DET LURER EN TRUSSEL I ASFALTJUNGELEN
Dette bilde for å minne om at den største trussel mot mangfoldet i naturen er utbygging. Mennesket tar i bruk mer og mer av naturen, og bygger den ned eller ”foredler” den. Norge er en skikkelig sinke i klassen, (utenom i skrinne fjellområder da). Ta en tur i Nordmarka og se selv – det finnes nesten ikke gamle trær igjen. Halvung enhetsskog møter deg, med redusert naturmangfold. Såkalt ”hogstmoden” skog hugges så fort det går. Nesten borte er kjuker og huldrestry, storfugl og flere av hakkespetteartene. Mens Thailand beskytter over 20% av sine skoger er det 1% barskogvern i Norge. Shame on us. I Norge har vi ”Statsbygg” og ”Statsskog”, men vi har ikke ”Statsnatur ”eller ”Statsmiljø” – et offentlig eller ideelt forvaltningsorgan for naturmiljø, som eier og forvalter bevaringsverdig natur, og hvor kryssende hensyn til utbygging/utnyttelse ikke kommer inn hele tiden. Når får vi det? Kunne ikke deler av oljefondet brukes til å kjøpe ut grunneierne for viktige naturområder– og økoturisme - slik det gjøres i mange andre land - etableres i stedet? Kanskje ikke noen dårligere økonomisk løsning heller på litt sikt.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger276
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_29285} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Tom E. F.

Bildet velger jeg å betrakte som politisk, og med din følgetekst skulle dette utgjøre en tankevekker.
Enig med flere av dine synspunkter.
mvh Tom
Ketil K.

Det er kanskje mer bare en betraktning enn noe som har med politikk å gjøre. Men jo, en meningsytring er det selvfølgelig. Siden vi har en kategori som heter natur - synes jeg det er riktig å prøve å formidle et bilde som sier noe om hvilken vei det går, og at det gå an å gjøre noe med det. Å formilde det i ren bildeform uten tekst hadde selvfølgelig vært bedre - men så vanskelig.
Tom A. T.

Må si jeg liker dine synspunkter om hvordan vi forvalter våre naturresusjer. Jeg syntes at bilde og tekst fungerer bra sammen, og som TEF skriver bør det absolutt kunne fungere som en tankevekker.
mvh Tom T
Carsten A.

Men i Oslo har Oslo Kommune vært grunneier til den nære Nordmark. Det har greid å ødelegge mye for mange - og mange idyller - med hard skogsdrift, veier, grøfting av myrer osv. Fy for skam, det som var der i mine guttedager er nå borte.
MVH CA
Ketil K.

Kommunene har i alt for stor grad lagt såkalte økonomiske føringer på sin drift, med en økonomisk prioritet, og et meget dårlig resultat til følge hva naturen angår. De har drevet tilnærmet slik andre vanlige grunneiere gjør. Poenget måtte være en ideell forvaltning med naturbevaring og restaurering av viktige naturområder som eneste formål. Og på kommunenivå tas sjelden nasjonale bevaringshensyn, lokale brukshensyn prioriteres. Det må derfor i utgangspunktet løftes høyere opp eller bort derfra eiermessig. Staten som problemløser har heller ikke noen god historikk. Så noen garanti for at formålet faktisk ville blitt fulgt er en annen og sikkert vanskelig sak. Men et kanskje utopisk ønske om at det fantes en slik forvaltning med et slikt formål går det an å ha. De klarer dette i ganske mange andre land. En ting er sikkert - naturmangfoldet reduseres i høyt tempo også i Norge.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu