Fra øyenstikkertjønna....
Øyenstikkere og Libeller: Det finnes omlag 5000 beskrevne arter i verden, hvorav 46 forekommer i Norge.
Øyenstikkere og libeller er de største øyenstikkerne selv om størrelsen variere mellom de ulike artene. Alle de fire vingene er av nesten lik utseende, der de ikke foldes bakover under hvile slik som hos nymfene. Libellene har vingene rettet 90 grader rett ut fra kroppen. Noen arter kan fly langt bort fra der de vokste opp, mens andre er ganske så stedbudne. Eggene legges ofte i vannet eller på vannplanter. Ofte partuljerer de den samme strekningen på jakt etter mat, der hannen jager konkurrenter og kurtiserer hunnene. De er dyktige flygere og jegere.

Vannymfene: Vannymfene er små øyenstikkere, der hannen ofte har sterke farger som blått, grønt, røde eller metalliske. Hunnen har en svakere farge. Vingene hos vannymfene er nesten like og de holdes bakover under hvile. Vannymfene er dårlige flygere og holder til i vegitasjonen ikke så lang fra der de hadde sin nymfestadie. De opptrer ofte i store mengder og er ikke så dyktige flygere som øyenstikkere og libeller.
Sånn midt på treet dokumentasjon. Håndholdt, noe hardt lys, krevende i gjørma å få has på disse rastløse insektene.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-06-13 22:59:19
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-06-13 23:07:42
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2007-06-13 23:14:01
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2007-06-13 23:21:28
    Versjon #5
Utstyr
  • Nikon D 200
  • Sigma 28-135 mm
  • Brennvidde202mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/180s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger338
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_261789} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Avsluttet .

Kempefint igjen Odd,dette er noe du kan.
Skarpt og med fine farger,topp.
Hilsen Tone!
Knut Børge S.

Hei Odd!

Meget severdig serie fra øyenstikkerens forunderlige verden. Her får vi innblikk i mangt og mye, og underteksten er meget lærerik. Skarpe og fine bilder med nydelige farger og god komposisjon. Kjempe!

mvh KBS
Sigmund R.

Flott serie du viser her Odd, og som alltid av teknisk høy kvalitet. Fine farger og god skarphet!
Topp dette Odd.
Sigmund
Monika Frisvold V.

Hei Odd
Flott serie dette, å selvfølgelig fint tekst...
Flott skaphet og farger.. Artig og fasinerende å se...
mvh monika
Knut H.

Hei Odd.
En imponerende studietur i innsektenes verden.
Er mektig imponert over hvor fargerik og egentlig
vakre på sitt vis disse er.Meget gode bilder med
detaljer og akter vi ikke ser til vanlig.Flott stemningsrapport
og informasjon fra beboerne i tjønna Odd.Du er vel
snart og betrakte som en vader du også nå.
Ha en myggfri dag i våtmarka.
Knut
ketil o.

Hei!
Skarpe fine macrobilder samtlige:)
Mvh:ketil
Finn M.

God dokumentasjon av øyenstikkere og vannnymfer.

Fint at du gir en beskrivelse av disse insektene. Jeg vil bare komme med en liten korreksjon til din beskrivelse:

Det finnes ca 5000 arter øyenstikkerarter på jorden, inklusive vannymfer (vannymfer er en del av insektsordenen odonata), og i Norge finnes tilsammen ca 46 arter øyenstikkere (libeller og vannnymfer).

Jeg sier ikke dette for å kritisere, men jeg synes saksopplysninger som gis i det offentlige rom ikke bør være feilaktige.

mvh Finn
Avsluttet .

Her var det en flott samling øyenstikkere. Flotte bilder alle sammen. Mvh Liselotte
Odd E. k.

Takker så mye for kommentarene til bildet om øyenstikkeren, libellen og vannymfen. Inspirerende og artig at dere likte bildene.
Finn Mosti! Takker for korreksjonen/opplysningene.

Mvh

Odd E.
Magnus T.

Synes det er en veldig flott serie du viser her. Setter også stor pris på at du skriver så mye som du gjør om artene og om hvordan de oppfører seg, interessant og lærerikt!

Når det gjelder det tekniske så ser det ut som om det har skjedd noe rart med versjon en (og fire, men det er ikke like tydelig her). Du ligger jo opp i mot maksgrensen på filstørrelse på 300K så bildet er jo ikke komprimert så veldig hardt. Allikevel kan man se noen rare artifakter (heter det det på norsk forresten?) rundt følehornene og mellom kroppen og vingene (v.1). Jeg vet ikke hva det kan komme av med mindre du måtte kjøre på med høy ISO og senere har gjort selektiv støyfjerning(?)

mvh,

-Magnus
Odd E. k.

Takker igjen for kommentarene , inspirerende dette!

Magnus: Takker for at du likte teksten. Når det gjelder bildet, så er ikke bildebehandlingen helt komplett. Du finner det noe merkelig med støy enkelt plasser. Grunnen er ikke høy Iso-verdi, den er på 200. Når det gjelder å forstørre bildet, så gjør jeg alltid det gjennom bruk av Webben, der størrelsen bestemmes. Croper aldri bilder. Bruker også opp til 300kb.
Når det gjelder artifakter, så er det dårlig arbeid fra min side. Bruker alltid lag, der jeg justerer fargene etc. Så bruker jeg å bakgruknnskopiere bildet (skjermer bakgrunnen) før skarpheten justeres. Hvis ikke denne fasen er korrekt (utelater visse punkter), så kommer støyen frem ved oppskarping av bildet, noe som vises i enkelt parti av bildet. Er ikke alltid like nøyaktig der (slurv heter det vel)
Takk for kommentaren Magnus, håpet du ble noe klokere på dette skriveriet!!

Mvh

Odd E.

Laurberg G.

Hej Odd. En fin lille serie du viser her. Nok let af årstidens helt almindelige motiver. Men alligevel fascinerende på grund af de klare farver som guldsmed og vandnymfer viser frem. Jeg ser at Magnus Taraldsen nævner artisfaktdannelser i 1 og 4. Er lidt mystificert da jeg ikke kan iagtage dette fænomen, der typisk forekommer ved overstyring af farverne. Derimod kan jeg se flares eller flarelignende dannelse i både vers 1 og - 4. mvh. lau
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu