like godt om en måned eller to så får det nok veggplass her i stua mi.

Ellers har jeg brukt konverter her ja Odd Tore.

Mvh
Svein B

Knut H.
hei Svein.
Liker godt fargetonene i bilde som kommer til
sin rett i dette utsnittet.Undertittel Troll støtter
også mystikken i bilde.De defuse fargene i
lappugla kun avslørt av vingene passer godt
inn i bilde.Stemningen er godt bevart i komposisjonen
der meningen din sikkert er og bringe stemningen
der har du lykkes,faktisk er vel dette de nermeste
de fleste av oss kommer Lappuglen.
Mvh Knut H
Odd Tore S.
Nå er jeg på PS skjermen min med mer kontrollert lys i rommet.
Jeg vil si at det hjalp mye, kanskje nok. Men også her ville jeg nok vurdert gjøre ugla litt mer synlig. Vet ikke om det er skarphet som er saken her, jeg tenkte heller på en forsiktig hevning av kontrast.
Jeg har ingen problemer med å følge ditt resonnement, men du har fordelen og ulempen av å ha sett det hele fra situasjon/opptak og til ferdigprosessert resultat. For egen del har jeg som fotograf lett for å se litt mer enn betrakterne ser, må bare innrømme det.
Odd Tore
Svein B.
Takk for nye kommentarer.

KH: Ja- bildetittelen er valgt ut i fra hva jeg vil formidle med bildet. Kanskje bør bildet klare å formidle stemningen uavhengig av tittel- men jeg valgte i allefall å bruke den tittelen for å gi et hint.

OTS: Takk for ny kommentar- jeg ser hva du mener, og er ikke uenig. Det er nyanseforskjeller som kan ha mye å si for totalopplevelsen for den som ikke var der og hadde opplevelsen av ugla ''live''. Tusen takk.

Mvh
Svein B
Robin J.
Hei Svein
En trolsk stemning du her gir oss og formidler det miljø som er naturlig for lappugla. V2 for min del der vingen kommer litt tydeligere frem. Har sett flere ganger på dette og det blir mer tiltalende for hver gang. Bra ''fotokunst'' dette. Mvh RJ
PS: God påske.
Ivar B.
Hei Svein! Interessante tanker OTS deler omkring det at vi selv ser mer i våre bilder enn betrakteren gjør. Det er vel et velkjent problem vi som driver med naturfotografer bare må leve med, og som jeg absolutt kjenner igjen. Vi har vært tilstede med hele oss, alle våre sanser av lyder,lukt, vi har jobbet over lengre tid med motivet, brukt våre tanker,energi, og innlevelse. Vi opplever gleden over å lykkes. Alt dette gir jo en totalopplevelse som vanskelig kan formidles gjennom vår firkantete rute. Når det er sagt, så gir bildet ditt meg en flott opplevelse. Jeg har ikke vært der ,opplevd det du har gjort, men bildet åpner opp for tanker og skaper en egen opplevelse for meg som betrakter, og dermed har du lykktes i mine øyne. V1 for meg. Mvh Ivar.
Kjell Sigurd S.
Liker stemningen, farten og mystikken i bildet. Ikke lett tilgjengelig men det vokser i takt med tiden jeg har brukt på å betrakte det. Bevegelsen i bildet er så absolutt tilstede. Her har uglen tydelig funnet noe å stupe ned på. Liker det grønne feltet til venstre som bryter med bakgrunnen. Tøft ,og etter min mening en vellykket skildring.

Kjell S
Eirik G.
Hei,

Grattis med møte med lappugla! Det sitter nok i en god stund fremover tenker jeg. Personlig liker jeg bildet ditt veldig godt, og kjenner igjen hvert eneste ord i din skildring..Så synlig og uungåelig i det ene øyeblikket, for så i neste sekund søkk borte i skogen. Dette er skogens ånd! Likte både bakgrunnen og ''synligheten'' av ugla i V2 best, men vinkelen på fuglen her blir litt rar i forhold til resten av komposisjonen. Har selv et liknende bilde, men kun opp mot himmelen og jeg ser nå hvor spennende det kunne ha vært med en skikkelig bakgrunn som du har fått.

Grattis!

EIG
Svein B.
Hei, og takker så mye for nye gode kommentarer igjen.

RJ: Takker så mye- og ja, jeg er glad for at jeg fikk oppleve ugla i et passende miljø, det betyr jo mye. Fortsatt god påske til deg også.

IB: Helt klart enig i det du skriver (og betraktningene til OTS), det er fort gjort å la ser rive med av eget engasjement og bli ''lite nøytral'' i vurdering av egne bilder- spesielt i og med at en selv gjerne har andre forutsetninger for hvordan bildet oppleves enn andre beskuere.

KSS: Takker, beskrivelsen av hvordan du opplever bildet er god å ha med videre.

EG: Takk takk, trivelig at bildet faller i smak hos en ugleentusiast! Det var jo en drøm som gikk i oppfyllelse bare det å oppleve lappugla. Alt av bilder blir bare en bonus når en står mellom 10-15 andre skuelystne, i løpet av et par kveldstimer sammen med ugla. I ver #2 har ugla akkurat sluppet kvisten, og vinkelen blir en annen enn i ver #1- der den har flapsene ute og styrer inn mot musa i lyngen

Mvh
Svein B.
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Svein! Jeg har vært å lursett på dette før en gang, men tenkte da at jeg måtte gi det litt tid. Om det hjalp, er jeg sannelig ikke så sikker på. Det som ikke fungerer for meg, er fargene. Det blir for ''skittent'' (savner renere farger), og kontrasten er ikke som jeg skulle ønske. Men jeg vet også at denne skjermen jeg bruker nå kan lure meg noen ganger, så det er ikke sikkert det er slik jeg ser det her.. :) Plasseringen av ugla er fin, og jeg liker bevegelsen i bildet. Det er nesten så jeg hører vingene slå.. Jeg liker også mystikken i bildet veldig godt. Det minner litt om en eller annen norsk skrekkfilm. Kanskje fargene må inneholde så mye svart allikevell...!? ;) Det var ikke så mye tid som var igjen før jeg likte det bedre.

vh ingebjørg
Odd E. k.
Hei Svein!

Synest at dette ble meget bra, der posituren av fuglen indikerer at dette er en ugle. Fint fokus og skarphet, noe som fremmer de karakteristiske kjennetegna til fuglen og indikerer at dette er en lappugle. Uglas flukt er også gjenkjennende der den snor seg lydløst inn mellom de flotte furuleggene som i versjon # 2 og der den innehar den kjente jaktstillingen i versjon # 1.
Begge versjonene er flott på sin måte og gjør bildet severdig. Bakgrunnen som nevnt med furuleggene og den grønne vegitasjonen fremhever lappugla meget bra. Troll i underteksten kan passe bra for den lydløse og kamuflerende fuglen som snor seg innover skogen og oppleves som tuss og troll for den vanlige skogstraveren i skumringen.
Flott dette Svein, der en anbefaling vanker fra meg!!

Mvh

Odd E.
Svein B.
Hei, og takk så mye for nye kommentarer fra dere Ingebjørg og Odd. Jeg jobber videre med bildet- og har bl.a lagd en ny versjon med ett helt annet resultat kontrastmessig enn de to første versjonene. Hvorvidt det funker aner jeg egentlig ikke- jeg har for min egen del mest sans for de dusere versjonene, men all kritikk mottas med takk fortsatt.

Mvh
Svein B
ingebjørg fyrileiv g.
'Det er nesten så jeg hører vingene slå..'' ser jeg meg selv ha skrevet. Men både over og under leser jeg om den lydløse lappugla.. Jaja, man skal ikke få med seg alt ;) Jeg glemte å si at jeg liker v#1 best da den andre blir litt for klar og forvirrende. Det er artig å se at du tar forskjellige uglebilder. Du er god :)

Ha en fin kveld!
-ingebjørg
Kjell Ivar Ø.
Flott Svein.
Artigt med annerledes bilder i denne skarpheten og kontrastens
verden. Synest du har lykkes bra her. Mvh Kjell ivar
Svein B.
Takk for kommentarer igjen.

Ingebjørg: Uglene er generelt lydløse- det er noe av deres strategi. Å kunne overrumple byttet i lyngen fullstendig. Selv en gigant som lappugla er det nok ikke noe vingeslag å høre fra i en situasjon som denne. Ugler facinerer meg både pga utseende og levevis- og å formidle deres mangfoldige livsførsel krever nok at en varierer fotograferingen også. Men om jeg lykkes gjenstår å se, jeg ser først og fremst på hvordan jeg selv ser på bildene etter litt tid. Men det er trivelig å få høre at en er god :) Takker.

Kjell-Ivar: Jo, jeg prøver jo gjerne å få til litt annet enn sylskarpe portretter innimellom- selv om jeg må innrømme at det er lett å bli tradisjonell. I denne situasjonen var det egentlig uaktuelt med annet enn forsøk som dette- utfordringen lå egentlig i at jeg hadde kun en drøy time sammen med ugla, og sammen med mange andre skuelystne. Det blir ikke rom for å drive ''kreativ foto'' da, men denne ene anledningen jeg fikk med lappugla på vingene ville jeg gjerne gjøre litt ut av. To bilder var det jeg fikk- disse to første versjonene her. Tusen takk for god tilbakemelding.

Mvh
Svein B
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu