Bare et artsportrett?
Her er bilde av en liten asiatisk sanger: Golden-spectacled Warbler (GULBRILLESANGER). Men hvordan stiller det seg med bedømmelsen av ''rene artsbilder'' her på foto.no?
En ting er det tekniske nivået - et annet det motivmessige filmatiske innholdet. Blir bildene for like, innholdsløse og kjedelige for de ikke fugleinteresserte?
Det er muligens en parallell til mange av macrobildene som blir lagt ut? (Dette er neppe å betegne som macro, tatt med 600 mm brennvidde.)
Setter pris på kommentarer til dette nærbildet, gjerne ut fra noenlunde tilsvarende kriterier.
Bildet inngår i albumet Kina -
Utstyr
  • Nikon F5
  • Nikon300mm2,8+2 x converter+UV-filter
  • Brennvidde600mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeProvia 100 F
  • Nei
  • AnnetDet er benyttet stativ. Bildet er tatt såvidt utenfor nærgrensen, av en ytterst samarbeidsvillig fugl, på trekk fra Sør- til Nord-Asia, og som fant innsekter i treet den satt i, (og derfor nødig ville flytte seg). Converteren gir en mellomringeffekt - og veldig fin nærgrense, samtidig med en lav dybdeskarphet. Dette gir bildene en spesiell ''tetthet'' som ellers er vanskelig å oppnå uten rent macroutstyr.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger443
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_28289} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Nils B.

Hei Ketil. Liker å sitte å se på bilder lenge. Dette gir følelse av at fuglen er klar over at du har tenkt å fotografere den. Den er klar til å lette bare du gjør den rette (feil) bevegele. Glimtet i øyet viser også med all tydelighet at den ser deg. Joda jeg liker bildet, fargene og kontrastene. Den defuse haletippen er med på å lede øyene inn til fuglens hode og øye. Ett flott bilde.
mvh Nils
Tom A. T.

Flott bilde. Du trekker selv en paralell til macrobilder, og det med rette. Den snevre dybdeskarpheten og plassering av fokus er etter min mening helt glimrende. Fuglen rammes fint inn av greinene mot en rolig og fin bakgrunn. Og som Nils sier så har den absolutt glimt i øyet.
Bra!
mvh Tom T
Avsluttet .

Kjempestilig bilde. Fortjener skikkelig ros. likte det kjempegodt, bra komp og klare sterke farger. Et behagelig bilde. Hvilket objektiv brukte du? og evt. hvilket kamera ?

Jeg har ingen erfaring med slike bilder, men jeg må si at dette er et bilde som absolutt gir meg interesse for nettopp slike bilder.

Terningkast 6.... virkelig et flott bilde. Gleder meg til å se flere slike bilder fra deg.

Mvh [Martin]
Ketil K.

Takker for kommentarer - har nå lagt inn tekniske detaljer + forklaringer mv. direkte under bildet.
Jostein M.

Kjempebilde, skulle ønske jeg hadde tatt det.
Mvh Jostein
Rune Edvin H.

Fin lyssetting. Bra lysstripa akkurat treffer øyet. Skarphet på øye og føtter kombinert med uskarpt ellers gir en fin dybde.
Rett og slett et pent bilde som jeg likte.
Rune
Ann F.

Hva er galt med artsportretter?
For det første lærer vi noe, vi andre, og dessuten er de også en fotografisk utfordring å gjøre bra, både på dyr og blomster. De skal både være fotografisk gode og behagelige å se på, og dessuten vise individet slik at man kan kjenne det igjen siden.
Denne er uansett fin, lysstripen i øyet er god, og uskarpheten i halen gjør at det ikke virker flatt som en tegning.
Mvh Ann
Carsten A.

Først og fremst er dette, slik jeg ser det, en form for dokumentasjonsfotografi - altså naturdokumentar, som er en vel så naturlig betegnelse som artsportrett på denne sjangeren.

Og i sjangeren er dette naturutsnitt meget bra, selv om jeg ville foretrukket en beskjæring fra venstre og ovenfra slik at kvisten til høyre ikke kommer med på bildet. Dette vil gi en billedmessig og komposisjonsmessig bedre løsning, syns altså jeg. Men altså meget bra uansett!

Assosiasjon til makro-opptak? Tja, syns vel egentlig ikke den paralellen var så treffende. Det ser mer ut som det det er: Middels næropptak med kraftig lang brennvidde og relativt åpen blender. Og makro angir noe om opptaksmålestokken, ikke noe om brennvidden.
MVH CA
John G.

Har prøvd beskjæring etter oppskriften til CA, og det fungerer så absolutt bedre!
God dokumentasjon av Gulbrillesangeren.
John
Carsten A.

Jeg skulle selvsagt ha skrevet ''en beskjæring fra høyre og ovenfra''. Fært så mye sløv tulleskriving det kan bli.
MVH CA
Povl Kjeld H.

Meget flot, rigtig flot lys der lige rammer fuglen hoved, godt set.
mvh - povl
John G.

CA: Joda, det er jo egentlig bare én kvist det er mulig å fjerne her...
John
Ketil K.

Takker for interessante og oppklarende synspunkter som er fremkommet. CA, du får som alltid satt dette inn i de riktige perspektiver. AF har også meget gode synspunkter, som fint setter ord på problematikken.
Så nå er det bare å sette i gang med kvistfjerningen......
Tom E. F.

Nei, mye mer enn det!
Din teknikk gjør at stjerten nærmest stikker ut av skjermen - nesten en 3D-effekt. Et artsbilde i ei fuglebok ville ikke sett slik ut, men ville vel vært tatt fra siden og dermed sett flatt ut.
mvh Tom
Avsluttet .

Jeg klarer ikke å holde munn.
Dette er noe av det beste jeg har sett på lenge.
DET ER SKIKKELIG KNALL...

Bare må se på det om og om igjen............

[Martin]
I L.

Väldigt fin. Enig om beskärning.
mvh ilj
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu