To bjørner og en gris
Her er enda et bilde fra sommerens Biofototur til Finland. Bildet er av meget dårlig kvalitet, men formidler min største naturopplevelse noensinne. Det er tatt midt på natten med iso 3200 og lukker på 1/10 sekund. Jeg har også undereksponert ett trinn for å lure kameraet til raskere lukker. For dette måtte jeg bare ha bilder av. To jevnstore hannbjørener i kamp om åtet.
Bildene fra denne bjørenkampen spiller av en film for mitt indre øye, så jeg ser mye mer enn dere, som bare har dette bildet. Håper at jeg kan formidle en helt utrolig situasjon.
Jeg kunne kansje fått mer ut av bildet, men mangler en del kunnskaper i bildebehandling.
Utstyr
  • Canon 30D
  • Canon 100-400
  • Brennvidde400mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/10s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger510
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_287960} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Jan Inge K.

Tja, selv om dette kanskje ikke er noen fototeknisk højdare så formidler du en spennende opplevelse som i hvertfall jeg har fantasi til å leve meg inn i...
Unni F.

Gratulerer med en sjelden og flott naturopplevelse. Ja hvem ville ikke vært akkurat der akkurat da...Synes du har fåt tmye ut av bildet under ganske vanskelige forhold, det må jo ha vært ganske mørkt selv om det var sommer.
Det er noe fargestøy her selvsagt, - og som du selv sier, lit tlang lukkertid. Men uskarpe bilder slik det fremkommer med lang lukkertid kan også være fint synes jeg. At bjørnene er uskarpe synes jeg gir bildet et annet og mindre dokumentarisk preg enn om de hadde vært helt skarpe. Det er jo sånne bilder man finner i oppslagsverk om dyr etc. Sånn sett synes jeg dette bildet har sin sjarm også om det teknisk sett ikke er helt optimalt, nettopp fordi det ikke er slik man finner i dyrebøkene. . Selvsagt kunne jeg ønsket meg at omgivelsene (trærne og bakken) var helt skarpe, men forholdene på stedet var vel ikke sånn at det gikk.
Det er likevel et bilde med mye kraft og fart i, - og du får understreket achtionfaktoren her. Kan leve me ginn i denne store opplevelsen.
Hilsen Unni
Halvor I.

synes dette bildet er helt rått! selv om det ikke er ''teknisk bra'' formidler det allikevel MYE
Kjell Ivar Ø.

Denne sekvensen har eg sett på film Kåre. En av dine foto venner fra
denne turen viste den på et biofoto møte. Fantastisk opplevelse.
Synst du har komt deg bra ifra nattens kamp.
vh Kjell Ivar
Egil S.

Teknisk ikke det beste, men det forhindrer likevell ikke at jeg liker bildet.
Flott situasjon du har fått fanget her, og ikke minst en stor naturopplevelse.
Ha en fortreffelig søndag!

Mvh.
-Egil
Kåre G.

Takker for fine kommentar til et dårlig teknisk bilde.
En rettelse til Kjell Ivar Øye. Denne bjørnekampen kom desverre ikke på film. Vi fikk se to kamper denne uken og denne var mye heftigere enn den du såg, siden det var to jevnstore bjørner som slost. Det endte med at de deiset over ende i myra. Da fikk den ene overtaket, siden han låg øverst. Til de som ikke har sett filmen til Per Johan Næsje. Se her. http://www.video-film.no/snutter/uwol4.html
Så får dere en følelse av hva det var å sitte på første rad.
Mvh. Kåre
Frode H.

Her mener jeg at det som gjør bildet, er nettopp denne bevegelsesuskarpheten. Man får følelse av virkelig bevegelse. Hadde du hatt anledning til å fryse bevegelsene helt, hadde ikke bildet fått den ''farten'' det har.

Støy er ikke alltid uønsket eller ødeleggende. Her synes jeg det ikke gjør noe. Faktisk har jeg kommet litt bort fra dette ''støy- hysteriet''. Det er selve motivet og hva det forteller som er viktigst.

Flott bilde!
Avsluttet .

Ok nok bilde av to bjørner i mat-fangenskap....
-men spenningen i disse bildene er borte for min del... det er jo så mange av dem her nå... De samme bjørnene i samme naturen med samme myrene og samme trær.. -og samme gris....

(dvs fangenskapen er ikke satt av gjerder men at mennesker kontinuerlig tilfører dem mat (her griser så de monner). -og selger derettet biletter til ''menneskebur'' så ''naturfotografene'' kan ta bilder av dem... -på linje med bildemanipulering synes nå jeg da...)

-men jeg forsår det er spennende for deg som fotograf... For en vet jo ikke når det klikker for en av dem (enten bjørnene eller medfotografer..)....

jeg synes bare synd på bjørnene jeg... Hva skjer når en ikke gidder å ta flere bilder av dem og de som mater dem ikke gidder å mate dem mer...

-r

ps.
Kanskje jeg skal beklage at denne fustrasjonen kommer her... Men nå sprakk det.. og ett sted måtte den komme... :-)
Kåre G.

Takk igjen for kommentarer.
Til Randolf Surlien. Jeg er til dels enig at det av og til kan bli mye av det samme bildene her på dotten. Men nå er det ikke helt enkelt å finne seg en bjørn eller ulv å ta bilder av, uten at noen har lokket den til seg med mat. Lassi som driver foringen der dette bildet er tatt, har gått i Skandinavias mest bjørnetette område i 30 år, uten å ha sett bjørn andre steder enn på åtet.
En kan se dette med foring på mange måter. Selv vil jeg gjerne ha en livskraftig natur som klarer seg selv, men alternativet er ofte det vi ser i Norge. Man skyter de dyrene som forgriper seg på husdyr. Så hva er best. Dette kan vi diskutere i det uendelige uten å bli enige. Opplevelsene i Finland vil alltid stå som noe av det største jeg har opplevd i naturen og jeg skal tilbake snart. Dyrene var på langt nær tamme og oppførte seg meget naturlig, så langt jeg kunne se. Hannulven markerte alle veier og bjørnene badet i vannet foran oss. Helt utrolig å se på. Du burde prøve selv, så får du en opplevelse for livet.
Mvh. Kåre
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu