Gullbasse (29.07.07)
Utstyr
  • Canon 1D Mark III
  • Tamron macro 180/3.5
  • Brennvidde180mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/250s
  • FilmtypeISO 2000 RAW
  • Nei
  • AnnetTil en viss grad en teknisk demonstrasjon, for bildet har vel egentlig begrenset verdi som sådan. Utsnittet er ca. 45% av opptaket.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger860
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_269179} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Avsluttet .

Skarpt og pent, men synes det ble veldig lyst. Utsnittet fungerer godt.

Anders
Terje S.

Med tanke på 2000 iso er dette helt rått Carsten. Får vel se til å skifte kameratype. Er litt usikker på omgivelsene til det flotte dyret om det skulle hatt en kontrast økning eller om det er slik i virkeligheten ?

Terje
Sverre H.

Hei Carsten,

Her har du fått frem et flott farge spill i insektskroppen. Utsnitt/komposisjonen er fin. Jeg også ble litt usikker på omgivelsene her.

ISO 2000? Er det riktig? Eller skulle det være 200. Om det er riktig har jeg Nikon til salgs ;)

Sverre.
Carsten A.

AH. Dersom din skjerm vider dette ''veldig lyst'' er jeg ikke sikker på at din skjerm er så korrekt innstilt.

TS: Jeg kjenner ikke artsnavnet på blomsten der gullbassen jafser i seg pollen, men blomstene er uhyre kontrastfattige, de pastellfargene som vises her er faktisk nesten overdrevet i forhold til det inntrykk man får i virkeligheten. Denne knallblanke bassen må forøvrig fotograferes i diffust lys, her i skyggen av min ''caps'' jeg holdt for en lav sol ved 19.00-tiden.

SH: Selvfølgelig er 2000 ISO korrekt, hvorledes kan man ellers gjøre opptak i skygge med nominelt f/8 (effektivt ca. f/16, dette er nesten i 1:1) og med 1/250 sekund ?

MVH CA
Kjell G.

ISO 2000 er så imponerende at jeg forstår godt at mange tror det er skrivefeil for ISO 200.

:-)
Rolv B.

Imponerende mangel på korn. Det er bare å gratulere og begynne å spare.
Mvh Rolv B
ingebjørg fyrileiv g.

Jeg synes ikke at komposisjonen, fargekombinasjon (fine farger i gullbassen dog) og vinkel er å hoppe i taket av. Men den rungende iso-jubelen kan jeg henge meg på. Konklusjonen er at den tekniske demonstrasjonen virker.

vh ingebjørg
Anette L.

hei:)
Veldig flott skarphet på denne fargerike billen. Ser ut som ryggen er laget av messing! :)

Mvh Anette:)
Kjartan T.

Dette skulle jo ikke vært lov! Er du sikker på at iso 2000 med så lite støy ikke havner under kategorien manipulasjon:) Virkelig imponerende, også får jeg bare innrømme at dere Canon eiere har et stort fortrinn. Lærerikt å se noe slikt.
Kjartan T.

Dette skulle jo ikke vært lov! Er du sikker på at iso 2000 med så lite støy ikke havner under kategorien manipulasjon:) Virkelig imponerende, også får jeg bare innrømme at dere Canon eiere har et stort fortrinn. Lærerikt å se noe slikt.
Gro K.

Hei Carsten.
Fine farger , men kanskje kunne du lagt bassen litt mer diagonalt ? Jamen imponerende skarphet på 2000 iso. Som du selv antydet, kunne du med hell brukt ennå mindre blender.
Har prøvet å finne ut hva slags plante dette kan være, men har ikke lykkes. Antakelig en i skjermplantefamilien. Alle skjermplantene går i hvite/rosa/gulgrønne farger.
Hilsen Gro.
Sverre H.

Hei igjen Carsten,

Jeg betvilte ikke din evne til rettskrivin Carsten :) Jeg ble bare så overrasket over de xtreme ISO tallene. Virkelig imponerende.

Sverre.
Carsten A.

Takk for ytterligere kommentarer.

IFG og GK: Som alt sagt ''bildet har vel egentlig begrenset verdi som sådan'', så spørsmål om komposisjon etc. har for meg like begrenset interesse. Derimot er kanskje denne gullbassen og dens miljø brukbart dokumentert.

Jo, under optimale opptaksforhold kunne man nok ha vunnet noe på litt ytterligere nedblending. Men ettersom det var litt vind under opptaket anså jeg kort eksp. tid for ganske viktig.

KT: Det er jo noen forutsetninger da, for at denne høye ISO-verdien kan utnyttes optimalt. Den ene (og viktigste) er at ekspoenringen treffer akkurat som den skal, og det vil i all hovedsak si at man holder seg nøyaktig til prinsippet om ''Expose to the right'' (artikkelen på http://www.luminous-landscape.com/ ) - her var f.eks. kompensasjon med pluss 2/3 EV nødvendig. Den andre forutsetningen er opptak i RAW, ikke minst om man ønsker at farger og toneforløp skal bli minst mulig negativt påvirket. Det samme gjelder forøvrig for dynamikk, gullbassen er på sine steder skikkelig mørk og omgivelsene ligger tildels i et lyst pastellområde.

MVH CA
Pål E.

Hei,

Dette er en fin macro (liker særlig det skarpt grønne mot det duse hvite), men den kan absolutt kritiseres. Som påpekt er både beskjæringen og komposisjonen litt svak. Merker meg særlig at skarpheten ligger utenfor lystrefningen; nærmere bestemt i krans rundt topp-punktet på fremre del av bille-torsoen (spesielt ned mot venstre del av hodet). Det er synd, fordi blikket styres mot lyset. Komposisjonen har begrenset interesse for fotografen akkurat her, men for min del merker jeg sammenhengen mellom komposisjon og den tekniske gjennomføringen: Skarphet og belysning påvirkes ikke direkte, men persepsjonen vår av skarphet og belysning gjør det. Mange bilder er gode nettopp fordi komposisjonen leder frem detaljene på en bra måte. Akkurat gullbassen er et takknemlig objekt å fotografere i macro - både fordi den er treg og forholdsvis stor, og ikke minst fordi den har dette metalliske skinnet som bidrar til falsk skarphet. Enig i at bildet er velegnet til artsdokumentasjon. Og Carsten Arnholm skal ha takk for lærerik lesning om prosessen bak bildet.

mvh,
PE
Ketil K.

Som eksempel på høy Iso er dette imponerende. Selvfølgelig er det brukt en eksponering der histogrammet vel ligger så langt til høyre som praktisk mulig. Men med så god detaljering i skarpe partier viser dette at MK III nok holder hva det lover.
Per Harald O.

Tar av meg hatten for denne demonstrasjonen!
Per Inge Ø.


Takk for at kamera, objektiv, lukker- og blenderverdier er oppgitt. Det gjør alltid et bilde mer interessant.

Jeg ser at dyrets ryggparti er ute av fokus, men dette kan ha vært en riktig avveining fra fotografens side dersom alternativet hadde vært at ''ansiktet'' ble uskarpt. Her er hele hodet, det fremre benparet og hårene på siden alt i fokus. Likevel opplever jeg at uskarpheten i ryggen/skjoldet forstyrrer og trekker oppmerksomheten.

Først og fremst ser jeg bildet som en dokumentasjon av hvilke ytelser som kan forventes av 1D III på høy ISO, og de fremstår som overbevisende nok. Der er ingen antydning til at detaljer i hode, hår langs kroppssidene eller farvene forringes på grunn av ISO 2000.
Caroline M. S.

Ser du først og fremst har lagt ut dette som en teknisk demonstrasjon. Det skal ikke jeg blande meg i. Jeg synes bildet er fint jeg. Først og fremst på grunn av de flotte fargene og hvordan du har fått fram metallglansen i kroppen på dette insektet. Pluss pent med blomstene. :-)
Tomas W.

Ja du har det med å briljere på høy iso Carsten...:) For oss dødeliger er jo høy iso noe vi helst styrer unna. Men du får det til å fremstå som et ''pluss''. Dine bilder beviser ihvertfall potensialet til Canon, gitt at fotografen vet hva han holder på med:)

- mvh Tomas
Geir Arne M.

Denne var elegant , men bakgrunnen forstyrrer mye selv om Gullbassen er skarp og klar. Fargene ''matcher'' ikke helt.

mvh geir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu