Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger166
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_295132} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (1)
Ann F.

Hei, Katrine,
så morsomt å se at en nybegynner tenker litt utradisjonelt når det gjelder blomsterbilder og presenterer det i sort/hvitt. De fleste vil ha med fargene, men ofte kommer linjene og lyset bedre frem når fargene ikke distraherer oss.

Her har du klart å få hovedmotivet - blomsten - til å stå relativt klart frem i forhold til bakgrunnen og du har delikate toner i hovedmotivet som viser hvor lys og skygge kommer inn. Du har likevel noen forstyrrende mørke og lyse felter i bakgrunnen som ødelegger litt for helhetsinntrykket.

Jeg har noen tips til deg som du kan ta med på veien neste gang du vil ta bilde av blomster eller andre motiver du vil gjøre noe spesielt med (akkurat hvordan det skal gjøres - les bruksanvisningen for ditt kamera):
1. For å fremheve hovedmotivet og la bakgrunnen være minst mulig forstyrrende - ikke bruk motivprogrammene (landskap, portrett, sport, makro. . . ) eller auto, velg blenderstyrt halvautomatikk. Det vil si at du velger blenderen og lar kamera ta seg av lukkertiden.
2) Still inn størst mulig blenderåpning du har mulighet for med det objektivet du har valgt (stor blenderåpning = lavt tall på blenderringen) hvis du vil ha fokus bare på et lite punkt. Jeg tar oftest mine blomsterbilder på den måten. Stor blender (=lavt tall på blenderinnstillingen) betyr at du får bare et lite parti som blir skarpt, og bakgrunnen blir soft og uskarp. Men det er viktig hvor du legger fokuspunktet. Vil du ha mest mulig i fokus, velg liten blenderåpning (= høyt tall på blenderinnstillingen). Stor blenderåpning betyr tilsvarende kort lukkertid og omvendt. Blåser det, kan du enten måtte gi opp hele prosjektet elle velge høyere ISO (se mitt punkt 5).
3) Slå av autofokus, still inn på manuell fokus og velg selv hvor fokuspunktet skal ligge.
4) Har du mulighet for stativ, bruk det. Hvis ikke, sett kamera på et bord, en stol, bygg opp noe det kan stå på av ting du finner. Det skal stå støtt uten at du holder det. Med stor blender er en liten bevegelse hos deg nok til å endre bildet veldig mye. Gjør denne oppsettingen (evt. montering på stativ) før du velger fokuspunkt/utsnitt. En liten vridning kan bety stor endring i bildet.
5) Lavest mulig ISO må innstilles for å unngå støy. Forutsatt at det ikke blåser. . .
6) Bruk snor- eller fjernutløser om du har. Eller bruk forsinket eksponering (selvutløser), for å unngå at din bevegelse mot utløserknappen medfører bevegelse av kamerahuset i eksponeringsøyeblikket. En selvutløser betyr at du trykker på utløserknappen, og så tar det litt tid før bildet tas (men ved lettbevegelige motiver som blomster betinger det, at det er fullstendig vindstille).

Til dette bildet vil jeg i tillegg si, at den beskjæringen du har gjort av kronbladene til høyre er OK fordi det er så mye som er vekk, men kronbladet som forsvinner ut til venstre burde ha fått være med i sin helhet. I bunnen ville jeg også beskåret litt mer – eller tatt med mer.
Men likevel et hederlig første forsøk - uten dedikert makroobjektiv - ?
Mvh Ann (mammaen til Bente)


Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu