Blokkebær
Denne planten som av mange forveksles med blåbær blir på folkemunne også kallt skinntryte og mikkelsbær.
En 40 cm høy busk av lyngfamilien.
Bærene er noe mer ovale og kantete enn blæbær, og har en lysere innmat.
Vokser gjerne på fuktige steder.
Vanlig i hele landet, og går over 1700 m i fjellet.

Noen som kjenner til andre ''lokalnavn'' på denne planta hadde det vært spennende å høre.
Har også på folkemunne hørt fortalt at den i større mengder kan virke lett berusende, men finner det ikke i littraturen.....
Ålreit makro
Utstyr
  • canon 350-digital speilrefleks
  • canon - 18-55 mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBrukt nærlinse foran objektivet
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger302
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_272663} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Hilda Hol E.

Hei Hans-Jørgen.

Et nydelig blokkebærbilde hvor du har fått med mye, moden og umoden bær, stilk og blad, alt vakkert dandert med store og små dråper.

Her nord kaller vi den også blokkebær. I Norges planter, bind 3, er det en lang artikkel om blokkebær, men heller ikke her finnes noe hold i at den skulle gi rus, men navn som vomstøyt, gørrstinte eller snørrbær er jo ikke akkurat vakre.
Og videre fra boka: navn med et tydelig seksuelt tilsnitt, ofte humoristisk samtidig. Skomakareistu, bikkjepongar eller ølbær. Det siste har ikke noe med drikk å gjøre, men henger sammen med et ord som betyr å lokke i seksuell betydning. Blokkebær sitter oftest parvis to og to på en slik måte at de med litt god fantasi kan minne om en testikkelpung, ikke minst hos hund.

Vennlig hilsen Hilda.
Hans-Jørgen H.

Hallo Hilda!
Tusen takk for artig og lærerik kommentar.
Her kommer frem mye jeg aldri har hørt om.
Veldig spennende.
Takk igjen og en flott søndag oppi Brønnøysund!
Hans-Jørgen
Tove H.

Dette var en fin, duggfrisk fargesymfoni. Liker speilingene i dråpene. Ha en fin søndag!
Mvh Tove
Odd E. k.

Hei og god kveld Tyrihans!

Et flott bilde av blokkebær eller skinntryte som den også heter. Flott med den modne og den umodne bæra samt noen inntørkede bær. Dråpene setter en fin stemning til bilde med sin klarhet og flotte speiling i fine farger. Har nok spist en del av disse bærene, men de er veldig smakløse og vannfykte, så det er ingen blåbærsmak eller kvalitet kvalitet av det slaget. Har heller ikke fått dobbeltsyn eller at trærne har rast i ring der jeg har ligget på marke og sett opp på himmelen, så ingen rustablett dette.
Kjenner ikke til andre navn på denne flotte bæra.

Ha en fin søndagskveld Hans-Jørgen!

Mvh

Odd E.
Rune S.

Hei Hans-Jørgen! Flott bilde av skinntryter, som jeg kaller de, i friske farger. Synes det er fint at du har fått med både modne og kart. De klare vanndråpene gjør det ekstra fint å se på. Ha en fin uke!

Mvh
Rune S
Anne-Lise S.

Her har du livets gang i et og samme fotografi. Det unge og umodne på vei ut i livet. Det modne og erfarne, og ''sviska''; dit vi alle kommer en gang. Assossierer med menneskenes liv her, Hans-Jørgen, og bilder av barn, voksne og eldre farer forbi i mitt indre. Hver og en med sin sjarm, som det heter. Her er mye å se på i bildet ditt, så det bør nok sees noe mer på avstand enn hva jeg får her foran skjermen min. Blokkebær ja. Da vi var på heden under vårt besøk hos Lau og Dorte, var vi på jakt etter blå bær av to typer som Dorte skulle bruke i sin hedesnaps.... Rart hvordan bilder frembringer andre bilder... Gode farger her, og flere flotte speilinger. Ville nok selv ha foretrukket færre elementer i bildet, f.eks. kun en av hver tid ift bær, og kanskje bare et blad for større ro, men som biofoto fungerer dette utmerket. :-)

Anne-Lise
Monika Frisvold V.

Dette må være livet`s symbol i fra skapelse til død...
Fra vanndråpene til umoden bær, moden bær og tørket bær :)
Fargene som gir stemning til hver enkelt...
Likte dette jeg ...
Flott lærerik tekst..
monika
Eva Marie P.

Vi kaller det blokkbær, uten e.
Flott bilde, av hele bærprosessen. Dråpene gjør det jo riktig kunstnerisk og dekorativt. Liker farvene og rotet i komposisjonen, syns det fungerte bra her. Det er jo ei bær som vi ofte irriterer oss over når vi går å plukker blåbær, fordi vi ikke alltid ser i farta hva vi plukker. Det er godt den kan få litt honør og:O)
-epl
Audun Å.

Hei Hans-Jørgen!
Et flott bilde av skinntryte (Sigdal), blakkber (Levanger) eller mikkelsbær (Setesdal). Jeg treffer stadig folk som tror den er giftig, seinest nå på biologiekskursjon mandag og tirsdag.
Mvh Audun
Bjorn F.

Hei Hans-Jørgen.
Et detailerikt ,nært og fint bilde av blokkebærene med fine duggdråper på.
Likte dette.
Hilsen Bjørn.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu