Glød
Det er smukt. Det er stille. Solen gløder alt op i messingskær. Kun en snerren fra en lille gummibåd bryder stilheden. Dagens sidste tur. Men i morgen er der atter en dag. Da skal der sejles igen.
Utstyr
  • Fuji Finepix 9500
  • 28 mm. macro
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetHaloen omkring solen er artisfaktdannelse som jeg har søgt bevidst. mvh. lau
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger252
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_258029} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Espen R.

Idyll..... Vakkert lys her, som har brakt frem fine fargetoner i hele motivet. Komposisjonen synes jeg funker bra. Vakkert, Laurberg!
vh
Espen
Sathees Isak M.

Hei:-
Jeg savner absolutt ingenting her..Flott stemningsfremvisning.

Mvh
Isak:)
Per Harald O.

Finfin stemning;)
Avsluttet .

Akuratt så fint som bare en solnedgang kan være:-)Båten gir det lille ekstra.
Hilsen Tone!
Ruth S.

*sukk* et nydelig bildet. Jeg tror faktisk det er gull alt som glitrer:-)
Er enig med Tone, at den lille båten setter prikken over i ...

-ruth-
Anne Ø.

Ja, glød er en svært god tittel her. Herlige toner, lys i bildet.
Velkomponert, balansert.

Anne:)
Anna Rosa L.

Nydelig bilde! varmt og mykt og deilig. Vannet, men gummibåten på det virker litt kaldt inn på meg på tross av de varme fargene. Det bryter litt opp i den varme frdfulle stemningen, og jeg antar det er sikkerhetsvester de har på seg men de ser ut som kjukke jakker og da får jeg litt frysninger he, he.
Enten så er det jeg som er rar, eller så er det godt gjort at et så varmt bilde kan gi meg frysninger! Uansett er det meget vakkert og pent!
-rosa-
Tom T.

Du formidler en bra stemning her:) Bra bruk av bilde flaten, bra men båten her, bilde hadde blitt kjedelig uten den. Bare litt pirk, synes det er litt digital støy i noen av dine bilder?

mvh Tom T
Ole David P.

Hei

Fin solnedgang, kjølvannet fra båten og mastene gir dette bildet et godt løft opp fra et ”vanlig” solnedgang bilde.

Mvh
ODP

Knut H.

hei Laurberg.
Lyset og fargetonene er meget gode i bilde.
Dette setter stemningen ved båthavnen på
en idyllisk måte i et bilde uten uromoment.
Mvh Knut
Ronny A.

En meget flott stemning du formidler her, Laurberg. Lyset fra sola ble virkelig bra. Båten gjør mye av bilde, og gir bølger i vannet som bryter lyset:-)
mvh Ronny
Helge R.

Hei lau!!
Varmt, dyktig komponert, bra teknisk, du er en mester, hilsen
:)Helge
Avsluttet .

Veldig bra kontrast og komposisjon og godt gjort å ta bilde av solen slik uten at den blir utbrendt..

Rune
Anne Kristin Fiskaa h.

Hei

Dette var vakkert. Nydelige fargekontraster og flott komposisjon. Det er verd sin tittel ''glød''.

Anne K
Laurberg G.

Rigtig mange tak for alle kommentarer til billedet glød. Når jeg falder for fristelsen til at gengive noget så banalt som en solnedgang kan man vel med rette kalde mig en gammel romantiker.

Alle kan eksponere en solnedgang. Spotmåling af lyset nær lyskilden. Luk så med AE-L knappen. Nu er lyset focuseret. MEN - dette har den følge at resten af billedet bliver undereksponeret. Trist, men den sande virkelighed. Og det uanset om man eksponerer en Raw-fil eller en Jpeg (jpg). Træer, bygninger, skibsskrog og master tegnes som silhuetter, og støj er ofte følgesvend til sådanne eksponeringsforsøg.

Når man som fotograf med kunstneriske intentioner eksponerer sådan banalitet som en solnedgang, (sker vel ca 365 gange hvert år ) er det ikke for at gengive de fakta der kendetegner den bestemte geografiske lokalitet et sted på kloden, men vel snarrere for at gengive en opfattelse af den indre følelse, ro og harmoni der fylder sindet ved synet.

Det er dog sjældent at det ved eksponeringen opnåede resultat lever op til den sansning af lyset, som intentionen var at gengive. Her kommer farveladerne, PS og PSP, Fotofiltre og noisereduktorer frem for at fremstille ''billedet''. Ikke som en gengivelse af, men som et objekt bærende på en identitet og eksistens som ''In sich selbst vährung.

Så jeg må skuffe Rune Håvak, bryde sammen og tilstå at jeg ikke kan tage eksponere et sådant billede uden udbrænding af solen og dens reflekser. Jeg må tilstå at et sådant resultat hviler på efterbehandlingen af billedet.

Hermed risikerer jeg også at skuffe Ruth Solberg i hendes tro på at alt som glitrer er guld. Men trøst dig. Dine indre følelser er de der gælder for dig. Og de er deres vægt værd i guld. Tak skal du have.

Også en stor tak til Helge for udnævnelse til maestro. Mesterskabet er som du forstår af ovenstående baseret på en historisk betinget udvikling der har spille en gammen analog-fotograf et billedbehandlingsprogram i hænde.

Også solen med halo er et resultat af denne hiistoriske mulighed. Fremkaldt ved overstyring af colormætning og saturation. En fejl benævnt som artisfaktdannelse. Og lad mig sige med det samme, at jeg trod anvendelse af artisfaktdannelsen her fremover vil forbeholde mig ret til at kritisere det som fejl fremkommet ved forkert brug af pedalerne :-) Ikke noget med Lige ret for alle. Næh, næh. ---

Hjertelig tak alle sammen. mvh. lau
Knut Børge S.

Hei Lau!

Stemningsfullt og vakkert med flotte fargekontraster, nydelig! Sommer`n er virkelig på vei:)

mvh KBS
Anne-Lise S.

Her formidler du en riktig deilig stemning, Lau, der solnedgangens farger ligger over hele landskapet som et fint teppe av ro. Fin lagdeling av bildet, der hver lag bidrar til dybde. Jeg liker stripen etter båten som du lar bli en linje som igjen gjentas i vannets krusninger, bryggene som båtene ligger fortøyd til og i linjer i skylaget på himmelen. Jeg ser også at linja i skylaget til venstre i bildet og linja fra båten gir fine speilende diagonaler. gummibåten gir bildet det ekstra livet som må til her for at dette ikke ''bare'' skal bli et rett-på motiv. Linja frem mot båten gir også øyet tilfredsstillelse siden den går fra venstre mot høyre. Det kan for meg se ut til at bryggen bortover der båtene ligger heller noe ned til høyre. Her kan det være at den mørke skyggen som speiling til høyre bidrar til å skape en illusjon om dette slik at bildet derfor kan virke noe høyretungt? Litt usikker her. Jeg er ikke veldig begeistret for haloen rundt sola, men grunnen har du forklart godt allerede, og ikke har jeg noe tips til hvordan du kunne unngått det heller, bortsett fra å beskjære, noe som ikke er ønskelig her fordi det vil forringe hele stemningen i bildet. Ikke et av dine beste, men severdig! :-)

Anne-Lise
Laurberg G.

Tak til Knut Børge Strøm. mvh. lau

Og tak ti dig Anne-Lise for din gennemgang af kompositionen. Billedet er som du påpeger delt op i tre lag. Føste lag, forgrunden indeholdende handlingen. 2. lag mellemgrunden med bryggen og de fortøjed lystbåde og et bakket skyline. 3. lag, himlen med sol og et par enkelte små aftenskyer.

I andet lag peger du på en konflikt, som du oplever som hældende horisont. Denne fornemmelse skyldes at bryggen ikke forøber vinkelret på vertikaler ( synsretningen ) og skyggen fra denne derfor skaber dette indtryk. Kigger du på skyline, som dækker horisonten, får du en anden fornemmelse.Måler du efter vil du se at vertikaler (masterne) er rette.

I 3. lag påviser du haloen rundt om solen, som du ikke kan lide og hvor du ser det som eneste mulighed at beskære denn væk. :-) Det får du ikke lov til da haloen ikke er en tilfældig opstået fejl fremkommet ved forkert valgt efterbehandling, men er en ønsket effekt, fremstillet bevidst og styret af mit bevidste ønske. Man kan så være enig eller uenig. Her er det den enkeltes frihed at vælge for sig selv. Og dette var mit valg. Måden jeg valgte at beskrive og gøre dette på. :-)

Billedet her over er altså meget langt fra et tilfældigt knipseri, men er planlagt i alle detaljer. En plan som includerer såvel den lille båd - ( nin søn og en af hans venner bestilt til turen ) - inkluderet messinskær og halovirkning planlagt til fremstilling i billedbehandlingsprogrammet.

Den digitale fototeknik er virkelig kolorismens og fotografikkens frigørelse fra snapsshottetet og tilfældighedsknipseriet sære spil. Og billedet her er et forsøg på at udnytte denne frigørelse. mvh. og tak. lau
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu