Specular UV Reflections
Et bilde av solspill i vannflaten på Maridalsvatn, Oslo. Tatt midt på dagen. Fra min første sekvens av ekte UV-lys bilder. Se teknikk beskrivelse.
Utstyr
  • Nikon F4
  • Zeiss Ortho-S Planar 60 mm f/4.5
  • Blenderf/22
  • Lukker30 s
  • FilmtypeFuji RTP
  • Nei
  • AnnetUV-stråler er usynlige for øyet, men kan brukes til å fotografere med likevel. UV gir meget bløtt lys og merkelige farger. Gå til http://www.foto.no/nikon/index.html og les mer.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger401
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_3563} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Erik G.
En uvanlig teknikk! Jeg nekter å diskutere om teknikken er benyttet til det ytterste, men holder meg til å si at bildet har en horisont jeg ønsker å søke - til tross for at Maridalsvannet neppe er særlig stort. Vakkert!
Birna R.
Det morsomme er jo at UV (og IR også) er kommet innenfor rekkevidde for mange flere nå for tiden, siden flere digitalkameraer har respons godt utenfor synlig lys. D1 er et eksempel på dette. Jeg bruker for tiden min D1 til masser av eksperimentering med ''usynlig'' lys, altså UV, IR, UV + IR og andre kombinasjoner. Kikk innom hjemmesidene på http://www.foto.no/nikon/index.html så finnes mengder av bilder og tekniske beskrivelser.
Jan Rune B.
Mystisk bilde, ser ut som det er fra en science fiction film.
Blått gelestoff. Flott.
JRB ::)
Thore A.
Utrolig bilde!

Så kanskje et par dumme spørsmål: Kan man bruke vanlige objektiver på D1 for å fotografere UV? Hvilke filtre bør jeg anskaffe?

Birna R.
Thore Alnes: gå til http://www.foto.no/nikon/index.html og les om UV og IR med D1 der. Ren UV fotografering er vanskelig med D1 dersom du ikke har spesialoptikk (som Nikon lager, eller iallefall lagde), men du kan bruke eldre optikk uten multicoating (viktig), eller forstørrelsesoptikk etc. Filtrene for UV er ''ekte'' UV-filtre, dvs. de slipper UV, men ikke vanlig lys igjennom og ser derfor svarte ut. Hoya U-340 eller U-360 er mulige utgangspunkter.

Til dere som har D1 og lengter etter å finne på noe som ikke ''alle'' gjør, og som ikke koster noe som helst: Ta ett eller to lag med fremkalt men ueksponert E6 film (altså den svarte biten først eller sist på den fremkalte filmen), og bruk dette som et filter på objektivet ditt. Fokuser først, fordi du ser jo ikke noe. Sett kameraet på stativ og knips i vei, helst i solskinn med blå himmel og skyer. Du har et aldeles gratis IR filter som også slipper noe UV igjennom. Med dobbelt lag film blir bildene noe mer slørete og eksponeringstidene nokså lange, så det er best å forsøke med ett lag film først til du mestrer teknikken. Tipset er som sagt helt gratis, og du får garantert bilder som ikke andre tar. Forsøk. Dette vil trolig virke også med andre digitalkameraer, men jeg bruker nå altså D1.
Øyvind K.
Tøft bilde!

''Trikset'' ditt med ueksponert, fremkalt diasfilm bruker jeg som blitzfilter på Coolpix 990. Dette kameraet er kjent for å gi ''røde øyne'', og med det hjemmelagde blitzfilteret får jeg en billig IR-trigger for slaveblitz. Funker veldig bra.
Jeg må riktignok justere eksponeringen helt manuelt siden kameraet ikke har kontroll på slaveblitzen, men jeg unngår ihvertfall røde øyne, og kan ''bounce'' av hjertens lyst.
Tom Just O.
Er ikke dette et for lett og kjedelig motiv for
en såpass oppegående fotograf som deg, Bjørn Rørslett?
Jeg spør meg; hva var poenget?
Birna R.
Ja si det, du? Kanskje jakten på det ukjente om du forstår hva jeg mener.
Torbjørn V.
Den oppskriften du gir på IR-bilder, vil det bare fungere med digitale kameraer, eller vil det også fungere med 'analoge' kameraer?
Birna R.
Opptaket er gjort med et analogt kamera.
Torbjørn V.
Aha...det burde jeg jo ha sett...får prøve oppskriften din med ueksponert dias i kveld da!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu