selvportrett 9 ''skriket''
Noen ganger får jeg lyst til å skrike, ikke i redsel heller over avmakten som overvelder meg. Irak, Afghanistan, Sudan, lista er lang som et vondt år, en kan utstøte primalskrik av mindre. Hva om vi alle skriker, alt vi kan, skriker mot den uretten som daglig blir begått mot barn, kvinner og menn. Vi kan ta igjen mot de ortodoks kristne, mot muslimenes ayatolaer, mot alle som vil forgifte hverdagen vår med sine absolutter. Propaganda strømmer mot oss, prøver å overdøve tankene våre, vi kan skrike av mindre.
Volden gjennomsyrer hverdagen, tilstander som hørte hjemme i USAs millionbyer har funnet vegen til vår virkelighet, detektimen har blitt reality, i farger, på Wide screen.
Noen ganger gjør det godt å skrike, få ut gørra, tømme sjelen for dårlige vibber. Litt synd at de fremdeles er der, samme hvor høyt jeg skriker. Ligger på lur, klar til å kaste seg over en intetanende stakkar for å sparke liv i angst, for det er mye å være redd for: USA er i ferd med å ringe inn Russland med en ny generasjon atomraketter, Putin sitter selvsagt ikke med hendene i fanget, han forlanger flere raketter med ennå mer dødelige krigshodet. Fra før har de to atomsupermaktene nok megatonn til å utslette alt liv fire, fem ganger, her har jeg ikke tatt med Kinesiske, Pakistanske, Israelske, Engelske osv, atomvåpen som bare ligger og venter på en gunstig anledning til å blåse hue av deg og meg, pluss alle andre vi er glad i, jeg skriker over verdens uforstand.
I Irak er situasjonen kaotisk, borgerkigen raser og amerikanske guttunger står midt i kuleregnet. Invasjonen vil bli stående som den største politiske blemma i USA siden Viet – Nam, og det er ennå ikke slutt, fremdeles vil amerikansk ungdom komme hjem i bodybag. Irakiske barn, kvinner og menn vil bli sprengt i stumper og stykker, det er som styggen sjøl er lokket fram fra svovelpølen.
Mennene i det Hvite hus har skapt mer kaos og utrygghet i verden enn Bin Laden og alle de andre araberne til sammen, jeg merker at skriket mitt blir ganske desperat.
Rundt oss stiger temperaturen, om ti år dyrker vi vår egen vin her i Norge, om ikke Golfstrømmen stopper opp, da får vi nord- Canadisk temperatur, kanskje det blir et ekte arktisk skrik av det?
Mens jeg skriver dette kommer nyheten om en ny vanvittig tragedie i Statene, 33 studenter, brutalt myrdet i et land hvor våpen er allemannseie. Mannen i det Hvite hus spiller på lag med NRA (National Rifle Association), organisasjonen som kjemper for ”hver mann sitt våpen”. Visste du at det har blitt drept flere mennesker i USA av vådeskudd, enn i alle krigene der landet har vært involvert.
Er det noe rart at jeg skriker,
:O Helge
Bildet inngår i albumet Bugs - Diverse flyflyer
Utstyr
  • Nikon D200
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Annethar lekt i Capture NX og ps, dette er ressultatet
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriSelvportrett
  • Lastet opp
  • Visninger588
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_251341} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Ruth S.


Dette er nok et av de flotteste bilder jeg har sett hos deg,Helge. Det er nesten som om urkraften kommer ut i skriket, og jeg sitter her helt alene, og prøver å forstå ondskapen som skjedde i USA...

-ruth-
Julie E.
Nei, det er ikke rart du skriker, Helge! Når uforstandigheten og ondskapen slår seg sammen, finner man mye rart som det er vanskelig å sette ord på. Men brøle kan man jo gjøre.
Har stor sans for at det ligger masse tanker i dine bilder. Det burde vært mer av det hos bildeskapere etter mitt syn. Generelt burde folk ha flere meninger. Om man omgås den oppvoksende slekt ser man dessverre mye apati. Det er ikke så ofte man treffer på kraftige meninger om alt og ingenting slik man kanskje forventer. Det er jo mye å si om årsaksforholdene til det(som jeg skal la ligge her), men opp i alt dette gleder det ekstra mye å se dine bilder som nesten uten unntak setter igang tankerekker. Det er godt. :)
Ellers til bildet ditt: jeg hører du skriker, jeg! :) Synes også det grafiske uttrykket passer til innholdet Som et apropos ble jeg igår informert om at det skal ha vært gjort forskning på at svart/hvitt virker sterkere enn farger i enkelte dataspill. Har ikke mer ''kjøtt på beinet'', men ville bare nevne det.
Om jeg skal pirke litt, synes jeg kanskje det er vel prikkete, men det er jo mest en smakssak. Det bygger jo også opp under uroen jeg regner med du vill eha frem i bildet. Så det er kanskje nettopp så prikkete bildet måtte være. :)
Takk for en fin bildeopplevelse på formiddagen.
Ha gode dager!
mvh Julie
Vidar S.
Hei Helge! Du har mange gode bilder - mange av de synes jeg er vanskelige å kommentere fordi de stikker så dypt. Jeg sliter med å gi deg en verdig kritikk på bildene dine og da blir det til at man ikke gjør det - beklager, det er ikke meningen. Dagens bilde stikker også dypt i, men det er mer direkte i formen. Komposisjonen, bildeutrykket og ''positur'' er så til grader i samspill at budskapet omtrent føles som en kraftig ørefik... jeg kan faktisk høre skriket! Bildet taler godt alene uten undertekst (selv om det gir enda en dimensjon). Du traff sjela mi denne gangen... :o) Vidar
Erik B.
Funker som f! Fikk lyst til å gjøre noe lignende da jeg leste nyhetene i dag tidlig...

Hilsen Erik.
Anne Kari Berg K.
Sterkt bilde. Jeg skriker jeg også!

mvh Anne kari
Stein Oleiv B.
i likhet til andre her hører jeg skriket. om ikke brølet! et desperat brøl som har lengtet lenge etter å kommet ut. svært interessant å lese underteksten til bildet, som de andre bildene dine, for det gir en ny bilde opplevelse. tror blåsjæret funker fint. noe av det jeg liker mest med dette bildet, er venstre albue(altså, den i høyre hjørne), hvordan dengår ut i mørket og lyses opp. og trenger jeg å nevne det minner om munchs skrik? om 100år sitter kunstelskere å studerer helge rudschinat grønlis selvportrett 9. hvordan du kommer i en så direkte kontakt med seeren er nesten skummelt. jeg får lyst å skrike jeg og! blir du fornærma om jeg sier dette kunne også hett sinnataggen? eller skriket fra sinnataggen?:P for dette er et skrik, et brøl som roper av frustrasjon, sinne, og ikke minst lengsel etter en løsning, en stopp.
igjen et superb bilde fra deg. beklager at jeg ikke har kommentert dine siste bilder forresten, har vært litt opptatt i det siste. men dette var en skikkelig fotoopplevelse, og takk for den du gitt!
Anne Lene B.
Hei Helge
Rått, ekte og en dypfølt smerte formidlet som bare du kan!
Et bilde som griper meg!

Anbefales på det varmeste!

Hilsen Anne Lene
Wenche J.
Hei Helge
Du har greid det igjen. Du klarer aa engasjere en masse mennesker med bildene og teksten din. Jeg er mektig imponert og stolt og glad paa dine vegne:)
Mvh Wenche
Marit O.
Et sterkt bilde med en gripende tekt Helge,jeg skriker med deg.
Dette fortjener en anbefalding,for her for du frem ekte føleser og uttrykk!
Mvh Marit
Stig Børre E.
Sterkt og originalt.
Syns du formidler dine tanker med dette bildet på en veldig god måte.

StigB
Geir F.
Dette virker som blekk på et trekkpapir. Blekk som flyter utover og manifisterer seg i dette skriket.
Upolert og røft. Befriende lite flinkis-bilde men desto mer uttrykksfylt.
-fløde-
Knut-Inge J.
Skriver under på det meste av det som er sagt her, og vil berre legga til at dette bildet bekrefter dine unike egenskaper som stor, ekspressiv formidler.
Takk.
Helge R.
Livet er en nådeløs tilværelse som ender med død og begravelse. Nettopp derfor er det viktig å gjøre det beste ut av det, med et humoristisk sideblikk blir hverdagen litt lysere.
Bare sørgelig at verden omking oss har gått av hengslene, vi klarer ikke å stenge døra for alle synsinntrykkene som vil inn. Masakren i USA, bombene i Irak, slikt sliter på humøret, det er derfor jeg skriker, for å få det ut av systemet.
Fredag kommer det en ny manipulasjon, så for de som liker galskapen min, stay tune
:)Helge
Anne Ø.
Skrev da virkelig en kommentar til dette bilde her om dagen,skjønner ikke dette.
Glad jeg så det nå.
Da som nå er dette det sterkeste skriket jeg har tatt i mot
på noen bilde på lenge.
Kommer rett i mot meg, jeg hører det og møter mitt eget og andres skrik,
redsel, angst.........
Setter pris en ekthet du formidler.

Anne:)
Kjetil D.
Anne Øverås skrev:
''Skrev da virkelig en kommentar til dette bilde her om dagen,skjønner ikke dette.''

Forklaringen er enkel; bildet er lagt ut på både Bildekritikken og Bildegalleriet.
Helge R.
Hei Anne, Kjetil oppklarte det hele, bildet ligger på begge dottens gallerier, jeg tror jeg favner litt fler på den måten.
:)Helge
willy m.
ja du helge:) jeg liker historiene som følger bildene dine og gir krydder og voldsom mening til det grafiske i bildeflaten og historiene bildene dine gir fra seg..du ser ut å ha funnet en måte å gi fra deg meninger om mangt og det fungerer superflott..som kunstner selv misunner jeg deg formidlingsevnen og gleder meg over historiene dine og bildene som støtter opp og bærer historiene fremover..en sjelden evne her inne............supert..
mvh willy
kenneth b.

Nydelig intro, men også visuelt sitter dette sitter helstøpt!

mvh kenneth
Atle G.
Har stor sans for portrettene og selvportrettene dine. Gøy at du også spiller på følelser og stemninger som her når du lager portrett, det gir bildene mer innhold. Kjempe gøy å se på! ☺

Hilsen Atle.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu