En ventende
Håper på konstruktive kommentarer slik at jeg kan bli en bedre hobby fotograf.
Utstyr
  • Nikon 990
  • Nikkor
  • Brennvidde15,2mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/119s
  • FilmtypeDigitalt
  • ja
  • AnnetHoldt fingeren delvis foran blizen slik at det ikke ble alt for mye blitz.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger87
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_3073} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Carsten A.

Makrofotografering, altså på ekstremt nært hold, med blitz av insekt som sitter på plante, er vanskelig med bare én blitz. Den relative avstanden til bakgrunnen er stor, og blitzen får liten eller ingen virkning der. Sitter blitzen på eller nær kamera blir undereksponering av bakgrunnen desto større.

Selv har jeg sikkert tatt tusenvis av makroopptak av insekter med blitz, og til å begynne med fått nøyaktig samme effekt som her. Jeg kan peke på noen løsninger: Enten fotograferer man med en ''softboks'', kjøpt eller hjemmelaget, dvs. en boks der blitzen sitter inni og med et materiale i åpningen som fordeler (diffust) lys over en større flate. Et annet alternativ er å bruke 2 blitz, hvor én går på bakgrunnen (f.eks. slaveblitz, kan kjøpes for ca. 200 kr.). Selvsagt kan de to nevnte løsningene kombineres.

Det kan virke komplisert å gå til slike skritt, men skal du unngå hardt lys med skygger på motivet (som her) og svarte bakgrunner (også som her), er det vanskelig å tenke seg andre løsninger.

Selvsagt kan en unngå mange av DISSE problemene ved å fotografere i eksisterende lys, for bare å måtte løse andre. Å få skarpe bilder på den aktuelle avstanden er f.eks. mildt sagt ikke enkelt uten hjelpelys. Selv om en er fjellstø på hånden (eller bruker stativ) er det gjerne minst 0.1 sekundmeter vind, og det er nok. Dessuten sitter jo ikke insektene og venter til du har rigget deg ferdig. MVH CA
Frode K.

Takker for en grundig og flott kommentar. Takker så meget for det Carsten Arnholm. Har forresten sett ''denne boksen'' når du nevner det. Prøvde å ta bilde av en bie i dag, men bien var for rask for meg. Skal prøve igjen med de teknikkene du nevnte...det går sikkert bedre da. med vennlig hilsen Frode Kaland
terje s.

Jeg tror du skal forsøke også uten blitz.
Carsten A.

ts: Jeg hadde gitt samme råd, om ikke FK hadde opplyst at han bruker digitalt kamera, som neppe har all verdens lysfølsomhet. Ellers ville forslag om å bruke Fujicolor Superia 800 ISO ha kommet nærmest automatisk fra meg! MVH CA
Frode K.

Til Terje Semb. Joda, jeg forsøkte uten blitz, og lengre lukkerhastighet. Dessverre sto ikke gresstrået i ro, så det ble bare utflytende.
terje s.

Frode - Da må du kanskje forsøke å gjøre nettopp dette spennende? Ikke alle ting trenger (eller kan/bør) fotograferes som helt sterilt og skarpt?
Frode K.

Terje - Du har gjerne rett i det. Akkurat som et lite dikt jeg har skrevet. Utdrag: Lever i en verden, defus, tåkete. Sitter på et islagt vann. Det er morgen.
Carsten A.

Foto har så mange bruksområder. Skal du samle på INSEKTER, bør de nok helst være ganske skarpe. Men skal du ''bare'' lage gode bilder (og det er mye fint nede i gresset, så står du jo helt fritt.
Aril T.

Den gule flekken nede på bildet forstyrrer veldig.
Avsluttet .

Ja du..om du har för avsikt att ta rena artbilder på flygfäna så får du testa fram en användbar ljussättning.Blixt rakt på är oerhört ointressant..Tänk också lika mycket på bakgrunden..
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu