Hettemåke
Var og gikk tur sammen med familien i Slottsparken og kom over denne som lå og duppet i vannet.
Etterpå oppdaget jeg at ISO instillingen på kamera stod på 1000(!).
Utstyr
  • Canon D60
  • 28-135mm
  • Brennvidde135mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/500s
  • Nei
  • AnnetISO 1000
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger252
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_27617} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Kjetil N.

Flott og skarpt bilde. Canon D60 må være utrolig bra som gir så lite støy på ISO 1000!
Carsten A.

Beklager, men her synes vel egentlig støyen ganske tydelig? Stoffgjengivelsen i hettemåkens vakre vårdrakt (bl.a. de blågrå fjærene) preges ganske tydelig av dette, og skarpheten, som ikke er dårlig, er også noe for tydelig merket av dette.

Til et motiv som dette, hvor en delikat stoffgjengivelse burde være mulig samt også teller ganske mye, er 1000 ISO med dette kameraet ikke så optimalt.
MVH CA
Øistein S.

Kamera er bra på støy opptil ISO 800, men over dette begynner det å bli veldig synlig som Carsten påpeker her.

Dette er min debut her på fotoDOTno, og jeg var litt mere interessert i om et slikt bilde fungerer? Hvordan burde det ideelt sett ha vært?

Ha en fin kveld,
-øistein-
Carsten A.

Rent billedmessig syns vel jeg at gjengivelsen er i hardeste laget, om dette skriver seg fra lyset på opptakstidspunktet, om digital støy har ''drept'' detaljer i mørke partier (hitsiden hav hetta), eller om dette skyldes bildebehandlingen er ikke godt å si.

Men et viktig punkt, kanskje det viktigste, er vel at hovedmotivet er et godt stykke for langt unna. Med lavere ISO (eksponeringsdata antyder ganske tydelig at det hadde vært greit) kunne antakelig dette opptaket lettere tålt en kraftig beskjæring. Men nærmere til motivet (en annen gang) må i dette tilfellet som i så mange andre tilfeller bli hovedvurderingen!
MVH CA
Ketil K.

Helt enig i det CA skriver. Fint at du har oppgitt de tekniske forutsetningene. F/11 er veldig liten blender, så der har du vel mer å gå på. Bildet trenger ikke så stor dybdeskarphet som blender 11 gir. ISO 1000 høres herlig ut, men det blir åpenbart for høyt. Og ikke minst er linsen du benytter normalt for liten til sjøfuglbildebruk. Alt dette lider bildet såpass under at det blir vanskelig å bedømme, selv om det er fine farger i vannet og fargekontrast til hettemåken, bildet er passe i tonene og utsnittet er bra.
Øistein S.

Takk for alle kommentarer :)

Bildet ble tatt helt i vannkanten ca 7,3m fra (i følge kameraet) så nærmere enn dette kommer jeg ikke med det ene objektivet som jeg foreløpig har, desverre...

Bildet er i utgangspunktet 3072x2048px etter opptak. Auto Color, Auto Level og USM ble lagt til i PS7. Det ble så tatt et utsnitt som gjorde bildet ca 1200x902px, tilslutt ble bildet resizet til 800x600px og ramme ble lagt på.

Uansett, takk for konstruktiv kritikk,
-øistein- (som sparer til nytt objektiv ;)
Carsten A.

Vær forsiktig med å bruke ''Auto levels''. Det er greit å kjøre ''Auto levels'' for å se hva denne funksjonen eventuelt gir (om en er usikker på korreksjonsbehovet). Svært ofte er det best ikke å bruke denne funksjonen, som ofte kan gjøre svært røffe endringer med bildet. Eller sagt på en annen måte: Unngå ''Auto levels'' - bruk levels eller helst kurverktøyet manuelt. Med disse hjelpemidlene, særlig kurveverktøyet, er det vel egentlig ikke noen grenser for tilpassing av tone- og fargeskala.

Ditt opptaksutstyr er jo så til de grader førsteklasses, så du må lære deg å gjøre bildebehandling på samme nivå!
MVH CA
Øistein S.

Jeg takker igjen,

Jeg har mye å lære og idag lærte jeg noe nytt som igjen fikk meg til å innse at jeg har langt igjen (eller som de sier i USA: jeg har et stort forbedringspotensiale.).

''Auto levels'' er herved begravet sammen med alle andre auto instillinger i PS. Jeg lover heretter å bruke mere tid på behandligen av bildene manuelt.

Ydmykt,
-øistein-
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu