- med ringpingviner. Snodig at disse smellfeite småtassene som bare greier noen få cm. i hvert skritt klatrer både langt og høyt. Påfallende skydannelser der vinden påvirkes av en fjelløy til å lage slike linseformete skyer (''lenticular clouds'').
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_293046} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Fantastisk skyformasjon!
Flott bilde, men hadde ønsket å se litt mer i underkant, ikke mye, men føler at det mangler litt der.
Eirik B.
Dette var bare kjempetøft.
Elephant Island ja, det var jo et stykke unna. Mitt absolutt største fotograf-forbilde gjennom tidene, Frank Hurley, endte jo opp der (før de til slutt ble berget) etter den ikke fullt så vellykkede Endurance-ekspedisjonen til Shackleton.
Steinulf L.
Svimlende lekkert. Et bilde som utstråler ren luft og frisk natur.
Øyvind A.
Dette var flott Carsten.
Jeg har stor glede av disse Antarktis-bildene dine. Når jeg ser slikt, tenker jeg at jeg bare MÅ oppleve dette en eller annen gang.
mvh
Ø.
Amund Blix A.
Dette var bare helt fantastisk flott Carsten.!
Mvh
Amund
Per Einar G.
Dette var lekkert ja!
Liker komposisjonen og det ekstra som denne skyformasjonen gir.
Per E.
Roar G.
Vakkert! Friskt bilde hvor pingviner og skyer sloss om oppmerksomheten. Helt topp!
Caroline M. S.
Det var noen flotte skyer og fint landskap. Ser så veldig rent og klart ut. Og ekstra bonus i form av pingvinene. Fettet deres kommer vel til god nytte til vinteren. Er de slik som keiserpingvinene? Står ute og ruger egg uten mat i iskalde vintermåneder? Skifter på å stå inne i ringen og varmen.
Må ha vært litt av en opplevelse å se dette med egne øyne. :-)
Carsten A.
Takk for kommentarer.
Caoline: En voksen ringpingvin er ca. 75 cm høy med vekt på ca. 4 kg., mye for en fugl, men disse flyr jo ikke. To egg legges i nov/des. (da jeg var på Elephant Island - 61 grader s.br. - i midten av november var det vårlig parringstid). Ringpingviner bygger rede av stein (hanner med de største steinene har best kjangs hos damene), eggene er ferdig ruget i januar, altså på sommertid, om ikke den sørlige storjoen har tatt eggene i mellomtiden. Kyllingene skal være i stand til å greie seg selv sent i februar (høysommer) eller tidlig mars. De må da greie å fange krill samt holde seg unna leopardselene som ligger i vannet like utenfor alle pingvinkolonier. Leopardselene spiser noe sånt som en 8-10 pingviner om dagen, men det er mye å ta av, den samlede populasjon av ringpingviner skal være ca. 15 mill. fugler på en lange rekke øyer rundt Sydpolen.
Shakletons menn fra Endurance-ekspedisjonen lå strandet her en vinter for ca. 100 år siden. De fyrte med pingviner (trykker man på en avlivet pingvin skal fettet tyte ut i fjærdrakten så den kan brenne som en fakkel - soter noe voldsomt), spiste kjøttet og fettet fra dem der de bodde under livbåter vendt opp-ned, med menn, utstyr og klær fullstendig nedsotet fra pingvinfaklene. Men de overlevet.
MVH CA
Håkon H.
Hei!
Dette var et helt utrolig bilde. Jeg er imponert over komposisjonen og bildeutsnittet. Når man er på et slikt sted, er det kanskje lett å kun fokusere på pingvinene, men her ser du også den unike skyen som er med på å gjøre bildet til det det er.
Må ha vært en kjempetur?
Håkon
Knut-Inge J.
Måtte vi makta å ta vare på dette fantastiske skue - også for kommande generasjonar Takk for ditt bidrag! Dette var førsteklasses naturfotografi.
Chr. G.
Fin skildring av morsom sky. Synes tangeringen av nedkanten av (is)overhenget mot bildekanten er uheldig, spesielt rundt det området som ligger i skyggen på venstre side - en ''oppmerksomhetstyv''.
Per Olav V. T.
Ser ut til at det har vært en veldig fin tur dette her. Eneste jeg ikke er så begeistret for i selve bildet er de gulskitne istappene under uthenget, men de er nok en viktig del i skildringen av miljøet. Tilhørende historie setter det hele i et annet perspektiv enn kun en avbildning av en spesiell sky og pingviner.
Per Olav
Arne S.
Pingvinskyene er påfallende og dekorative. Kombinert med en lett pingvinkrydret åsrygg blir dette et meget severdig bilde. I likhet med CG synes jeg tangeringen av overhenget/bildekanten er litt uheldig. Men du verden, det syder av storhet i dette motivet.
Helge H.
Som hentet rett ut av National Geographic! Flott bilde med nok elementer til å holde på interessen, og tenke seg dit.... Og med en fantastisk kombinert rotor og lenticularis sky.
Atle Q.
Dette var et veldig flott bilde Carsten. Definitivt litt National Geographic over dette bildet. Minner meg litt om en av fotoseriene fra Maria Stenzel for National Geographi som fikk pris i world press photo 2006, selv om Maria's bilder er ørlite hvassere
Fasinerende med slike skyformasjoner. Forøvrig et fantastisk bilde som vanlig fra deg.
Tormod
Tove H.
Fascinerende! Både skyene og pingvinene! Henger meg på rosen over!
Hilsen Tove
Ivar B.
Utrolig flott skildring Carsten. Liker linjne og skyene i bilde som gir storhet. Utrolig at disse skapningene karrer seg såpass høyt. Noe stort og mektig over dette. Etter din beskrivelse får jeg en tanke om at disse mennen fra Shakletons ekspedisjon var noen råtasser, men de hadde vel ikke noe valg heller. God førjul og jul ønskes deg. Mvh Ivar.
Odd Tore S.
Her er nok skyformasjonen mot knallblå himmel det som trekker oppmerksomheten til seg, mens hopen av pingviner blir litt som strøpartikler på den hvite ryggen.
Jeg er ikke helt med på avslutningen i bunnen, men ser logikken i at du har kuttet der du har gjort, og ser heller ikke noe bedre alternativ gitt at naturen er som den er.
Odd Tore
Roar K.
Det er som nevnt av andre før meg. Det er dette forunderlige naturfenomenet av ei sky som røsker til seg oppmerksomheten
mens pingvinene blir rusk nede i bildekant.
En fantastisk sky.
Roar
Bjørn R.
Flotteste fotografi jeg har sett på år og dag. Gratulerer! Mvh Bj.
Line Kristin W.
Men det er jo en flygende pingvin! :-)
Tatt i betraktning hvor sjeldent dét er, er det jo ikke det minste rart at artsfrendene er samlet til studier og diskusjon der oppe på åskammen.
Forhåpentlig har ingen av dem klart å overbevise seg selv om at de behersker teknikken. Buen i den smilende munnens høyre halvdel kan nok virke som en innbydende speiling av den himmelske pingvinens vingeslag, men tanngarden som skjuler seg under overhenget varsler brå død for dumdristige små.
Jeg håper alle fremdeles står på åskammen og strekker hals, - at ingen har kommet til himmelen :-)
- Line :-)
Erik L.
'Lekkert'' er ordet, helt fantastisk.
Presentasjon av fotografier fra så eksotiske strøk, gjør det dog enklere å fascinere seerne.
Jeg fikk første gang oppleve ekte Arnholm-kvalitet allerede på 70-tallet, og det gleder meg å se at den holder seg godt i alle sammenhenger!
Noe i dette bildet får meg til å falle mot høyre. Vet ikke om det hadde vært rettferdig å fikse litt på skyformasjonen så den ble litt mer horisontal.
Satt litt i stoort perspektiv, gir bildet en fornemmelse av at det faktisk er noen der oppe som brer sine vinger over oss og passer på livet på jorda.
mvh. Erik
Kjell G.
Dette er veldig flott!
Den utrolig fine skyen inngår i komposisjonen på elegant vis. Det tekniske er, som alltid, utsøkt. Mye velfortjent ros som jeg slutter meg til.
mvh kjellg
Jostein F.
Hei!
Det ligger mye av naturens storhet i dette bildet. Skyen og pingvinene skaper en enhet av grandios natur som er betagende. Veldig godt gjort å se og formidle dette inntrykket.
Historien om Sir Ernest Shackleton og ekspedisjonen med Endurance er noe av det mest interessante stykket polarhistorie som er dokumentert. En del av æren for det hadde fotografen Frank Hurley, som under ekstreme forhold dokumenterte hendelsene.
Mvh; Jostein
Stine J.
Hei
Den skyformasjonen gjør mye for bildet. Litt av en pingvinkonvensjon du har fanget. :) Dyktig gjennomført.
mvh Stine
Monika Frisvold V.
Hei
Dette synes jeg er fornøyelig å se...
meget lekker komp..med fine fargertoner...
Må være en opplevelse å se dette live...
Riktig god jul...
mvh monika
Anne Ø.
Fascinerende skue med pingvinene på åsryggen og denne skya.
Må ha vært flott å være der. Svært godt utført.
Anne:)
Henning Notland S.
Fantastiske skyer. Morsomt når de er så spesielle at pingvinene ender opp med å spille 2. violin....
Beklager, dette var lite konstruktivt.
Full skjerpings.
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.
HNS: ''... lite konstruktivt''? - Nei, syns ikke det. Du la merke til noe litt spesielt i bildet og sier så fra om det. Litt av poenget med å vise frem bilder er jo bla. å få vite om betrakterne ser noe i bildet i det hele tatt . . .
Jeg er forresten enig i at pingvinene spiller 2- fiolin her, mest er de ren staffasje.
MVH CA
Andreas S.
Hei
Pingvinene får ikke min oppmerksomhet her, men skyformasjonen derimot; Virkelig en flott skue dokumentert på en god teknisk måte. Faktisk la jeg ikke merke til pingvinene før jeg leste den tilhørende teksten.
Mvh. Andreas D.
Bjørn H.
Hei Carsten -
Du verden så flott bilde.... Denne skyen har jeg ikke sett over Nannestad jordene mine...., hm.... må jeg helt til Elephant Island, altså ;(
Og denne åsryggen med pingviner er jo heller ikke å forakte inn i landskapet... Nei, ditta er flott Carsten...Bare så syns jeg ikke kan være tilstede å se mer på torsdag....
Ideelt sett kunne det nok vært litt mer luft i bånn, men det ''jøkke`no''
Snakkes
Bjørn
Fred S.
Nesten kinderegg, om ikke tre så i alle fall to: En utrolig mengde pingviner forsamlet, og en sky jeg aldri har sett maken til.
Det er rimelig nok skyformasjonen som bergtar meg, derfor synes jeg beskjæringen er helt som den skal være.
vh fred
Espen B.
Dette var et meget severdig bilde! Den skyen er jo utrolig flott og helheten med den lille ''landsbyen'' under gjør dette til et fantastisk bilde! Dette kunne JEG hengt opp. Anbefales definitivt. Ser forresten ut til at du har vært på en fin ekspedisjon.
mvh Espen
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer:
Bjørn H: Mer luft ''i bånn'' er notert! Det skal det bli en råd med.
EB: Fin ekspedisjon, jepp, det skal underskrives og det med mange utropstegn, Antarktis er virkelig noe for seg selv både opplevelsesmessig og ikke minst for fotografer.
Skydannelser av denne typen (såkalt stående skyer) kalles ''Lenticular clouds'' (eller mer teknisk: ''altocumulus standing lenticularis''), se en nærmere forklaring på fenomentet her:
Slyen er ''stående'', fiktig vind som blåser over høyt fjell danner skyen, som uopphørlig oppløses i bakkant og like uopphørlig fornyes i forkant (dermed ser det ut som den står stille).
Elephant Island ligger ensomt til langt til havs og fyller alle betingelser for å skape slike skyer, den er egentlig bare et bratt, høyt fjell som stiger rett opp av havet.
MVH CA
ketil o.
Hei!
Vakkert og velkomponert. Har lite å tilføye her utover det som er sagt,så henger meg bare på alle godordene her:)
Mvh:
ketil
Inger-Lise S.
Vakker skyformasjon mot den fine, blå himmelen.
Et flott motiv med meget god komposisjon. Dyktig presentert.
Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Flott bilde, men hadde ønsket å se litt mer i underkant, ikke mye, men føler at det mangler litt der.
Elephant Island ja, det var jo et stykke unna. Mitt absolutt største fotograf-forbilde gjennom tidene, Frank Hurley, endte jo opp der (før de til slutt ble berget) etter den ikke fullt så vellykkede Endurance-ekspedisjonen til Shackleton.
Jeg har stor glede av disse Antarktis-bildene dine. Når jeg ser slikt, tenker jeg at jeg bare MÅ oppleve dette en eller annen gang.
mvh
Ø.
Mvh
Amund
Liker komposisjonen og det ekstra som denne skyformasjonen gir.
Per E.
Må ha vært litt av en opplevelse å se dette med egne øyne. :-)
Caoline: En voksen ringpingvin er ca. 75 cm høy med vekt på ca. 4 kg., mye for en fugl, men disse flyr jo ikke. To egg legges i nov/des. (da jeg var på Elephant Island - 61 grader s.br. - i midten av november var det vårlig parringstid). Ringpingviner bygger rede av stein (hanner med de største steinene har best kjangs hos damene), eggene er ferdig ruget i januar, altså på sommertid, om ikke den sørlige storjoen har tatt eggene i mellomtiden. Kyllingene skal være i stand til å greie seg selv sent i februar (høysommer) eller tidlig mars. De må da greie å fange krill samt holde seg unna leopardselene som ligger i vannet like utenfor alle pingvinkolonier. Leopardselene spiser noe sånt som en 8-10 pingviner om dagen, men det er mye å ta av, den samlede populasjon av ringpingviner skal være ca. 15 mill. fugler på en lange rekke øyer rundt Sydpolen.
Shakletons menn fra Endurance-ekspedisjonen lå strandet her en vinter for ca. 100 år siden. De fyrte med pingviner (trykker man på en avlivet pingvin skal fettet tyte ut i fjærdrakten så den kan brenne som en fakkel - soter noe voldsomt), spiste kjøttet og fettet fra dem der de bodde under livbåter vendt opp-ned, med menn, utstyr og klær fullstendig nedsotet fra pingvinfaklene. Men de overlevet.
MVH CA
Dette var et helt utrolig bilde. Jeg er imponert over komposisjonen og bildeutsnittet. Når man er på et slikt sted, er det kanskje lett å kun fokusere på pingvinene, men her ser du også den unike skyen som er med på å gjøre bildet til det det er.
Må ha vært en kjempetur?
Håkon
Per Olav
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photo...width=high
ANBEFALES
mvh Atle
Tormod
Hilsen Tove
Jeg er ikke helt med på avslutningen i bunnen, men ser logikken i at du har kuttet der du har gjort, og ser heller ikke noe bedre alternativ gitt at naturen er som den er.
Odd Tore
mens pingvinene blir rusk nede i bildekant.
En fantastisk sky.
Roar
Tatt i betraktning hvor sjeldent dét er, er det jo ikke det minste rart at artsfrendene er samlet til studier og diskusjon der oppe på åskammen.
Forhåpentlig har ingen av dem klart å overbevise seg selv om at de behersker teknikken. Buen i den smilende munnens høyre halvdel kan nok virke som en innbydende speiling av den himmelske pingvinens vingeslag, men tanngarden som skjuler seg under overhenget varsler brå død for dumdristige små.
Jeg håper alle fremdeles står på åskammen og strekker hals, - at ingen har kommet til himmelen :-)
- Line :-)
Presentasjon av fotografier fra så eksotiske strøk, gjør det dog enklere å fascinere seerne.
Jeg fikk første gang oppleve ekte Arnholm-kvalitet allerede på 70-tallet, og det gleder meg å se at den holder seg godt i alle sammenhenger!
Noe i dette bildet får meg til å falle mot høyre. Vet ikke om det hadde vært rettferdig å fikse litt på skyformasjonen så den ble litt mer horisontal.
Satt litt i stoort perspektiv, gir bildet en fornemmelse av at det faktisk er noen der oppe som brer sine vinger over oss og passer på livet på jorda.
mvh. Erik
Den utrolig fine skyen inngår i komposisjonen på elegant vis. Det tekniske er, som alltid, utsøkt. Mye velfortjent ros som jeg slutter meg til.
mvh kjellg
Det ligger mye av naturens storhet i dette bildet. Skyen og pingvinene skaper en enhet av grandios natur som er betagende. Veldig godt gjort å se og formidle dette inntrykket.
Historien om Sir Ernest Shackleton og ekspedisjonen med Endurance er noe av det mest interessante stykket polarhistorie som er dokumentert. En del av æren for det hadde fotografen Frank Hurley, som under ekstreme forhold dokumenterte hendelsene.
Mvh; Jostein
Den skyformasjonen gjør mye for bildet. Litt av en pingvinkonvensjon du har fanget. :) Dyktig gjennomført.
mvh Stine
Dette synes jeg er fornøyelig å se...
meget lekker komp..med fine fargertoner...
Må være en opplevelse å se dette live...
Riktig god jul...
mvh monika
Må ha vært flott å være der. Svært godt utført.
Anne:)
Beklager, dette var lite konstruktivt.
Full skjerpings.
HNS: ''... lite konstruktivt''? - Nei, syns ikke det. Du la merke til noe litt spesielt i bildet og sier så fra om det. Litt av poenget med å vise frem bilder er jo bla. å få vite om betrakterne ser noe i bildet i det hele tatt . . .
Jeg er forresten enig i at pingvinene spiller 2- fiolin her, mest er de ren staffasje.
MVH CA
Pingvinene får ikke min oppmerksomhet her, men skyformasjonen derimot; Virkelig en flott skue dokumentert på en god teknisk måte. Faktisk la jeg ikke merke til pingvinene før jeg leste den tilhørende teksten.
Mvh. Andreas D.
Du verden så flott bilde.... Denne skyen har jeg ikke sett over Nannestad jordene mine...., hm.... må jeg helt til Elephant Island, altså ;(
Og denne åsryggen med pingviner er jo heller ikke å forakte inn i landskapet... Nei, ditta er flott Carsten...Bare så syns jeg ikke kan være tilstede å se mer på torsdag....
Ideelt sett kunne det nok vært litt mer luft i bånn, men det ''jøkke`no''
Snakkes
Bjørn
Det er rimelig nok skyformasjonen som bergtar meg, derfor synes jeg beskjæringen er helt som den skal være.
vh fred
mvh Espen
Bjørn H: Mer luft ''i bånn'' er notert! Det skal det bli en råd med.
EB: Fin ekspedisjon, jepp, det skal underskrives og det med mange utropstegn, Antarktis er virkelig noe for seg selv både opplevelsesmessig og ikke minst for fotografer.
Skydannelser av denne typen (såkalt stående skyer) kalles ''Lenticular clouds'' (eller mer teknisk: ''altocumulus standing lenticularis''), se en nærmere forklaring på fenomentet her:
http://www.crystalinks.com/lenticular.html
Slyen er ''stående'', fiktig vind som blåser over høyt fjell danner skyen, som uopphørlig oppløses i bakkant og like uopphørlig fornyes i forkant (dermed ser det ut som den står stille).
Her er flere bilder av slike skydannelser:
http://images.google.no/images?q=lenticular+clouds&hl...p;ct=title
Elephant Island ligger ensomt til langt til havs og fyller alle betingelser for å skape slike skyer, den er egentlig bare et bratt, høyt fjell som stiger rett opp av havet.
MVH CA
Vakkert og velkomponert. Har lite å tilføye her utover det som er sagt,så henger meg bare på alle godordene her:)
Mvh:
ketil
Et flott motiv med meget god komposisjon. Dyktig presentert.
Inger-Lise