Hettemåke i kveldssol
Bildet inngår i albumet Norske fuglearter - En serie med artsbilder av fugler som finnes i Norge, men hvor bildene ikke nødvendigvis er tatt i Norge. Får jeg miljøet rundt fuglen med i bildet tas det nok med, selv om det da ofte ikke blir rolig bakgrunn eller forgrunn for den saks skyld.
Utstyr
  • Nikon D100
  • Nikkor 300 AF-S 2,8
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/1250s
  • FilmtypeDigitalt 200 ISO
  • Nei
  • AnnetAlt av automatikk i bruk - hvitbalanse, tone osv. Senterstyrt (ikke spot) autofokus. Raw ukomprimert originalopptak. Sentervektet lysmåling, utløserprioritet, blenderstyrt autoinnstilling satt på max blenderåpning 2,8.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1742
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_29093} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (43)
May-Lise L.

Dette var det ikke mye å utsette på! Ser 3D ut. Fin bakgrunn. Nydelig bilde :)
Rune Ø.

Det første som slo meg var ''Wow, det var skarpt!''. Flott med den uskarpe bakgrunnen. Kjempefint!

Med vennlig hilsen
Rune :-)
Ann F.

Dæsken døtte. Skarpt og fint, og med DEN blikkontakten!
Nesten uvirkelig.
Det eneste som jeg savner litt, er antydningen av noe blått nede i og med at den som oftest flyr over vann.
Mvh Ann
Avsluttet .

TK12! Et av de råeste portrettene jeg har sett av hettemåker noensinne!

MVH BA
Tom E. F.

Glimrende!
mvh Tom
Trine Ø.

Dette er utrolig bra!
Du finner meg i støvet
Trine :o)
Rune J.

Ja, jeg samstemmer med de andre, dette må vel være
et av de beste naturfotografiene jeg noen gang har sett!

MvH Rune Johansen
leif b.

Et nydelig foto.
Nils B.

Av med hatten dette er utrolig bra, lekkert
mvh Nils
Ove H.

det er som om man instinktivt bøyer seg ned for å ikke få krabaten i trynet. forferdelig bra!
O:h
Arild S.

Det meste er sagt, og jeg er ikke uenig.
Karl Inge S.

Enig med alle andre, kjempeskudd!!
Ketil K.

Vel - da funker det! Dommen over viser vel ganske sikkert at skarphet, autofokus, hvitbalanse og fargenyanserpå Nikons nye D100. kombinert med 300 2,8 AFS - som dette bildet ble tatt med i forgårs - holder mål til å ta skarpe fluktbilder av fugler - i hvert fall når de er på noenlunde nært hold som her. Så det skal bli spennende digitale fototider fremover!
Kent O.

Vill bara hålla med övriga. En otroligt bra fågelbild.Färger skärpa och komp kan inte bli bättre än så.
Jonas L.

Etter å ha vært ved Hornborgasjön i Sverige et par dager nå har jeg blitt mer eller mindre lei denne fuglen.
Men jeg må si at dette er et strålende bilde, både teknisk og når det gjelder situasjonen som er ''fryst''.
mvh JL
Avsluttet .

Helt nydelig!!
Kamera, optikk, blender, lukker???
Ivar
Ketil K.

Tekniske data av betydning er nå lagt inn på bildet.
Frank W. G.

Ojj, ojjjjj, ojjjjjjj.
Vidunderlig er vel dekkende her. Noe av det absolutt bedre jeg har sett på svææææært lenge!!!!

Frank
Kim J.

Fantastisk - tillykke med et kanonflot billede - simelthen perfekt. Mvh Kim
Arne S.

Pang!
Roy S.

herlig ketil.ikke mer å si.
Jørn L.

Praktfullt!!!
Jørn
Carsten A.

Meget bra, skikkelig fint toneforløp også. Kameraet avleverer noen helt nydelige bildefiler - noe som dette bildet viser tilfulle. Førsteklasses kamera brukt på en førsteklasses måte!
MVH CA
Atle P.

Tydeligvis bare jeg som synes du har vært alt for tøff med USM filteret. Nåja, bildet var flott alikevel og eksponeringa 101% perfekt.
Arve k.

Elegant bilde Det er trivelig og få slike resultater som her, og det at måken balanserer i biledflata som her er prikken over Ien.

Meget bra.

AK.
Ketil K.

Takker for alle kommentarene.

Bildet var egentlig en test av D100 på fugler i flukt, og da var hettemåke et takknemlig objekt. Ikke minst har fuglen en litt ''vanskelig'' fjærdrakt, hvor det veldig lett blir utbrente eller for mørke, konturløse områder. Dette bilde viser at D100 har en betydelig tonedynamikk - hvor det kommer med store nyanser i grått/sort i fjærene, som CA påpeker gir et godt toneforløp, og som jeg tror hadde vært svært vanskelig å få til med film.

Til AP: Det er ganske riktig brukt USM, men bare vanlig standard 500% 0,03 levels 5. Deretter er sterke områder bluret ned. Tror at det som ser ut som sterk USM rett og slett er solas gjennskinn - da jeg ikke kan se store forskjellen i forhold til originalbildet.

Ellers er det riktig at det blir en 3D virkning. Det kommer av at selve fuglemotivet er blitt såpass skarpt og bakgrunnen såpass difuss og langt unna, og med helt andre farger, at det virker tilnærmet som ''to plan''.

Og det er faktisk vann med på bildet; det horisontale grå i området bak fuglen.
Rune Edvin H.

Det beste med bildet var blikket til fuglen.
Den ble nesten sympatisk.
Rune
Carsten A.

Helt enig med Ketil K. at hettemåkene (og mange andre måke- eller sjøfugl) har en, fotografisk sett, ''vanskelig'' fjærdrakt. Her er det førsteklasses tegning i både lys/hvit fjærdrakt og det svart-brune hettemåkehodet, og bildet er et ypperlig eksempel på at god fotografisk teknikk kan tilføre et bilde en egenverdi. Jeg har gjennom årene gjort haugevis av opptak av måker og terner mv. såvel i sv/hv som med fargefilm (negativ og positiv). De forsøkene jeg har gjort med D100 de siste dagene bekrefter akkurat det Ketil K. sier, denne motivtypen er vanskelig på film og mye enklere med et prima digitalt kamera. Jeg har gjort haugevis av opptak av hettemåker på Østensjøvannet (øst for Oslo) de siste dagene (uten at det er blitt bilder av det), i direkte sol såvel som i overskyet vær. Det er helt utrolig hva D100 med et godt objektiv makter å gi av delikate toner selv i vanskelig lys. Opptak til JPEG kan gi en viss reduksjon i det delikate toneforløpet som NEF (=''RAW'') gir.

Når det gjelder spm. om USM er brukt (litt?) for hardt her, kan en jo se en liten kontur akkurat ved hodet i overgangen mot hvit fjærdrakt. Jeg syns ikke at dette er noen vesentlig innvending. Likevel er det jo ikke noe vanskelig problem å unngå slike effekter dersom USM blir brukt selektivt i PS.

En annen sak er at jeg tror D100 digitale filer (og sikkert også filer fra sammenlignbare kamera) skal ha mindre USM enn det vi er vant til fra digitale filer produsert med filmscanner (antakelig uansett filmscannertypen). Jeg har selv i min artikkel om USM på http://carnholm.home.online.no anbefalt USM med A:500 og R:0.3, gjerne med threshold i nærheten av 5, altså på filer med omtrent dette antallet piksler. Det kan se ut som dette gir effekter litt i overkant av det som er optimalt. Muligens bør A settes lavere enn 500, eventuelt bør radius minskes til f.eks. 0.2 eller 0.25. Men motivet avgjør, her som ellers.
MVH CA
Ketil K.

Har gjort en ny sjekk av USM mot originalbildet. Både AP og CA har rett vedr. USM, da det er områder som jeg ikke la merke til med for sterk USM. Hettemåken får hvit krage på radius 0,25, mens den blir borte på 0,24. (Etter komprimering til foto.no størrelse av bildet.) Så i dette tilfelle viser 0,24 seg som bra. (Håper dette har interesse for noen!)
Marius J.

Har sett noen ganger på dette nå og kan vel ikke tilføye annet enn at jeg liker det og det har en klarhet jeg sjelden har sett maken til !
Tom A. T.

Den satt!
mvh Tom T
Atle P.

Angående USM, så synes jeg det er mest merkbart langs utsiden av fuglens venstre vinge, hvor vingen følges av et ganske tydelig mørkt omriss.

Men min erfarng er at USM er vanskelig å bruke, og jeg blir aldri fornøyd selv. Enten blir det for lite skarphet eller så blir det for tydelige omriss.

Jeg kunne ønske meg en mer selektiv/intelligent USM. I områder med mye tekstur egner det seg ypperlig, men langs lange linjer så blir det for mye omriss-effekt.
Ketil K.

AP: Fint at du bemerket USM problematikken. Den enkleste måten til å bruke USM selektivt er Tools - Sharpenverktøyet der - da kan du jo i prinsippet gjøre hva du vil - men det blir arbeidskrevende. Eller man kan jo bruke layers eller bare merke av de områdene man ønsker å USM behandle. Men enig i at dette verktøyet kunne vært bedre - det blir sjelden slik en ønsker i første runde. Viktig dog - og det merket jeg her, er at en er nøyaktig på etterkontrollen av bildet.
Torbjørn L.

Nydelig :)

mvh

Torbjørn
Silvia Charlotte T.

Bare helt nydelig. Så utroleg klart.
flott bilde
Hege Helen R.

utrolig bra dette ja, flott blikk også!
Jan B.

Nå er D100 enda høyere på ønskelista uten at jeg tror at jeg kan ta slike bilder bare jeg får det kameraet. Utrolig blinkskudd.
Jan B
Vemund L.

Inspirasjon.

Takk.

Vemund
Ketil K.

Takker for kommentarene. Hyggelig at det er blitt slik ''røre'' rundt fluktbilder av fugler!
Har lagt inn en kommentar under Carsten A's bilde av en fiskemåke i flukt bilde nr. 41434 som jeg viser til.
Pascale B.

Den stirrer på deg!
Arild K.

Et knallbilde !
Må virkelig si at du er en meget dyktig fuglefotograf !!!

Mvh AK
Endre B.

Fantastisk!
Jonas L.

Fortsatt et meget flott bilde, noe jeg ble minnet på da jeg så den fine utskriften i trappa hos Lømorks...
mvh JL
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu