Swedish Color
Jeg har kaldt dette for Swedish Color istedet for Svensk farve. Hvorfor? Fordi farverne her i billedet forekommer mig fremmede for Danmarks varme og næsten pastelle farver, der forekommer mig at være de overvejende. De gule huse her i poolen virker på mig kolde og især fremmede. Fremmede på samme måde som den engelske billedtittel. Noget i stil med badeland i plastik og næsten Kubrick-stil. Nærmest et voldeligt indgreb i byens og havnens normale glade og spraglede farver. Skal man kunne lide sine egne billeder? Er det ikke i orden at udtrykke, hvad man egentlig ikke kan lide. Turistgejl og svenske farver. Er det mon fordomme? Sidder det inden i som et minde fra en barndom, hvor vi børn lærte at nordmænd var modige frihedskæmpere der led under tyskernes besættelse, mens svenskere levede i overflod og tillod tyske troppe- og fangetransporter gennem deres land. Måske er det fordomme og gammelt nag. Jeg har ikke noget imod de svenskere jeg har mødt som sådan. Men jeg kan ikke lide dette velkomponerede billede i svenske farver
Se ovenstående
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-11-18 00:52:58
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-11-20 16:36:20
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger318
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_287765} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Bente K.

Jeg leste med fornøyelse din tekst under bildet. Da jeg så bildet først fornemmet jeg at det var noe som manglet, men kunne ikke si hva. Da jeg leste din tekst under skjønte jeg at det var husfargen. Husene skulle selvsagt vært røde, båtnaust skal være røde. Det er rart at vår forutinntatthet er så sterk at vårt visuelle syn sier at noe ikke stemmer.
Når det er sagt synes jeg dette var et godt bilde med mye sommer i seg. Dette var da en fantastisk blå dag. Det var et hyggelig syn nå i mørketiden.
mvh Bente
Laurberg G.

Tak Bente. Hyggeligt at høre fra dig. mvh. lau
Hege J.

Hei!
Dette bildet er behagelig å kikke på med fine linjer og duse, pene (om enn noe uvanlige) farger i et fint samspill. Bildet er godt oppbygd og har fine linjer. Den forsiktige diagonalen trekker blikket mot båten i venstre kant.

Horisonten er litt skjev (bildet heller mot venstre), noe du med fordel kan rette opp.

Likte bildet!

Mvh Hege
Laurberg G.

Tak Hege. Billedet er sat efter vertikalerne på husene. Når horisonten forekommer skæv er det fordi du ser to kyststrækninger der begge er bugtede. Sætter du horisonten efter deres sammenfald får du skæve huse. :-) Men OK. Så kunne man selvsagt rette dem med deformværktøjet. mvh. lau
Hege J.

Hei igjen!
Takk for forklaring angående horisonten. Det er ikke alltid enkelt å vurdere hva som fungerer best. Ofte blir vi ''lurt'' optisk til å tro at noe er skjevt. Man må i slike tilfeller velge om det er er det estetisk beste eller det mest fysisk korrekte som er å foretrekke. :-)

Mvh Hege
Avsluttet .

Et bra bilde med mange og fine ledelinjer. Det forekommer meg at det har et svakt blåskjær? (for øvrig har horisonten en helning på 0,77 grader :-) )
Din tekst til bildet er interessant og tankemanende.

Erik
Eva Marie P.

Det er kalde farver her det kan man trygt si, ikke noe som minner om den varmen vi forbinder dere dansker med.
Vi lærte da vi var små at svenskene er adelen, dei med slott og fine møbler, staslige folk. Mens danskene var hjertegode mennesker glade i god mat og øl...hehe:O)
Et godt bilde, står godt til tittelen. Liker symetrien med dei gule husene.Liker dybden moloen gir som leder inn i bildet. Fint med speilingen av mastene:O)
Likte bildet ditt:O)
-epl
Laurberg G.

Tak Erik. De 0,77 grader er øjenfiksion. Her er to bugtede kystlinier med åbent vand mellem. Den venstre er kysten i Struer bugt som er nærliggende. Kysten i højre er en langt fjerne kyst som også er bugtet. Her er åbent vand mellem de to kyststrækninger med gennemsejlig ved Venø. Dette er imidler tid skjult af molen ret fremme. Defor er billedet linet efter de gule huses vertikaler. Ang. Blåstik. Tør ikke helt afvise. En hel usædvanlig blå efterårsdag for vores vedkommende. Og det er klart at så blå en himmel og så blåt et vand vil farve omgivelserne. Jeg rtror nu at jeg vil lade det stå urørt da det var/er ret samfaldende med min opfattelse af lyset da jeg eksponerede billedet. mvh. lau
Steinulf L.

Her er vel egentlig teksten viktigere enn bildet. Et godt grunnlag for refleksjon. Om horisonten eller husene heller bilr i denne sammenheng ikke så interessant.
Avsluttet .

Jeg er helt enig med deg, Lau. Jeg liker ditt bilde meget godt og har sett lenge på det.

Erik
Line M.

Hei Lau :-)

Hmm...lurer på når du var liten jeg Eva? :-D
Svensk, fordomsfri, bosatt i Norge og synes bildet er klart, godt og gjennomført. Om man liker fargene er jo en smakssak, personlig synes jeg det pastellgule blir litt for blasst i forhold til det klare blå. Og det er vel det det hele går ut på Lau?? :-D
Mvh
Line
Laurberg G.

Tak til Steinulf Listerud. - Her er billedet selvsagt et billede som må vurderes på dets fotografiske faglig kvaliteter og herudover på dets opbygning. Teksten er nogle reflektioner over hvorfor man betragter visse former g farver med mindre sympati end andre. Her gætter jeg som du ser på nedarvede og indlærte fordomme. Jeg har i lang tid spekuleret på hvorfor jeg betragter dette veleksponerede billede med mindre sympati end andre ikke nær så gennemførte. :-) Om man nu synes at disse reflektioner eller billedet er vigtigt er nok subjektivt betinget. Tak skal du have. mvh. lau

Tak til Eva Pleym Lund. - Ja der bekræfter du jo min teksts berettigelse. ''Hvad du i barndommen nemmer, man ej i alderdommen glemmer''. :-) Et dansk ordsprog med et indhold af sandhed - Desværre vidst i noglle tilfælde. Også vi lærte at svenskere var stilige mennesker med overklassekultur. Vi lærte også at vi var så gode :-) ?? Mest fordi vi sendte nødhjælpspakker til de stakkels nordmænd efter krigen. Så nu nærmer vi os målet for mit upload. Det må snart være på tide at vi alle slipper diss fordomme som vi slæber rundt med. At vi lærer at betragte verden og dens mennesker fordomsfrit. At vi lærer ikke at generalisere egenskaber og fiksere dempå hverken bestemte folk, eller på bestemte kulturer. At vi virkelig bekæmper den facisme vi ureflekteret bærer rundt på, så vi ikke giver den videre til vore børn. Så vi ikke lader den favne og omslutte vores opfattelse af verden og dens fænomener. Tak skal du have. mvh. lau

TAK TIL DIG Line Martinsen!
Jeg havde det på fornemmelsen og håbede at du ville give et bidrag her. Jeg forstår at du spekulerer på hvornår jeg oplevede min barndom. :-) Født i 1938. Kommer i skole det år krigen slutter. Her er efterkrigstiden fyldt med had til tyskererne, til japanerne og til alle der unddrog sig krigen med neutralitet. Alle disse var facister og nazister. Man forstod ikke at alle disse ytringer i sig selv var racistiske og facistiske. At det had der blev praktiseret efter krigen af de vindende landes befolkninger var en videreførsel af nazismens egentlige bevæggrundlag. At de netop var kernen i nationalsocialismen. I dag tæt på de 70 oplever jeg så at alle disse forældede og forkastelige synspunkter får mæle igen. Nu hedder det ''Dansk Folkeparti'' og går åbent ind for diskrimination af andre kulturer og fremmede. - Nu hedder det ''Kristelig Folkeparti'' som går imod kvinders ret til selv at bestemme over deres graviditeter og som inderst inde bare vil have ''de goe gamle'' kønsracistiske tilstande tilbage. Når man så finder fordommene indpodet hos sig selv, og stikkende hovedet frem er det på tide at ransage. At tænke. Jeg kan den dag i dag ikke klare det tyske flag farver. Rød-Gul-sort. Jeg bruger dem instinktivt ikke gerne i nogen sammenhænge. finder dem aggressive. Går jeg ved vestkysten og ser alle ruinerne af tyskernes bunkere bliver jeg gal over at de stadig ikke har ryddet op efter sig. Det samme med de svenske farver. Svenskerne som lykkeligt slap uden om krigen men - vel af nødvendighed - tillod såvel våbentransporter som fangetransporter gennem deres smukke land.
Som børn forstod vi vel ikke meget. Men vi blev indoktrinerede af voksne som reflekterede verden i sort/hvid. Af hjemvendte fædre og onkler som havde siddet i tyske koncentrationslejre. Tro ikke at den vestlige verden reflektere bombningen at Nagazaki og Hiroshima som det onde. Næh - det var bare godt, at amerikanerne bombede dem ud og gjorde en ende på krigen. Godt at vi havde dem som Det nye herrefolk.
I dag kan vi se hvad det har ført til. Nu må det være tiden at sige stop. Ikke mere indoktrinering så der i 2077 sidder en gammel afdanket digital-fotograf og må gøre de samme reflektioner. Det er NU, og det er OS der skal sige stop. Derfor har jeg valgt at fremlægge dette billede med denne forklaring. Billedet i sig selv er jo harmonisk og imø veldisponeret. Derfor Line. :-) Tak for din kommentar. au
Line M.

Hei igjen Lau.
Jeg føler meg ikke kompetent nok til å gå inn på en dypere diskusjon på temaet da jeg ikke har den erfaringen du har fra disse tider Lau. Det jeg har lyst å si er at min far er født i 1935 og oppvokst i Skåne, altså der de så lykkelig slapp unna som du sier. Det er virkelighetsfjernt å påstå noe slikt. Krigen satte meget dype spor der også.
Når det gjelder fordommer og følelser som blir satt opp i mot enkelte farger, som jo er den faktiske grunnen til at du la ut dette bildet, så kan jeg forstå dette meget godt. Vi har alle våre traumatiske opplevelser som vi stadig blir minnet om av forskjellige farger, lukter, lyder osv. Men for å ikke sitte fast i en fargeløs verden, må man, som du også sier, blir kvitt sine fordommer, åpne sitt sinn og gå videre med fargene, luktene og lydene. En stille fargeløs verden vil bli meget trist, kanskje mest for en selv.
Så NU kan vi sige STOP sammen Lau :-)
Mvh
Line


Laurberg G.

Hej Igen Line. Og det er just hvad som er sagen. Det vi forestillede os var uden hold i de enkelte menneskers virkelighed. Det er just det som er så farligt ved fordomme. At de impodes i børn uden ægte hold i en ægte virkelighed. At nogen tager patent på en ''sandhed'' og giver den videre. ''Vi er de bedste'' Det farlige er at det farver alt i vores liv. Påvirker vore afgørelser og skaber nue sandheder uden hold i virkeligheden. Dejligt at være to - dejligt at være mange - dejligt ikke at være alene. Vil du hilse din fader såfremt han lever endnu. :-) Tak LIne. mvh. lau
Liv F. D.

Hei Lau,
jeg likte ditt velkomponerte bilde. Synes vel heller ikke at gule naust er så fint, de skal jo være røde. Ellers så var det et fint og klart bilde. Kunne kanskje klonet bort den lille hvite prikken helt til venstre i bildet.
mvh
Liv '')
Laurberg G.

Tak Liv. Det var dog en god ide. Det er en lille sejlbåd den prik. Og meget gavn gør den bestemt ikke i billedet. Så tak for det. mvh. lau
Stig Børre E.

Hei Lau.
Ser at du ikke har noe til overs for de svenske fargene, etter min mening er det nettopp det gule mot det blå som gjør bildet. Fargene forsterker hverandre og får det hele til å se svært så friskt ut. Komposisjonen er det ingen ting å si på. Horisonten er nevnt.

StigB
Jacob V.

Hei, Lau

Jeg er enig med hr. Elvegård angående fargene. Sånn bortsett fra det så er vel det meste sagt, så jeg vil ikke repetere alt det fine som er sagt.

Ha en fortsatt fin helg :)


Mvh

Jacob
Laurberg G.

Hej Stig. Tak for kommentar. Det er egentlig hamrende ligegyldigt om jeg kan lide farven eller ej eller om du synes at det er det der gør billedet. Husene kunne for den sags skyld have haft alle mulig farver og af samme grund have gjort billedet. Røde eller bolsjestribede. Det har ingen betydning. Det der gør dette billede er perspektivet og en meget afbalanceret komposition. Sm bevis kan d blot se på dette i sort/hvid. mvh. lau
Laurberg G.

Tak Jacob :-) . mvh. lau
Espen R.

Hei Lau
Ved første øyekast syntes jeg at bildet var velkomponert, men kanskje noe ordinært. Etterhvert som jeg har lest undertekst og øvrige kommentarer, har jeg fått mer sansen for bildet. Liker linjeføringen, og fargetonene i bildet. Enig med Liv om at det er en god ide å klone bort seilbåten langt der borte i horisonten. Liker at du forsøker å fortelle historier og assosiasjoner med bildene dine. Ha en fortsatt fin helg.
vh
Espen
Stig Børre E.

Syns S/H versjonen ble langt mere kjedelig. Det er jo ingen nyhet at gult og blått forsterker hverandre, og akkurat her syns jeg den effekten er viktig.
Så det er ikke bare ''den meget avbalanserte komposisjonen'' som gjør bildet her etter min mening.

StigB
Tom T.

For meg er det likegyldig om bilde er fototeknisk riktig,for en en som ikke har noen bakgrunn fototeknisk, er det ikke noe poeng for vedkommende. Det er kun innholdet i bilde, som er avgjørende. Synes du lykkes godt med fargene i dette bilde og komposisjonen er det ikke noe si på. Bilde står på egne ben, er ikke så glad i bilder som trenger krykkeløsninger fra tekst.

TomT
Avsluttet .

Jeg venter på neste bilde, Lau! :-)

Erik
Laurberg G.

Tak Espen. Her forstår jeg dig fuldt ud. Billedet kan meget vel beskrives og opfattes som ordinært. Det ordinære bliver vel så ophævet gennem den agressive komplementære kolorisme der gør sig gældende som billedet hovedindtryk. mvh. lau

Hej igen Stig Børre. Ingen tvivl om at farven er med til at ophæve det ordinære. At det er det der pådrager sig interessen i billedet. Men den egentlige kvalitet ligger nok alligevel i perspektiv og eleementkompositionen. Farverne er meget agressive. Om det så er et godt billede må afhænge af den der ser. For mig er det ikke et billede jeg ville fremholde som eksempel på et sympatisk og harmonisk billede. Det er urovækkende og langt fra beroligende (imø) :-) mvh. lau

Hej Tom. Heri kan du have ret. Spørgsmålet er så om der er noget indhold udover en perspektivtegning og en komplementær farvesætning. Billedhistorien er vel mager? Du har da ganske givet ret i at billedet kan stå på egne ben uden en tekst til krykke. :-) Men læser du nu lidt nærmere vil du nok se at det også forholder sig omvendt. At billedet her er brugt til at belyse og klargøre et spørgsml om holdninger og fordomme. For mig er altså i dette tilfælde teksten den vigtigste. Billedet har så krykkefunktionen. Målet med det hele var at rejse spørgsmålet om i hvor høj grad man som author til et billede viderebringer sine fordomme. Hvor meget samme fordomme tegner og betinger et billede.

Som fagfotograf kan jeg ikke anse at det fotofaglige har en sekundær rolle. Tvært imod ville det være hensigtmæssig at man lærte at fotografere inden man begyndte at fremstille såkaldt kunst i PS eller andre billedbehandlingsprogrammer.

De gamle malere, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Van Gogh, o.m.a. kendte deres værktøjer. De kendte deres farvelære. De kendte perspektivlæren og kompositionsteorierne. De var kort og godt håndværkere. Ikke bare håndværkere. Men håndværkere der beherskede deres værktøj artistisk. Defor var de efterspurgte. Derfor lever deres kunst den dag i dag. Hvor mange af de foto der bliver præsenteret i dag tror du huskes om bare to uger?

På grund af sådanne erkendelser og tilbageblik forekommer det mig vigtigt at vi alle forsøger at afklare både hvad vi vil og hvor godt vi gør det. Og måske især hvorfor vi gør det. mvh. lau
Brit M.

Liker husene som står på rekke og rad og danner en linje bortover i bildet, og går klar av åsene i horisonten, noe jeg antar er med velberådd hu, dessuten mastene som peker oppover mot den høye himmelen. Et gla'bilde fra sommeren.

Svensker under krigen snakket min mor lite om, annet enn at de åpnet sine hjem for flyktninger, mange ganger gjemte folk fra motstandsbevegelsen. Men det blir det snakket lite om, akkurat som med samene, som også reddet mangt et liv.

Om danskene ble det sagt at de led like mye som oss.

I mitt voksne liv har jeg fått mine egne erfaringer, reist mye i begge land. Svenskene er litt mer ''strømlinjeformet'', effektiv og selvbevisst enn oss.
Danskene er mer åpne (nære grenser til andre land), blidere, men mer lik oss.
Men dette er en generalisering, da.

Min mor ga meg lite av sine egne tanker om andre folkeslag, heldigvis, må jeg si. Men jeg elsket fortellinger fra krigen.

Jeg syns det er interessant at du legger ved tekst til bildene dine, Lau, det viser engasjement, dessuten lærer jeg ihvertfall en ting eller to.

Brit
Laurberg G.

Tak Brit. - Og dog er sandheden at vi ikke led meget under krigen. Sandheden er altid en anden end den der bliver fortalt. Sejrherrerne fortæller. !!! Du har jo læst min lille historie. Ikke så slem vel. En anden vinkel. - Og her har jeg egentlig ikke lagt tekst til billedet, men billede til teksten. Entekst om fordomme. Det gør en stor forskel. mvh. lau
Håvard S.

Heisann!
Jeg får en slags tomhet av å se på dette bildet. En rastløshet som kommer sigende innover meg. Det kan være de kjedelige småhusene som danner en like kjedelig rekke av blasse gule firkanter.
Men det er ikke negativt. Det gjør meg bare interessert i bildet.
Versjon 1 passer best til teksten din.

Mvh. HåvardS
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu