Ikke rør!
Jeg synes det er nedverdigende for denne flotte ulven å ende opp utstoppet med en klistrelapp i pannen... Fant denne på Seljordmessen i høst. Ikke topp kvalitet på bildet, men jeg synes det sier noe om respekt på et eller annet vis......
Utstyr
  • Nikon D80
  • Nikkor 18-200
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger1228
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_282155} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (41)
Dan S.

er helt enig..en ting er å se de i naturen der de hører hjemme,noe annet å se de utstoppet eller i dyrehager..foretrekker det første.setter pris på bildets verdi og mening Tove.mvh Dan Sandmoen
Anette L.

Hei!
Nei, denne ulven skulle ikke ha blitt rørt idet hele tatt.. Godt bilde som illustrerer noe med mening. fint ;)

Mvh Anette;)
Bodil Kristine F.


Godt bilde av det vakre dyret. Trist historie.

Mvh Bo
Tove H.

Takk for gode tilbakemeldinger på ulvebildet, Dan, Anette og Bodil! Enig i at denne skulle fått en bedre skjebne.
Mvh Tove
Erik J.

Flotte dyr som gjør det den er skapt til, nemlig å skaffe seg mat. Dette liker ikke menneskene derfor blir de drept, trist.
Erik
Wenche J.

Hei Tove
Trist, så trist historie noe som bildet ditt forteller meget klart.
Takk for tankevekkeren.
Mvh Wenche
Arne J.

Heisan!
Du får fram poenget ditt på en utmerket måte med bildet ditt. Det er bra. En viss regulering av rovdyrbestanden må til men er det nødvendig å stoppe ut dyret...
Hilsen Arne
Monika Frisvold V.

Hei Tove
jeg er ikke helt med på vinklingen av dette...
Det er mange grunner til et dyr dør, ikke bare fordi vi mennesker ønsker det.
Det må være en balanse i naturen......
Jeg synes det er helt greit å få den utstoppet...
Å at det står ''Ikke rør'' ja det skjønner jeg meget godt for det er
utroligt dyrt å stoppe ut dyr.....
Kunne godt ha tenkt meg å ha denne i stua :)
mvh monika
Tove H.

Tusen takk for positive kommentarer til bildet, Erik, Wenche og Arne! Glad dere likte tankevekkeren.
Mvh Tove
Stig Børre E.

Huff.
Tankevekkende og trist. Godt sett og dokumentert.

StigB
Tove H.

Også takk til deg, Monika, som kom imellom! Det er selvsagt lov å være uenig i vinklingen.
Mvh Tove
Tove H.

Stig Børre - takk for kommentar til deg også! Glad for at du liker tankevekkeren.
Mvh Tove
Inger Anne Maritsdotter V.

Er helt enig med deg Tove, det er en trist historie.
Fint formidlet av deg.

Mvh Inger Anne
Tove H.

Takk til deg, Inger Anne!
Mvh Tove
Arne U.

Jeg ville gjerne hatt en kommentar på hva dette bildet sier om respekt, er det respekt for dyret du mener?

Selv ville jeg aldri hatt et utstoppet dyr hos meg selv, men det er ingenting galt i å stoppe ut en ulv. Så lenge den har bøtet med livet på en lovlig måte vel og merke.

For meg har ikke rør-lappen en annen effekt. Jeg tenkte mer på det humoristiske aspektet. At ulven burde være fredet pga. populasjon osv.

Jeg ser ikke utstopping av feks. ugle, rev, grevling og ulv som noe grusomt og lite etisk. (men har ennå standpunktet at jeg ikke kunne hatt en selv.)

Dette ble et voldsomt inlegg. hehe!

Mvh Arne
Per Einar G.

Vil vi ha dem i faunaen eller vil vi ikke......???? Som dokumentasjon av arter må jo utstopping og legging på sprit være helt OK. Mye verdifull informasjon av utrydda dyrearter er tatt vare på på denne måten enten vi har utrydda dem eller arten er utdødd som følge av naturlige årsaker.

Med Ulv som Bjørn.... det er rovdyr som kan være til fare for oss mennesker (høyst aktuellt i disse dager) og det må vi ikke glemme!
Men vi burde vel kunne leve side om side, eller?

Dette ble mye greier. Til bilde:
Godt dokumentert og det fikk jo meg til å skrive litt :)

Per E.
Roar G.

Utstopping av døde dyr er for meg helt ok. Lappen på hodet ødelegger dog utstillingen av dette flotte dyret, og viser lite respekt. Ulven får mye pepper og det er nok ikke enkelt for den å holde seg unna når flokker av enkle byttedyr med hvit ull blir servert i dens terreng....
Eva Marie P.

Enig med Arne her, dette bildet kunne godt ha blitt brukt i en kampanje for at ulven skal få være i fred. Det er et utrolig spesiellt bilde og det gir meg mange tanker og tolkninger. Det illustrerer flere ting og er et godt foto.
Fasinerende med ulv.
-epl
Tove H.

Arne, Per Einar og Roar - tusen takk for innspill! Arne, jeg mener respekt for dyret. Sånn som du tolket den røde lappen, var en artig vri, at den ikke burde vært skutt.... Men dere, det er ikke utstopping i seg selv det handler om. Det er noe merkelig i dette å stille ut dyr som prydgjenstander. Det er som du nevner Per Einar, greit å stoppe ut noen dyr for dokumentasjonens del Men å bare stoppe dem ut for å vise dem fram er vel litt respektløst? Denne ulven er vel ikke skutt primært fordi den skulle stoppes ut, men den ble sikkert stoppet ut fordi den allerede var skutt - med eller uten løyve. Jeg synes man i utgangspunktet skulle drive jakt kun for å få mat.
Når det gjelder jakt for å regulere bestanden, må vi drive jakt på noen arter fordi vi nesten har utryddet rovdyrene som skulle gjort jobben.
Det som ødelegger bestanden på feks ulv er innavl pga at vi har sørget for at det nesten ikke er noen igjen!
Det med respekt er vanskelig, fordi det handler mye om følelser.
Nå har jeg prøvd å forklare litt nærmere hva som ligger av tanker bak bildet.
Behøvde vel ikke å legge ut så mye, men men....
Takk for at dere bryr dere og kommenterte bildet.
Mvh Tove
Tove H.

Der kom du imellom, Eva! Tusen takk til deg også! Veldig hyggelig kommentar!
Mvh Tove
Liv F. D.

Hei Tove,
godt bilde av ulven dette. Den hadde et skummelt smil, så du hadde nok ikke trengt lappen for meg.
mvh
Liv '')
Tove H.

Takk for fin kommentar, Liv. Nå er det ikke jeg som har satt på lappen... :-)
Mvh Tove
Jan Erik E.

Helt enig.tragisk att ettt sånt flott dyr må bøte med livet. Og i disse bjørne tider...selvfølgelig tragisk att mennesker må bøte med livet...men hvorfor er det bare jegere som har ett ublidt møte med våre flotte villdyr? Som en venn sa engang:Skyt bonden,bevar ulven...hehe.Mvh JEE
Arne J.


Hei
Ser at bildet ditt skaper debatt og da har det nok tjent sin hensikt. Og det er bra...Men,..Hvem skal lage maten til de som bor i byan? Hvis vi skyt bonden altså..en dårlig spøk spør du meg...Mat blir ikke til av seg selv. Det e de store befolkningskonsentrasjonan i byan som fører til et industrijordbruk som beslaglegger store arealer som gjør det nermest umulig å avsette områder store nok til å ha betydelige bestander av ulv og bjørn. Men vi kan jo importere mat så kan de heller utrydde rovdyr og dyreliv andre steder i verden. Da har vi ren samvittighet??? Eller vi kan ha en rovdyrpolitikk som innebærer bestandsmål og uttak av dyr når bestandene blir for store. Levedyktige bestander. Da kan vi også ha et jordbruk og bosetning i hele landet slik vi altid har hatt det. Mennesket e også en del av naturen og de som bor i bygdene rundtomkring i landet e de som e nermest naturen og tildels også lever av den.
mvh Arne
Arne U.

Jeg MÅ bare skyte inn litt igjen her. Ingen kritikk til dere ovenfor som personer altså. Men det er jo ingenting galt igrunn i å stoppe ut et dyr. En presser jo blomster.

Jeg er seriøs i det utsagnet, ikke for å skape blest om mitt navn, men fordi det er sant. Personlig vil jeg heller ha et album med blomster, men det er jo samme greia. Et dyr som vises frem utstoppet er i bunn og grunn det samme som en blomst.

Legger en vekt på respekt i denne diskusjonen er det i hvertfall det samme.
Vær så snill, kom med inspill!

-Arne
Tove H.

En bjørn gjør alt den kan for å komme unna i møte med mennesket. Det er når den blir beskutt, at den er farlig. Går ut fra at dette også gjelder ulven.
Villdyr hører med i den økologiske balansen i den grad det er noen balanse lenger. Men når det gjeldet fotoet, sier det noe om respektløshet. Hvor går grensen for hva vi skal ha respekt for?
Takk for kommentarer til bildet, Jan Erik og to ganger Arne!
Mvh Tove
Dan S.

hva om bønder gjør som før i tiden,ansetter en gjeter for saueflokken,eller gjør jobben selv...rovdyrene ser ikke forskjell på maten! er tildels enig i at utstopping av dyr som har avgått med døden av naturlige årsaker er greit,men blir provosert av de som roper på full utryddelse av ulv og bjørn,pga at de enten er avtrekkskåte eller ikke kan passe på dyrene sine..blir for enkelt etter min mening..en grei bestand av rovdyr burde være i samfunnets egen interesse,for å opprettholde sykdomsfrie dyr enten de er kjøtt eller grøntspisende..ser jo bare hvordan rødreven gjør livet tøft for polarreven i nord..men det er til syvende og sist forskjell på rovjakt og jakt for stabilitet..ble litt rød i toppen nå merker jeg,men debatten er viktig.mvh Dan Sandmoen
Tove H.

Er så enig, Dan! Takk for innlegget.
Mvh Tove
Odd Tore S.

Ikke rør!
Med det ansiktsuttrykket og den tanngarden skulle ikke lappen være nødvendig er min første reaksjon. Naturligvis er den ikke levende, men likevel.
Om utstopping av dyr mener jeg noe lite positivt om utstopping av dyr som er skutt for å bli troféer, og noe helt annet om dyr som har død av andre grunner.
Vi har ett utstoppet dyr i huset, en liten ugle som endte sitt liv i topplyskasteren på El. 11, og som far senere fant død i skinnegangen uten synlig skade. Han var også jeger, men for matens og spenningen skyld, ikke troféets. Så ingen elg- eller hjortehoder her.
Odd Tore
Tove H.

Takk for kommentaren, Odd Tore! Så enig - har ikke noe imot jakt med vett, ikke utstopping à la uglen dere har hjemme heller, men jakt på arter som vi nesten har utryddet burde være straffbart. Og trofèer er kvalmt. Glad for innlegget ditt.
Mvh Tove
Thorbjørn R.

Teknisk fint bilde som har engasjert betrakterne. Det er bra.
Rune S.

Ulvehode som vekker tanker og debatt. Lappen synes jeg er malplassert og skjemmende. Det er utrolig viktig å legge til rette for at artene skal overleve. Flott sett!

Mvh
Rune S
Tove H.

Thorbjørn og Rune, tusen takk for positive tilbakemeldinger!
Mvh Tove
Hilda Hol E.

Hei Tove.

Jeg syns det er fint at bilder engasjerer, noen ganger helt utover bildets fotografiske og tekniske kvaliteter, som jeg her syns er meget gode.

Selv tror jeg aldri jeg klarer å fri meg fra et ambivalent forhold til problemet husdyr/rovdyr.
Slik er det antakelig for den store gruppen nordmenn som har vokst opp på gårdsbruk på landet, og nå er pensjonister.

Vi hadde et meget sterkt utviklet ''personlig'' forhold til husdyrene våre.
Med morsmelka fikk vi inn alle eventyrene med varianter av Rødhette og ulven.

Plutselig kom det inn et sterkt engasjert mottsatt syn, som vi etter beste evne prøver å forholde oss til.
Selv om jeg prøver så godt jeg kan, må jeg bare innse at noen problem for meg forblir uløste.

Vennlig hilsen Hilda.
Tove H.

Tusen takk for fin kommentar, Hilda! Glad for at du liker bildet! Forstår deg så godt når det gjelder ambivalens, ulvehatet har vi fått inn med eventyr og fortellinger fra vi var små. Setter pris på din ærlighet, dette er ikke et enter/eller! Ellers anbefaler jeg alle rovdyrelskere og -hatere å lese Mikkjel Fønhus: Fortellinger fra villmarka.
Mvh Tove
Avsluttet .

Skal vi la Ulven vokse for mye, vil det etter min mening bety flokker på en tredve til førti individer. Slik som på rundt 1700 tallet. Hva da? Hvem skal følge datteren din til skolen.
I Canada og USA er det igjen oppdrett av Ulver som skal settes ut i naturreservat.
Her er det jo snakk om meget større reservater.


Bildet til Tove med ulven kunne blitt spart for den billige merkelappen og heller blitt overført til et pent skilt.
Eller, hadde jeg vært der selv ville jeg ha tatt lappen kjapt og vist det til de ansvarshavende og spurt '' Hva er detta for noe''? Hadde ikke lappen vært der ville jeg ved første øyekast ha trodd det var Toves Ulv.

Har ikke sett ditt bilde på en stund, men overraskende er det nye. Utmerket som en presentasjon av deg selv.

Endel sjørøvere har det vært gjennom tidene og du minner meg om Kapteinjentene fra Jamestown.( Fristed for pirater for å robbe Spanjolenes gullast fra Inkane. Beskyttet av Den Engelske Marine )

Da Sjørøverjenter hadde kommando på Seilskutene ble det fart i sakene.
Dette er etter min mening en fin presentasjon på heading.

Mvh. Eivind



Tove H.

Takker for kommentar! Ulven styrer helst unna mennesket, sauer derimot bør ha gjetere.
Det er ikke Toves Ulv, nei,- min ulv heter Per og er av plysj og har borrelås i ryggen...
Artig det med sjørøver''stempelet'', jeg har nemlig moret meg med tanken på å bordre et cruiceskip eller Hurtigruta når jeg har hatt med mannskap og rodd forbi i oselveren min,'' Black Pearl''. Morsom tanke å entre skipene og rope: Ned på dekk, legg fram penger og diamanter...'' Men klarer fint å la det være kun en morsom tanke, he, he.:-) Men dette har da ikke noe med ulvebildet å gjøre, så avslutter med å si at jeg er glad du likte bildet, men ikke lappen.
Mvh Tove


Laurberg G.

Et udmærket foto af en udstoppet sibirisk ulv. Du skriver at du føler at, det er nedværdigende for denne ulv at ende som udstoppet eksemplar til fremvisning. Må jeg protestere. Der er ikke noget nedværdigende i at en ulv efter drab bliver udstoppet, såfremt drabet er velmotiveret og begrundet. Kunne være en hyrdes beskyttelse af sine får. Hvad der er skammeligt er at Ulven her er udstoppet sådan at den fremvisen med agressiv tilbagetrukket overkæbe. Hermed gør konservatoren sig skyldig i at føre en dårlig og forkert myte om ulvene og deres adfærd til torvs. Ulve er af naturen meget sociale flokdyr. De er sjældent aggressive indbyrdes. Kun i magtkampe som er nødvendige for flokken ser man agression. Når ulve jager sker det med aldeles afslappede ansigter. Slagsmål om byttet kan selvsagt være agressivt betonet. Her gælder hierraki og styrke. Og nok kan de betragte mennesket og meneskebørn som byttedyr. Men de viser intet had imod os sålidt som imod andre dyreracer.
Jeg havde gerne set dette udstoppede dyr herover i vores naturundervisningslokale. mvh. lau
Tove H.

Tusen takk for utfyllende og fin kommentar, Lau! Mange kloke tanker, synes jeg. Det var den røde lappen festet med tape - kombinert med utstoppingen - og det at vi i Norge nesten har utryddet disse flotte dyrene som fikk meg til å reagere. Vi har nesten ikke rovdyr igjen, noe som er katastrofalt for den økologiske balansen. Og da hoverer man ikke over at nok et dyr er skutt og kan kjøpes til å pynte opp i stuen eller i entreen... Jeg er enig med deg i ''grimasen'' - den er laget spekulativt skummel, det var bra obsevert! Glad du likte selve fotoet - og jeg satte også pris på tanker knyttet til det. Vi er nok ikke så uenige.
Mvh Tove
Inge S.

Hei.
Syns ulvemotivet er tøft og det andre holder jeg for meg selv :-)

Mvh Inge
Tove H.

Hyggelig at du liker ulven! Takk for kommentar!
Mvh Tove
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu