Den gamle præstegård
Hjerl Hedes Frilandsmuseum er et statsanerkendt, kulturhistorisk specialmuseum, organiseret som selvejende institution. Jeg vil i den kommende tid vise flere billeder fra museet. Et eldorado for enhver fritids-, kunst- og amatørfotograf. Her er levendegørelse med folk i gamle dragter.

Museet består af Den Gamle Landsby, Jysk Skovmuseum og Mosebrugsmuseum. Bygningssamlingen på Hjerl Hedes Frilandsmuseums omfatter mere end 50 forskellige bygninger, der dels belyser byggeskik og boligindretning på landet, dels en række af de elementer, der er karakteristiske for det ældre, danske landsbymiljø herunder landhåndværk.

Stuehuset stammer fra Nr. Aarslev ved Randers. Den ældste del af bygningen er fra 1661. I 1854 blev stuehuset ombygget og forlænget. Stuehuset har bindingsværksfacade mod haven og grundmur mod gården. Der er indrettet bryggers, køkken, pigekammer og flere stuer i den ældste del af præstegårdsstuehuset. Den yngste del anvendes til skiftende udstillinger.

Bindingsværkslængen mod øst stammer fra Nr. Aarslev præstegård ved Randers. Den er opført før 1800, men ombygget i 1848-49. I bygningen har der være tørvehus, fåresti, vognport og konfirmandstuer. Længen er i bindingsværk med murede tavl. Konfirmandstuerne er nu indrettet til undervisningslokaler.
Jeg synes selv at dette er en rimelig god eksponering. Som billede indenfor kategorien Arkitektur synes jeg, at det er tilfredsstillende, da der fremspringer mange detaljer fra tidens byggestil.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-07-29 14:02:11
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-07-29 14:02:57
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger313
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_268991} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Thorbjørn R.

Dette fungerer bra. Huset til venstre er et naturlig blikkfang og skaper også dybde i bildet. Jeg var først litt usikker på personene som kommer fram fra buskene, men ble fortrolig med de etterhvert.

Som dokumentasjon av arkitektur er bildet bra, men her er også muligheter til å formidle noe mer. Jeg skulle derfor gjerne sett noen personer(og/eller dyr) på den åpne plassen til høyre. Med rett antrekk tror jeg det kunne fått fram den gode, gamle stemningen enda bedre.
Laurberg G.

Tak Thorbjørn. Jeg må tilstå at jeg selv har været en del i tvivl angående den store tomme gårdsplads. Her kunne godt have været nogle personer. Men problemet med levendegørelse af slige museer er at der enten er alt for mange eller slet ingen, eller at deres moderne klæder i acryle farver stjæler billedet. Jeg beskuttede derfor den dag at det var den rene arkitektur jeg ville gå efter. Måske en forkert beslutning. mvh. lau
Per Einar G.

Flott komposisjon og god fremstilling av Dansk arkitektur. Fine linjer, rent og pent. De to personene som kommer inn i høyre billedkant passer ypperlig og skaper liv i bildet. Skulle jeg pirke så måtte det være å dempe kontrast noen par hakk, for iøyenfallende på min skjerm. Likte versjon 1 best.

Mvh Per E.
Egil S.

Dette forbinder jeg virkelig med Danmark.
Et nydelig hus, med det særpregede danske taket.
Meget flott dokumentert, og et ellers meget pent bilde som jeg likte svært godt!

Mvh.
-Egil
Knut H.

Hei Laurberg.
En opplysende og lærerik undertekst til disse vakre
bygningene av typisk dansk herkomst.Likte v3
best, de er et bilde som får meg til og tenke på
gamle eventyr med illustrasjoner av sånn art.
Her er de bare storken som mangler i bilde Lau.
Mvh Knut
Ronny A.

Hei Laurberg. Synes du er så flink til å formidle danske bygninger og landskap til oss. Virkelig flott! Spesiell byggestil:-)
mvh Ronny
Laurberg G.

Mange tak Per Einar Gunnarsen for din saglige vurdering af billedet her. Jeg har bemærket at du efterhånden mange gange har kommenteret mine billeder. Jeg gik derfor - for en rum tid siden - over for at se dine, og konstaterede at jeg her havde en fotograf som fasthold de fotografiske kvaliteter fremfor de mere nymodens PS-masturbationer. Jeg havde følgelig lyst til at kommentere disse, men fandt at der var lukket for kommenteringer fra bronzemedlemmer. Da jeg er nødt til at være bronzemedlem - mit visa bliver af en eller anden grund afvist - var og er dette lidt iriterende og virker stødende på mig. Ikke at kommenteringer skal være en byttehandel. Men lige ret for rig som fattig. Det er urimeligt, at du kan kommentere mine billeder, mens jeg ikke kan kommentere dine. F.eks kunne jeg godt have lyst til at kommentere din lille serie med Malin. En dejlig serie som med et par små men radikale ændringer kunne blive endnu bedre. Mvh. og tak for kommentering. mvh. lau
Monika Frisvold V.

Hei Lau..
Nydelig bilde av den gamle prestgården. V1 er flott, men liker også dem andre versjoner... nydelig eksponering... og flott tekst..
tror Randers er et Dansk etternavn? Vi har ei dame som var gist med en fjellklatrer her som skrev seg for det.... hun var ei utrolig dame som har klatret dei fleste fjella her i Romsdalen..bl.a Romsdalshorn klatret hun da hun var godt oppi årene....
-monika-
Laurberg G.

En stor tak til Egil. Faktisk vidste jeg ikke at stråtag var noget specielt dansk. Ståtaget og rørtaget (rør er siv som blev brugt der hvor der var sumpområder ved fjorde o.l. istedet for halm ) var almindelige tagdækningsmaterialer på landet helt op til min bardom. (født i 1938.) Også i vore dage bliver det brugt. Men kun som nostalgi og luksus. Det er en meget dyr tagform der bliver håndsyet på taget næsten strå for strå. Og der er kun meget få stråtækkere tilbage. Så håndværket er ved at blive glemt. Også valmet ( den skrå indføring i gavlene går i glemmebogen. Min bedstefars hus (gård) var opført af kampesten (norsk granit som var kommet her med isen og afsamlet på markerne ) og stråtækket. Dengang var man bange i tordenvejr. Var det om natten stod man op alle og drak tordenkaffe. mvh. lau

Også en stor tak til Knut som savner en stork på taget. Det gør jeg også. I min barndom var der mange storke. Men efter krigen blev der sat store drænarbejder igang. Vandspejlet blev sænket, og tidligere sumpområder forsvandt. Hermed blev storkens jagtmarker ( frøer og snoge, salamandre o.l.) ødelagt. Og vi har i dag kun få storkepar tilbage i DK. Som barn har jeg en enkelt gang oplevet 16 storke gå i engområderne ved fjorden på samme tid. mvh. lau

Også en tak til Ronny for kommenteriing og kompliment. Du bruger udtrykket formidle. Og det er vel det jeg opfatter som fotografiets største funktion. At formidle videnog fakta. Desværre findes der jo ikke nogen garanti for at formidlingen er korrekt. Ser man kun på disse billeder som jeg her viser frem kunne man jo tro at Danmark stadig var sådan et HC-Andersen-eventyrland. Og det er det ikke. Plastik og efterligninger er det almindelige i dag. Resten er museum og turistkliché. mvh. lau

Også tak til Monika. - Jo der skal nok være nogel der bærer navnet Randers som efternavn. Det er dog navnet på en af vore lidt større købsteder. Beliggende ved Gudenåen der er en slag flod en mniature. Den havde stor betydning tidligere hvor den var vandvej med slæbepramme. Det var også her de første papirfabrikker blev opført af Chr.d.4 Ham med bind for øjet. mvh. lau
Roar K.

Du trenger da forsyne meg ikke å drive reklame i photosight for hva du har lagt ut på dotten. for du får sgu så mange tilbakemeldinger her at en stakkar må scrolle til han blir rund i hodet får komme fram til en plass der han kan gi sitt besyv med.

Vel har vi bindingsverkhus i Norge også, men de er som regel murstensrøde. Jeg har gått tett innpå noen av dem, men de bilder er ennu ikke offentliggjort. I motsetning til de norske tar kanskje de danske hvite seg bedre ut der de fargemessig faktisk kan minne aldri så lite om de engelske Tudor hus. Men takene her i dine danske bilder er og blir spesielt danske. Jeg nøyer meg med å kommentere dette ditt siste bilde. Håper ditt lokale hjemsted vet å sette pris på dine forevigelser av disse kulturskatter. Ved en brann f.eks. kan de være helt uvurderlige om ikke for gjenoppbygging så hvertfall som dokumentasjon om hvordan det en gang framsto.

Roar
Avsluttet .

Det er jo bare så flott, nydelig komponert. Flotte bygninger dette. Vakre farger. Liker best fargeversjonen igjen jeg da. Mvh Liselotte
Laurberg G.

Tak Roar og tak LiseLotte. mvh. lau
Ann T.

Hei Lau, et flott bilde hvor komposisjonen og lyset fremhever disse fine gamle bygninger på en meget bra måte. Veldig hyggelig å se halmtaker slik vi også har mange av i England. Dette må være et flott sted å fotografere Lau! Liker v3 best men de andre versjonene er veldig fine også.
Mvh. Ann
Laurberg G.

Tak Ann Thomstad.
Der gav du mig en ny viden. Jeg forbandt ikke stråtage med England. Og jo- Hjerl Hede Friluftsmuseum er et meget rart sted at fotografere. Kun er der for mange turister. Først venter man indtil der ingen skærende påklædningsfarver er i nærheden. Så er lyset forsvundet i mellemtiden. Så venter man på lyset, og så skal det nok passe at der er dukket et nyt hold tuster op i skrigende farver og med vinylfrakker. - Så , nu tror jeg at jeg vil tage en tur til Vales. :-) eller nordengland. mvh. lau
Rune S.

Hei Lau! Nydelig bilde av disse gamle hus! For meg blir det en nostalgisk, romantisk HC Andersen-stemning som jeg liker meget godt. Liker alle versjonene, men fargeversjonen best. Idyllisk og flott å se på.

Mvh
Rune S
Trond B.

Hei.
Et godt eksempel på et bilde med allt for mye kontrast. Ingen tegning i det sorte.
Mvh Trond
Rolv B.

Heisan, denne glapp for meg mens jeg var på ferie. Selv om solen skinner, har du fått et rolig lys over det hele, og er det noe prestegårdene er kjent for så er det den store ro! Selv uttaler jeg meg med en viss kompetanse hva prestegårder angår. Prestegårdene var i hundreder av år her i Norge et samlingspunkt i bygda, og fungerte som fattigkasse, sosialkontor og lærdomssenter. Regner med at det var likt også i Danmark på landsbygda. Skulle ikke hatt noe imot å bodd i den der!
Mvh Rolv BOgså i Nordsverige var prestegården sosialkontor. Presten og plantesamleren Lars Levi Læstadius hadde et sted bl.a. 800 -åttehundre- kg smør i lønn pr. år. Dette gikk til de fattigste.
Mvh Rolv B
Laurberg G.

Tak Rune og tak Rolv for Jeres kommentering. Det er altid rart n¨r ens billede giver spænden associationer. mvh. lau
Laurberg G.

Til Hr. Trond Branderud. Et valg foretaget bevidst fra min side. Lyset 110.000 K. Så i valget mellem udbrændinger der ville skjule det smukke forbandt i murværket valgte jeg at undereksponere de mørkeste skyggepartier. Vinduer, åbentståede døre og sorttjæret bindingsværk. mvh. lau
Anne-Lise S.

Dette liker jeg svært godt, Lau! Jeg synes du formidler noe typisk dansk, eller i alle fall noe av det jeg forbinder med DK på en utmerket måte her, og som med et av dine foregående bilder i serien har du med noen mennesker som man ikke ser uten en liten studie av bildet over tid. Herlig! :-) Flott valg av standpunkt for kameraet her, der du velger å stå såpass høyt at vinkelen faller fra oven og nedover. Dette gir ytterligere dybde, ikke bare som følge av at du starter bildet på endeveggen av hovedbygningen her, som så går innover og gir fine linjer både dit og mot høyre, men også fra oven og nedover i bildet. Her er jo også mulig å se litt bakenfor, og det synes jeg også er en god måte å fremme dybden på. Vinkelen får også bygningene til å minne om små dukkehus; i miniatyr. Gode detaljer over det hele, men jeg synes å ane en smule for mye oppskarping i.o.m. man kan se oppskarpingspixler i det grønne og på takene spesielt. Mulig jeg tar feil her, men på min skjerm er det godt synlig. Lekre farger og et godt lys som du bruker godt slik at detaljer i den hvite bygningen kommer til sin rett og at de ikke blir utbrente. God balanse i bildet der de to personene bidrar fra høyre side der de vandrer diagonalt innover mot hovedbygningen. To utvekster av greiner som kommer inn fra venstre over ''horisontlinja'' forstyrrer linjen litt og kan med fordel fjernes. Ellers intet å utsette, og teksten din bidrar til lærdom, som så ofte fra din hånd! :-)

Anne-Lise
Atle G.

Flott dette Laurberg, tenker tilbake på da jeg besøkte Danmark, så alt forlenge siden. Får ta meg en tur der en gang og la deg smake på whiskyen. ☺

Hilsen Atle.
Anette L.

Hei:)
Dette ser jo ut som en liten landsby. Ser ikke ut som det er normal størrelse på husene. Spennende. Disse husene er fine, noe du har formidlet på en god måte!
Liker bildet i farger, dvs v1. Flott eksponert.

Mvh Anette:)
ingeborg w.

Ren og skjær idyll, velholdt, uten søppel og med friske grønne farger i løvverket. Personene er viktige for å skape liv i bildet og det er fint de ikke har skrikende moderne klær.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu