Vaniljerot (glatt?)
Snylter, mangler klorofyll, skjellaktig, glinsende og litt ''gjennomlyslig'' (translucent, i motsetning til gjennomsiktig), ca. 10 cm høy. Kommer opp med blomstene bøyd ned som på bildet for å beskytte dem.
På skogsbunn, ikke vanlig. Bildet viser typisk miljø slik jeg fant disse i Østmarka.
Første gang jeg ser arten i naturen, selv om jeg har kjent til den siden vi måtte samle og tørke planter på realskolen for nær 50 år siden. En følge av den særdeles våte sommeren her?
Funnet sammen med bra med sopp under tur-o i Østmarka.
Bildet inngår i albumet Turorientering for alle, også fotografer - Turorientering er tingen for deg som liker å komme deg ut i naturen og bli kjent på nye steder. Typisk familieaktivitet, og tempoet velger du selv. Gode muligheter for den fotointeresserte til å oppdage nye motiver, både landskap og dyr.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-08-07 20:21:46
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-08-08 22:15:50
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Brennvidde105mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetHåndholdt
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger364
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_270637} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Øyvind A.
Pen og pyntelig dokumentar, tatt i velegnet lys. Teknisk bra. Ikke spes pirrende, men bra innen sjangeren.
De gule blomstene i bakgrunnen er litt irriterende.
Ø.
Torbjørn K.
Er nokså enig i Øyvind sin kommentar. For meg som aldri har sett denne gele-aktige sopp-blomsten, så er det fin dokumentar. Lys, farger og skarphet sitter. Insektene er fine detaljer. Bakgrunnen kunne med fordel vær noe mer uskarp, og de gule blomstene burde ikke vært der. Ikke et bilde jeg ville hengt opp på veggen eller kan stirre på i timesvis dette.

Torbjørn
Odd Tore S.
Ta dette litt som et artsfoto hvor omgivelsene skal være typiske.
Dette er ikke en art man vasser i til daglig. Jeg har vært obs på den siden vi måtte samle planter på realskolen, men i år er det første gang jeg ser den.
Snylter, skjellaktig, glinsende og litt ''gjennomlyslig'' (i motsetning til gjennomsiktig). Kommer opp med blomstene bøyd ned som dette for å beskytte dem.
De gule er overalt på skogbunnen i år, og hører med. Jeg luker ikke slikt. Planten skal også være en pålitelig kantarellindikator, men kantarellene holdt seg på god avstand (> 50 m) hvis de i det hele tatt var å finne.
105 mm makro på frihånd, ikke en kombinasjon som gir mye dybdeskarphet, dvs. bakgrunnen er nær og virkelig/typisk.
Odd Tore
ingebjørg fyrileiv g.
Dette var en pussig liten sak jeg ikke kan huske å ha registrert før. Selve blomsten minner meg om noe dødt siden det har denne fargen. Men fascinerende er den jo. Jeg synes at det fotografiske er løst på en god måte, og de to gule der bak hører med. Gresset kunne fort ha gitt inntrykket rotete, men jeg synes ikke at det blir slik. Det gir heller et fint mønster bak, og som du sier; en fin miljøbeskrivelse. Ska det være noe, så er det barnåla. Den irriterer pittelitt.

vh ingebjørg
Odd Tore S.
Ja, det er irritasjonsmomenter her.
Barnåla har til hensikt å vise hvor stor (eller liten) denne planten er, og indikere at det er skogsbunn.
Det hadde ikke vært vanskelig å fjerne den hverken før eller etter opptaket ble gjort, men jeg valgte å la det være av hensyn til dokumentasjonen.
Odd Tore
Espen A. I.
Veldig interessant undertekst. En snylter er morsomt, fordi den lever på andre. Artig at man kan trekke assosiasjoner mellom mennesket og naturen. Som vanlig svært bra teknisk, men jeg synes det hangler komposisjonsmessig.

mvh Espen
Caroline M. S.
Stort sett enig i kommentarene du har fått av de andre ovenfor.

Ellers ville jeg bare si at dette var et interessant bilde for meg. Jeg har aldri verken sett eller hørt om denne blomsten. Så lærte jeg noe nytt i dag også. :-)

He, he - og selv om dette er Billedkritikken, må jeg få fortelle at jeg har studert bildet inngående i fem minutter og bare blitt mer og mer forvirret. Jeg er dyslektiker light og leste her at du hadde lagt ut bilde av en vannliljerot. Men det så da slett ikke ut som et undervannsbilde dette her. På den annen side har jeg aldri dykket i norsk ferskvann. Så javel - kanskje det kan se slik ut da, tenkte jeg og leste videre om Østmarka og våt sommer. Kanskje var det slik at vannliljeroten hadde vært dekket av vann, som nå hadde trukket seg bort? Ja, det måtte være det du fortalte om. Men likevel litt pussig at roten kunne stå slik - rett og frisk - uten vann. Ikke lignet den på de vannliljerøttene jeg har sett tidligere heller. Det var først da jeg hadde lest gjennom alle kommentarene ovenfor at jeg så det stod ''Vaniljerot''. :-D
Stig Børre E.
Teksten under bildet er viktig her, takk for den.
Som et dokumentasjonsbilde er dette meget bra. Teknisk topp, fine farger og en grei komposisjon.

StigB
Odd Tore S.
Takk for kommentarene!
Var litt redd for at dette skulle bli for trivielt her på Kritikken, men arten er ikke vanlig. Jeg mener fortsatt at bilder av kategori dokumentar skal oppfylle vanlige krav til foto mht teknikk og komp, og at ærlige tilbakemeldinger på slikt er både relevant og nødvendig.
--------------
Caroline,
da jeg leste kommentaren din, gikk det en støkk gjennom meg:
Nå har jeg gjort det igjen.
Selv om jeg ikke er dyslektiker, oppfører fingrene mine seg som om jeg var det og det som verre er når de kommer i nærheten av et tastatur.
Så et øyeblikk trodde jeg virkelig at det sto vannliljerot, og korrekturen, som vanligvis er heller vilkårlig, hadde glippet igjen.
Vel, denne gangen var det falsk alarm. Heldigvis, for slik er det ikke alltid!
Odd Tore
Øyvind A.
Problemet med de gule (i den grad det kan kalles et problem) er ikke at de er der. Men plasseringen høyt oppe og nesten helt i kanten er hva jeg opplever som litt irriterende. Eller uttrykt på en annen måte: Det virker ikke som de utgjør en del av komposisjonen, men at de snarere ''bare ble med'' i bildet.
Ø.
Kjell Sigurd S.
Fin snylter i godt lys. Interessant å lese om den var det også, selv for en med mangelfull plantekunnskap. Barnålen forstyrrer ikke meg, men de gule prikkene tror jeg hadde måttet bøte med livet i form av bortkloning hvis bildet var mitt. Kanskje også noe trangt oppe.

Kjell S
Odd Tore S.
Takk for innspillene!
Jeg ser saken med de gule, og har gjort et forsøk på å fjerne dem.
Jeg har også kuttet litt mindre trangt i toppen. Der var det mye gult, så mye at jeg ikke ville ha de med, og da ble det trangt.
Problemet her var selve opptaksposisjonen, fordi planet gjennom plantens største utstrekning måtte være parallelt med brikkeplanet og mest mulig sentrert av hensyn til liten dybdeskarphet og problemet med å holde konstant avstand til planten når jeg trykket på utløseren.
VR hjelper ikke på det siste, og stativet var erstattet med soppspann.
Odd Tore
Ketil K.
Ikke så sjelden i Østmarka denne. Og om våren står de der ofte å se langs stiene innover - men da ikke i voksgul, men i mørkebrun vissen variant, ofte i grupper. Meget lett å overse.
Odd Tore S.
Ketil,
Jeg har også funnet mange forekomster av denne i Østmarka i år, overraskende mange, både langs stier og inne i skogen. Antar > 20 på ~ 4 mil.
Kanskje er årsaken det våte været? Eller kanskje heller at jeg har vært i Østmarka på denne tiden av sommeren i år, ellers vanligvis bare inntil starten av juli og fra midten av september??
I våre omgivelser på vestsiden har jeg ikke sett den, men prøver nok igjen mot slutten av august. Som den står nå er den ikke vanskelig å se.
Odd Tore
Odd E. k.
Hei Odd Tore!

En flott presentasjon av denne planten. En prektig plante som virker veldig frodig. Upåklagelig skarphet og et fint lys inn, der jeg liker også den fine posituren og fremstillingen, da detaljene kommer på sin plass. Bakgrunnen med sin frodighet og farge fremmer godt planten. Meget flott med tekst til, da jeg ikke kjenner så mye til denne arten. Flott fanget Odd Tore!

Ha en fin fototorsdag!

Mvh

Odd E.
Roger K.
Hei Odd Tore!
Ja du kravler nede på bakken og studerer beplantningen, ser jeg. Vet ikke hvor langt nor denne saken eksisterer, men her oppholder den seg ikke. Et dokumentarisk bilde du legger ut med tilhørende innformasjon som er kjekt å få med seg. Blir versjon 3 på meg og enig at de gule blomstene forstyrrer og drar bort litt av fokuset på hovedmotivet. teknisk som alltid godt utført.

Mvh RK
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu