Ola, ikke helt skarp
Eksempelbilde for diskusjon rundt dette å få bedre og kanskje flere skarpe bilder fra mitt dSLR kamera. Mulig det også ble litt mye kontrast? Ansiktet ble for mørkt når jeg ser bilde fra min bærbare PC.
Koselig portrettbilde av Ola, men fokus slo feil, så ansiktet er ikke helt skarpt.
Utstyr
  • Canon EOS 30D
  • Canon EF-S 17-55mm F/2.8 IS USM
  • Brennvidde55mm
  • Blenderf/14
  • Lukker1/160s
  • FilmtypeJPEG, ISO 100
  • Nei
  • AnnetLagt på et lag i Elements 5.0 for å bedre kontrasten, 2 runder med Adjust Sharpness for å prøve å få bildet til å virke skarpt nok.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriBarn
  • Lastet opp
  • Visninger500
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_255057} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (3)
Carsten A.

Som supplement til diskusjonen ''Trenger tips for riktig skarpe bilder'' på

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=2786...amp;kat=80

må jeg spørre hva i all verden er hensikten med å benytte f/14, dels bruker du da objektivet på et suboptimalt område (diffraksjonsuskarphet - merkbar etter f/11), dels får du en distraherende skarp bakgrunn, og dels får du lang lukkertid. Her ville f.eks. f/4 el. f/5.6 passet mye bedre, gjerne med opptaket gjort en god del nærmere, og med en betydelig kortere lukkertid ville litt motivbevegelse og ustøhet his fotografen ikke slå ut i bildet. Himmelbakgrunn kan gi litt strølys, og det befordrer jo ikke akkurat inntrykket av skarphet. Her er ellers lyset steinhardt, modellen griner mot lyset, gjør gjerne slike opptak i diffust lys med skikkelig åpen blender (f/2.8 el. f/4, overskyet vær, i skyggen av en bygning). Strekker ikke lysnivået til øk ISO, kameraet greier både 200, 400 og 800 om du eksponerer korrekt.

Det er ikke objektivets evne til å tegne skarpt det står på her. En sak for seg er at i situasjoner som dette (og mange andre) bør man bare bruke 1 -ett - fokuspunkt (bare ett, altså, og på nærmeste øye), ellers har man ingen sikkerhet for hvor kameraet legger fokusplanet.

MVH CA
Glenn Ø.

Takker for veldig gode tips!
Problemet er ofte at denne skarpheten forsvinner ved slike typiske øyeblikksbilder, noe dette bilde er. Sønnen min har ofte ikke tid til sitte lenge nok stille til at jeg kan få sjekket alle parametere riktig.

Men jeg prøver med god frisk igjen!
Carsten A.

Gode bilder av småbarn gjør seg ikke selv, neppe noen får til det uten å legge både arbeid og tid i oppgaven. Det består dels i forberedelse (høydeformat eller breddeformat, med plassering av fokuspunkt på egnet sted i søkeren), sjekke bakgrunn og hvordan lyset faller. Og når det gjelder friske unger sitter de som regel ikke stille, helt korrekt. Uansett er det - slik jeg ser det - nesten alltid en fordel å gjøre mange opptak, de smiler og griner (eller blunker) om hverandre. Personlig syns jeg det ofte er lettere å fotografere barn med noe lengre brennvidde enn du har brukt her ( f.eks. 100mm), da blir barna ofte ikke fullt så stivnet oppmerksomme på at det foregår fotografering.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu