Drømmen of frihet 2
Dette er den solariserte versionen av Drømmen om frihet
Utstyr
  • Canon EOS 3000
  • 28-80 mm
  • Brennvidde65mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeT-MAX 100
  • Nei
  • AnnetBa modellen legge seg på plenen og ta et fiske garn over hodet og kjetting skrått nedover ansiktet. Zoomet inn og tok bildet. I mørkerommet fremkalte jeg bildet ved bruk av filter 3 1/2 bildet ble ekponert i ca 35 sek ved F11. Høyre side måtte dodges i ca 15 sek av den totalte eksponeringstiden. Jeg måtte brenne inn gresset rundt i ca 5 sek ekstra.

    Når eksponeringen var ferdig tok jeg og satt forstørreren på høyest mulig setting, satt F stoppen til 2.8 hentet fremkallingsbadet og satt det under forstørreren, sattdet ferdig eksponerte papiret i fremkallingsbadet,og vugget papiret frem og tilbake til detaljene kom fram og da skrudde jeg på lyset på forstørreren i 35 sekunder til jeg fikk effekten jeg ville ha, og etter det flyttet jeg bildet til stoppbadet og fixer og vannbad. Denne teknikken heter solarisering og gir bildet en morsom teknisk effekt.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriPortrett
  • Lastet opp
  • Visninger414
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_27884} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Karl Øystein L.

Jeg vet at man kan solarisere bilder i filter settingen i ps, men det er morsommere og gjøre det på den gode gamle måten, og i tilleg kan man bestemme effekten selv ved bruk av den teknikken jeg har gjort ved dette bilde.

Grunnen til at jeg har lagt inn en vanlig og en solarisert version her er at jeg vill at dere skal se forskjellen på bruk av ulike fremkalningsteknikker og at dere skal komme med kritikk. Hva synes dere der ute om bildene og hvilken version liker dere best.

Hilsen Karl (BA PHOTOG) James Cook University
Karl Øystein L.

Hel Lars! Skygge effekt detaljene var bedre her en på origialverionen som jeg la ut før. Håper at du er enig, Jeg synes ihvertfall det.
Amund B.

Kjempepluss for den utførlige forklaringen av hvordan bildet er fremkalt, men det blir forsåvidt på siden av bildekritikk.

Jeg må si at jeg liker denne versjonen bedre enn den forrige. Vet forsåvidt ikke om det er noen bedre løsning av oppgaven du nevnte, men jeg liker dette bedre subjektivt sett som bilde. Grunnen er vel at det blir nesten for mye detaljer i orginalversjonen, mens dette blir mer utflytende og litt mer spennende. Ved første øyekast på dette bildet rygget jeg litt av den umiddelbare assosiasjonen med drukningsdød. Hvorfor vet jeg ikke, men mulig det er en kombinasjon av fargen og fiskegarnet. Jeg sier bare wow! Kraftfult og enkelt! Veldig bra!
Pål R.

Fine bilder begge to - jeg kunne tenkt meg det første uten kjetting. Liker det solariserte best - slike bilde gjør seg best abstrakt. har du tips på hvordan man får til dette i PS ?
Ole T.

Flott eksempel på Sabattiereffekten. Solarisering er noe annet ;)
Karl Øystein L.

Hei Ole Tjugen!

Sabattier effekt og solarisering er det samme, bare 2 forskjellige utrykk på samme teknikk
Tommy G.

Du som da studerer Fotografi, burde vel vita at Sabattiers effekt, og Solarisasjon ikke er det samme.
Se på:
http://www.foto.no/cgi-bin/leksikon/vis_ord.cgi?id=241&am...larisering
Lars-Anders M.

Ja du må prøve å komme deg ut av garnet.
Karl Øystein L.

Hei TG.Solarisering er egentlig sabatier effekt. Det er samme teknikk. Les


Solarisering
Brukes som oftest om en mørkeromsteknikk hvor man mot slutten av fremkallingen eksponerer hele papiret/filmen med lys. Man vil da få en delvis reversering av de lyserer tonene i bildet mens skyggepartiene stort sett blir uberørt. Man Ray er en av de fremste eksponentene av denne teknikken, som egentlig heter Sabatiers effect.

Sabatiers effekt
Den ''kanteffekten'' som oppstår når du slører et fotografisk materiale under fremkalling med hvitt lys. Også kalt (pseudo)solarisasjon. Kan også brukes til å vende et bilde helt.

Hilsen Karl
Karl Øystein L.

Hei LAM. Jeg har greid å komme meg ut av garnet. TG prøvde å kommentere uten å researche skikkelig først. Hvis han ikke er enig kan jeg quote lærebøker i fotgrafering. Hilsen Karl
Ole T.

Karl, les en gang til: ''Virkelig solarisering er når man eksponerer en film eller papir for så mye lys (på bildetagnings stadiet) at tonene reverseres. F.eks ved å ta et bilde direkte mot solen kunne man få et relativt normalt eksponert bilde, med en svart sol. Med moderne film er det mer eller mindre umulig og skape denne effekten.''

At Sabattiers effekt ofte kalles solarisering stemmer nok, men det blir ikke mer korrekt for det.
Endre B.

Uansett solarisering eller ei, et NYDELIG bilde du har ''laget'' her Karl! Har sett på det flere ganger og kan ikke få nok!
MYE bedre enn orginalen!
Mvh Endre
Tommy G.

Hei KØL.
Litt selektiv quoting av ordboken til foto.no der, men siden det var jeg som la inn den definisjonen for Solarisasjon for en 2-3 år siden, så har jeg nok foretatt litt mere research om temaet enn det man finner her på foto.no :-)
Her er en side som beskriver det litt mere nøyaktig enn det jeg skrev den gangen:
http://unblinkingeye.com/Articles/Solarization/solarization.html
Men, uansett blir det vell flisespikkeri, og min første kommentar var ikke så alvorlig ment.
Karl Øystein L.

He OT. Jeg har snakket med min professor og han sier at Den nye soariseringsmåten heter både sabatier og solariserings effekt.

Hvis du leser teksten nedenfor ordrett så er det akkurat det jeg har gjort med bildet.

(min tolkning)
Teksten sier at Solarisering er en mørkeroms teknikk hvor man etter endt fremkalling eksponerer papiret med lys(Akkurat hva jeg har gjort)Lyset vil da delvis revesere de lysere tonene, og ikke røre skyggepartiet.Denne teknikken heter også sabatier.

Under står definisjonen av solarisering/sabatier.

(fotoleksikons tolkning)
Solarisering
Brukes som oftest om en mørkeromsteknikk hvor man mot slutten av fremkallingen eksponerer hele papiret/filmen med lys. Man vil da få en delvis reversering av de lyserer tonene i bildet mens skyggepartiene stort sett blir uberørt. Man Ray er en av de fremste eksponentene av denne teknikken, som egentlig heter Sabatiers effect
Karl Øystein L.

Takk for linken TG. Skal studere den nærmere
Karl Øystein L.

Til Pål Romberg. Du lurte på tips om å få til denne teknikken i PS. Du tar frem bildet og går til der det står filter, så går du ned til stylize og der finner du solarize, og da får du en tilnærmet effekt. Etter det så kan du gå til image, så til adjust så til brighnes/contrast for å fikse på bildet. Solarisering gjør seg bra i både farge og svart hvit. Det neste bilde jeg skal legge ut er sabatier/solarisert i farge. PS versionen blir bra, men jeg selv foretrekker å gjøre det i mørkerommet på den teknikken jeg har forklart på tekniske detaljer.

Håper du fikk svar nokk. MVH Karl
Randi L.

Skal ikke blande meg inn i denne diskusjonen, men bildet er mye bedre med bruk av denne effekten (uten å nevne navnet)... Virkelig bra kunstbilde ved bruk av enkle hjelpemidler og litt fantasi!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu