8 glass
Liten dybdeskarphet gir egne muligheter - her er 8 glass fotografert med fokus på de nærmeste 2 :-)
Bildet inngår i albumet • Utsnitt • - Studie av detaljer i omgivelsene
 • Versjoner:
 • Versjon #1
  Original
 • Lagt inn: 2008-01-05 19:55:38
  Versjon #2
 • Lagt inn: 2008-01-05 19:55:58
  Versjon #3
Utstyr
 • 5D
 • EF 50mm f/1,2
 • Brennvidde50mm
 • Blenderf/1.2
 • Nei
 • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
 • KategoriDiverse
 • Lastet opp
 • Visninger1359
 • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_282937} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Nina S.

Artig. Spennende og dekotativt, nydelige fargetoner du har fått fram. Før festen-fornemmelse, liker perlene, og liker antydningen av et motiv i glassene i front.
Mvh Nina
Geir B.

Takker for fin kommentar - ''perlene'' er nok reflekser ute av fokus.


mvh
Geir
Are-Martin S.

Du har flott klart å vise effekten med å bruke en så stor blender som 1.2, men forsøkte du flere blendere? Personlig synes jeg at du har brukt for stor blender. Ved blender 1.8 eller 2.0 ville du på en bedre måte klart å vise at det er flere rader med glass bakover, og de ville ''vaskes'' ut mer og mer (gradvis) alt etter hvor langt unna fokusplanet de sto. Altså, i motseting til nå, hvor blender 1.2 omtrent har ''blåst ut'' alt av detaljer i bakgrunnen.
Geir B.

Takk for relevante og konstruktive betraktninger, Are-Martin.

I akkurat dette tilfellet har jeg tatt 3 opptak med fokus plassert på ulikt sted men med samme blender - at f/2,0 kanskje ''kler'' motivet bedre, kan derfor godt være tilfelle.

Det bildet imidlertid - meget illustrativt - viser, er hvor liten dybdeskarpheten virkelig er når man ser dette motivet i søkeren ( uavhengig av hvilken blender man velger for selve opptaket ): Ved å studere bordplaten mellom glassene, er det lett å konstatere at skarphetsplanet er ganske snevert - og ergo lett å ''få øye på'' ( og dermed plassere riktig ) i søkeren.

Presis fokuskontroll er derfor - sammen med lys søker - det viktigste argumentet ( for meg ) vedr. bruk av lys-sterk optikk.

At det i enkelte situasjoner også gir mulighet for selektiv fokus som et fotografisk virkemiddel, øker argumentets bestandighet ytterliger :-)

mvh
Geir
Geir B.

Her har jeg lagt ut 2 alternative opptak:

Samme motivutsnitt, samme objektiv ( 50mm ), samme blender ( f/1,2 ) men med ulik plassering av skarphetsplan.

Her ser man tydelig at skarpetsplanets ''utstrekning'' økere med økende fokusavstand ( selv om blenderen holdes konstant ): Med fokus plassert på de bakre glassene er det vesentlig lettere å skimte motivets øvrige deler enn når fokus er plassert som i V1.

mvh
Geir


Tom T.

Hei Geir.

Jeg sitter og studerer verson 2 og 3.

Og det rare er IKKE at jeg ser detaljer utenfor vinduet litt klarere i verson 3 enn jeg gjør i verson 2.

Det litt merkelige er at det som befinner seg i bildets øvre venstre kant, er det en boligblokk eller liknende?, - blir mere uskarp i verson 3 enn i verson 2! Og jeg forutsetter nå at ''boligblokken'' befinner seg noe lenger vekk en den grønne underskogen rett utenfor vinduet.

Eller er, noe jeg kom på nå, i skrivende stund, - rett og slett ''boligblokken'' en fuglekasse som henger NÆRMERE en det grønne utenfor?

Artig måte å formulere spørsmål på dette egentlig, eller? :-)

Mvh
Tom
Geir B.

Hei Tom :-)

På Sørlandet er det få boligblokker - spesielt på kyst-strekningen Arendal - Risør og dette bildet er tatt på Lyngør ...... :-)

Det du ser mer skarpt i V2 enn i V3 i øvre venstre kant er - ganske enkelt - ''mønsteret'' i det nærmeste glasset ..... det er - helt riktig - mer innenfor ''fokus-sonen'' enn i V3 :-)

Opptakene er gjort ''håndholdt'', og en liten kroppsbevegelse vil derfor påvirke størrelsesforholdet til de nærmeste glassene enn til de lengst borte - bildene er derfor ikke presises overlapp, men er gjort - en rolig feriedag - først og fremst for egen utforsking av nyinnkjøpt optikk :-)

Den aller største forskjellen mellom EF 50mm f/1,2 og EF 50mm f/1,4 ( bortsett fra prisen ..... og vekten .... ) er at førstnevnte ikke har nevneverdig vignettering på full - eller nesten full - åpning. Fra rundt f/4,0 tror jeg disse to objetivene ( på 5D ) presterer omtrent likt.

mvh
Geir


Geir B.

Dessuten bør bildet - egentlig - tittuleres ''10 glass'' ....... !

...... vi ventet nemlig flere gjester enn jeg husket da jeg la ut V1 ..... :-)

mvh
Geir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu