Natt og dag
Svært vanlig blomst som vokser i mager og sur jord. Blomsten har mange lokale navn. Natt og dag stemorsblomst sjukmorblom sol og måne trefoldighetsurt stømorblom maikatt skjereblom kattaue st Peters urt og styggmorblom er noen navn som brukes.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger185
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_255365} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Avsluttet .

Hei Trond ikke ofte jeg ser macro fra deg, flotte farger og skarpt. Interresant med alle navnene, dette var jeg ikke klar over.

Rune
Egil S.

Helt greit macro bilde av stemoren dette.
Kjært barn har mange navn.

Mvh.
-Egil
Ann F.

Jeg har hørt rykter om at du har kjøpt makroobjektiv, gratulerer med nytt og kjempemorsomt ''leketøy''!
Det er mye bra her, fokus ligger riktig, fargebalansen ser veldig bra ut, dybdeskarpheten er OK i mine øyne.
Men du kjenner vel meg etter hvert, jeg er ganske kritisk. Og du tåler det, det vet jeg.
Her er kuttingen av kronbladene til øst og vest for liten, jeg ville gått mer drastisk til verks og beskåret radikalt inn fra begge himmelretninger. Da får du også stående format, som stemmer med blomstens fasong.
Litt for lyst eksponert/konvertert, de nedadgående kronbladene har ingen detaljer.
Oppskarpingen på det meste av bildet er OK, jeg ville i tillegg lagt en selektiv svak ekstra oppskarping som bare går på ''kostene'' som er innerst i side-kronbladene, for å få det som er i fokus til å fremstå ekstra iøynefallende.
Visste du forresten at i folkemedisinen har stemorsblomsten vært i bruk mot mange ulike sykdommer. Den ble ansett som effektiv mot gikt og revmatisme, nervøst hjerte, hysteri og kramper hos barn.
Bakgrunnen for navnet Stemorsblomst er også morsom. Blomsten har fem kronblad: en mor med to døtre og to stedøtre. Den gule flekken i midten likner et stort grøtfat med en stor smørklatt. Moren selv sitter på det brede bladet nederst og koser seg med grøten nærmest døtrene. De får også en skvett grøt hver. Men de stakkars stedøtrene øverst på blomsten får ikke noe av grøten. Der er det ingen gule flekker fra smøret. Natt og Dag-navnet kommer muligens fra det faktum at kronbladene går fra hvitt til mørk lilla.

Mvh Ann - som elsker gamle sagn og forklaringer på lokale blomsternavn
Trond B.

Takker for kommentarer
Mvh Trond
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu