Mollestad eika
Mollestadeika, eller Vetteeika, er Norges tredje største tre når vi går utifra tykkelse og omkrets. Bare ei eik i Ullensvang og Horten er større. Eika er innhol, men den vokser fremdeles. Holet har en diameter på 1,30 m. Treet har seks store greiner, og krona dekker en flate på over 200 kvadratmeter. Treet er 1000 år, omkretsen i 50 cm høyde er 10,5 m, og høyden er på 15 m.

Det er knyttet en rekke sagn om overnaturlig voksterkraft og underjordiske vetter til denne eika. Oldtidsfedrene trodde at mannen som ryddet gården fortsatte å leve som en verneånd i gravhaugen sin. Haugen han bodde i ble et fredhellig sted, og trærne som vokste på haugen ble kalt vettetre og måtte vernes om. Opp igjennom er det derfor ofret mat, melk og øl til eika. Ikke minst var det viktig å gi eika det første ølet som ble tappet fra øltønna. Dersom dette ikke ble gjort trodde folket på gården at trivselen der ville forsvinne, og at fattigdom og armod ville rå. Også hvis et vettetre ble skadet, kunne det komme ulykke til gården.

På Vestre Mollestad gård er det funnet oldfunn som vitner om bosetning fra vikingetida eller før. Samme ætt har bodd på gården siden år 1550.

''Bedagede Mester! o lær meg kun
å bore rot i den klippe,
som giver den ene trofaste grunn,
og aldrigen Ham slippe;
og dernest, som du med din
Krones topp,
daglig å hige og stunde opp,
og drikke fraoven saften,
lyset, livet og kraften!''

(siste vers fra ''Den gamle Mester'' av Jørgen Moe)
Bildet inngår i albumet Sørlandet - Motiver fra ulike steder på Sørlandet.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-06-26 12:48:20
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon Ixus 800 IS (kompaktkamera)
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger388
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_263737} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Per Einar G.

Vakkert,
Meget flott komposisjon., skarpt. God informasjon. Meget severdig :)
Syntes jeg så noen vetter til høyre i bildet.
Mvh

Per E.
Avsluttet .

Nydelig bilde. Kjempefine farger:)
Tom T.

Hei! Et godt bilde fra kultur landskapet. Bra komponert og treet til fører mye her. Fargen på himmelen, er jeg litt usikker på, mulig det skulle ha vært litt mer gråt i fargen?

Total sett et bra bilde:)

mvh TT
Laurberg G.

Hej Anne-Lise.
Et smukt X-perspektiv i uldtonede farver. Her er en god skarphed hvor DOF-en (Dept off field) er velvalgt startende med focuus på den gamle eg og rækkende uendeligt bagud i billedet. Den pespektiviske virkning men forsvindingpunktet i højere kunne godt understreges yderligere ved en beskæring i bunden af billedet. OP til det mørkegrønne græs i højre side. Et smukt foto i reportage- og ilustrations-kategorien der burde interessere det lokale turist- og erhversråd. (Hedder det sådan i Norge? ) God arbejde. mvh. lau
Laurberg G.

Rettelse: Ikke uldtonede :-) FULDTONEDE . mvh. lau
anne g.

hei Anne-Lise! liker dette bildet, det er så ''norsk'' på en måte, klare farger og bra komp. synes likevel det kan kuttes litt i bunnen, da kommer herligheten nærmere oss som ser. fint og rolig bilde. anne
Anne-Lise S.

Kjære dere alle! :-) Dette varmer mitt hjerte! Tusen takk for kjempefine kommentarer! Nå sitter jeg her og prøver ut rådene dere gir, så får vi se hva jeg får til! :-) Hjertelig!

Anne-Lise
Knut H.

Hei Anne-Lise
God fortellende undertekst som forklarer hvorfor
eika har ølmage.Ellers likte jeg v1 best av disse.
Komposisjonen med eika som undertittel er fint
komponert med hus og himmel som bakrunn.
Lyset tyder på at de er tatt midt på dagen derfor
passer himmelfargen godt for meg,den viser også
fint skyggekontrastene i bilde.
Mvh Knut
Anne-Lise S.

Du har så rett, så rett, Knut! Dette er tatt ved 14.30-tida nå på søndag, og da sto solen høyt. Likevel inn fra venstre slik at skyggen faller på høyre side, noe jeg synes ble svært riktig ift. å følge leseretningen. Godt observert! Tusen takk for fin kommentar! :-) Ja, det har blitt noen ølskvetter på denne...

Anne-Lise
Stig Børre E.

Flott tre. Plasseringen i flaten er fin. Syns bygninger og buskas i bakgrunnen ødelegger litt.
Det hadde vært fint med et bilde hvor det kun var grønnt gress, blå himmel og eik.
Kontrastene er litt i hardeste laget (i alle fall på min skjerm). Denne eika er verdt noen flere forsøk, håper den ikke befinner seg så langt unna Villa Stangenes... :-)

StigB
Anne-Lise S.

Heisann Stig Børre! :-) Jeg er enig med deg i at et utsnitt uten bygningene ville gjort seg her. Dessverre står det majestetiske treet slik til at der er bygninger jevnt over på alle sider uansett hvor du står. Prøvde flere runder rundt eika for å finne det som jeg synes fungerte best, og endte med dette. På motsatt side er der også store ledninger og master... Tenkte først på om jeg skulle fjerne bygningene her, men pga historien ønsket jeg ikke det. I tillegg ville dette da blitt et manipulert bilde, noe jeg heller ikke ønsket, eller ville det det? Hva er et manipulert bilde? Jeg tenker i alle fall at dette måtte gå innunder den kategorien dersom jeg fjerner bygningene... Tusen takk for fin, konstruktiv kommentar. Noe for hard kontrast? Jeg har ikke berørt den spaken, og her fungerer det fint, men mulig du ser noe jeg ikke klarer å se...

Anne-Lise
Rune S.

Meget flott bilde av denne gamle eika med omgivelser. Liker komposisjonen, fargene og de flotte skyene du har fått med bak. Jeg er litt svak for sterke kontraster, så jeg liker dette. En fin sommerstemning også. Interessant tekst.

Mvh
Rune S
Rune S.

Meget flott bilde av denne gamle eika med omgivelser. Liker komposisjonen, fargene og de flotte skyene du har fått med bak. Jeg er litt svak for sterke kontraster, så jeg liker dette. En fin sommerstemning også. Interessant tekst.

Mvh
Rune S
Odd E. k.

Hei Anne-Lise!

Mollestadeika er nok muligens norgeskjent gjennom en repotasje i NRK under programmet ''Ut i Naturen'' hvis jeg ikke husker feil. Flott fremført der den rager fortsatt høyt til værs. Bildet er godt komponert, der eika fremstår i forgrunnen og med en fin dybdeskarphet innover i bildet. Liker godt fotovinkelen opp på eika og treet med bygningen i bakgrunnen, noe som skaper en fin dommensjon sammen med haugskyene og den blåe himmelen. Mulig at lyset er noe for hardt samt at kontrasten er noe for høy, da skyggepartiene er meget mørke. En tur innom ps for justering av mellomtonene og skarpheten har sikkert hevet bildet noe. Liker nok versjon #1 best, da tyngden av trærne ikke blir så stor i nedre felt av bildet som i versjon # 2. Flott fanget Anne-Lise, da det var artig at du viste meg eika!

Mvh

Odd E.
Anne-Lise S.

Hjertelig, hjertelig takk for gode tilbakemeldinger! Ser at du, Odd E. mener at skyggepartiene er meget mørke, men det er de ikke på min pc, så jeg ble usikker nå? Flere som mener at de er så mørke at dere ikke ser noen strukturer? Her ses de svært godt; både linjer og mønstre.

God fotouke ønskes alle som er innom eika! Hiver meg på et fly til Bulgaria om et par timer!

Mvh
Anne-Lise på farten
Ramunas K.

Veldig fint! Fantastisk tre, ser ikke den slags så ofte her omkring. Synes du har fanget den på en bra måte, men er ikke sikker på selve komposisjonen. Det andre treet tar litt av oppmerksomheten bort fra eika, for min del. Jeg lurer på om et vertikalt bilde hadde funket bedre? Eller til og med en kvadratisk ''crop'' hvor du kutter ut treet til høyre helt? :)
Anne-Lise S.

Hei Ramunas, og hjertelig takk for positiv og konstruktiv kritikk. Her er både positive elementer nevnt, og du kommer med forslag til evt. endringer. Jeg ser at en horisontal flip kan fungere, og kanskje sette enda større fokus på eika. Samtidig er vår vestlige leseretning fra venstre mot høyre, og selv synes jeg derfor det er naturlig for balansen og seerretning at bildet er slik det nå er. Da synes jeg også uendelighetsfølelsen og dybden fungerer aller best. Et kvadratisk kutt vil selvfølgelig sette mer fokus direkte på eika, samtidig som jeg da vil miste dybden og perspektivet. Setter uansett hva jeg mener og synes pris på tipsene dine. De fikk meg til å prøve ut dine tanker og ideer, og det er en god ting! Takk igjen! :-)

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu