Løpende ulv
Her har jeg prøvd meg på panorering. Lyssvakt objektiv er ikke det beste til å ta skarpe bilder under bevegelse i dårlig lys. Bildet er tatt om natten i Finland i sommer.
Denne ulven har nettop fått øye på en bjørn som drar med seg en bit av åtet inn i skogen.
Det virket nesten som om det var mer interresant å snappe mat fra bjørnene, enn å spise rett fra åta. Virkelig en opplevelse å sitte å se på.
Synes at det er litt fart over bildet, men jeg kunne tenkt meg litt skarpere ulv.
Utstyr
  • Canon 30D
  • Canon 100-400
  • Brennvidde400mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/50s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger573
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_303105} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Hans-Jørgen H.

Hallo Kåre!

Spenning og mystikk i fullt monn her.
Dumt du ikke hadde et mer lyssterkt objektiv her slik at ulven hadde blitt noe skarpere.
Eventyrlige og spennende bilder du viser oss fra finsk Lappland.

Ei trivelig helg!
Hans-jørgen
Carsten A.

OK bilde, men desverre også et bra eksempel på det man - dessverre - kan oppleve når åpningsforholdet ikke er bedre enn dette, dvs. f/5.6 på 400mm. Men her er det jo til overmål og nærmest uforståelig brukt 200 ISO, 30D har ingen problemer med flere trinn høyere ISO (400, 800, ja 1600 om det kniper).

Det som kunne vært et toppbilde er desverre ikke blitt det. Moderne kamera har utvidet opptaksmulighetene i vanskelige lyssituasjoner, og da er det om å gjøre å benytte seg av dem. Det gjelder å skjønne seg på det utstyret man benytter, og ikke minst gjelder det å ikke bli fanget inn i en meningsløs frykt for en anelse støy i bildet. Denne helt unødvendige frykten har ødelagt mange bilder - som desverre dette.

MVH CA

Kåre G.

Svar til Carsten Arnholm. Takk for kommentar.
Det dukker ofte opp situasjoner der man ikke rekker å stille om kamera til det som skjer. Iso 200 og lukker 1/50 sekund var ok nok for et stillestående dyr slik det var rett før løpebildet. Man tar mange bilder i høy iso og prøver seg da selvsagt med lavere iso for å få minst mulig støy. Så skjer det noe som en bare må ha med og er så oppslukt av dette, at en glemmer kamera og innstillinger. Jeg er nok ikke erfaren nok til å tenke kamera i slike situasjoner. Jeg vet jo at du har rett. Mesteparten av bildene fra denne turen ble jo tatt i veldig høy iso.
Mvh. Kåre
Terje J.

iso-smiso! For en situasjon!!! Må jo har vært en fantastisk opplevelse å følge med på noe slikt.

Det der å utnytte kamera er noe jeg brenner meg på hele tida. Satser på at det går seg til. Lykke til videre. Husk på å ikke bli spist selv.

mvh
TJ
Carsten A.

En av de virkelig viktige tingene i naturfoto, sport og denslags (der ting skjer raskt) er å være litt forutseende, dvs. at man søker å ta høyde for f.eks. å bruke korte lukkertider. Da blir det etter min mening litt overforsiktig å lande langt ned på skalaen mht. ISO-verdi. Selv regner jeg alt under ISO 640 for noe som bare brukes i helt spesielle tilfeller. Her ville f.eks. ISO 640 gitt deg mer enn ett trinn raskere lukkertid - og det gjør jo heller ikke noe i forhold til mer stasjonære situasjoner. Som sagt, unødvendig frykt for støy, og for den saks skyld unødvendig hensyn til støy, har unødig begrendet alt for mange fotografer.

MVH CA
Kåre G.

Takker igjen for kommentar og jeg tar mot alle råd med takk. Føler meg temmelig fersk i gamet og er glad for all kritikk som kan gjøre meg til en bedre fotograf. Spesielt når en erfaren fotograf som Carsten Arnholm gir sine råd legger jeg det på minnet.
På den annen side, så ser en jo en del bevegelsesuskarpe bilder som får god omtale. For eksempel ''Årets naturfoto i Finland'' http://www.tslk.fi/sivut/?p=116
tatt på samme sted av Lassi Rautiainen. Dette bildet får mitt til å virke skarpt i forhold. Kansje er litt uskarpt, dårlig foto, mens mye uskarpt er kunst?
Morsomt å diskutere.
Mvh. Kåre
Carsten A.

Selvsagt kan passe lang lukkertid være helt utmerket i bevegelsesbilder, men da skal den altså være passe lang. Du syns nok selv at i denne situasjonen ble den noe for lang (og det er jeg enig i). Sånt er selvsagt vanskelig å beregne. Hva ''passe lang'' er prøver jeg å få en følelse for ved å drive med litt varierende lenge på lukkertid med bilder som ikke betyr all verden, en hund el. katt løper forbi osv., måker eller andre mer vanlig fugler i flukt osv. 1/50sekund med 400mm brennvidde blir gjerne svært langt, mens 1/100s el. 1/125s trolig hadde gitt et helt annet inntrykk.

Men bevares, det er jo veldig lett å si hva man burde ha gjort sånn i etterhånd, den lukkertiden som ''passer'' for å gi inntrykk av bevegelse er jo avhengig av farten som dyr eller fugl beveger seg, avstand til fotografen og brennvidde. Dessuten er den avhengig av hvilken effekt fotografen vil ha frem. Likevel, det hjelper, syns jeg, å drive litt tørrtrening på slikt. I dette bildet prøvde jeg forsøksvis med 1/125s, fuglen var ganske nær (stokkender har meget raske vingebevegelser). 300 mm brennvidde på kamera, bilde nr. 362041

MVH CA


Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu